Wybory
[Obrazek: election.jpg]

reż. Alexander Payne

Cytat:Tracey jest prymuską. Chce być we wszystkim najlepsza nie tylko w nauce. Dlatego też zakłada kluby uczniowskie, organizuje kółka zainteresowań i staje do wyborów przewodniczącego rady uczniowskiej. Ma duże szanse na wygraną, gdyż jest...jedyną kandydatką.

Ale do czasu. Nauczyciel niedorajda i pechowiec, Jim McAllister, zrobi wszystko, by pokrzyżowac plany ambitnej Tracey. Namawia Paula, gwiazdę szkolnej drużyny futbolowej i najbardziej lubianego chłopaka do zgłoszenia swej kandydatury. Nie wie jeszcze jakie piekło się nad nim rozpęta z powodu nieszczęsnych wyborów....

Zacznę może od tego, że film jest bardzo niepozorny i obecność Reese Witherspoon na plakacie przynosi raczej skojarzenia z komediami pokroju "Legalnej blondynki" lub "American Pie". Nic bardziej mylnego, bo choć rzecz rozgrywa się w otoczeniu typowym dla nie do końca mądrych highschoolowych komedii, to tylko pozornie jest tym samym. Film wyróżnia się ciekawym i inteligentnym humorem, takim jednak, który się lubi albo nie lubi. Ekran zaludniają postaci płaskie i bez polotu, hipokryci, którzy co innego mówią, a co innego robią, ludzie podstępni i o chorych ambicjach, pełni ludzkich wad i słabostek - w ogóle nie dostrzegający różnic między moralnością i etyką.
Ciekawy i dowcipny (nominowany do oscara) scenariusz, nietypowa, "rashomonowa" narracja, absurdalny humor Alexandra Payne'a (ostatnim razem szczególnie rozbawiła mnie definicja "nowojorczyka" jaką podał na końcu - prześmieszna) i dobre kreacje aktorskie. Świetnie w roli chorej na ambicji prymuski wypadła Reese Witherspoon, niezgorszy Matthew Broderick wcielił się w postać nauczyciela, który odróżnia etykę od moralności, tylko w teorii, jeśli zaś chodzi o praktykę, to różnie z tym bywa. Nadspodziewanie dobrze wypadł gogusiowaty Chris Klein - może nie pokazał wielkiego aktorstwa, ale w roli przygłupiego futbolisty o złotym sercu był przekomiczny.
"Wybory" nie są może filmem szczególnie głebokim, traktującym o amerykańskim etosie sukcesu, a trochę właśnie o zawiłościach moralności i etyki, w których bohaterowie się tak połapać nie mogą - wszystko jednak niezupełnie na poważnie, polane absurdalnym sosem. Gdybym miał się pokusić o jakieś porównania do podobnych filmów, to może "Simpsonowie", "Burn After Reading" i troszeczkę "South Park".
W ogóle lubię sobie co jakis czas powtarzać ten film, bo nieodmiennie mnie bawi i posiada ten charakterystyczny dla Payne'a ironiczny komentarz z offu, znany może niektórym ze "Schmidta" albo kapitalnej etiudy o samotnej turystce w Paryżu z "Paris, I love you", a który bardzo lubię.

W każdym razie film jest bardzo niepozorny i mało znany, ale bardzo dobry i godny rekomendacji. Sam gdybym nie poszukiwał po nazwisku reżysera, to pewnie nawet bym na niego nie spojrzał. Szczęśliwie miałem z nim jednak do czynienia i absolutnie nie żałuję, gdyż bawiłem się przednio. Porządna amerykańska produkcja, zabawna i niegłupia. ;)
Jest ktoś, kto widział?

Odpowiedz
Cóż dodać? Najlepsza rola Reese Witherspoon, a sam film całkiem zabawny (na plus pomysłowy scenariusz).

Odpowiedz
Film jest megakapitalny - Reese i Matthiew grają jedne z najlepszych ról w karierze. Sama fabuła prosta, ale potrafi zaskoczyć lepiej, jak niejeden dzisiejszy zatwisterowany thriller. Scenariusz wymiata. Polecam.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Własnie warto zwrócić uwagę na świetna kreację Brodericka, może z początku przy nieuważnym wejrzeniu niepozorną przy tym, co wyczynia Witherspoon, który jednak stopniowo, a zwłaszcza after bees thing, wyglada jak chodząca bomba zegarowa. ;)

Odpowiedz
Bardzo dobra rzecz. Nie jest ten film specjalnie ambitny, nie stara się walić widza między oczy prawdami objawionymi o szkodliwości nadambicji czy też wyśmiewać amerykańskiego systemu wyborczego. Ten film łatwo mógł się stać albo typową amerykańska highschoolową komedią z morałem, albo pamfletem. Na szczęście kapitalny scenariusz unika prostych rozwiązań i wartościowania bohaterów. Dodatkowo jest jeszcze świetnie pomyślana narracja rozpisana na poszczególnych bohaterów, wspierana pomysłowym montażem i rewelacyjnie dobraną muzyką (Morricone!!!). Co do obsady - Reese świetna jak zwykle, Broderick bardzo dobry, uwagę zwraca również Jessica Campbell jako sympatyczny szkolny freak.
Polecam i dziękuję przedmówcom za zwrócenie uwagi na tą filmową perełkę.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Albertino napisał(a):Najlepsza rola Reese Witherspoon

widziałeś 'Freeway'? to była jej najlepsza rola.

Odpowiedz
Widzieliście 'Walk the line'? To była jej najlepsza rola : )

Odpowiedz
I jakże niezasłużony Oscar:)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
A owszem - daliby jak zwykle doskonałej Rachel Weisz od razu pierwszoplanówkę i byłby spokój :)

Odpowiedz
Snuffer napisał(a):Widzieliście 'Walk the line'? To była jej najlepsza rola : )

Ty na poważnie? Ten film rozłożyła na łopatki właśnie Whiterspoon. I dostała jakże niezasłużonego, ale za to poprawnego Oskara. Jedyne co jej dobrze wyszło to śpiewanie (o ile pamiętam robiła to samodzielnie).

Odpowiedz
Ja na poważnie. Dla mnie film nie jest rozłożony na łopatki, jest poprawną biografią ze świetnym aktorstwem, i całkiem nieźle zaśpiewanymi piosenkami. Oczywiście do takiego The Doors startować nie może, ale koniec offtopa :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości