Zmarł Stan Winston
W wieku 62 lat zmarł Stan Winston, legenda filmowych efektów specjalnych. Przyczyną zgonu był szpiczak mnogi - nowotwór układu krwionośnego.

http://www.slashfilm.com/2008/06/16/stan-winston-died/

Co to pisać. Po prostu niepożałowana strata i ogromny ból. Człowiek, który przez ostatnie 30 lat przyczynił się zrewolucjonizowania kina rozrywkowego odchodzi w glorii. Lista filmów przy których maczał palce jest tak wypasiona, iż po prostu wstyd ją wymieniać. Ostatnimi tytułami przy jakich pracował to Terminator Salvation oraz Avatar. Szkoda, wielka szkoda :(

Odpowiedz
Ogromny bol? Serio?

Odpowiedz
Dlaczego założyłeś o nim temat dopiero jak zmarł? Skoro był takim rewolucjonistą czemu nie poświęciłeś mu topicu za życia? To samo odnosi się do paru ludzi z podforum "Reżyserzy".

Odpowiedz
Nie chce, żeby tu znowu wywiązała się dyskusja o czczeniu zmarłych, zaśłużonych postaci, ale co do Twojego pytania Strummer, to powiem Ci, że poznałem wielu pisarzy, muzyków, filmowców dopiero tuż po ich śmierci, gdy przez 5 minut było o nich głośno i można się było nimi zaciekawić. Całkiem normalna kolej rzeczy, chociaż to przykre, że czasami trzeba umrzeć, żeby być docenionym.

Odpowiedz
Akurat ja Winstona doceniłem jeszcze przed śmiercią, ponieważ zawsze był moim ulubionym specem od efektów wizualnych. Ostatnio miał trochę mniej roboty, bo jego specjalnością była zazwyczaj charakteryzacja specjalna, to on dokonywał cudów przy "A.I." czy "Terminatorach". Szkoda, bo jego kariera się akurat ku końcowi nie zbliżała...

Odpowiedz
Myślę że fachu zdążył kilka osób nauczyć. Niech wspomnę tylko Aleca Gillisa i Toma Woodruffa Jr. jego współpracowników z "Terminatora" czy "Aliens". Szybko postanowili spróbować samodzielnie i może trochę szkoda bo patrząc na wygląd Predatora z pierwszego i drugiego filmu gdzie Winston nadzorował efekty animatroniczne i charakteryzację specjalną a np. na Predatora z AVP to moim zdaniem trochę odstawali od swojego mistrza :) . Niewątpliwie odszedł człowiek z genialnymi pomysłami który wspaniale potrafił w wielu przypadkach zrealizować wizję reżysera.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości