Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Nowości, zapowiedzi, trailery - wątek informacyjny - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Nowości, zapowiedzi, trailery - wątek informacyjny (/Thread-Nowo%C5%9Bci-zapowiedzi-trailery-w%C4%85tek-informacyjny--1042)

- Jakuzzi - 07-02-2010

Artemis napisał(a):Czemu?

Juz powiedzialem: bo to HBO. A HBO to kanal dla doroslych. Nie bez powodu nie znajdziesz w ramowce tej stacji nic dla dzieci, ani nic dla nastolatkow.

- Artemis - 07-02-2010

Ale to HBO, nie Yakuz TV:)

Liceum to kopalnia tematów - bardzo specyficzny i ważny (bo niemal każdy przez to przechodzi) okres w życiu każdego człowieka. Nie mówiąc już o tym, że pokazanie popkultury czy współczesnych płynności obyczajowych z punktu widzenia 17-latka mogłoby wyjść super.

Jakuzzi napisał(a):Juz powiedzialem: bo to HBO. A HBO to kanal dla doroslych. Nie bez powodu nie znajdziesz w ramowce tej stacji nic dla dzieci, ani nic dla nastolatkow.
Jakuzzi: serial o nastolatkach =/= serial dla nastolatków... I właśnie o to chodzi.

- Mental - 07-02-2010

skins wam nie wystarczy? odwalcie sie od hbo:)

- Azgaroth - 07-02-2010

Artemis napisał(a):high school drama jeszcze w ich wykonaniu nie było,

Czysta Krew? :)

- Artemis - 07-02-2010

Mental, Skins jest dla dorosłych i nastolatków i bardzo często przegina pałę. Jedną z przyjemności, jaką czerpię z oglądania Skins, jest pełne wyższości wymyślanie, co ja bym zrobiła inaczej - czyt.: lepiej.

Kiedy mówię o serialu o nastolatkach by HBO, mam na myśli odhaczenie kolejnego gatunku - western był, więzienie było, policja była, sandały były... Nie rozumiem, czemu serial, którego bohaterowie mają te naście lat, nie mógłby być "poważny" i dla dorosłych. Wszak każdy dorosły nastolatkiem kiedyś był i do budy chodził, i wie, z czym to się je. Poważne podejście do problemów nastoli, zjebana percepcja, budowanie tożsamości - w tym można drążyć bez końca i co drugi widz odnajdzie w tym siebie.

Azgaroth napisał(a):Czysta Krew?
Przecie napisałam, że chcę coś poważnego... W ogóle jeśli chodzi o amerykańskie południe to HBO musi ugryźć temat jeszcze raz, w jakichś faulknerowskich klimatach. Nie chcę się za bardzo wypowiadać za TB, bo widziałam raptem 3 odcinki, no ale - wiadomo.

- Jakuzzi - 07-02-2010

Cytat:Ale to HBO, nie Yakuz TV:)

Nie chwytam.

Mozna blubrac o tym, w jaki sposob mozna pokazywac tematy licealne, ale to tylko swiadczy o niezrozumieniu pewnej, scisle uksztaltowanej charakterystyki tej stacji. Wystarczy rzucic okiem na jej dotychczasowe twory, aby szybko sobie uswiadomic, ze nie powstanie tutaj nic o nastolatkach ani dla nastolatkow.

Artemis napisał(a):Nie rozumiem, czemu serial, którego bohaterowie mają te naście lat, nie mógłby być "poważny" i dla dorosłych.

To oczywiste. Bo bohaterowie maja nascie lat.

- Artemis - 07-02-2010

Pytanie: czemu nie może powstać nic "o..."?
I jaki program masz na myśli? W Six Feet Under był motyw nastoletni - Claire w pierwszym sezonie ma 17 lat.
Ja myślę, że jesteście do słowa "nastoletni" uprzedzeni, ot co :razz:

edit:
Cytat:To oczywiste. Bo bohaterowie maja nascie lat.
Argumentacja głupia jak but. Sorry, stary:)

- Glut - 07-02-2010

Jakuzzi napisał(a):ze nie powstanie tutaj nic o nastolatkach ani dla nastolatkow.

