Wake Wood
Historia prezentuje się mniej więcej tak: irlandzkie małżeństwo po stracie córki przeprowadza się do małego, spokojnego miasteczka Wake Wood. On (Carcetti z The Wire), weterynarz, dogląda okolicznej trzody. Ona, farmaceutka, pracuje w aptece. Pewnego dnia są świadkami tajemniczego rytuału okolicznej sekty. Jak się okazuje, ów rytuał polega na tym, iż dowolna osoba może odzyskać utraconego bliskiego i spędzić z nim 3 dni. Małżeństwo nie zastanawiając się długo postanawia z tej okazji skorzystać, co niesie za sobą pewne konsekwencje.

[Obrazek: wake-wood.jpg]

Dlaczego warto obejrzeć Wake Wood?

1. Bo reżyser wiedział jak wykorzystać mikroskopijny budżet i całość jest "pro" jeśli chodzi o horrory.
2. Bo Aidan Gillen ma tu naprawdę fajną, aczkolwiek niewdzięczną rolę.
3. Bo Wake Wood mógłby być wyświetlany na spędzie miłośników starych horrorów, a i tak nikt by się nie skapnął, że to film z tego roku.
4. Bo jest klimat nakręcony przez ciekawy pomysł (choć nie wiem czy do końca oryginalny)
5. Bo rytuał odrodzenia zmarłego to jedna z bardziej pokrętnych rzeczy jakie ostatnio widziałem
6. Bo reżyser nie ocyndala się w kwestii ukazania przemocy, a tej jest w pytę i jeszcze więcej.
7. Bo autor zdjęć ma u mnie piwo za kilka fantastycznych, nocnych kadrów.
8. Bo to nie jest kolejny, amerykański remake z toną CGI.
9. Bo Irlandia to chłodny, szary i smutny kraj :)
10. Bo całość ma klasyczny wydźwięk i ogląda się fajnie.

No i te zakończenie. Może odstaje od reszty, ale.... może zdradzać nie będę :) Jeśli ktoś narzeka na amerykańskie papki z emo-metro-młodzieżą w rolach głównych to Wake Wood na pewno przypadnie mu do gustu. Mimo wad, mimo niedopracowanego miejscami montażu zostałem w pełni ukontentowany.

7/10

[Obrazek: 941852.jpeg]

creditsy dla raven.second za wyhaczenie filmu i podzielenie się opinią na forum :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Film dobry, ale bez zachwytu. Takie typowe 6/10.
Niski budzet i to widac niestety, albo i stety, zalezy jak kto woli;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości