Truman Show
Więc według ciebie w "Truman show" grał idiotę?

Cytat:Muzyka ? jakoś nie zapamiętana przeze mnie.

My gadamy o tym samym filmie?

Odpowiedz
Glass to mistrz bez dwóch zdań:)

Odpowiedz
(06-08-2011, 22:57)nawrocki napisał(a): My gadamy o tym samym filmie?

No to chyba jedyne co pod tym kątem mi się przypomniało

Odpowiedz
Bardzo lubię ten film. Głównie za świetny pomysł, bo on jest w Truman Show podporą. Bardzo inteligentnie poprowadzony, wybornie zagrany - Carrey nigdy nie był lepszy. W pamięci zostaje również soundtrack - fragmenty muzyczne kiedy Truman wszystko zaczyna kapować i końcówka w łódce. Generalnie naprawdę świetny film, który mam ochotę oglądać bez przerwy.

10/10
"I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." - Daniel Plainview

Odpowiedz
Swietne!

wyciete sceny:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Uwielbiam wracać do tego filmu, dlatego ostatnią powtórkę postanowiłem przeznaczyć na wybranie najlepszej sceny (bo całość znam na pamięć). I wiecie co? Jednak "powrót ojca" wygrywa :) To esencja całej trumanowej otoczki, pokaz czystego skur...ysyństwa jakie zaserwowano bohaterowi, pokaz możliwości jak można manipulować ludźmi (również tymi przed TV), a na dodatek - ten montaż i muzyka w jednym. Christopf bawi się Trumanem jak zabawką, a Weir...robi dokładnie to samo z nami :) Uwielbiam ten fragment (rozmowa z kumplem i dyktowanie przez słuchawkę wszystkich kłamstw - MIAZGA!). Cytując komentarz z YT: Ed Harris directed the shit out of this scene!

10/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Podczas pierwszego seansu rok temu popłakałem się na tej scenie z ojcem. Scena piękna i wzruszająca, ale gdy wie się, że to wszystko jest fałszem to jest to jeszcze bardziej depresyjne.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Uwielbiam ten film, świetny klimat, Jim Carrey idzie na całość tylko w paru scenach, a całość przyozdabia piękna muzyka. Nie jestem fanem takich dramatów, ale gdy widzę ten film w tv, zawsze oglądam.

Odpowiedz
Ja chciałem tylko w tym miejscu napisać, jak bardzo tęsknię za kinem Weira. "Pan i Władca", "Truman Show", "Fearless", "Świadek" czy "Piknik pod Wiszącą Skałą" to jedne z moich ulubionych filmów w ogóle. 

Odpowiedz
Mam "Pana i Władcę" na swojej liście wstydu.

Odpowiedz
Nadrabiaj, jak dla mnie scisla czolowka XXI wieku.

Odpowiedz
Obejrzałem w niedzielę w kinie Luna w Warszawie w ramach retrospektywy Petera Weira. Www, że też tak długo ignorowałem ten film gdy leciał w tv. Obraz jest jednocześnie miły i niemiły w odbiorze przez to co przezywa główny bohater - wręcz kreskówkowo naiwny, którego cale życie to reality show bez jego wiedzy i zgody. Weir mimo w gruncie rzeczy ponurej historii co i rusz pokazuje nam kolorowe i wesołe obrazki - widać, że to sztuczne, ale widz to kupuję i uczestniczy w tej grze wcielajac się nie tyle w odbiorcę filmu co widza reality show z Trumanem w roli głównej. Każda decyzja jest manipulowana a każdy krok obserwowany. Przy czym historia działa jako tragikomedia i satyra na: utopię, kontrolę społecznej, telewizję, społeczeństwo, kapitalizm, konsumpcjonizm, religię i ogólnie ludzikie życie. W końcu główny bohater nie na darmo nazywa się Truman - true man po prostu, przy czym gdzie leży granicą między tym kim jest główny bohater (widz) widz a tym za kogo on (widz) się uważa i co bierze za cos naturalnego? Bdb scenariusz pióra Andrew Niccola, który potem napisał jeszcze "Gattace-szok przyszłości" i "Lord of War". W każdym razie jeden z lepszych filmów lat. 90-tych

Odpowiedz
Gattaca była wcześniej.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Aj faktycznie, jakos tak mi się ubzdurało, że Gattaca jest z 1998 r. a to jednak Truman Show jest z tego roku? W ogóle to ciekawe, że w tym samym okresie powstały (końcówka l. 90) takie filmy jak Truman Show, Dark City, Trzynaste piętro czy Matrix. W gruncie rzeczy wszystkie one poruszały w taki czy inny sposób temat sztucznej rzeczywistości- Truman to telewizja, Dark City to umysł i wspomnienia, a reszta to juz wirtualna rzeczywistość.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon