Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
Do kina przyciągnął mnie ten zwiastun.
Byłem w poniedziałek i choć nie jest tak zabawna jak zapowiadał trailer (to najśmieszniejsza scena z filmu!) to wyszedłem z kina zadowolony. Energiczna, śmieszna i bardzo dobra wizualnie animacja - kolejna od Disneya z ostatnich lat, na której bawiłem się lepiej od obecnych filmów Pixara (z ubiegłorocznym Inside Out na czele). Co mnie zaskoczyło to gatunkowość tego filmu. Buddy Cop komedia i kryminał - w dodatku wciągający - w jednym? Nie przypominam sobie drugiej takiej animacji. Co więcej, w przeciwieństwie do wcześniejszego filmu Walt Disney Animation Studios ( Big Hero 6) ta nie jest przewidywalna i nie wiedziałem kto będzie głównym czarnych charakterem po 20 minutach oglądania!
Flash poza sceną ze zwiastuna pojawia się jeszcze tylko raz, ale za to jak! Chcę więcej Flasha!
28-02-2016, 10:34
Stały bywalec
Liczba postów: 12,494
Liczba wątków: 29
We wtorek lezę do kina. Nie mogę doczekać się.
A tu recenzja Dema. Jemu też się podoba. I ku memu zaskoczeniu (i nadziei) chwali polski dubbing (Dem nie ma dobrego zdania o obecnym polskim dubbingu) :
28-02-2016, 12:30
Stały bywalec
Polski dubbing był bardzo spoko, a scena z leniwcem jest przetłumaczona inaczej niż na zwiastunie, IMO lepiej (nowy dowcip).
PS Film zaliczył najlepsze otwarcie w Polsce w 2016 roku i najlepsze otwarcie dla animacji Disneya w naszym kraju - 230 tyś. widzów. Nieźle.
28-02-2016, 12:45
Dużo pisze
Liczba postów: 549
Liczba wątków: 9
Świeżo po seansie... Po raz pierwszy od kilku lat nie wynudziłem się na "bajce". Fajna historia, sporo dobrego humoru i wreszcie film nie sypie się od połowy popadając w syndrom "więcej przeszkód, więcej hałasu, więcej wszystkiego". No i to światło :) Momentami odnosiłem wrażenie, że ekipa zatrudniła Deakinsa do nadzorowania oświetlenia. Cudowny klimacik. Moja 10-letnia córa pewnie nie zwróciła na to uwagi, ale ja znalazłem coś dla siebie :)
Bardzo dobra produkcja Disneya, która przy okazji przemyca odrobinę socjologii i stanowi ciekawą, choć uproszczoną obserwację życia w "systemie".
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
28-02-2016, 17:37
Stały bywalec
Mentalowi i shamarowi się nie spodoba, bo napomina o walce z uprzedzeniami i promuje multi-kulti :) (bohaterka grana przez Shakirę to również aktywistka). Mi się spodobało i olbrzymi skok po nieco rozczarowującym "Big Hero Six" i nieco przecenianym "Frozen".
Zaprezentowany świat przedstawiony świetnie zrobiony, scenariusz jest tip top, żadna postać nie jest zbędna, zero idiotycznych motywów typu "mały może więcej", "policjant zostaje zawieszony", film w paru momentach mnie zaskoczył i zwiódł na manowce. Jest jeden czy dwa banalne motywy, ale tyle dobrze zrobione, iż można przebaczyć. Jest nawet jeden dobry jump scare! I dubbing nie zawodzi. Pirackie DVD z zwierzęcymi filmami Disneya wymiata :).
01-03-2016, 20:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2016, 20:29 przez OGPUEE.)
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
Wypada mi jedynie potwierdzić. Świetna bajka z zaskakująco błyskotliwym scenariuszem kryjącym wiele gatunkowych smaczków. Dobra historia oraz bardzo klarownie zaprezentowany wartościowy morał (nie tylko, że mały może dużo, jak Kurczak Mały, ale że ten mały może dużo, bo dużo pracuje, wie, co to poświęcenie, nie poddaje się, jest uparty - to jest nowość wbrew pozorom). No i kapitalnie to wszystko zrobione, pierwsza klasa wśród animacji. Zdecydowanie poziom wyżej od Szóstki i Frozen, które według mnie są mocno przeceniane (szczególnie ten pierwszy). Nie jest to wizualna i fabularna sieczka dla umysłu jak Madagaskar czy Pingwiny, nie jest to nachalna intertekstualna zabawa jak Shreki i Czerwone Kapturki. Tu się naprawdę liczy fabuła, a nie jakiś prosty szkic świata.
No i nie wiem czy w bajce widziałem tak przerażające - z punktu widzenia dzeciaka - sceny, jak z łasicą w limuzynie (klasyczny straszak z nagłym pojawieniem się potwora). Nie uważam to za złe, no ale zaskakujące na pewno. Mój mały naprawdę ze strachu podskoczył na fotelu.
02-03-2016, 12:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2016, 12:21 przez desjudi.)
Stały bywalec
Stały bywalec
Zwierzogród to najlepiej recenzowana animacja Disneya od lat! Przy ponad 80 recenzjach na RT miała ciągle 100%, obecnie wysypał się jeden kolo z negatywną, ale film wciąż ma 99% i ocenę 8.0 (u Top critics 8.1). Na MTC ma 81/100!
Nieźle.
04-03-2016, 19:18
Stały bywalec
Bo przede wszystkim ma naprawdę dobry scenariusz, klisz unika jak tylko możliwe, gdyby inne tło czy kategoria wiekowa, byłby z tego dobry film dla dorosłych. I jak wspominałem świat przedstawiony jest perfecto. Nie to co w beznadziejnym "Chicken Little".
PS. Dialogi pisał Wierzbięta, a tylko jeden polski akcent był! W dodatku pasujący i bez wymuszenia.
04-03-2016, 20:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2016, 20:31 przez OGPUEE.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
I znowu czekaj na wersję sklepikową bo wszędzie dubbing :/ Szkoda, bo strasznie sympatycznie to wygląda, a studio animacji Disneya, zdaje się być ostatnimi laty w lepszej formie niż Pixar.
04-03-2016, 20:27
Nowy
Liczba postów: 498
Liczba wątków: 0
Dołączę się do pochwał. Zwierzogród to bardzo dobry film i pozytywne zaskoczenie, bo do "kolejnej" animacji z gadającymi zwierzętami podchodziłem dość sceptycznie. Okazało się jednak, że twórcy mają pomysł na ten film oraz świat w nim przedstawiony. Na plus również wersja polska - głosy dobrze dobrane, tłumaczenie bez zarzutu.
Cytat:Bo przede wszystkim ma naprawdę dobry scenariusz, klisz unika jak tylko możliwe, gdyby inne tło czy kategoria wiekowa, byłby z tego dobry film dla dorosłych.
Obawiam się, że niekoniecznie. Odnoszę wrażenie, że Zwierzogród jako animacja dla dzieci dostaje od (dorosłych) widzów pewną taryfę ulgową pod kątem scenariusza. Mam przede wszystkim na myśli zbyt dużą ilość zbiegów okoliczności bez których nie byłoby fabuły.
Lis, którego bohaterka poznaje pierwszego dnia pracy miał kontakt z zaginionym z jej sprawy. Łasica, którą łapie drugiego dnia pracuje dla barana zamieszanego w główną intrygę. Gryzoń, którego Judy ratuje przed wielkim pączkiem okazuje się córką bossa, który jest w stanie pomóc w śledztwie. Pani Wydralska przychodzi do biura szefa akurat wtedy, gdy siedzi tam Hops. No i oczywiście zagadka skowyjców zostaje wyjaśniona podczas przypadkowej rozmowy.
Poza tym scenariusz jest naprawdę dobry, ale wygląda to trochę tak, że w przypadku Zwierzogrodu nie spodziewano się takiego skupienia na fabule, więc mało kto zwrócił uwagę na tak duże zagęszczenie zbiegów okoliczności. A nawet jeśli, to nie ma to żadnego wpływu na pozytywny odbiór filmu.
05-03-2016, 01:41
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
(01-03-2016, 20:34)OGPUEE napisał(a): Mentalowi i shamarowi się nie spodoba, bo napomina o walce z uprzedzeniami i promuje multi-kulti :) (bohaterka grana przez Shakirę to również aktywistka).
No ba, to że ten film aż taki sukces w Polsce osiąga, to jednak jest mały szok. Gdyż pod przykrywką wielu dobrych gagów, filmu policyjnego kryje się jednak głębsza analiza na temat stereotypów, generalizowaniu kogoś na podstawie rasy i ogólnie to film o tolerancji i walki z uprzedzeniami. I też nie wiem czy do końca nie dla dzieci. Byłem na sali, gdzie wiadomo sporo rodziców z dzieciakami i patrząc po niektórych reakcjach,to wiele z tych maluchów było miejscami przerażone. Szczególnie sceny w opuszczonym szpitalu... 8 letnia córeczka mojej kuzynki ma ponoć do tej pory koszmary, po "wściekłych zwierzętach".
Na ogóle zachwyty należy zaliczyć cały stworzony świat. Ile w tym pomysłowości i spokojnie mógłbym w nim spędzić więcej czasu. I sam nie wiem, czy nie chciałbym wybrać się jeszcze raz do kina, aby te wszystkie smaczki w tej animacji wyłapać.
Jeżeli chodzi o Disney'a CGI, to na pewno wyżej od średniego "Big Hero 6" i "Frozen". Czy wyżej od "Wreck-It Ralph" to muszę pomyśleć. Ale na pewno górna półka.
8/10
06-03-2016, 15:31
Captain Skullet
Liczba postów: 20,277
Liczba wątków: 128
Córa zaliczyła swój pierwszy kinowy seans i padło na "Zwierzogród", gdyby było tak z 15 minut krócej pewnie obeszło by się bez problemów, a tak zaczęła pod koniec trochę marudzić, ale ogólnie zadowolona, choć wielki ekran i ciemna sala przez te 100 minut chyba ją wprawiły w lekki szok (ale już znowu mówi ;)).
A film całkiem spoko (The best of: Flash, synek, który chciał być słoniem i krecik), choć wydał mi się trochę na siłę przeciągany pod koniec (z tym, że to może być kwestia marudzącej małej - w takiej sytuacji po prostu chce się, żeby film się szybciej skończył, a ten jak na złość skończyć się nie chce). Dałbym z 7-8/10, animacje raczej nie mają u mnie szans na więcej.
07-03-2016, 21:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2016, 21:30 przez Gieferg.)
Używaniec
Liczba postów: 1,002
Liczba wątków: 5
a ile lat ma córa?
pytam bo podobno są tam sceny mogące wystraszyć co wrażliwsze dziecięcia
tak że o.
07-03-2016, 22:45
Captain Skullet
Liczba postów: 20,277
Liczba wątków: 128
Bliżej pięciu niż czterech.
08-03-2016, 01:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2016, 01:11 przez Gieferg.)
Używaniec
Liczba postów: 1,002
Liczba wątków: 5
git, bo moja przekroczyła piątkę. może spróbujemy się wybrać
tak że o.
08-03-2016, 09:24
Stały bywalec
@f.lamer
Są dwa straszne momenty (wreszcie Disney! Wysłuchałeś moich próśb).
1) W scenie szpitalnej jest strasznie. Moment, gdy nagle wyskoczył drapieżnik przestraszył wielu na sali, w tym mnie.
2) Gdy Nick obrywa skowyjcem i atakuje Judy. Ta scena może przerazić dziecko. Gnój obok mnie wtedy, który irytował mnie przez cały seans, wtedy rozbeczał się na całą salę. Ale przebaczam mu, bo to 1) dziecko, 2) kara za irytowanie mnie, a jego płacz był miodem na me serce :).
08-03-2016, 10:49
Nowy
Liczba postów: 436
Liczba wątków: 1
Też widziałem przestraszone dzieci w kinie. Kilka scen może naprawdę je przerazić. Bo to taki mroczny kryminał;)
08-03-2016, 11:06
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Sceny w szpitalu są najlepsze, świetny klimat! A zresztą już w teatrzyku mamy "flaki i krew" ;)
08-03-2016, 12:33
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
Teatrzyk był świetny - tu mój mały brechał głośno, ale on nawykły do krwi (w końcu Obi-Wan też obcinał ręce w Mos Eisley; Luke rozpruwał swoje lamy w ISB) ;)
08-03-2016, 13:53
|