Zejście...
Nie chodzi mi tu bynajmniej o zawal...

Uwaga! Moga byc spojlery (ale nie musza :)
Niedawno obejrzalam "The Descent". Na poczatek powiem ze mnie sie film podobal.

Po pierwsze samo umiejscowienie akcji jest pomyslowe i swietnie dobrane. Niezbadana jaskinia - ciasno, ciemno, niebezpiecznie. Ja sama gdybym sie znalazla w jednym z tych ciasnych korytarzy dostalabym ataku paniki/histerii (a nie mam klaustrofobii i innych takich).

Bohaterki tez niczego sobie. Nie sa statyczne i zmieniaja sie pod wplywem akcji, wydarzen - z odwaznych, pewnych siebie kobiet (jak nakazuje przyklad idealnej kobiety sukcesu XXIw.) staja sie zastraszonymi, rozhisteryzowanymi ofiarami badz tez ulegaja zezwierzeceniu rownajac sie tym samym ze swoim wrogiem. Co ciekawe, kazda z glownych bohaterek ma momenty w ktorych wzbudza niechec widza (przynajmniej u mnie).

No i sceny drastyczne... "Ladnie" ukazane (o ile mozna tak to okreslic). Jest tam otwatre zlamanie nogi (brzmi glupio ale wyglada gorzej), zlamany paznokiec (brzmi jeszcze bardziej idiotycznie ale mnie ciarki przeszly :) No i standartowe rwanie miesa, klucie, szarpanie...krew, krew, krew... wiecej grzechow nie pamietam, ale pewnie cos tam jeszcze bylo.

Musze powiedziec ze z chwila calkowitego odkrycia tego kto sciga i zabija glowne bohaterki napiecie we mnie opadlo (co dzieje sie zazwyczaj gdy antagonista zostaje odarty z resztek tajemniczosci), ale warto dalej ogladac film chociazby z uwagi na zmiany stosunkow miedzy bohaterkami i ich wlasna metamorfoze.

A Wam podobal sie film?

Odpowiedz
Ja się bardzo zawiodłem, jest to dla mnie jeden z filmów "niewykorzystanej szansy". Sam pomysł świetny, nastrój przez pierwszą część filmu naprawdę dobry, zwłaszcza odpowiednia gra świateł. Motyw z nogą owszem niezły. Wszystko się popsuło od momentu pokazania potworków, po pierwsze stało się to zdecydowanie za wcześnie, po drugie film coraz bardziej tracił klimat i przeradzał się zbytnio w film akcji. Taka napażanina, która u mnie większych emocji nie wywołała. No i sceny z z potworasami przechodzącymi po ludziach bez ich zauważenia, ta głupota bardzo uprzyksza odbiór obrazu. Momentów, które mnie irytowało było chyba więcej, ale film nie utkwił mi specjalnie w pamięci co już niezbyt dobrze o nim świadczy. Mało co tak denerwuje jak film "dobry do połowy", to już wolę jak jest do bani od początku do końca.

Odpowiedz
Ja podobnie jak Great Gonzo byłem rozczarowany. Największym problemem okazał się fakt że film oglądałem z nastawieniem na horror. O ile miejsce akcji czy charakterki głównych bohaterek całkiem ciekawie dobrane to ja jednak cały czas czekałem na odpowiedź na pytanie "co w tym filmie będzie mnie straszyć?". I co dostałem, pseudo Golluma z rodzinką. W dodatku jakiegoś wybrakowanego. Ślepota w tych warunkach jest dość naturalna ale wtedy powinny wyostrzyć się inne zmysły jak węch, słuch czy chociażby dotyk a z tymi u nich również było kiepsko.

Stawiam że film bardziej by mi przypadł do gustu gdyby rozwinąć akcję bez potworków a skupić się na dalszych losach dziewczyn które muszą sobie radzić w ekstremalnych warunkach w jakich się znalazły. No ale wtedy to już nie byłby horror :wink: .

Odpowiedz
Dla mnie sam wygląd potworków był ok, tylko sposób ich ukazania był do bani.

Odpowiedz
no bylo tam troche niedorzecznosci (na niektore Kirek zwrocil uwage) ale zazwyczaj przymykam na to oko bo inaczej musialabym zrezygnowac z ok. 50% produkcji. No chybaze te niedorzecznosci staje sie b. drazniace.
Potworki tez nie przypadly mi specjalnie do gustu. Nie wywoluja strachu. Zwlaszcza wtedy gdy bohaterki zamiast uciekac pochylaja sie nad trupem jednego z nich i analizuja go pod katem biologicznym.
No ale jak powiedzialam film mi sie podobal. Ladnie usytuowany i ciekawe bohaterki.
A chcialam jeszcze jedno dopowiedziec. Zwykle w filmach jak ktos umiera to mowi swojej przyjaciolce "Zostaw mnie i ratuj siebie!" a tu na odwrot - to mi sie podobalo ;).

