Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - shamar - 19-09-2012

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 19-09-2012

- Co powiedział?
- Powiedziałem, że chcesz żyć wiecznie.

wtf? robot nie rozumie pytania twórcy?

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - raven.second - 19-09-2012

Tak siedzę i myślę, co tu napisać. Dawno nie widziałem czegoś tak wspaniałego, takiej ilości potencjału, takich zajebistych, klimatycznych, monumentalnych zdjęć, od cholery świetnych pomysłów i scen... a mimo to seans był bardzo bolesny. Prometeusz to wielka, parująca kupa, w której elementy zajebiste przeplatają się z tak dennymi, że człowiek ma ochotę wyjebać laptopa przez okno. To jest idealna wydmuszka - prześliczna, doskonale zrealizowana, z mnóstwem pomysłów, ale tak niesamowicie głupia, pozbawiona jakiegokolwiek sensu i rozsądku, że oglądanie po prostu boli. Szczytem jest zrezygnowanie z odrażających, obcych, niemożliwych do zrozumienia kosmicznych kształtów z Aliena na rzecz... wielkich, muskularnych i łysych albinosów, fletów, ośmiornic, węży i czarnego gówna, które jest wszędzie i zależnie od sceny, morduje/tworzy/ewoluuje/niszczy/naprawia/buduje/zwiększa możliwości. Dodajmy do tego pieprzony bełkot o Bogu, pochodzeniu, pseudoxenomorpha, pseudofacehuggera oraz geologa, który ma sondy i gubi się w jaskini. Nie oglądajcie tego filmu, a jak ktoś będzie mówił, że jest fajny, dajcie mu w pysk. Krzesłem.

3/10, bo Stringer Bell jest zajebisty, Charlize jest śliczna i Idris Elba jest zajebisty.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 19-09-2012

Scenka powyżej nawet creepy, kiedy w końcu do sieci trafią wszystkie wycięte rzeczy?

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - raven.second - 19-09-2012

Fragmencik 2:30-3:00 jest znacznie, znacznie lepszy niż cały Prometeusz. O ile zwykle w humorystyczny sposób pokazują jak filmy powinny się zakończyć, tak tutaj... to ma sens, jest rewelacyjne i mam ochotę płakać, że Scott tak spieprzył co tylko się dało.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Hitch - 19-09-2012

Cytat:Zapomniałeś o jednym punkcie za to, ze Idris Elba zarobił i zagrał Kapitana Janka.

Nie zapomniałem. Tylko ze względu na Stringera Bella film nie ma minusowej oceny :)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 19-09-2012

To by nie uratowało filmu.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - military - 21-09-2012

Obejrzałem w HD i powiem tyle: wysoka rozdzielczość i ładne efekty nie sprawiają, że ten film staje się lepszy. To nadal jedna z największych głupot, jakie widziałem w ostatnich latach. Ludzie zachowują się zupełnie losowo. Nie mają określonego charakteru, są płytcy, a zarazem nieprzewidywalni (w jednej scenie pani archeolog może bawić się w specjalistę-biologa; rozważny tchórz po chwili zmienia się w chojrakowatego idiotę). Brak tu logicznego ciągu przyczynowo-skutkowego. Scenariusz sprawia wrażenie pisanego na kolanie, a do tego można odnieść wrażenie, że to nie tyle opowieść, co zbiór pomysłów rzucanych przez 50 osób. Film o niczym, pełen postaci które nie mają najmniejszego wpływu na akcję, ostatecznie pozbawiony emocji przez masę błędów, potknięć i pomyłek.

3/10 i ani oczka więcej, bo ten film zwyczajnie na więcej nie zasługuje. Ocena z czasem może tylko się pogorszyć.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - raven.second - 21-09-2012

Cytat:Film o niczym, pełen postaci które nie mają najmniejszego wpływu na akcję
Nie zgodzę się. David miał wielki wpływ na akcję. W końcu naciskał różne guziczki i zaraził Hollowaya, dzięki czemu ten zapłodnił Shaw, a ta urodziła ośmiornicę, która z kolei zapłodniła Inżyniera, a ten urodził pokracznego xenomorpha.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 22-09-2012

http://www.filmyfantastyczne.pl/2012/09/wideo-14-minut-usunietych-scen-z.html

Jeszcze (chyba) nie wszystkie, bo miało być niby 30--parę minut. W sumie nie ma tam nic ciekawego, ale z drugiej strony jest tam character development, więc nie wiem na jaką cholerę to powycinali. Scena rozmowy z Inżynierem powinna zostać, bo przynajmniej jego motywy stają się bardziej jasne - choć pewnie o to chodziło, by były bardziej niejednoznaczne (tylko jak już wiemy jest to fail, bo widzowie chcą jednak odpowiedzi na cokolwiek co się w tym filmiku dzieje).

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - military - 22-09-2012

Słaba ta rozmowa z inżynierem, ale i tak lepsze takie coś niż kolo, który wstaje i zaczyna mordować jak Jason czy inny Michael Myers. Fajna rozszerzona scena starcia z inżynierem - klimatyczna i znów pokazująca, że kosmita to coś więcej niż kolejny potwór-zabójca. Te fragmenty umieszczone w filmie sprawiłyby, że dałbym mu nawet 3+, a może i 4/10.:)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Lawrence - 22-09-2012

Szkoda, że te sceny z Inżynierem Albinosem wycięli. Co prawda dalej nie wiem o co mu chodziło, ale jak słusznie zauważyliście coś więcej ma ta osoba do powiedzenia. I scena starcia pod koniec nawet ma klimat, muszę przyznać.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 22-09-2012

Rozmowa z inżynierem słaba. Weyland najwyraźniej miał już demencję. Jeden plus jest taki, że teraz inżynier napierdzielaniem Davida i Weylanda odpowiada na jego idiotyczne stwierdzenie o tym, że David jest doskonały. Późniejsza scena starcia równie idiotyczna jak była. To wciąż jest potwór-zabójca i patrzenie na ruchome obrazki tego nie zmienia.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - raven.second - 22-09-2012

Rozmowa Charlize/Idris fajna, tak samo jak David/Inżynier/Weyland. Reszta meh.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - shamar - 22-09-2012

No to jeszcze ta początkowa scena chyba została, z tych ciekawszych.

A tego Inżyniera nie powinni usuwać. Bardziej ma to ręce i nogi.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mental - 22-09-2012

Szkoda, że ten film Scottowi nie wyszedł. Obejrzałem go naprawdę z dużym zaciekawieniem, kapitalne zdjęcia i dekoracje wytworzyły na tyle sugestywny klimat, że ani na minutę nie przerwałem seansu, żeby np. podrapać się po jajach. Widać nawet, że coś tam, jakiś fajny pomysł był w zalążku, ale został przykryty arcydebilnym scenariuszem. Zachowanie postaci, przygotowanie misji, gadki dziadka-hologramu i inne - dzięki temu cały internet miał używanie, największy jełop mógł przez chwilę poczuć się jak tytan intelektu ;)

Ten film powinien trwać 180 minut i mieć taki background jak Aliens, czyli 90 minut w miarę sensownego wprowadzenia. Główną bohaterką powinna być Wickers - nie zawahała się spalić żywcem zarażonego typa, podczas gdy reszta załogi "głosowała" za kwarantanną. Mega dobre to było.

Daję 5/10

+ latające, skanujące wszystko czerwonym laserem kulki i makieta "piramidy" ukazująca się na stole w formie hologramu (jaki to miało mega potencjał dramaturgiczny!)
+ Wickers, Janek (Elba);
+ postacie Inżynierów;
+ czaderskie makiety, super CGI - wizual i atmosfera filmu wgniatają;

Naprawdę szkoda, że to nie wyszło.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 22-09-2012

Mental, przyznaj się, że pierdolisz:)

Gdybym pierdolił, to bym dupą ruszał.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Pitero - 22-09-2012

A jak oceniasz postać Fassbendera? Myslisz ze Oscar for supporting role goes to him? :)

Cytat:A jak oceniasz postać Fassbendera?

Do Bishopa nie ma startu.