Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Andor (2022) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Andor (2022) (/Thread-Andor-2022--6493)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Andor (2022) - marsgrey21 - 12-03-2025

https://gizmodo.com/star-wars-tony-gilroy-andor-interview-season-2-2000573377

Szkoda, że za Star Wars nie odpowiadający w całości tacy ogarnięci goście jak Gilroy Smutny

RE: Andor (2022) - slepy51 - 16-03-2025

Btw - Adria Arjona nadająca z biblioteki ojca spokojnie nadaje się do tematu "Najładniejsze aktorki", w odróżnieniu od wrzucanych tam ostatnio innych jej koleżanek po fachu Uśmiech

RE: Andor (2022) - Wolfman - 16-03-2025

Wrzucałem ją tam kiedyś Oczko

EDIT: a nie, sorry - to był wątek KFS, strona 181 jakby przypadkiem kolega pytał.

Andor (2022) - slepy51 - 24-03-2025

https://youtube.com/watch?v=duN-KQgOjYs&si=r536StNlRvUxVJqM

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka

RE: Andor (2022) - slepy51 - 18-04-2025

Ależ tutaj iskrzy!

RE: Andor (2022) - marsgrey21 - 18-04-2025

[Obrazek: 04-antonio-banderas-interview-gq-septemb...093019.gif]

Enjoy panowie, słowami Gilroya, to jest ostatni tego typu projekt od Disney Star Wars bez volume, taniego CGI i taniego scenopisarstwa z drogimi aktywistami za sterami.

RE: Andor (2022) - shamar - 21-04-2025

"Akcja drugiego sezonu "Andora" rozgrywać się będzie na przestrzeni czterech lat. Twórcy przygotowali 12 odcinków, które zostały podzielone na cztery 3-odcinkowe części. Akcja każdej części zamknięta będzie w obrębie kilku dni. Każda część to inny rok."

https://www.filmweb.pl/news/%22Andor%22+kontratakuje+Recenzja+drugiego+sezonu+serialu+ze+%C5%9Bwiata+%22Star+Wars%22-160585?

RE: Andor (2022) - Paszczak - 21-04-2025

Ewidentnie mamy tu syndrom drugiego sezonu Rome w wersji 2.0. Serial przewidziany na 4-5 sezonów, nagle i brutalnie skrócony ze względu na zbyt wysokie koszta/ disney+ to hóje/inne (niepotrzebne skreślić). Tym razem jednak czuję, że Gilroy zrobi lemoniadę z cytryn. Mysza poszła już po rozum do głowy i przejęła format wypuszczania odcinków od Arcane (akty zamiast pojedynczych epizodów). Czuję że dwa sezony Andora staną się nec plus ultra dystopijnego sf z którego Zajdel byłby dumny.
Czekam jutro na coś budującego, choć w przyziemny sposób.

RE: Andor (2022) - shamar - 22-04-2025

To jak 4 filmy zamiast 4 sezonów. Więc skondensowane. Może być dobry pomysł.

RE: Andor (2022) - Paszczak - 22-04-2025

4 filmy > 3 filmy (DOBRZE WIECIE KTÓRA TRYLOGIA).
Chciałbym wierzyć, że to co ujrzymy PRAWIE uczyni Disney Star Wars w jakimś minimalnym stopniu uzasadnionym.
Tak przy okazji, Luthen to najlepsza postać w dziejach franczyzy.

Andor (2022) - zombie001 - 22-04-2025

Pomysł na 5 sezonów pochodził chyba jeszcze z czasów pierwszego showrunera i takiego WidziMiSie Disneya Duży uśmiech

Ogłosili to bo ładnie brzmiało.

Gilroy przy produkcji pierwszego wiedział już, że to nierealny pomysł. Tzn. pewnie możliwy do realizacji, tylko że gość to nie Cameron żeby kolejne lata swojego życia poświęcać na coś co miało być tymczasową przygodą z uniwersum SW.
Tymczasem mamy 2025, a on nadal przy tym siedzi.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

RE: Andor (2022) - Paszczak - 22-04-2025

Bóg z nim. Prawdopodobnie nie zrobi niczego lepszego w karierze.
Choć popełnił najlepszego Bourne'a. Tego bez Mattusia.

RE: Andor (2022) - marsgrey21 - 22-04-2025

Jimmy Kimmel: Wszyscy mają moc?
Diego Luna: Wszyscy, poza tymi którzy głosowali na Trumpa.

[Obrazek: okay-smile-faded.gif]

RE: Andor (2022) - Wolfman - 23-04-2025

No i co taka cisza, oglądał już ktoś?

RE: Andor (2022) - shamar - 23-04-2025

Nie. Obejrze w weekend 3 na raz.

RE: Andor (2022) - zombie001 - 23-04-2025

Ja włączyłem tylko parę minut pierwszego odcinka. Już przy początku wygląda jak coś robione na poważnie, no wiecie, na bogato, niemalże na równi z produkcją kinową, a nie jak pozostałe bieda-seriale StarWarsowe z tym całym Volume Duży uśmiech

Czyli pod względem technicznym można się spodziewać kolejnego cudeńka. 

Ja chyba 9epów obejrzę w ten weekend poprzedzający premierę ostatniej partii odcinków 10-12. Albo w ogóle poczekam na całość. 

RE: Andor (2022) - slepy51 - 25-04-2025

Mocno średnio się zaczęło (chociaż giki oczekujące głupkowatej gwiezdnowojennej akcyjki pewnie będą zachwyceni), ale im dalej w las i pola uprawne, tym lepiej i wraca stary, dobry "Andor". Wiksa u Mon Mothmy zajebista, zdecydowanie najlepszy wątek:

Genevieve O'Reilly jest świetna w tej roli, kilka wysmakowanych ujęć czy mastershotów też się znalazło, kostiumy, scenografie itp. to tutaj kosmiczny poziom, ale cała ta weselna intryga sama w sobie jest super - niby nic się nie dzieje a napięcie i atmosferę można kroić nożem, do tego rewelacyjne dialogi i dużo grania na niedopowiedzeniach - nie dziwne, że "regularni" fani tego uniwersum krzyczą, że nuda - ale "Andor" właśnie wtedy jest najlepszy, gdy nikt się nie strzela tylko jak ludzie ze sobą rozmawiają. Dlatego też taka kolacja u Dedry mocno daje radę, starcie dwóch najbardziej sukowatych suczy w odległej galaktyce jest o wiele ciekawsze i bardziej epickie niż wszystkie walki na miecze świetlne z tej serii razem wzięte. Wątek rolno-spożywczy też bardzo dobry, najsłabsze są przygody Andora wśród ułomnych rebeliantów, chociaż mniej więcej wiem do czego to ma prowadzić i dlaczego to pokazali. Ogólnie bardzo solidny start, w 3 epku jak wszystko siada to klękajcie narody.

zombie001 napisał(a):pod względem technicznym można się spodziewać kolejnego cudeńka.

Pod względem realizacji to jest poziom najlepszych kinowych filmów z tego uniwersum, kasuje te wszystkie seriale kręcone na volume bez problemu, dużo zajebistych scenografii i ogólnie widać słynne "napracowanie".

Ciekawi mnie tylko, jak wypadną te roczne przeskoki czasowe, ale ponoć jest dobrze.

Btw - świetny komentarz odnośnie zakończenia 3 odcinka:

I między innymi dlatego "Andor" to zdecydowanie najlepsza rzecz, jaka kiedykolwiek powstała w tym uniwersum - ten ludzki pierwiastek jest tutaj po prostu rewelacyjny.

RE: Andor (2022) - michax - 25-04-2025

Obejrzałem odcinki 1-3 2 serii Andora i zgaduję, bo pamięć już nie ta, że w 1 serii też było takie wolne tempo. Ogólnie podobało mi się, choć są rzeczy do których się przyczepię. Myślałem że jak skrócili serial z iluś tam zaplanowanych sezonów do dwóch, to historia będzie miała żywsze tempo a wcale nie, no i uważam, że 1 i 2 i odcinek mogłyby być krótsze. Szczególnie jeden wątek i dokładnie to ten przynudzał mocno, czyli tytułowego bohatera który zaczyna się z rozmachem, ale z czasem męczy, ale nie przez tytułowego bohatera tylko rebeliantów, którzy wypadają słabo i naiwnie. Rozumiem, że nieogarnięci i w ogóle, bo to początek rebelii, ale też za bardzo poszli w tym wątku w humor, który w ogóle nie działa, a całkiem mnie dobił pojedynek między dwoma rebeliantami.
Jest to humor który pasowałby do innych seriali i filmów SW, ale w tym serialu ten watek, który jest najbardziej starwarsowy ogląda się jak historię z innego uniwersum, w ogóle nie pasuje taki klimat do tego serialu. Wątek "zbożowy" podobał mi się, był ok, i ma dobry finał. Nie przeszkadza mi ,
gdyby takie sceny były w Mandalorianinie to tam by zgrzytało.

Wątek Dedry i klona Kyle MacLachlana jest uroczy w swej creepowatości, szczególnie scena spotkania z mamą Syrila. Żaden Palpatine, żaden Darth Vader, to matka Syrilia jest największym złolem w SW, a widocznie Girloy też uważa ze aktor grający Syrila przypomina przyjaciela świętej pamięci Davida Lyncha, bo scena spotkania Dedry, Syrila i mamy wygląda prawie jak sceny rodzinne z Głowy do wycierania Lyncha, jest creepy i zabawna jednocześnie. Ale najlepszy jest wątek Mon Mothmy. W 3 odcinkach oglądamy przygotowania do wesele i imprezę, która jest pretekstem do różnych intryg i obserwowania relacji, a kończy się doskonałą sceną tańca ze świetną muzyką, która niby nie pasuje do świata Gwiezdnych wojen, ale ta sekwencja była cudowna.

RE: Andor (2022) - slepy51 - 26-04-2025

To było nieuniknione Uśmiech

RE: Andor (2022) - shamar - 28-04-2025

Obejrzałem 2 pierwsze. Na razie jest cienko. Cały motyw z rebeliantami jest do WYJEBANIA. Kto wpadł na takie DEBILIZMY? Po co to było? Żenujący zapychacz na 2 odcinki.

W sumie wiem po co. Bo inaczej serial "Andor" byłby bez Andora.