Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Black Mirror - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Black Mirror (/Thread-Black-Mirror--2529)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Black Mirror - Bucho - 23-01-2021

Gates sam, osobiscie tego nie robi, wiadomo, robi to „jego” firma. Tego Gatesa z postu powyzej nalezy traktowac symbolicznie, bo on nigdy nie spi:

https://thumbs.gfycat.com/ImperfectUnluckyFlounder-small.gif

:)

Mr. Gates remains one of the largest individual shareholders of Microsoft. As of December, he held more than 100 million shares of Microsoft, roughly 1.3 percent of the company’s shares. His stock is worth about $16 billion. He said he would remain active at the company and would work closely with Satya Nadella, Microsoft’s chief executive.

“Microsoft will always be an important part of my life’s work and I will continue to be engaged with Satya and the technical leadership to help shape the vision and achieve the company’s ambitious goals. I feel more optimistic than ever about the progress the company is making,” Mr. Gates wrote in his post.

https://www.nytimes.com/2020/03/13/technology/bill-gates-microsoft-board.html

RE: Black Mirror - Doppelganger - 17-06-2022

Idzie 6ty sezon?

https://variety.com/2022/tv/global/black-mirror-season-6-netflix-1235266891/

Ostatnie 2 lata dowaliło do pieca na każdej prawie płaszczyźnie, co wymyślą tym razem i czy to będzie w ogóle dobre?

RE: Black Mirror - Pelivaron - 31-05-2023

Cytat:OPISY ODCINKÓW:

JOAN IS AWFUL

Życie przeciętnej kobiety zostaje zakłócone, kiedy odkrywa, że globalny serwis streamingowy nakręcił serial będący adaptacją jej życia, a w jej rolę wciela się hollywoodzka gwiazda Salma Hayek.

Obsada: Annie Murphy, Ben Barnes, Himesh Patel, Michael Cera, Rob Delaney, Salma Hayek Pinault
Reżyseria: Ally Pankiw
Scenariusz: Charlie Brooker
Miejsce zdjęć: Wielka Brytania
LOCH HENRY

Podczas podróży do spokojnego szkockiego miasteczka pracująca nad skromnym dokumentem przyrodniczym młoda para, zostaje wciągnięta w pikantną historię związaną z zaskakującymi wydarzeniami z przeszłości.

Obsada: Daniel Portman, John Hannah, Monica Dolan, Myha’la Herrold, Samuel Blenkin
Reżyseria : Sam Miller
Miejsce zdjęć: Wielka Brytania (Szkocja)
BEYOND THE SEA

Podczas zaawansowanej technologicznie misji w alternatywnym 1969 roku dwóch mężczyzn zmaga się z konsekwencjami niewyobrażalnej tragedii.

Obsada: Aaron Paul, Auden Thornton, Josh Hartnett, Kate Mara, Rory Culkin
Reżyseria: John Crowley
Miejsce zdjęć: Wielka Brytania i Hiszpania
MAZEY DAY

Ścigana przez natrętnych paparazzi celebrytka zmaga się z konsekwencjami nieszczęśliwego wypadku drogowego.

Obsada: Clara Rugaard, Danny Ramirez, Zazie Beetz
Reżyseria: Uta Briesewitz
Miejsce zdjęć: Hiszpania
DEMON 79

Północna Anglia, rok 1979. Aby zapobiec katastrofie spokojna asystentka sprzedaży musi dokonać strasznych czynów.

Obsada: Anjana Vasan, Paapa Essiedu
Reżyseria: Toby Haynes
Scenariusz: Charlie Brooker & Bisha K. Ali
Miejsce zdjęć: Wielka Brytania

RE: Black Mirror - Doppelganger - 15-06-2023

"Joan is awful" - temat dość na czasie, pomysł ciekawy ale na tym koniec. Słaba i przeszarżowana Salma Hayek, reszta nie lepsza. Mamy moc woke akcentów (każda para jest kolorowa, mamy gejów i lesbijki oraz bełkot o śladzie węglowym), całośc nakręcona jak... hmm, jakaś komedia sensacyjna? Czasem mialem wrazenie ze to jakas słaba wariacja Ocea's Eleven pomieszane z Aniołkami Charliego.

Od sezonu 4go (nawet w trzecim już czasami to było) mam wrażenie że serial z dekadenckiej antyutopii zmienił się na lekkostrawną papkę, która tylko czasami (Metalhead) wznosi się na wyżyny.

Odcinek na naciągane 5/10.

"Loch Henry" - jako motyw dla thrillera w sobotni wieczór na TV4 to nawet się to sprawdza. Nie ma też heheszek jak w poprzednim odcinku, ale... nie ma to nic wspólnego z motywem przewodnim serialu. Nie wypatrzyłem tam niczego z interakcji człowiek-technologia, nic z zagrożeń cyfrowych mediów, nic z konfrontacji analogowych ludzi i binarnego świata, a jedynie krytyka dzisiejszych mediów i całego show biznesu. Ten odcinek w ogóle nie powinien się znaleźć w tym serialu, więc jako odcinek BM to 1/10 ale jako odrębną całość to nawet 6/10.

"Beyond the sea" - tutaj jest już dużo lepiej, odcinek ma powolne tempo ale ładnie opowiada historię, która być może już kiedyś tutaj była, ale jako całość broni się okazale. Można było już w połowie przewidzieć do czego to zmierza, ale zakończenie mnie zaskoczyło odrobine, bo nie tego się spodziewałem (co nie oznacza, że było jakieś rewelacyjne). Niemniej jednak odcinek pasuje swietnie do tego uniwersum, tak 7/10.

Mazey Day - no tragedia, najgorszy odcinek BM obok tego z Miley Cyrus z sezonu 5. To jest jakieś żałosne fan-fiction które z Black Mirror nie ma nic wspólnego a jako samodzielna historia to może 4/10 maksymalnie.

Demon '79 - jako samodzielna opowieść to może nawet 6/10 ale znowu nie ma to nic wspólnego z Black Mirror. Oglądało się ok, ale czekałem na jakaś puentę ale nie otrzymałem.

Ogólnie ten sezon to chyba jakiś hołd dla seryjnych/zwykłych morderców - w prawie każdym odcinku jest coś takiego.

Sezon jest może minimalnie lepszy od 5go, ale nie ma żadnej rewelacji, co najwyżej takie 6/10, mocno naciągane.

Spadek jakości dalej bardzo zauważalny i lepiej już raczej nie będzie. Chwała idiotom i Netflixowi.

RE: Black Mirror - Doppelganger - 11-04-2025

Kompletnie nie wiedzialem ze jest siodmy sezon, wlasnie wczoraj sie pojawil.

Oczywiscie mam zamiar obejrzec - poprzedni sezon odszedl od technologii i skupil sie na seryjnych mordercach.

Jestem ciekaw czy to bedzie ogladalne.

EDIT:

Pierwszy odcinek to najlepsze odcinek od sezonu 4. Powrot do korzeni, ale na duchu nie podnosi.

I jest Rashida Jones :)

Odcinek drugi: dobrze nakręcony, dobre tempo. Tematyka ujdzie w tłoku, odcinek powinien się skończyć 3 minuty wcześniej.

Odcinek trzeci: pomysł ok, stylizacja czarno-biała ok, bardzo słabe tempo, dłużyzny. Fatalnie dobrana główna aktorka i żenujący wątek lesbijski, który oczywiście nie miał żadnego uzasadnienia w scenariuszu. Słabizna ogólnie.

RE: Black Mirror - Capt. Nascimento - 24-04-2025

Sezon 7:

Odcinek 1 - jak polskie kino typu Dług albo Plac Zbawiciela zabarwione sci-fi. Potwornie ciężkie, dołujące, naprawdę dobry odcinek którego nie chcę oglądać drugi raz, nigdy. 9/10.

Odcinek 2 - zaczyna się znośnie ale końcówka jest niewiarygodnie debilna. Trope random geeka który tworzy w piwnicy wynalazek zaburzający wszechświat jest lame sam w sobie, ale końcówka to i tak największy cringe. 3/10

Odcinek 3 - tragedia i marnotrawstwo aktorów. Uwielbiam czarno-białe kino tamtych lat ale to było nieogladalne. Murzynka spokojnie w top5 najgorszych ról ostatniej dekady. 2/10

Odcinek 4 - no coś pięknego. Jakie fenomenalne, bezpretensjonalne, fantastyczne sci-fi. Trzyma w napięciu od początku do końca, doskonała puenta, 9+/10

Odcinek 5 - Paul Giamatti odwalił być może najlepsza rolę w historii Black Mirror. Pięknie pokazywane i odkrywane wspomnienia. 8+/10

Odcinek 6 - koniecznie trzeba obejrzeć poprzedni odcinek z 4 sezonu. Świetnie zrobiona space opera, która zaczyna się niepozornie, a w połowie plot thickens i kolejne plot twisty podnoszą całość na dwie poprzeczki wyżej. Jak na rozrywkowe sci-fi pięknie napisane. 8+/10

RE: Black Mirror - Doppelganger - 25-04-2025

Tak teraz mysle ze odcinek 1 sezonu 7 to jest jeden z najlepszych jakie powstał, przynajmniej dla mnie jest to 10/10

RE: Black Mirror - Norton - 01-05-2025

Tak sobie żartobliwie dumałem: gdyby na Hotel Reverie patrzyć przez odpowiednio zogniskowane szkła, to ujrzymy nie najgorszą próbę wyśmiania wszechobecnego trendu gwałcenia klasyki rimejkami i zastępowania oryginalnych bohaterów murzyńskimi beztalenciami płci dowolnej. W tym ujęciu ta licha historyjka "przedstawia" jakąś tam wartość, niemniej nie podejrzewałbym Brookera o tego typu wywrotową działalność i (niejako) defekowanie do własnego gniazda (Netflix). Po prostu tak wyszło. Sezon niezły, przy czym nie jest to, ma się rozumieć, wielka telewizja, jeno Black Mirror se wszystkimi swoimi przywarami (głównie łopata). Lusterko najlepsze wtedy, gdy ogranicza do minimum technologię i skupia się na ludziach, dlatego numero uno to Eulogy, Common People też spoko.