Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,257
Liczba wątków: 6
Myślę że właśnie szukali blondynki, bo blondyni w tamtych czasach i miejscach się wyróżniali.
Jeśli dobrze kojarzę jedynymi blondynami w filmie są Helena, Achilles i Patroklos ;)
22-08-2022, 21:53
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
No dobra, to jeszcze z minusów:
Postac Odyseusza nie jest przedstawiona tak jak myślałem, że będzie. W "Iliadzie" to straszny chujek był: manipulator, oszust, łgarz. Tylko on mógł wpaść na tak perfidny i diabelski pomysł, jak budowała konia trojańskiego.
22-08-2022, 22:10
Stały bywalec
Liczba postów: 3,026
Liczba wątków: 0
(22-08-2022, 21:53)Rozgdz napisał(a): Myślę że właśnie szukali blondynki, bo blondyni w tamtych czasach i miejscach się wyróżniali.
Jeśli się nie mylę, to raczej w dzisiejszych czasach bardziej się wyróżniają w tamtych rejonach. W dzisiejszej Grecji blondyni to rzadkość, ale w starożytnej - nie. W starożytności akurat ludy śródziemnomorskie, z tego co wiem, nie wyglądąły tak jak teraz (że wszyscy jednolicie ciemnowłosi, ciemnoocy i śniadzi). Wystarczy spojrzeć na rzymskich cezarów - zamiast ludzi w typie dzisiejszych Włochów mamy tam jakichś rudzielców (Neron) czy blondynów (Kommodus). Achilles w "Iliadzie" był chyba rudy, jeśli dobrze kojarzę. Biblijny Dawid też był rudzielcem, a mieszkał przecież na Bliskim Wschodzie.
Zresztą nawet po drugiej stronie Morza Śródziemnego, na północy Afryki, też to wyglądało inaczej - starożytni Libijczycy byli jasnowłosi. Historycy przypuszczają też, że Kleopatra mogła być blondynką, wbrew jej wizerunkowi, jaki utrwalił się w kulturze (ale bo w kulturze przedstawia się ją jako Egipcjankę, gdy naprawdę była Greczynką, więc jak najbardziej mogła być jasnowłosa).
Tak że blondyni akurat z upływem wieków występowali coraz rzadziej - w starożytności nie byli jeszcze takim ewenementem jak w późniejszych czasach.
23-08-2022, 10:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2022, 10:36 przez al_jarid.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,732
Liczba wątków: 0
(23-08-2022, 10:26)al_jarid napisał(a): W dzisiejszej Grecji blondyni to rzadkość, ale w starożytnej - nie. W starożytności akurat ludy śródziemnomorskie, z tego co wiem, nie wyglądąły tak jak teraz
Dzięki True Romance wiemy dlaczego :)
23-08-2022, 16:23
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Nie, ale szczerze - to jest jeden z najlepszych dialogów-monologów w historii kina. Ścisłe TOP5. Wymyślając tę scenę, Tarantino szczytował intelektualnie.
23-08-2022, 16:54
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,973
Liczba wątków: 15
Cytat:Wystarczy spojrzeć na rzymskich cezarów - zamiast ludzi w typie dzisiejszych Włochów mamy tam jakichś rudzielców (Neron) czy blondynów (Kommodus). Achilles w "Iliadzie" był chyba rudy, jeśli dobrze kojarzę.
Stereotypowy wygląd Włocha - ciemne oczy, ciemne włosy, ciemna karnacja jest no cóż... stereotypowy. Mieszkałem przez pewien czas we Włoszech bo trafiłem tam na szkolną wymianę i przynajmniej tam gdzie byłem było mnóstwo blondynów i rudych, a osoba w stylu "Don Massimo" była jedna na całą klasę. Filmy utrwaliły nam wizerunek Włochów, ale na południu panuje taki sam przekrój jak u nas. Możliwe, że na Sycylii faktycznie wszyscy tak wyglądają, ale od Rzymu w górę nie różnią się bardzo od Polaków.
23-08-2022, 18:54
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,257
Liczba wątków: 6
Niemniej w filmie chyba te blond włosy mają te postacie wyróżniać wg zamysłu reżysera. Patroklos jest kuzynem Achillesa i stąd , plus musi być za niego wzięty. Pozostają Achilles i Helena - dwie bardzo istotne postacie.
No, jest jeszcze Peter O'Toole ale tutaj jego postać niekoniecznie była kiedyś blondynem ;)
23-08-2022, 21:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2022, 21:52 przez Rozgdz.)
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,509
Liczba wątków: 4
(23-08-2022, 18:54)Corn napisał(a): Cytat:Wystarczy spojrzeć na rzymskich cezarów - zamiast ludzi w typie dzisiejszych Włochów mamy tam jakichś rudzielców (Neron) czy blondynów (Kommodus). Achilles w "Iliadzie" był chyba rudy, jeśli dobrze kojarzę.
Stereotypowy wygląd Włocha - ciemne oczy, ciemne włosy, ciemna karnacja jest no cóż... stereotypowy. Mieszkałem przez pewien czas we Włoszech bo trafiłem tam na szkolną wymianę i przynajmniej tam gdzie byłem było mnóstwo blondynów i rudych, a osoba w stylu "Don Massimo" była jedna na całą klasę. Filmy utrwaliły nam wizerunek Włochów, ale na południu panuje taki sam przekrój jak u nas. Możliwe, że na Sycylii faktycznie wszyscy tak wyglądają, ale od Rzymu w górę nie różnią się bardzo od Polaków.
No wlasnie mialem pisac, ze Wlosi na polnocy to w ogole zadne tam oliwkowe, czarnowlose jolero.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
23-08-2022, 22:56
|