27-05-2005, 19:06
|
Vinci
|
|
Mnie sie bardzo podobał. W końcu Polski film (po długiej przerwie) ze wszystkim na przyzowitym poziomie. Duet Szyc/Więckiewicz ciekawy i nie nudzi choć oklepany zdawałoby się do bólu. I nawet zapadniecie sie karetki jest niejako usprawiedliwione ("No, w jednym filmie..."). Humor w porządku, bez bluzgów ale i brakuje paru *textów*...
po obejrzeniu drugi raz mam o wiele gorsze odczucie niż za pierwszym razem; takie jakies letnie i sztuczne ..
28-05-2005, 11:16
Napisze to co napisalem na starym forum:
Jeden z nielicznych polskich filmow komercyjnych, zdatnych do ogladania
People used to think that when someone dies,
a crow carries their soul to the land of the dead. But sometimes... only sometimes the crow brings that soul back to set the wrong things right. http://www.jackson.pl/ 28-05-2005, 15:46
Fajny film, jeden z tych polskich produkcji, które można oglądać bez poczucia zażenowania. Fabuła jest spoko, świetnych tekstów nie brakuje (milion STARYCH złotych?), aktorzy spisali się świetnie. Na wieczór z kolegami idealne.
"Trzeba było ich z 10 zrobić, wszystkie by poszły"
Martwi Ludzie Poszli Nad Jezioro
26-07-2005, 13:40 salad_finger napisał(a):po obejrzeniu drugi raz mam o wiele gorsze odczucie niż za pierwszym razem; takie jakies letnie i sztuczne .. Musze sie tu zgodzic z salad_finger. Jednak zaraz po wyjsciu z kina i do momentu ponownego obejrzenia filmu, mialem o nim calkiem dobre zdanie - sprawnie zrobiony film z ciekawa fabula, ktory moze smialo zobaczyc w niedzielne popoludnie. Na tle owczesnych (polskich) produkcji film byl naprawde niezly. Ale za drugim razem juz cos jest nie tak, moze dlatego, ze znamy intryge ... choc jesli chodzi o wczesnieszych filmach J. Machulskiego, to "Vabank" i "Vabank 2" (mimo, ze intryge za drugim i nastepnym razem juz znam) moge je ogladac "na okraglo".
I have a plan. Heh.
Mein Fuhrer, I can walk!!! 27-08-2005, 01:26
Film mi się podobał, ale łyknąłem go bez jakiegoś superentuzjazmu.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost in time, like tears...in rain. Time to die.
09-11-2005, 16:10
Dla mnie to po prostu dobry polski film. Można mieć kilka uwag do szczegółów, ale ogółem bardzo ok i jak najbardziej do obejrzenia.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-11-2005, 14:12
Obejrzałem właśnie i tylko jedno słowo: WOW! A żeby rozwinąć: dobry, polski, komercyjny film (myślałem że zestawienie tych słów to oksymoron). Okazuje się, że można taki nakręcić, bardzo dobrze go zmontować i udźwiękowić. Ewenement! Nie ma tu żadnych bzdur o tym, jak życie jest ciężkie! Szok! Nikt nie umiera na jakąś chorobę (no, prawie;) ) - totalne zaskoczenie!
Ciekawe jest to, że Vinci na początku wygląda dość nieporadnie, aktorzy grają sztucznie, ale rozkręcają się w miarę rozwoju akcji. W drugiej połowie film jest już wzorowym przedstawicielem kina sensacyjnego (choć pomysł na zdobycie obrazu jest I-DIO-TY-CZNY). Dobrze się bawiłem - i już.:) 18-08-2006, 10:21
Nie wiem czemu ale byłem do tego filmu ciutke... Może nie tyle negatywnie nastawiony a "mniej niż pozytywnie".
Ale w końcu pan Machulski to jedyny Polski reżyser poza Bareją o którym mogę powiedzieć że go szanuje [Wajda już mi podpadł] "Seksmisja" to jak dla mnie najlepsza Polska komedia i oba "Killery" nawet lubie. "Superprodukcja" to film w którym niestety czuć spory spadek jakości [za równo jeśli o humor jak i ciekawość fabuły i postaci chodzi] oraz film bezsensu bo ma przesłanie by robić filmy o ludziach a nie komercyjne gnioty a tym czasem sam jednym jest... No, ale mniejsza o mieszanie z błotem Machulskiego gdyż ten film udał mu się całkiem, całkiem. Ciekawa fabuła i itnryga, od czasu do czasu jest z czego się pośmiać i ogólnie bardzo udany film. Warto zobaczyć. 11-09-2007, 14:13
Całkiem spoko heist movie. Ne jest to jakieś wybitne kino czy jakieś szczytowe dzieło Machulskiego, ale jest to solidny, dobrze skrojony film. Nawet z ciekawością oglądało jak przebiega kradzież Damy z łasiczką. Dobry Szyc, zanim jego gęba się nie obrzydła i staranniej dobierał role i wraz z Więckiewicz stworzył OK duet. 7-8/10
20-05-2020, 18:59
Nie wiem, czy było wcześniej w zapowiedziach, ale i tak daję:
https://film.wp.pl/jedna-z-najlepszych-polskich-komedii-powraca-co-wiemy-o-vinci-2-7169726722505600a 23-06-2025, 19:10
A gdzie laska w czapce niewidce z jedynki?
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 23-06-2025, 19:51
Film ma premierę za miesiąc i nie ma nawet trailera?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
23-06-2025, 22:04
Morda wienckiewicza też mi zbrzydła.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 23-06-2025, 22:18
Ale to będzie złe.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-06-2025, 22:24
Jestem po seansie. Film jak Rosja, ani tak słaby ani tak mocny jak się spodziewamy. Scenariusz ponoć pisany i przez Więckiewicza i Machulskiego i widać lekkie zwyżkowanie formy bo, jak wiadomo, od czasu ostatniego Vinci, sam Machulski niczego dobrego nie narkręcił.
Vinci 2 to wszystko czego można się spodziewać i czego zabrakło w "jedynce" czyli rozmach, pocztówkowy kraków i ... w sumie tyle. Bardzo ładnie to wszystko wygląda, choć kolory jak to we wszystkich polskich filmach ostatnio przesycone. Z drugiej strony pretekstowa fabuła, niepotrzebne sceny, dziwaczne tempo, drętwe dialogi i Powracające postaci karykaturalne - kto zobaczy, bedzie wiedział o co chodzi. Podsumowując - niezła sentymentalna podróź, kilka zabawnych scen i to wszystko. Można obejrzeć, ale zachwytów nie będzie, do oryginału nadal sporo brakuje.
Captain Obvious
18-08-2025, 19:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2025, 14:04 przez Reno.) |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler