Wolfgang Petersen
Myślę że właśnie szukali blondynki, bo blondyni w tamtych czasach i miejscach się wyróżniali.

Jeśli dobrze kojarzę jedynymi blondynami w filmie są Helena, Achilles i Patroklos ;)

Odpowiedz
No dobra, to jeszcze z minusów:

Postac Odyseusza nie jest przedstawiona tak jak myślałem, że będzie. W "Iliadzie" to straszny chujek był: manipulator, oszust, łgarz. Tylko on mógł wpaść na tak perfidny i diabelski pomysł, jak budowała konia trojańskiego.

Odpowiedz
(22-08-2022, 21:53)Rozgdz napisał(a): Myślę że właśnie szukali blondynki, bo blondyni w tamtych czasach i miejscach się wyróżniali.

Jeśli się nie mylę, to raczej w dzisiejszych czasach bardziej się wyróżniają w tamtych rejonach. W dzisiejszej Grecji blondyni to rzadkość, ale w starożytnej - nie. W starożytności akurat ludy śródziemnomorskie, z tego co wiem, nie wyglądąły tak jak teraz (że wszyscy jednolicie ciemnowłosi, ciemnoocy i śniadzi). Wystarczy spojrzeć na rzymskich cezarów - zamiast ludzi w typie dzisiejszych Włochów mamy tam jakichś rudzielców (Neron) czy blondynów (Kommodus). Achilles w "Iliadzie" był chyba rudy, jeśli dobrze kojarzę. Biblijny Dawid też był rudzielcem, a mieszkał przecież na Bliskim Wschodzie.

Zresztą nawet po drugiej stronie Morza Śródziemnego, na północy Afryki, też to wyglądało inaczej - starożytni Libijczycy byli jasnowłosi. Historycy przypuszczają też, że Kleopatra mogła być blondynką, wbrew jej wizerunkowi, jaki utrwalił się w kulturze (ale bo w kulturze przedstawia się ją jako Egipcjankę, gdy naprawdę była Greczynką, więc jak najbardziej mogła być jasnowłosa).

Tak że blondyni akurat z upływem wieków występowali coraz rzadziej - w starożytności nie byli jeszcze takim ewenementem jak w późniejszych czasach.

Odpowiedz
(23-08-2022, 10:26)al_jarid napisał(a): W dzisiejszej Grecji blondyni to rzadkość, ale w starożytnej - nie. W starożytności akurat ludy śródziemnomorskie, z tego co wiem, nie wyglądąły tak jak teraz 

Dzięki True Romance wiemy dlaczego :)

Odpowiedz
Nie, ale szczerze - to jest jeden z najlepszych dialogów-monologów w historii kina. Ścisłe TOP5. Wymyślając tę scenę, Tarantino szczytował intelektualnie.

Odpowiedz
Cytat:Wystarczy spojrzeć na rzymskich cezarów - zamiast ludzi w typie dzisiejszych Włochów mamy tam jakichś rudzielców (Neron) czy blondynów (Kommodus). Achilles w "Iliadzie" był chyba rudy, jeśli dobrze kojarzę.
Stereotypowy wygląd Włocha - ciemne oczy, ciemne włosy, ciemna karnacja jest no cóż... stereotypowy. Mieszkałem przez pewien czas we Włoszech bo trafiłem tam na szkolną wymianę i przynajmniej tam gdzie byłem było mnóstwo blondynów i rudych, a osoba w stylu "Don Massimo" była jedna na całą klasę. Filmy utrwaliły nam wizerunek Włochów, ale na południu panuje taki sam przekrój jak u nas. Możliwe, że na Sycylii faktycznie wszyscy tak wyglądają, ale od Rzymu w górę nie różnią się bardzo od Polaków.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Niemniej w filmie chyba te blond włosy mają te postacie wyróżniać wg zamysłu reżysera. Patroklos jest kuzynem Achillesa i stąd , plus musi być za niego wzięty. Pozostają Achilles i Helena - dwie bardzo istotne postacie.

No, jest jeszcze Peter O'Toole ale tutaj jego postać niekoniecznie była kiedyś blondynem ;)

Odpowiedz
(23-08-2022, 18:54)Corn napisał(a):
Cytat:Wystarczy spojrzeć na rzymskich cezarów - zamiast ludzi w typie dzisiejszych Włochów mamy tam jakichś rudzielców (Neron) czy blondynów (Kommodus). Achilles w "Iliadzie" był chyba rudy, jeśli dobrze kojarzę.
Stereotypowy wygląd Włocha - ciemne oczy, ciemne włosy, ciemna karnacja jest no cóż... stereotypowy. Mieszkałem przez pewien czas we Włoszech bo trafiłem tam na szkolną wymianę i przynajmniej tam gdzie byłem było mnóstwo blondynów i rudych, a osoba w stylu "Don Massimo" była jedna na całą klasę. Filmy utrwaliły nam wizerunek Włochów, ale na południu panuje taki sam przekrój jak u nas. Możliwe, że na Sycylii faktycznie wszyscy tak wyglądają, ale od Rzymu w górę nie różnią się bardzo od Polaków.

No wlasnie mialem pisac, ze Wlosi na polnocy to w ogole zadne tam oliwkowe, czarnowlose jolero.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości