Thelma & Louise
Jak to się stało, że ten film nie ma swojego tematu?

[Obrazek: 193934.82519716.jpg]

Obok zgrabnie prowadzonej fabuły jest co najmniej kilka mocnych argumentów przemawiających za wysoką oceną dla tego filmu - dobra obsada (Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel, Brad Pitt, Michael Madsen), muzyka (Zimmer + fajne piosenki, lubię takie klimaty) no i widoczki amerykańskich szos i pustkowi (ze względu na nie oglądać należy wyłącznie w HD) do tego jeszcze sposób w jaki to wszystko jest filmowane... Sama przyjemność płynąca ze strony wizualnej tego filmu, stanowi wystarczający argument by wciąż do niego wracać.

Po raz pierwszy oglądałem ten film jeszcze w latach 90-tych w TV i potem przez długi czas nie miałem okazji do niego wrócić. Dopiero w sylwestra, bodaj 2006 na 2007 obejrzałem po raz drugi (DVD), od tamtej pory zaliczyłem jeszcze z 5-6 seansów, z czego ostatni przed chwilą. No i nic się przez te lata nie zmieniło, film trzyma mocne 9/10, choć kilka scen może lekko odstaje (choćby przerysowany trucker, czy wstawiony nie wiadomo po kiego diabła rowerzysta). W temacie "kina drogi" to już właściwie klasyka, a i również jeden z mocniejszych punktów w filmografii Scotta.

Jeśli ktoś nie zna, to zdecydowanie wypadałoby nadrobić, jeśli ktoś nie lubi, to się nie zna Oczko

Odpowiedz
Arcydzieło. Pamiętam, jak oglądałem go po wielu latach od pierwszego seansu i dosłownie mnie zmiotło (zwłaszcza że kompletnie nie kojarzyłem końcówki). Muza, przesłanie, klimat Arizony, wszystko idealne. Fajnie się czyta wspomnienia ludzi, którzy widzieli T&L w momencie premiery, przykład:

I remember when this movie came out. It was over 100 degrees outside and I just wanted to sit in a cool dark theater. I figured this movie was gonna suck. I ended up watching it twice, it was so good.

Odpowiedz
No ja miałem szczęście zacząć chodzić do kina w 1992 roku - Ścieżka strachu, Tańczący z wilkami, Milczenie owiec, JFK, Reservoir Dogs, Unforgiven, T&L, Pulp Fiction - no te filmy wgniatały w fotel takiego dzieciaka jak ja (w '92 miałem 15 lat). W tym wieku chłonie się kino dużo intensywniej niż za dorosłego, a to był ostatni wielki okres kina, który bezpowrotnie skończył się mniej więcej w 2000 roku. Ech, to były czasy.

Odpowiedz
Kawałki z soundtracku regularnie wrzucam do filmów z wakacji Uśmiech

Odpowiedz
Bibliomisiek napisał(a):no te filmy wgniatały w fotel takiego dzieciaka jak ja

Większość z nich ciągle wgniata w fotel. Pierwszą powtórkę T&L zapodałem w 2014 roku i, jak mówię, poskładało mnie pod koniec jak domek z kart. I zgadzam się, że to był ostatni wielki okres dla kina, ukoronowany wspaniałym rokiem 1995.

edit

Dziewczyny dają nauczkę oblechowi z ciężarówki. Mocne feministyczne przesłanie u progu ostatniej dekady XX wieku Oczko

Odpowiedz
Zastanawiam się, czy gdyby dzisiaj wyszedł w niezmienionej formie, to czy prawicowy twitter i to forum by zapłonęłyby że PC itd. I mam przeczucie, że tak Oczko. W sumie wszyscy faceci to świnie (nawet przystojny i fajny Brad Pitt jest zdradzieckim gnojem), a jedyny dobry to jakiś simp. Choć jak Mental zauważył, girl power w tym filmie bardziej jest naturalny i bohaterkom (które są zwykłymi przyjaciółkami bez jakiegoś większego romansu) chodzi o eskapizm od chujowego życia. Jedna zmuszona jest być żoną bad guya z Farciarza Gilmore'a, druga niby bardziej przebojowa, ale jej związek nie jest lepszy i wygląda jak gosposia z lat 50. Nawet 

I przede wszystkim film dobrze się ogląda. Świetna muzyka pełna pamiętnych kawałków. Mnie chwyciła piosenka, gdy bohaterki jechały w nocy przez kanion. Końcowy pościg w dechę - zdjęcia, prawdziwe samochody, plenery, muza.

Takich filmów się nie kręci.

9/10

Odpowiedz

Uśmiech
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości