Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,245
Liczba wątków: 72
Cytat:a widziałeś remake pierwszej części Hills Have Eyes? jeśli nie, żałuj, bo film jest milion razy lepszy niż oryginał i tylko trochę gorszy niż Halloween Zombiego
To tu i ja się wtrącę, jeśli można. Aja nakręcił bardzo dobry remake, choć ciut słabszy niż jego wcześniejszy francuski slasher "Haute Tension". Oryginał Cravena jest jednak minimalnie lepszy (a nie milion razy słabszy) choćby dlatego, że dzikie i pierwotne zachowania ludzi gór nie musżą być uwypuklane poprzez charakteryzację, a także dlatego, że Papa Jupiter to pan i władca - kto oglądał, ten wie. Do tego dochodzi znakomita scena z grzechotnikiem, którą w remake'u pominięto i niezwykle niepokojące zakończenie... Aja dostałby u mnie 5-/6 a Craven 5/6 (jak widać różnica nieznaczna, bo obydwa filmy są bardzo dobre).
A Zombie nakręcił świetne "Bękarty Diabła", po czym spłodził jeden z najmniej potrzebnych remake'ów w historii kina. Niby Aja postapił podobnie, tyle tylko, że Francuz wyszedł z tematu obroną ręką, łącząc duchotę i suchy, pustynny klimat survivalu Cravena z ohydą i bezwzględnością "TCM" Hoopera. Rob swój przepełniony fakami styl przemycił do nowego "Halloween", co wg mnie do tej opowieści zupełnie nie pasuje. Do tego z Myersa zrobił chłopa mogącego uderzeniem z dyńki kosić drzewa - jeśli byłby to tępy Jason to ok, ale w tym przypadku był to wg mnie tzw. strzał "kulą w płot"...
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
22-12-2007, 05:36
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Dziwny to film. Z jednej strony sporo mi się w nim podoba, z drugiej coś mnie od niego odrzuca, denerwuje, irytuje. Zombie bawi się w psychoanalityka i każe McDowellowi wygłaszać bełkotliwe, łopatologiczne przemowy o tym jak bardzo zły jest Myers. Halo! Wiemy to. Ma niepokojącego dzieciaka w roli głównej, ale umieszcza go w otoczeniu fatalnie napisanych i zagranych postaci. Ta rodzinka... litości. Co za porażka. Ogólnie rzecz biorąc to takie jajeczko częściowo nieświeże, momentami nawet bardzo, jak pod koniec, gdy Laurie pyta Loomisa czy to był Boogeyman, myślałem że padnę na ziemię. No i to fatalne "What the hell?!" gdy Myers rozbija szybę w samochodzie i chwyta Loomisa :lol:
PS. Za ten metalowy widelec należy się Zombiemu potężny kopniak. Co on sobie myślał?
21-01-2008, 21:20
Banned
W ramach ciekawostki, fragment wywiadu z Zombiem z 2002 roku:
Cytat:Q: How do you feel about big budget remakes of Dawn of the Dead and The Texas Chain Saw Massacre?
Zombie: I feel it's the worst thing any filmmaker can do. I actually got a call from my agent and they asked me if I wanted to be involved with the remake of Chain Saw. I said no fucking way! Those movies are perfect - you're only going to make yourself look like an asshole by remaking them. Go remake something that's a piece of shit and make it good. Like with my movie (House of 1000 Corpses) I have elements of Chain Saw in it because I love that movie so much, but I wouldn't dare want to "remake" it. It's like a band trying to be another band. You can sound like The Beatles, but you can't be The Beatles.
07-02-2008, 00:15
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
akurat Halloween - w odróżnieniu od Teksańskiej Masakry - wymagało natychmiastowej rimejkizacji. wiedziałem o tym jak tylko ujrzałem oryginał Carpentera.
07-02-2008, 00:26
Banned
Ja nie muszę oglądać filmu Carpentera żeby stwierdzić że to jajeczko częściwo nieświeże które wydalił z siebie Zombie jest niepotrzebnym filmem.
07-02-2008, 00:31
Ambasador białej rasy
http://www.zakazanaplaneta.pl/news.php?readmore=1003
bardzo celne uwagi - jakbym siebie samego słuchał :)
zgadzam sie z pogladami autora w 136%
13-02-2008, 17:00
Ambasador białej rasy
jak traficie gdzieś na necie na info dotyczące polskiego wydania Halloween (interesuje mnie tylko wersja UNRATED DIRECTOR'S CUT), piszcie śmiało i bez krępacji:) musze mieć ten film w swojej snobistycznej kolekcji:)
15-02-2008, 17:11
Banned
Dystrybutorem Halloween jest ścierwo o nazwie Kino Świat. Na zbyt wiele bym nie liczył, no chyba że wydadzą to ślicznie z reklamą kibla :twisted:
15-02-2008, 17:13
Ambasador białej rasy
nie chce, żeby ten genialny plakat rozpłynął się w zalewie innych, więc wklejam go tutaj - mistrzostwo świata:
sam film - z tego co pamiętam - wymiata. zachęcony geniuszem plakatu na dniach zrobie sobie powtórkę.
09-03-2008, 23:14
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Hmm myslalem ,ze Bekarty maja osobny temat ;] No plakat naprawde super :D ,a Rob niech dalej kreci ,a muzyki live niech nie wykonuje ;)
10-03-2008, 18:23
Ambasador białej rasy
przeformulowalem tytul topicu, zebym mogl sobie pisac o kolejnych rezyserskich dokonaniach Zombiaka bez skrepowania:)
tak wiec w kilku slowach o jego drugim filmie, ktorego plakat widnieje powyzej. jak obejrzalem go po raz pierwszy, to bylem zachwycony. podejscie numer 2 obnazylo jednak wszystkie mankamenty Bekartow - rozpasana brutalnosc, zaczynajaca nuzyc po uplywie 15 minut oraz fakt, iz wszyscy bohaterowie to psychole - zadnej w miare normalnej postaci. same czubki z uszkodzonym chromosomem.
czy filmik ma jakies plusy? cos wartego odnotowania/zapamietania? jasne, ze ma. scena otwierajaca film to bomba w ryj - widzimy posiniaczone nagie cialo kobiety, ciagniete po ziemi przez jakiego rednecka. i tak przez cala dlugosc napisow poczatkowych. rzadko ktory slasher oferuja takie widoczki juz na samym starcie. na plus zaliczam rowniez muze w scenie strzelaniny w burdelu oraz finalowy kawalek Free Bird formacji Lynyrd Skynyrd.
2/10
nie wiem, jakim cudem DR dostali kategorie R. pewnie Zombie ma znajomego ksiedza w MPAA. jak na moje to jest murowany kandydat do NC-17. przejechanie kobiety przez ciezarowke nalezy do szczytowych momentow tej produkcji.
27-05-2008, 21:03
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Kurde chyba się wtrącę
Mental napisał(a):ludzie, czy wy mnie macie za jakiegoś niedojeba, co nie umie odróżnić dyskotekowego horroru dla młodzieży od autentycznie oldskulowej rzeźni?
Mental za niedojebea cię nie uważam, ale jesteś strasznie niekonsekwętny w swoich poglądach filmowych. Ten film nie różni się niczym od większości wypuszczanych taśmowo przez Hołyłód slaherów. Podchodzi pod cukierkowo młodzieżowy filmik. Ja na tym filmie miałem kupę śmiechu. :wink: Realizmu w tym filmie co pies napłakał. A czepiasz się że innym produkcjom brakuje realizmu, a podniecasz się filmem w którym nie ma tego za grosz. Całkowicie przewidywalny, niepotrzebny nikomu zupełnie rimejk, napchana bezsensowna przemoc tylko dla przmocy by postraszyć amerykańskich dzieciaków. Oryginał Carpenthera miał klimat, oglądało się to z zapartym tchem. Zombie zrobił kał niczym nie wyróżniający się z zalewu amerykańskiego slaher szamba :twisted:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
27-05-2008, 23:08
Ambasador białej rasy
Danus, jesli uzywasz Firefoxa: Narzedzia --> Opcje --> Zaawansowane --> Ogolne --> Przegladanie i stawiasz "ptaka" we wiadomym miejscu.
27-05-2008, 23:28
TermiGifiernator
Widzę, że tylko na poprawianie kogoś ci się zebrało. Oki :) Ptaka mam w odpowiednim miejscu jakbyś chciał wiedzieć.
Żeby nie było offtopa Rimejk Zombiego to młodzieżowy syf
:wink:
27-05-2008, 23:38
Ambasador białej rasy
czy ktoś wie, o czym to będzie?
30-07-2008, 20:11
TermiGifiernator
Podobno Rob nie chce już robić Horrorów i to będzie film o innej tematyce, ale jak sam mówił w wywiadzie chce nakręcić coś niesamowitego.
31-07-2008, 12:33
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Taki Tarzan przyszlosci xD tylko ze bedzie wpierdzielal ludzi :) haha nie mam zielonego pojecia
31-07-2008, 16:33
Ambasador białej rasy
niewile jest newsów godnych tego, by przerwać cisze czwartkowego wieczoru - właśnie sie dowiedziałem, że produkcja tyranosaurusa rexa została wstrzymana na czas nieokreślony. zombiak ponoć szaleje teraz na planie halloween 2. w sumie niezbyt to wszystko sensowne, no ale skoro już halloween 2 musi powstać, to niech powstanie pod batutą roba.
08-01-2009, 22:56
Banned
Mental:
Halloween Zombiego cierpi w moich oczach na kilka problemów:
1) Ukazanie rodziny Michaela - are you fucking kidding me? Większej ilości przerysowania i patologii według Hollywood nie dało się chyba pokazać, tak czy inaczej Zombie bardzo się postarał. Początkowe scenki to taki R-rated Świat według Bundych. Żałosne, ale nawet się ubawiłem.
2) Z punktu pierwszego wynika punkt drugi, czyli wyjaśnienie dlaczego Michael stał się mordującym wszystko na swojej drodze psycholem. Ojej, bo miał taką rodzinkę! Ojej, bo rówieśnicy go wyśmiewali! Ojej, ojej, ojej! Zabrakło tylko tylko gwałtu w wykonaniu tatuśka i późniejszej scenki z ucinaniem fiuta w ramach krwawej zemsty. Chociaż nie, to zbyt mocne. Lepsze byłyby brutalne gry.
3) Michael jest hollywoodzkim psychopatą, dlatego nie dość że ma zajebisty origin, to jego cela w psychiatryku ma naprawdę cool wystrój.
4) Zombie całkowicie pogrążył swojego głównego bohatera nie tyle samym originem, co wywołującą dokładnie coś takiego ":roll:" hollywoodzką psychoanalizą, czyli mówimy dużo i wprost do kamery zgłębiając umysł psychola. Oczywiście trzeba też wyjaśnić dlaczego Micheal nosi maskę, dodając ogólny pociąg do masek związany ze wspomnianą psychoanalizą jak i cool wystrojem celi.
5)Zombie to sprytny gość. Hollywoodzką kupę udało mu się mimo wszystko ubrać w atrakcyjne ciuszki a nawet zastosować kilka zmyłek, dzięki którym nie śmierdzi ona tak, jak w rzeczywistości.
Nie mogę się doczekać sequela.
08-01-2009, 23:28
Ambasador białej rasy
Cytat:Ukazanie rodziny Michaela - are you fucking kidding me? Większej ilości przerysowania i patologii według Hollywood nie dało się chyba pokazać.
jedyną patologiczną jednostką w rodzinie michaela był ojciec. matka go kochała, siostra zachowywała sie najnormalniej w świecie.
Cytat:Z punktu pierwszego wynika punkt drugi, czyli wyjaśnienie dlaczego Michael stał się mordującym wszystko na swojej drodze psycholem. Ojej, bo miał taką rodzinkę!
nie pisałbyś takich rzeczy, gdybyś uważnie oglądał/słuchał. wbrew temu, co widzimy w pierwszej części filmu, najważniejsze sa słowa dr Loomisa, które padają znacznie później. halloween zawsze było prostą opowieścią o złu - o złym chłopcu, który przeistoczył się w złego mężczyznę. gwarantuje ci, że gdyby ojciec myersa był dobrym tata, myers i tak by kogoś zabił. chłopak po prostu przyszedł na świat z uszkodzonym chromosomem. co więcej, jego mordercze skłonności były podsycane nie tylko przez brak ojcowskiej czułości. młody uważał się za brzydala, zasłaniał twarz na długo przed tym, nim ojczulek zaczął wyzywać go od pedałów. w szkole nie miał kolegów ani koleżanek. tak więc nie zwalaj wszystkiego na patologiczną rodzine (która - jak już wykazałem powyżej - wcale nie była aż tak patologiczna - Rob nie jest głupcem). najlepsze zostawiłem na koniec: znakomita większość seryjnych morderców wychowywała się w bardzo podobnych warunkach co bohater zombiego i w bardzo podobnych okolicznościach popełniła swoje pierwsze morderstwo. to są rzeczy udokumentowane, wystarczy poczytać.
Cytat:Zabrakło tylko tylko gwałtu w wykonaniu tatuśka i późniejszej scenki z ucinaniem fiuta w ramach krwawej zemsty. Chociaż nie, to zbyt mocne. Lepsze byłyby brutalne gry.
polecam hostel 2. halloween to inna liga, a nie komedia na pijacką impreze.
Cytat:Michael jest hollywoodzkim psychopatą, dlatego nie dość że ma zajebisty origin, to jego cela w psychiatryku ma naprawdę cool wystrój.
o hollywood można powiedzieć wiele złego, ale akurat psychopatów zawsze wymyślali najlepszych. ciut więcej szacunku dla jankeskiego wkładu w rozwój psychopatologii:) co do wystroju celi: ręcznie dziergane maski wiszace na ścianach nazywasz cool-wystrojem? czemu?
Cytat:Zombie całkowicie pogrążył swojego głównego bohatera nie tyle samym originem, co wywołującą dokładnie coś takiego "Rolling Eyes" hollywoodzką psychoanalizą, czyli mówimy dużo i wprost do kamery zgłębiając umysł psychola. Oczywiście trzeba też wyjaśnić dlaczego Micheal nosi maskę, dodając ogólny pociąg do masek związany ze wspomnianą psychoanalizą jak i cool wystrojem celi.
nie rozumiem powyższego. tzn. nie rozumiem, co napisałeś. pomieszanie z poplątaniem.
Cytat:Zombie to sprytny gość.
z tym się zgadzam. zombie nie powiedzial jeszcze ostatniego slowa w kwestii kina grozy. cos czuje w kosciach, ze za pare lat wysmaży taki horror, że wszystkim zainteresowanym łby odpadną przy samej dupie:)
09-01-2009, 00:18
|