Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Solo: A Star Wars Story (2018) reż. Ron Howard - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Solo: A Star Wars Story (2018) reż. Ron Howard (/Thread-Solo-A-Star-Wars-Story-2018-re%C5%BC-Ron-Howard--4434)

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Snappik - 22-06-2017

To znamienne, że duet odpowiedzialny za jedną z najciekawszych komedii ostatnich lat zostaje zastąpiony nazwiskiem, które od kilkunastu lat kręci mehowe filmidła (wyłączając Rush, które było świetne).

Howard = marionetka

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Gal Anonim - 22-06-2017

(22-06-2017, 18:54)szopman napisał(a):
Cytat:Jeśli chodzi o nazwiska reżyserów, to wyobrażam sobie że w zaistniałej sytuacji Lord i Miller zażądają usunięcia swoich nazwisk z wszelkich materiałów promocyjnych, w tym z samego filmu, no ale zobaczymy.
Czemu komuś miałoby zależeć na wykorzystywaniu ich nazwisk przy promowaniu filmu?
Ponieważ są autorami samych hitów docenionych przez krytyków zapewne. Uśmiech Choc wiadomo, Ron Howard to tez nie byle kto - jest narratorem w "Arrested Development". Uśmiech

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - szopman - 22-06-2017

@Mierzwiak, Grievous
Ale mi cały czas chodzi o twórczość Kasdana w kontekście SW/kina nowej przygody. Ja osobiście póki co jeszcze nigdy się nie zawiodłem na efekcie końcowym współpracy Lucasfilm-Kasdan. Zdaje sobie sprawę, że to nie jest drugi Kubrick czy Kurosawa, ale jeśli chodzi o markę Star Wars to gość póki co nie dawał nigdy dupy Uśmiech Szczerze mówiąc, gdyby nie jego udział, to miałbym ten film mocno w dupie, zwłaszcza, że wybór aktora do roli Hana mi w ogóle nie leży (moimi faworytami byli Jack O'Connell oraz głowny bohater z Kingsman).

Ale owszem, film może się okazać kupsztalem i też mnie to nie zdziwi jakoś mega. No ale cóż, pokładam ogromne nadzieje w LK Uśmiech

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Predator895 - 22-06-2017

(22-06-2017, 18:31)Gieferg napisał(a):
Cytat: wg mnie on nigdy nie zrobił naprawdę dobrego filmu

<spogląda na półkę>

Apollo 13
Backdraft
Ransom
Frost/Nixon
Rush

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Lawrence - 23-06-2017

Nie no parę dobrych filmów to jednak Howard ma na koncie z Willow wedle pomysłu George'a Lucasa. Ale też nie ukrywajmy przy tym filmie to ma tyle do powiedzenia co Andrzej Duda jako prezydent Polski. To Kathleen Kennedy jest teraz Jarosławem Kaczyńskim Gwiezdnych wojen i każdy kto nie tańczy jak ona chce, albo co gorsza wykaże się inwencją twórczą lub co gorsza wyobraźnią zostanie szybko wyeliminowany.

A co do Kasdana, który w sumie pod względem władzy to pełni rolę a la Antonii Macierewicz, to tylko przypominam, że ani Imperium kontratakuje, ani Powrotu Jedi on nie wymyślił. I nie był też pojedynczym scenarzystą. Zaś przy TFA mógł się wykazać i wszyscy wiemy jaką oryginalną historię wymyślił.

Tak jak pisałem, jedyny plus Gwiezdnych wojen Disneya, to, że niektórzy zaczną doceniać prequele i jeszcze zatęsknią za Papciem Lucasem Uśmiech

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - al_jarid - 23-06-2017

Lawrence o Lawrence'ie całkiem dobrze pisze. Kasdan nie pisał sam tych scenariuszy do starych "Gwiezdnych wojen". A zważywszy na DRASTYCZNY spadek poziomu między "Imperium kontratakuje" a "Powrotem Jedi", śmiem wręcz przypuszczać, że za świetność "Imperium..." odpowiada pewnie w głównej mierze jego współscenarzystka Leigh Brackett (znana też z kultowego "Rio Bravo"). Wystarczyło, że jej zabrakło w "Powrocie Jedi" i dostaliśmy w gruncie rzeczy dziecinne filmidło pełne dłużyzn i wątpliwych rozwiązań fabularnych (tak, wiem, że to też wpływ Lucasa). A zważywszy na to, jaką kichą jest "Przebudzenie Mocy", to ja bym w trosce o poziom filmów Kasdanowi już roboty przy "Star Wars" nie dawał (choć ze względu na finansowe wyniki tego filmu, w Disneyu z pewnością mają wręcz przeciwne podejście).

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - szopman - 23-06-2017

Wobec tego jest to niebywały zbieg okoliczności, że TESB, ROTJ i Poszukiwacze, innymi słowy trzy kultowe zajebiste filmy przygodowe miały w napisach końcowych "Screenplay by Lawrance Kadan &..." Uśmiech

Hahaha jego geniusz przy PT najbardziej objawił się przy pisaniu dialogów do AotC Uśmiech

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - smackey - 23-06-2017

(22-06-2017, 19:33)Snappik napisał(a): To znamienne, że duet odpowiedzialny za jedną z najciekawszych komedii ostatnich lat zostaje zastąpiony nazwiskiem, które od kilkunastu lat kręci mehowe filmidła (wyłączając Rush, które było świetne).

