Stały bywalec
Liczba postów: 13,424
Liczba wątków: 77
Na film poszedłem przypadkiem, bo miałem dwugodzinne okienko i parę groszy w portfelu. Wyszedłem z sali super zadowolony i podładowany pozytywną energią.
Zaplątani to adaptacja jednej z bajek braci Grimm. Główną bohaterką jest Roszpunka - piękna niewiasta z długimi włosami o magicznej mocy... Tak naprawdę wstęp nie jest potrzebny, bo ten kto obejrzy nową animację Disneya po 3 minutach będzie wiedzieć o co tak naprawdę chodzi (ewentualnie przeczytał bajkę lub sobie wygooglował zawczasu).
Disney mnie zaskoczył. Nie wiem na ile jest to zasługa Johna Lessetera, który rzucił Pixara na rzecz stołka w nowym studiu, ale jeśli maczał on palce przy Zaplątanych, to niewątpliwie był to dobry ruch. Bajka urzeka wizualnie (o ile postacie są tylko dobre, to wykreowany świat miażdży), jest wypełniona po brzegi fajnym humorem i przede wszystkim kapitalnymi piosenkami - tu wręcz muszę wspomnieć o scence w karczmie. Kawał znakomitej roboty. Rzekłbym, że jest to jeden z najbardziej lajtowych i funiastych filmów roku. Duch Disneya unosi się nad Tangled cały czas i tylko momentami całość zbacza w kierunku czegoś shrekowego, co czasami bywa zaletą (np. koń Maximus :)). Natomiast oceniając kompleksowo animację nie można jej niczego zarzucić. Bo są:
- ciekawi bohaterowie
- akcja
- wyśmienite żarty
- doskonała strona wizualna
- wyśmienita końcówka
- przyjemny, polski dubbing (tu kłania się przede wszystkim Maciek Stuhr w roli Flynna Rydera)
Po seansie duzi i mali byli wniebowzięci, ja wśród nich nie byłem wyjątkiem. CHolernie pozytywna rzecz, której nie można nie docenić.
8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
30-11-2010, 19:55
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,434
Liczba wątków: 67
Bardzo przyjemna animacja - jeden z najlepszych Disneyów w ostatnich latach. Świetne postaci, teksty (z oczywiście polskimi wtrętami, jak np. stęka, stęka wypowiadane przez... Stenkę :D ), akcja, humor (kapitalne nawiązanie do/parodia Transformers :D ), dubbing też bardzo fajny. Kameleon i koń rządzą, a sceny takie jak rozświetlające się powoli lampiony, to czysta magia kina. Ogromny plus także za pewne odejście od disneyowatości - zdecydowanie nie jest to w pełni klasyczna i konserwatywna baja tego studia. Na pewno jeszcze wrócę do tego filmu - zakup na blu obowiązkowy :D
8/10
PS. Garnek, żaba - proszę :lol:
14-01-2011, 22:16
Stały bywalec
Mefisto napisał(a):humor (kapitalne nawiązanie do/parodia Transformers :D ),
Przypomnij mi to nawiązanie, bo nie pamiętam ;)
A lampiony, wiadomo - <ok>
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-01-2011, 23:24
Koń w zwolnionym tempie przelatuje nad zaskoczoną małą dziewczynką - dokładnie tak jak jeden z robotów w części pierwszej, tylko, że u Baya był to oczywiście jakiś lachon
15-01-2011, 00:19
Stały bywalec
A faktycznie, pamiętam już. Dobre to było! :mrgreen:
15-01-2011, 13:02
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Baja świetna, dodać tylko mogę tylko, że animacja i mimika postaci znów zrobiła krok naprzód i podkreślić zajebistość konia.
15-01-2011, 18:47
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
To jeszcze ja dodam, że to chyba najlepsza zeszłoroczna animacja (z całym szacunkiem dla Toy Story 3, który może i ma jakieś głębsze przesłanie itp. itd. ale momentami mnie ostro wynudził). Nie będę wymieniał co mi się konkretnie w tym filmie podobało, bo wszystkie te elementy wymieniliście ;)
Przy okazji warto by dodać, że Tangled to obok Avatara, najdroższy film w historii. Kosztował... 260 baniek :)
09-03-2011, 23:36
Dżizus Krajstus... Jakim cudem?
Poza tym nie obok Avatara, tylko chyba obok Piratów z karaibów 3 i Superman Returns.
10-03-2011, 00:07
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,121
Liczba wątków: 57
Też się dziwię. Na co idzie taka kasa przy produkcji animacji? Te animacje z roku na rok są coraz droższe.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
10-03-2011, 00:10
II Wicemiss Avatara 2010
Craven napisał(a):Poza tym nie obok Avatara, tylko chyba obok Piratów z karaibów 3 i Superman Returns.
Blisko :) W/g Wikipedii Tangled to drugi najdroższy film w historii, między Piratami z Karaibów 3, a Spider-Manem 3.
Wyczytałem gdzieś, że film był w produkcji od 2001 roku i przez różnego rodzaju perturbacje (zmiana reżysera, zmiana konwencji filmu, problemy z 3D itp.) jego budżet rozrósł się do takich rozmiarów.
10-03-2011, 00:44
to Tangled był 3D? W którym miejscu?
10-03-2011, 01:31
II Wicemiss Avatara 2010
Być może w Polsce nie był wyświetlany w 3D - w innych krajach był. Na BluRay też wychodzi w 3D.
10-03-2011, 01:57
Stały bywalec
O kurde, nawet nie wiedziałem o tych perturbacjach, a budżet mnie zamiótł. W takim razie to taki Obcy 3 wśród animacji :)
Tangled był w 3D :)
10-03-2011, 11:39
Nowy
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 0
Łał, niezła kasa poszła w tę animacje ale efekt końcowy jest dobry i jedyne narzekanie jakie słyszałem, to że za dużo piosenek. No ale to przecież Disney a piosenka w oberży pozamiatała mnie doszczętnie jak i Maximus - Transformers :) Koń i kameleon rządzą ale ja nie mogłem oderwać wzroku jeszcze od czegoś - włosów Roszpunki. Jak prawdziwe.
U mnie w kinie była wersja 2D i 3D. Nie wiem, 3D do takiej baśni średnio mi pasuje.
10-03-2011, 17:14
Sceny z wodą, ujęcie zamku na początku, wieży Roszpunki - były ewidentnie skrojone pod 3D.
10-03-2011, 17:38
Banned
Liczba postów: 34,153
Sympatyczna, przyjemna animacja w stary, dobrym stylu. Scenariuszowo oczywiście, bo technicznie to rzecz z wysokiej półki i chociaż mieliśmy już animacje lepsze, to trudno mi zaprzeczyć, że Tangled wygląda po prostu ślicznie.
Rewelacji jednak nie ma, miejscami historia wydała mi się nieco niedopracowana (finał na wieży jest bardzo słaby a sposób w jaki Rapunzel zorientowała się że jest księżniczką bardziej naciągany niż jej włosy w momencie używania ich jako liny), drażniły mnie też piosenki. No i wybaczcie główna parko, jakkolwiek fajne z was Disneyowskie postacie, to koń i kameleon (z naciskiem na tego pierwszego) zwyczajnie skradli film.
02-05-2011, 23:08
TermiGifiernator
A ja muszę powiedzieć, że jestem zachwycony. Oglądałem z córą i oboje po napisach końcowych mieliśmy ochotę obejrzeć jeszcze raz. Animacja przepiękna, historia wzruszająca i bardzo wciągająca, bohaterowie przecudnie sympatyczni.
Nie wiem, chyba mam słabość do animacji Disneya tak samo jak do filmów o Inwazji obcych.
Daję pełną dychę i mam nadzieję zobaczyć to na BD:)
02-05-2011, 23:16
Danus napisał(a):Daję pełną dychę i mam nadzieję zobaczyć to na BD:)
już wyszło ;) BD + DVD zdaje się
03-05-2011, 00:08
TermiGifiernator
Wiem, wiem, ale na razie finanse nie pozwalają na zakupy:(
Jeszcze słowo na temat filmu, koń wymiata wszystko:) Każda scena z nim to szeroki banan na ryju. Najlepsze były jego miny zdziwienia:)
03-05-2011, 00:10
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
jakby tak moderator przeczyścił wątek...
Bajka w disneyowskim stylu, technicznie śliczna (woda, włosy - te aż odcinały się od "normalnych" postaci, wyglądają jak prawdziwe), dobry humor (wspomniany koń i kameleon, przypomnę też scenę w gospodzie), akcja i piosenki na wysokim poziomie. Dla mnie na raz, dzieciarni pewnie spodoba się bardziej, a jedynie motyw z uświadomieniem sobie rodowodu księżniczki zaniża ocenę.
Edit: a niech będzie 8/10.
01-09-2011, 00:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2011, 01:07 przez wujo444.)
|