Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars (temat ogólny) (/Thread-Star-Wars-temat-og%C3%B3lny--3640)

RE: Star Wars (temat ogólny) - Krismeister - 17-07-2024

Ostatnio chrześniakowi kupiłem dwa miecze świetlne z Auchan, jeden za 16 zeta.

Napierdalałem się z nim, że aż byłem w szoku jaki jest to godny mnie przeciwnik (ma 4 lata).

A meritum jest takie, że te miecze nie różniły się za wiele od tych co są w tym serialu.

RE: Star Wars (temat ogólny) - shamar - 18-07-2024

Jakież ten serial to jest ścierwo. Ci "twórcy" nawet nie udają, że chodziło im o coś więcej niż dekonstrukcję schematu defekując na każdą stronę.
Tacy uczniowie Riana, który pierwszy postanowił się wysrać na SW.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Dr Strangelove - 18-07-2024

Też skończyłem. Trudno to zrecenzować, bo tam dosłownie nic nie ma sensu i jest zlepkiem idiotycznych scen i dialogów. Jakby ktoś dał dziecku do napisania bajkę.

Ciekawy tylko jestem, czy będę brnąć dalej, że ludzie są głupi i nie rozumieją, więc nakręcimy drugi sezon. No w sumie życzę im tego Uśmiech

RE: Star Wars (temat ogólny) - Bucho - 18-07-2024

(11-07-2024, 19:49)Rozgdz napisał(a): Palpatine może pełni rolę Diabła w Starej Trylogii gdzie szepcze Luke'owi do ucha "daj się pochłonąć mrocznym uczuciom, ulegnij im, przejdź na Ciemną Stronę"..

ABSOLUTNIE nie pełni takiej roli w Prequelach. Nie wiem na czym chcesz oprzeć takie zdanie. Tego po prostu nie ma w filmie.

Ty tak na serio?!

Kim jest Palpi to wiemy z oryginalnej trylogii, takze to, ze w prequelach nie zachowuje sie tak samo (kontekst!) nie ma zanczenia. Zreszta Palpi "szepcze" caly czas, jeno bardziej subtelnie, bo nie jest w pozycji, zeby sie ujawniac, przynajmniej do pewnego momentu, a finalnie to przeciez groteskowy diabel ze sredniowiecznych rycin. Zreszta to bycie "politykiem" to jest istota zla oraz istota dzialania Szatana.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Rozgdz - 18-07-2024

Ja tak na serio - bo po prostu obejrzałem filmy.

Przejście Anakina na Ciemną Stronę w Prequelach ma stosunkowo niewiele wspólnego z Palpatine'm. Palpatine jest raczej beneficjentem tego co się dzieje.

Jesli brać pod uwagę całość wydarzeń to Palpatine odpowiada za to co się dzieje w jakichś 15 - 30% (tu już faktycznie zależy od interpretacji Uśmiech ). Jeśli chodzi o osoby to - jeśli wliczać Padme - Palpi jest jakoś trzecią do piątej z kolei (w skali ważności).

Kompletnie nie rozumiem czemu - jeśli chodzi o Prequele - ludzie wbili sobie do łbów że za przejście Anakina odpowiada Palpi i że jest to źle pokazane.

Wszystko jest przedstawione bardzo dokładnie.

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 18-07-2024

Jak ktoś chce mogę wytłumaczyć :p

RE: Star Wars (temat ogólny) - Corn - 18-07-2024

Ja chce bo wciągam te twoje wypociny jak paczki toffi. Grube rzeczy palicie towarzyszu

Dobra, to w sumie bardzo proste choć wymaga rozpisania.

Kluczowy jest ten tekst Yody do Anakina z "Mrocznego Widma" - "Lękasz się ją stracić? To prowadzi do tamtego a tamto do tego, itd"

Jest tez nakreślony obrazek Jedi. Jedi powinni "kochać wszystkich" ale nie powinni kochać poszczególnych osób. Dlatego dzieciaki są zabierane od rodziców wcześnie aby nie miały z nimi więzi, dlatego Jedi nie mają romantycznych relacji.
Anakin tym różni się od innych Jedi ze on ma 3 takie osoby - matkę, Padme i Obija (no homo). Generalnie to jest zakazane. Obij też ma taką osobę co jest wprost powiedziane w "Zemście Sithów" - Anakina (no homo).

Generalnie - jeśli Jedi kogoś kocha to strata tej osoby/lęk przed stratą tej osoby mogą otworzyć drogę Ciemnej Stronie.

Następnie w "Ataku klonów" mamy drogę Anakina wg tego tekstu Yody jeśli chodzi o matkę - i kończy się masakrą wioski.

Potem przychodzi kolej na Padme i Obija.. Anakin boi się stracić Padme i wariuje,Obij przybywa zabić Anakina, Padme umiera i "Nooo" - wszystko tekst Yody z pierwszej części.

Potem jest to jaki powinien byc Jedi. Generalnie Lucas nie mówi wprost, używa raczej kontekstu, ale z obydwu Trylogii

- Jedi bronią siebie lub kogoś i mogą zabić przeciwnika w walce
- nie atakują przeciwnika (czyli jeśli Wielki Zły Sith stoi i gada, nie dobywa broni, Jedi nie wyciąga miecza i nie rzuca się na niego drąc ryja "giń skurwysynu!!")
- nie wybierają się gdzieś żeby kogoś zabić
- nie zabijają bezbronnych

I tu jest "upadek Jedi"

Najpierw jest Mace Windu który chce zabić bezbronnego Palaptine'a. To złamanie drogi Jedi i poddanie się Ciemnej Stronie. Scena zresztą jest powtórzeniem sceny gdy Anakin zabija bezbronnego Dooku a obydwie sceny są powtórzeniem finału Starej Trylogii gdzie Luke również próbuje zamordować bezbronnego Palpatinea (przez jego podszepty - ale cios zostaje zablokowany przez Vadera).

Anakin deklaruje się ze pomoże Windu pojmać Palpiego. Gdyby Windu postąpił jak ..Jedi, oczywiście Palpi by się wygrzebał, polityka by trwała ale nie byłoby upadku Jedi i Anakin by nie przeszedł na Ciemną Stronę.

Potem Yoda stwierdza że Anakin nie istnieje, został pochłonięty przez Vadera i Obij ma go ubić jak psa (aby widz wiedział że to bzdura, Lucas pokazuje płaczącego Anakina). Obij to kupuje niemal w moment.

Następnie jest Padme która by mogła Anakina zawrócić (bo on robi to wszystko tylko ze względu na nią) ale wpada Obij, Anakin jest przekonany że Padme go zdradziła, chce go zabić i ją stracił (tekst Yody z pierwszej części).
Potem jest Obij. Co prawda Anakin jest gniewny, chodzi tam i z powrotem, to on zadaje pierwszy cios z efektownym skokiem ale to Obij kończy dyskusję w stylu "dość padło słów, czas walczyć, zajebię Cię" (tekst Yody z pierwszej części ).
Oczywiście Obij jest również jedną z tych najważniejszych osób dla Anakina i mógłby go znowu zawrócić na Jasną Stronę ale temu to do głowy nie przychodzi - Yoda kazał mu zabić Anakina więc służba nie drużba. "Ja tylko wykonywałem rozkazy" Uśmiech

no i tyle.

a obok tego wszystkiego jest Palpatine który powiedział "Jestem Sithem i mogę Cię nauczyć umiejętności aby ocalić życie Padme".

Od razu widać że Anakin to właśnie przez niego przeszedł na Ciemną Stronę :p

RE: Star Wars (temat ogólny) - Bucho - 18-07-2024

O Jezu...

Zacznijmy od tego, ze...a zreszta, o Jezu...

Ps. Slabosc scenariusza i rezyserii Lucasa ma spore znaczenie w tych rozkimnach i nie powinno się ich ignorowac. Poza tym...o Jezu Uśmiech

Proszę bardzo Uśmiech

Ale wszystko o czym napisałem faktycznie jest w filmie Oczko

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 18-07-2024

Wszelkie pretensje proszę zgłaszać do Wujka Żorża który tak te filmy wymyślił :p

RE: Star Wars (temat ogólny) - shamar - 22-07-2024

Jesteście już gotowi na kolejne Shit Wars?
[Obrazek: GS-Oe1_XQAAD6Jm.jpg]

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 22-07-2024

To dopiero będzie wtopa, miało być Stranger Things wannabe, a wygląda jak goonies dla pierwszaków.

RE: Star Wars (temat ogólny) - marsgrey21 - 23-07-2024

Showrunnerka lesbijka stwierdziła w ostatnim wywiadzie, że Acolyte było o odkrywaniu swojej seksualności...

No tak to jest, jak dajesz pieniądze i wolną ręką, sfrustrowanej lesbijce, która opiera fabułę i postacie o swoje fantazje seksualne, aktywizm i światopogląd.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Scheckley - 05-08-2024

Obejrzałem w końcu całość i w sumie... nie było warto. Historia jest denna i niezbyt angażująca, nie widać szczególnie tej kasy, która rzekomo miała pójść na produkcję serialu. Postacie są wprowadzane bez ładu i składu by potem ubić je ubić. Jedi to takie uj go wie co, nie rozumiem ich pozycji w Republice - wyglądają i zachowują się jak jacyś cosplayerzy z Pyrkonu. Aktor grający Sola gra spokojniejszego Quai Gon Jina i nawet by to przeszło gdyby nie to, że na jego tle totalnie traci aktorka grająca główną bohaterkę. Sytuacji nie poprawia też bieda Sith prosto z planu reklamy dezodorantu.

Coś tam chyba showrunnerka jojczyła o różnych woke sprawach, ale szczerze mówiąc to serial jest ujowy, nie przez te marketingowe bzdety, ale przez zasadniczy brak pomysłu. Wszystko jest takie jakieś mdłe, dylematy moralne rodem z Bravo, itp. itd.

Czasami uda się ze scenografią jak np. ta lesista planeta pełna wielkich ciem, ale taki pomysł bardziej pasuje do Gwiezdnych Wrót a nie sztandarowej produkcji megakorporacji medialnej. Taka typowa streamingowa papka 3 na 10.

RE: Star Wars (temat ogólny) - Dr Strangelove - 10-08-2024

Jakby ktoś chciał "Goonies w odległej galaktyce"

RE: Star Wars (temat ogólny) - Snappik - 10-08-2024

Gdybym miał 12-16 lat to pewnie bym już chciał to widzieć. A tak... naaaah.

I na początku wygląda to mało starwarsowo.

RE: Star Wars (temat ogólny) - shamar - 10-08-2024

Nie dałem rady obejrzeć. Oczywiscie musi być nowe diversity. Już nie tylko murzyn ale obowiązkowo Azjata w każdym filmie