Howard = marionetka

z drugiej strony howard to jeden z lepszych rzemieślników, bez wyrazistego stylu, ale na pewno z warsztatem. jak mu pozwoli scenariusz to powinien zrobić dobry film. szkoda, że raczej rewolucji to my nie uświadczymy

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - srebrnik - 23-06-2017

Ale co takiego wspaniałego jest w scenariuszach Kasdana w tych filmach, które wymieniasz? Konkretnie.

Jak dla mnie, to one nigdy scenariuszem nie stały. To dość proste historie, które fanów zyskały czymś zupełnie innym. Scenariusz w nich miał być po prostu dobrze rozpisany, klarowny i to na pewno Kasdan robi porządnie. Jednak twierdzenie, że to jakiś geniusz, wizjoner i gwarant świetnej opowieści, to wzięte z czapy stwierdzenia, niczym nie uzasadnione. Tym bardziej jak się doda, że we wspomnianych napisach jest on właśnie scenarzystą. Pod hasłem "story by..." widnieje inne nazwisko.

Ja nie twierdze, że on jest scenopisarzem-geniuszem, wizjonerem, wybitnym artystom etc.
Jednak faktem jest, że w przypadku Star Warsów, jego scenariusze dotychczas świetnie się sprawdzały. Pisał scenariusze do epizodów 5-7, a także do Poszukiwaczy. Ten gość jak nikt inny "czuje" postać Hana Solo (i postacie HanSolopodobne, patrz Indiana Jones).

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - al_jarid - 23-06-2017

Ciekawe w takim razie, czemu ROTJ spotyka się całkiem często z zarzutem, że postać Hana została tam zepsuta i nie przypomina starego, dobrego Solo?

Nie spotkałem się nigdy z takim zarzutem. Wg mnie jest tam całkiem w swoim żywiole Uśmiech

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Negatywny - 23-06-2017

(23-06-2017, 10:12)al_jarid napisał(a): Ciekawe w takim razie, czemu ROTJ spotyka się całkiem często z zarzutem, że postać Hana została tam zepsuta i nie przypomina starego, dobrego Solo?

w00t? Pierwsze słyszę.

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Kuba - 23-06-2017

..... Eeeee???!!

A ja nadal płacze za Vaughnem (choć mógłby dostać Boba Fetta).
A na zupełnie poważnie, Howard to idealny reżyser jakiego potrzebują Kathelyn i Kasdan, kogoś kto wzorowo wykona ich wizje.

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Grievous - 23-06-2017

Cytat: śmiem wręcz przypuszczać, że za świetność "Imperium..." odpowiada pewnie w głównej mierze jego współscenarzystka Leigh Brackett

Nie. Brackett została zatrudniona aby napisać scenariusz na podstawie story treatmentu Lucasa. Jednak temu się on nie spodobał, lecz zanim zdołałano to przedyskutować, Brackett zmarła. Później scenariusz przechodził przez kolejne iteracje, za które odpowiadał Lucas. Kasdan został zatrudniony po napisaniu scenariusza do "Poszukiwaczy". Na podstawie tego skryptu powstał film.

Brackett dostała creditsy z szacunku Lucasa do jej osoby, ale źródła twierdzą że jej wersja scenariusza została kompletnie zignorowana.

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Kuba - 24-06-2017

https://naekranie.pl/aktualnosci/han-solo-niczym-ace-ventura-kolejne-informacje-o-zwolnieniu-rezyserow-gwiezdnych-wojen-1994447

No cóz, nie tylko góra była niezadowolona, z tego wynika. Mnie też to czego się dowiadujemy o inwencji reżyserów średnio się podoba. Szkoda tylko, że zmiany nastąpiły dopiero na sam koniec, bez wątpienia Disney będzie musiał dorzucić sporo kasy bo nie wierzę aby okres zdjęciowy (podobno mieli jeszcze 3 tygodnie i 5 tyg dokrętek) się nie wydłużył jeśli faktycznie Kasdanowi i Kathelyn film się tak nie podobał.

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - szopman - 24-06-2017

Jpd. To mi się nawet nie mieści w głowie ;o

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Huntersky - 24-06-2017

Taki scenariusz też dopuszczałem. Pamiętacie jak bardzo Finn swoim zachowaniem nie pasował do świata Gwiezdnych Wojen? To teraz wyobraźcie to sobie rozciągnięte do dwóch godzin. Wolę western (spacetern?) od durnej komedii, w której połowa żartów po mnie spłynie.

RE: Han Solo (2018) reż. Phil Lord & Christopher Miller - Mierzwiak - 24-06-2017

Przecież to kolejny news o niczym, co to w ogóle znaczy "postać przypominająca Ace'a Venturę"? Pod jakim względem? Charakteru? Zachowania? Solo miał gadać tyłkiem?