Przecież cały 4 sezon The Wire jest po części o nastolatkach.

- Mental - 07-02-2010

Glut, posługując się twoją logiką, można powiedzieć, że The Wire to serial o narkomanach.

- Azgaroth - 07-02-2010

Bo The Wire jest tak genialny, że jest o strukturze całego miasta, o narkomanach również :)

- Glut - 07-02-2010

No bo po części również podejmuje temat narkomanii, Bubbles to jedna z ważniejszych postaci. No chyba że cały wątek z jego "wychodzeniem" z nałogu jest ... po co właściwie? Ogólnie również uważam że HBO to stacja, która nie zrobi nic stricte nastolatkowego, ale na gadanie Jakuzziego że w HBO nie ma NIC o nastolatkach musiałem zareagować. ; )

- Artemis - 07-02-2010

A posługując się waszą logiką...

Nie no, kurde: współczesna rodzina, współczesna szkoła, kultura masowa, media, zblazowanie, przyswajanie wartości, tożsamość - to jest cholernie ciekawe i wciąż czeka na poważne potraktowanie tematu. Bez sensacyjnych przegięć i bez chujaszczej nostalgii za pierwszą zużytą gumą:).

Glut napisał(a):Ogólnie również uważam że HBO to stacja, która nie zrobi nic stricte nastolatkowego
Uwaga: ja też tak uważam!
Gdybym tak nie uważała, polazłabym z pretensjami "czemu jeszcze nie zrobiliście serialu o nastolach?" do Showtime'a czy gdzieś.

- Glut - 07-02-2010

A jak już tak was to skojarzenie na linii The Wire - młodzież gryzie to nikt nie jest w stanie mi wmówić że Claire w SFU jest od początku do końca dorosła i dojrzała i że serial nie podejmuje typowo nastoletnich/dorastalczych(?) problemów.

- Artemis - 07-02-2010

Wprost przeciwnie: Claire na początku SFU to gówniarz, inteligentny, bardzo wrażliwy, ale jednak niedojrzały gówniarz...

- Mental - 07-02-2010

Artemis napisał(a):współczesna rodzina, współczesna szkoła, kultura masowa, media, zblazowanie, przyswajanie wartości, tożsamość - to jest cholernie ciekawe i wciąż czeka na poważne potraktowanie tematu.

jak hbo zrobi serial o "przyswajaniu wartości i nastoletniej tożsamości", to i tak go nie obejrze, wiec w sumie zwisa mi cala ta afera:)

- Artemis - 07-02-2010

Ach, te uprzedzenia:)

- Mental - 07-02-2010

jedyny serial o nastolatkach, jaki mógłbym obejrzeć, to historia opowiadająca o CHŁOPAKU (główny bohater koniecznie płci męskiej), który musi użerać się z klasą pełną pacyfistów, feministek, ekologów, hipisów, emo, indie, satanistów, kryto-gejów, zwolenników new age, członków zeitgeist movement i miłośników norweskiego postindustrialnego metalu.

:)

- Artemis - 07-02-2010

Emo i hipisi byliby napewno, chyba w to nie wątpisz?

I kryptogeje też, co napewno by cię ucieszyło... Nie znałam geja, który by nie zaczynał od bycia kryptogejem i znałam tylko jedną lesbijkę, która nigdy nie była kryptolesbą (była natomiast kretynką - też na literę "k"). Taki świat:)

Mental napisał(a):to historia opowiadająca o CHŁOPAKU (główny bohater koniecznie płci męskiej)
Dupa, jest przynajmniej 3-4 głównych bohaterów i przynajmniej jeden jest śliczną dziewczyną:)

- Snappik - 07-02-2010

Ja bym dodał do tej wyliczanki młodych masonów i Żydów :)

- Corn - 07-02-2010

Ja tam czekam, aż HBO na przekór młodzieży zrobi serial o domu starców.
Jaku i Mental pewnie byliby zachwyceni :)