Odpowiedz
Ja filmu nie mogłem strawić i dotarłem tylko do sceny, gdy dziewczyny schodzą po linach i odpalają race. Wtedy poraziły mnie efekty specjalne- nietoperze wyglądały niczym ptaki w "Ptakach". Poza tym nie kręcą mnie hektolitry krwi (po prostu wtdaje mi się to tandetne i śmieszne) i już początkowa scena, gdy kijek przebija kolesiowi maskę mnie zniechęcił. Potem strasznie niemrawo rozkręcana akcja sprawiła, że nie chciało mi się czekać na początek właściwej części filmu. 2/10 w mojej opini.

Odpowiedz
krykające Gollumy biegające po ścianach sprawiły, że ręce mi opadły. Ależ to było głupie niemożebnie i zagrane jeszcze gorzej. Jak wspominałam pisząc o tym filmie w poczcie klubowej, najbardziej intensywny emocjonalnie moment przeżyłam, gdy kot, z którym film oglądałam, znienacka skoczył mi na nogi.
It has been said that time heals all wounds. I do not agree. The wounds remain. In time, the mind, protecting its sanity, covers them with scar tissue, and the pain lessens, but it is never gone.

Odpowiedz
Mi się tam film podobał. Jak już zostało napisane na początku najbardziej przerażające w tym filmie nie są ani potworki , ani atmosfera ,ani tym bardziej lity ( bo o hektolitrach nie ma mowy ) krwi. Najbardziej przerażające jest to że dziewczyny coraz bardziej przypominają potwory ( skąd porównanie do Golluma który kiedys przypominał hobbita jest jak najbardziej na miejscu) , oraz oczywiście to że znowu jajładniejsze babki giną na początku. Ostatnia scena pozostawia pytanie czy główna bohaterka wciąż jest człowiekiem. Potworki symbolizują to czym możemy się stać , a pindy pokazują co może do tego doprowadzić. Bardzo fajne jest również to że z żadną z bohaterek nie sympatyzujemy , chyb że kierujemy się względami czysto estetycznymi.Samo umiejscowienie akcji jest bardzo fajne , zarówno jak cienie pokazując się co jakiś czas na skałach. Czczegóły anatomiczne tylko wskazują na podobięstwo do człowieka ( choćby przebite płuco ). Jeśli miałbym wystawić ocenę w skali dziesięcio stopniowej , film otrzymałby mocne 7.
Dopchamy wreszcie w ktorymś tam roku
Do wojny co to ma być o pokój

Odpowiedz
Franqey napisał(a):skąd porównanie do Golluma który kiedys przypominał hobbita jest jak najbardziej na miejscu.
OT
gollum był hobbitem :wink:
A single pussy hair can pull a battleship through the desert

Odpowiedz
Wydawało mi się że w książce był wszcześniejszym ogniwem ewolucji hobbita , był trochę wyższy itp , ale mogę się mylić.
Dopchamy wreszcie w ktorymś tam roku
Do wojny co to ma być o pokój

Odpowiedz
Ekhem... oftopic mały się pojawił z tymi Gollumami ;)

Co do filmu - fantastyczny. Świetny klimat, bardzo dobre jak na film tego gatunku aktorstwo, oraz mocne zakończenie (ugładzone niepotrzebnie w wersji amerykańskiej...). I nawet nie chodzi o golumowate potworki - one pojawiają się pod sam koniec tak naprawdę, do tego czasu rewelacyjnie Marshall buduje napięcię, po czym następuje prawdziwa eksplozja. W tak beznadziejnej sytuacji bohaterki opuszczają wszelakie hamulce, na światło dzienne wychodzą wszystkie brudy i stare rany. I to jest najmocniejszy element filmu.

Mocny horror, przemyślany i wbrew pozorom - niegłupi.

A jeśli ktoś wciąż nie jest przekonany do tego filmu, polecam "The Cave" (Jaskinia) - szok gwarantowany!

Odpowiedz
Bardzo dobry horror, który słusznie oceniaono jako taki, przy którym jedzenie popcornu grozi zadławieniem. Neil Marshal nie zniża poprzeczki po "Dog Soldiers"... Ciekawa i oryginalna koncepcja na zakończenie, na plus też ładne panie w rolach głównych - trudno było życzyć im śmierci ;)
Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net
O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy!

Odpowiedz
SPOJLERY!!!SPOJLERY!!!SPOJLERY!!!

Wczoraj wieczorem obejrzałem. W sumie to taki fajno-głupi film. Prolog niepotrzebny. Powracający natrętnie sen, w którym widzimy tort udekorowany świecami oraz sylwetkę tej zmarłej córki, co ginie na początku przebita kijem, niezbyt komponuje się z resztą. Dla mnie to po prostu zwykły zapychacz, wata, służąca rzekomo wzbogaceniu profilu psychologicznego bohaterki. Fuszerka. Z wiarygodnością psychologiczną postaci nie jest zresztą za dobrze. Jakoś nie wierzę, by w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia - a z taką to sytuacją mamy niewątpliwie do czynienia w filmie - człowiek trwonił czas i energię witalną na jakieś tam wypytywanki tudzież planowanie zemsty. Głupie to było. Bzdura numer 2 - jedna laska łamie nogę (złamanie otwarte), a druga laska wpycha jej kość z powrotem do rany. Bez komentarza. Co gorsza, ta laska ze strzaskaną nogą nawet nie traci przytomności z bólu. Bee.

Aha, nie wiem, o co wam chodzi, gdy czepiacie się wyglądu tych stworków - momentami potrafiły przestraszyć. Ogólnie to najmocniejszy punkt filmu. Reżyserowi, ew. panu/pani od charakteryzacji należy się plusik w dzienniczku. Gorzej z zachowaniem tych maszkaronów gotyckich - rozumiem, że długotrwałe przebywanie w jaskiniach wpływa negatywnie na ostrość widzenia, ale ubytki wzrokowe winny zostać zrekompensowane wzmożoną aktywnością pozostałych zmysłów, dajmy na to węchu i słuchu. A w filmie widzimy, jak jeden z tych "rzygaczy" staje obok dwóch lasek (one ani mru-mru, ani szu-szu, bo wcześniej wyczaiły, że potworki nie rejestrują ruchu) i zaczyna węszyć: kręci łbem to w lewo, to w prawo, nasłuchuje, po czym idzie w długą. No ja tego nie kupuję - jeśli decydujemy się na taki pomysł, to trzeba być konsekwentnym do samego końca: rekin wyczuje kroplę krwi na odległość dwóch kilometrów, a ja mam uwierzyć, że te stworzenia, które uniknęły kamer Discovery przez miliony lat, nie wychwycą zapachu mydła/ludzkiego potu/subtelnej woni perfum czy też nie wyłapią bicia serca albo coś? Bez jaj, panie reżyser.

Trzy słowa o zakończeniu - myślałem, że ta laska znajdzie wyjście. A tu "zaskoczenie' - nie znalazła. Zanosi się więc na drugą część, tym razem z udziałem amerykańskich marines, którzy zejdą spenetrować jaskinię, objuczeni działkami plazmowymi.

Film Maszala powinien nosić tytuł "Dupy w kaskach - zejście do piekła". A jako motto widziałbym cytat z Nietzschego - "Jeśli patrzysz w otchłań to blebleble" :)

Odpowiedz
A może byś tak ostrzegł zanim zaspojlerujesz?

Odpowiedz
Wal się, Romeck. Nie będziesz mi rozkazywał :)

Odpowiedz
Tzn. mam robić tak, jak Ty na obrazku z lewej (awatarem zwanym)? :wink:

Odpowiedz
Powiem ci, co powinieneś zrobić. Powinieneś napisać: "Mental, czy mogę cię prosić, byś ewentualnie, podkreślam - ewentualnie, jeśli nie masz oczywiście nic lepszego do roboty, więc czy mógłbyś dopisać do powyższego posta informację, że w tekście mogą wystąpić spojlery."

I byłoby po sprawie, a tak masz u mnie krechę jak stąd do słońca. I po co ci to było, huh? :)

Odpowiedz
Ja lubię krechy, bo fajnie się je wciąga.

Odpowiedz
Nie wyglądasz na takiego, co wciąga.

Odpowiedz
Mały suplement.

Podobały mi się w filmie Marszala dwie rzeczy. Scena, w której bohaterka wbija koleżance ostrze w szyję. Oczywiście bez premedytacji. W tym wypadku o fatalnej pomyłce zadecydowało napięcie i nerwy. Laska po prostu nie zauważyła, że za plecami ma przyjaciółkę, a nie jedną z tych bestii. Bardzo to przekonujące.

Druga sprawa tyczy się przekleństw. Częstotliwość, z jaką z ust bohaterek pada słowo "kurwa", zadowoli każdego, kto szuka wiarygodności w kinie. Laski przeklinają zawsze wtedy, kiedy kontekst nie pozwala na kulturalne eufemizmy. Powiedzmy, że wisimy nad przepaścią uczepieni występu skalnego asekuracyjną uprzężą. Wypada nam z rąk taka latarka. Co wtedy mówimy? Kurza frania? Motyla noga? O kurde? Kurcze blade? NIE! Mówimy: "Kurwa!" (ewentualnie: "Niech to chuj strzeli kurwa mać") Laski trzymają się tego konsekwentnie do samego końca.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości