Ankieta: Najbardziej lubi
Komedie
Fantasy/Horrory/Science fiction
Dramaty
Thrillery/Sensacyjne
Historyczne
Animowane
Westerny
Wojenne
Katastroficzne
Przygodowy
[Wyniki ankiety]

Ulubiony Gatunek
Ulubione gatunki, czyli kto co lubi, i dlaczego?

Ja ogólnie rzecz biorąc oglądam praktycznie wszystko. Zazwyczaj przy wyborze filmu nie kieruje się gatunkiem, a tematyką, nazwiskiem reżysera, czy obsadą. To od tych czynników tak naprawdę wszystko zależy. Kiedyś miałem obsesję na punkcie fantasy, horrorem zaś interesuje się do dziś. Omówię więc wszystko

Komedie - jak najbardziej. Jeśli miałbym wybrać gatunek, którego reprezentantów oglądam najczęściej to zdecydowanie wybór padnie na ten. Szczególnie w weekendowe wieczory lubię odreagować przy kilku tego typu pozycjach.

Horrory - tu pada wybór na ulubiony gatunek. Podobnie jak wielu widzów lubię się bać i czuć napięcie podczas seansu. Tu ze wskazaniem na kino wampiryczne.

Science fiction i fantasy - sporadycznie, od czasu do czasu wskazane.

Dramaty - jeszcze kilka lat temu niezbyt, teraz zaś coraz częściej. Oczywiście wolę coś gangsterskiego, od takich wyciskaczy łez i tym podobnych.

Animowane - jak najbardziej. Teraz praktycznie każda tego typu produkcja jest dostosowana dla dorosłego widza, roi się od różnorakich smaczków i nawiązań do kultury i hitów wielkiego ekranu. Takie animacje, jak "Shrek", "Epoka Lodowcowa", czy "Madagaskar" można oglądać wiele razy i chętnie się do nich wraca.

Sensacyjne - trudno mnie już zaskoczyć. Te z lat 70, 80 no i oczywiście Leon są niczego sobie, ale cała ta sieczka z ostatnich lat odpada. Wybuchy, rewelacyjne efekty, a w rzeczywistości brak"tego czegoś"

Thrillery - nierzadko swoisty horror w bardziej realnym otoczeniu. Też się często oglądnie

Historyczne - ostatnio bardzo popularny gatunek. "Troja" była świetna, ale "Królestwo Niebieskie" i "Król Artur&" to już dużo niższe loty.

Westerny/wojenne/przygodowe/katastroficzne – tu również sporadycznie się coś oglądnie, nierzadko na naprawdę dobrym poziomie, ale jakoś nie mam sentymentu do takich filmów.
Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net
O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy!

Odpowiedz
Bardzo dobrze, że połączyłeś horror, sf i fantasy. Na pierwsze dwa chciałem zagłosować, fantasy nie lubię ale w sumie szkoda byłoby rozdzielać sf i f.

Komedie mogę obejrzeć, aczkolwiek nigdy na jakąś się specjalnie nie nagrzewałem. Poza oczywiście genialnymi parodiami ZAZ-u (Top Secret!, Hot Shots!, Naked Weapon! - choć nie jestem pewien, czy Naga broń ma wykrzyknik w tytule). Podobnie zresztą jest i z pozostałymi gatunkami - oglądam wszystko co mi w ręce wpadnie, czasem tylko ochota na specyficzny film, np. wojenny, przyjdzie.

Odpowiedz
W zasadzie najbardziej lubię thrillery. "Postępując w sposób nieoczekiwany należy postawić człowieka w dziwacznej sytuacji i czekać, co z tego wyniknie" - to zdanie, choć wyrwane z całkiem innego kontekstu, w najkrótszy sposób wyjaśnia, co podoba mi się w tym gatunku. Niestety, obecnie jest moda na nazywanie byle sensacyjnego filmu thrillerem (być może dlatego te dwa gatunki są połączone w jednej odpowiedzi), co przeszkadza mi w oddaniu głosu :p
Inaczej, bo z zainteresowaniem i radością, reaguje na połączenie thriller psychologiczny, psycho thriller, czy też paranoid thriller.
Oddaję więc głos wirtualny na thrillery, a do nich dorzucam jeszcze dwa inne gatunki: film-noir za niesamowity klimat i wspaniałe historie oraz coś, co po angielsku nazywa się mystery, a polskiego odpowiednika chyba nie ma, choć może to właśnie czasem się tłumaczy na sensację, co wg mnie jest pomysłem chybionym, ale może ja nie znam definicji filmu sensacyjnego :/

Odpowiedz
military napisał(a):Naked Weapon! - choć nie jestem pewien, czy Naga broń ma wykrzyknik w tytule)
"Naked Weapon" nie ma i to nie jest film tria ZAZ. ;) "Naked Gun" także nie ma wykrzyknika, ale za to każda część ma podtytuł. ;)

Odpowiedz
Fantasmagor napisał(a):(być może dlatego te dwa gatunki są połączone w jednej odpowiedzi)

Powód jest inny - liczba opcji w ankiecie ograniczona do 10.
Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net
O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy!

Odpowiedz
Hmmm, zasadniczo myślę że wojenny i historyczny możnaby połączyć... Raczej nie widziałem wojennych-niehistorycznych (chyba że np. Starship Troopers, ale to już sf).

Romeck - a racja. W ogóle jest jakieś Naked Weapon?:P

Odpowiedz
Cytat:Historyczne - ostatnio bardzo popularny gatunek. "Troja" była świetna, ale "Królestwo Niebieskie" i "Król Artur&" to już dużo niższe loty.
:shock: jeżeli Troja była świetne (błeee) a tamte są dużo niższych lotów to nie wiem czy znajdę odpowiednio słoweo żeby określić takie badziewie :lol:

Ja oczywiście zaznaczyłem fantasy & S-F (horrorów nie lubię bo mnie nie straszą a częsciej śmieszą). Alien łaczy elementy SF i horroru i to chyba jeden z nielicznych filmow, ktore można nazwać horrorem a ktory mi się podoba (i to bardzo)

Odpowiedz
military napisał(a):Romeck - a racja. W ogóle jest jakieś Naked Weapon?:P

tylko takie http://www.imdb.com/title/tt0341495/
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Dla mnie filmy s-f posiadają największy potencjał jeżeli jest on dobrze wykorzystany, np. "2001: Odyseja kosmiczna" czy "Blade Runner". Są to filmy które świadczą o świetności kina fantastyczno- naukowego, choć w dzisiejszych czasach bardziej fantastycznego. Podobnie jest z horrorami. Coraz rzadziej się spotyka takie arcydzieła jak "Lśnienie" czy "Egzorcysta". Science- fiction i horror, według mnie, są gatunkami filmowymi które po długim biegu raczkują w miejscu.

Odpowiedz
moj glos oddalem bez namyslu na horror, gdyz w tym sie specjalizuje na co dzien

Odpowiedz
rowniez horror ze wskazaniem na spagetti giallo splatery i animal mondo dextruction movies.
podpisu brak bo sie admin wkur..i

Odpowiedz
Ja wybrałam historyczne, może dlatego że oglądałam takie filmy prawie przez całe swoje dzieciństwo... ? :wink:
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Zagłosowałem na western. Przez chwilę wahałem się co do sensacji, ale po namyśle doszedłem do wniosku, że najlepsza sensacja ("Gorączka") to w zasadzie western, tyle że ulokowany w bardziej współczesnych realiach.

Odpowiedz
A ja nie zagłosowałem w ogóle w tej sondzie. Film może być albo dobry, albo przeciętny, albo zły, jak jest dobry to nie ma znaczenie jakiego to gatunku tylko po prostu oglądam i go uczciwie oceniam. Jeśli już miałbym wskazać najbliższy gatunek mojemu sercu to jest to chyba sensacja przez wzgląd na sentyment do mafii. Nie gardzą wszelakiej maści dramatami (aczkolwiek jest to tak szeroki gatunek, że może się tu trafić cokolwiek) i filmami wojennymi (tu przynajmniej trafić na kicz jest bardzo trudno). Zwykle odrzucam na bok komedie- jak się człowiek nudzi i ma zły humor to można popatrzeć, ale nic po za tym, horrory (nie licząc kilku bardzo dobrych wyjątków) i katastroficzne (zwykle nic dobrego z tego nie wychodzi). Co do historycznych, to trudno je oceniać, gdyż jest to dla mnie najtrudniejszy gatunek. Jak się odwzoruje wiernie daną historię (co się rzadko zdarza) to zwykle film osiąga niewielki sukces, jak się coś pozmienia, to zaraz się zarzuca, że film jest przekłamany...
Mam nadzieję, że uda mi się przekroczyć granicę...
Mam nadzieje, że zobaczę swojego przyjaciela i uścisnę mu dłoń...
Mam nadzieję, że Pacyfik jest tak niebieski jak bywał w moich snach...
Mam nadzieję...

Odpowiedz
Ja zaznaczyłem oczywiście Fantasy/Horrory/Science fiction. Mój ulubiony gatunek i pod tym kątem głównie powiększam moją kolekcję DVD
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości