![]() |
|
Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Denisa Villeneuve'a (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Denisa-Villeneuve-a--78) +---- Wątek: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Dune-2021-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--4675) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
|
RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 17-03-2024 (17-03-2024, 02:14)Nemo napisał(a): Krytyka polityczna również się udziela w temacie. Jezu Cytat:Cała ta historia byłaby po prostu kolejnym przyjemnym dla oka kulturowym zawłaszczeniem, które amerykańska kinematografia urządzała już wielokrotnie i do którego przywykliśmy. Cytat:Razem z podniosłą muzyką Hansa Zimmera, świetną pracą kamery i kilkoma scenami batalistycznymi, daje to idealną odskocznię od rzeczywistości dla zachodniego liberalnego widza, która zarobi kilkaset milionów dolarów, dostanie szereg nagród i broń Boże, nawet nie próbuje być komentarzem do otaczającej nas rzeczywistości. Cytat:Fetowany reżyser Diuny, wcześniej zainteresowany kwestią palestyńską, dziś postanawia milczeć. Kiedy sieci handlowe prześcigają się w orientalizujących reklamach, w Palestynie wymordowano ponad 30 tysięcy osób. W fikcyjnym świecie niesprawiedliwość została zatrzymana, co wystarczy, by ukoić sumienia milionów widzów, mimo że straszliwe zbrodnie, łudząco przypominające te z ekranu, dzieją się teraz, przy poparciu naszych rządów. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - zdzichon - 18-03-2024 Denis i tak powycinał prawie wszytkie elementy kultury Fremeńskiej, które mogłyby zdenerwować muslimów jak chocby fakt, że po zabiciu Dżamisa Paul odzedziczył jego żonę i dzieci. W tym jedno z ojca, którego wcześniej zabił Dżamis (w sumie miło że się zajmują dziećmi ludzi, których zamordowali, dindu mogliby się od nich uczyć) Jak widać to i tak za mało. W sumie to jak tak teraz patrzę na artykuł, a nie tylko cytaty to z częścią akurat musze się zgodzić ![]() A film jest nie jest idealny ale na tyle dobry, że żal nie iśc nawet jak ktos nie przepada za SF/Fantasy/materiałem źródłowym. Niesamowite doświadczenie, świat, zgrabny scenariusz, zdjęcia, dekoracje, efekty dźwiękowe, aktorzy wszystko na poziomie dawno nie widzianym w kinie blockbusterowym. Jak pójdę jeszcze raz, co na bank nastapi to się bardziej rozpiszę, bo pierwszy seans trwał dla mnie jakieś 15 minut. Kino jeszcze nie umarło. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 18-03-2024 Cytat:żal nie iśc nawet jak ktos nie przepada za SF/Fantasy/materiałem źródłowym A jesli w jedynce nie zrobiło na kimś wrażenia dokładnie nic, ani świat, ani wizualia, ani muzyka, ani aktorzy, a zwiastuna dwójki nie dało się nawet rady przebrnąć, to też "żal nie iść"? Idźcie nawet jak nie macie powodu, bo chcemy żeby zarabialo? WTF w ogóle? Mam iść żeby się przespać w kinie jak żona znajomego? Przespać to się wolę w domu. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - zdzichon - 18-03-2024 Tobie proponuję iść do innego tematu
RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Scheckley - 18-03-2024 Diuna i Odyseja kosmiczna:
RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - zdzichon - 18-03-2024 2 pierwsze trochę podobne. Śluza rzeczywiście wygląda na inspirowaną. Ale ludzie przy stole i zbliżenie na dziecko? Naprawdę?
RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Scheckley - 18-03-2024 Hehe też tak sobie pomyślałem, ale jak dla mnie to po prostu nieintencjonalne podobieństwa, bardziej taka ciekawostka niż świadectwo procesów twórczych przy filmowe "Diunie". A tutaj jak powstawały efekty do pierwszej ekranizacji "Diuny" z 1984 r. w reżyserii Davida Lyncha: ![]() ![]()
RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Scheckley - 22-03-2024 (14-03-2024, 10:09)Scheckley napisał(a): Jakaś dobra dusza miała podobny pomysł: RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Krismeister - 31-03-2024 Ostatnio tak sobie myślałem, i za to za co Hayden zgarnął hejt i złote maliny dzisiaj Timothee zbiera pochwały i ody do Akademii. Oba występy obu panów są bardzo podobne. Pierwszy występ to leszczyk, lekko drętwy, nieprzystosowany do życia społecznego ale jednak skrywający w sobie masę emocji. Drugi występ. Przejście w full kozaka, nie uciekającego przed potęgą lecz pragnący jej, nienawistny wzrok, cool chodzenie w kapturze, okrzyki takie że aż mrowi w jajach. Teraz pytanie. Gdyby Diuna wyszła w 2003 to czy Paul stałby się memem i pośmiewiskiem? Czy gdyby Atak Klonów i Zemsta Sithów wyszłyby dzisiaj to czy Hayden czekałby w kolejce po Oscara? Wydaje mi się, że dzisiejsze pokolenie ma o wiele lepsze spojrzenie na filmy i takich właśnie kozaków. Swoje zrobiła też kultura Sigmy Male, ale w tym przypadku to jest tylko na plus. Na tiktoku dzisiaj Anakin Skywalker ma chyba najwięcej editów ze wszystkich postaci w historii kinematografii i Paul w wykonaniu Timothee jest porównywany właśnie do niego. Pojawia się kolejne pytanie, czy pokolenie boomerów w latach 2000-2005 to snoby czepiające się o byle gówno? Nigdy nie uważałem, że Hayden źle zagrał, nawet w Ataku. Niezmiernie mnie cieszy, że dzisiejsze pokolenie ma lepsze spojrzenie na tego ultra kozaka i wspaniałego aktora. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - marsgrey21 - 31-03-2024 Coś w tym jest. Hayden zagrał świetnie i jego kreacja jest niedoceniona. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Scheckley - 31-03-2024 Niby tak, ale wydaje mi się, że Hayden po prostu nie miał tak dobrych dialogów i reżysera, który by go pokierował. Niemniej i tak wycisnął tyle ile mógł z tego czym dysponował. Plus cała otoczka Star Warsów nie jest i nie była zasadniczo traktowana zbyt poważnie co przełożyło się na postrzeganie niektórych scen np.: Jak ktoś zauważył: "anakin sounds like a teenager who was never taught how to talk to girls trying to express his feelings for her wait a second, that’s exactly what he is". Chalamet miał po prostu lepszy materiał do zagrania. BTW kurczę taką Diunę bym obejrzał: RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - simek - 31-03-2024 (31-03-2024, 14:25)Scheckley napisał(a): BTW kurczę taką Diunę bym obejrzał:Nie trzeba wymyślać hipotetycznej ekranizacji Diuny, bo dla mnie ta Lyncha, gdyby trochę ogarnąć w niej pierdolnik, dać reżyserowi więcej czasu i pieniędzy na skończenie filmu po bożemu, to byłaby lepsza od tego co wysmażył Villeneuve. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - first-pepe - 01-04-2024 Diuna part 2 obejrzana. Wrażenia na świeżo, ogólnie film jako taki jest niezły, w porównaniu zaś z innymi produkcjami gatunkowymi ostatnich lat, to wręcz arcydzieło. Co do zasady udało się twórcom oddać większość istotnych aspektów dzieła Herberta, chociaż brak kilku relewantnych elementów (jak Gildii Nawigatorów, małżeństwo Fenringów i ich rola w relacjach z rodami, Irrulana jako karlica, a nie wysoka dama, Stilgar jako comic relief), trochę razi. W szczególe: - Zendaya nie jest taka zła, jeżeli weźmie się pod uwagę jak swoją rolę kładzie Szalet, jego Paul jest tak niecharyzmatyczny, tak miałki, że nie sposób uwierzyć w jego wpływ na Chani, a co dopiero ten cały mesjanizm - Walken niestety kiepściutki, to był zawsze świetny aktor czerpiący z wewnętrznej energii, kiedy tej energii brakuje z uwagi na wiek, to wychodzą braki warsztatowe. - Butler biorąc pod uwagę, jakie był ochy i achy, to spodziewałem się jakiejś legendarnej kreacji na miarę Jokera Ledgera, a tu tylko i aż dobrze - relacja Paul/Chani do zaorania, za dużo czasu ekranowego, a i tak dzieje się między nimi "bo tak", jakoś to nieporadnie poprowadzone - udział czerwi w ataku na Harkonnenów (znany ze zwiastunów), może i efekciarsko wygląda na ekranie, ale logiki w świecie przedstawionym Franka Herberta, to nie ma za grosz - ostatni akt (od momentu wypicia Wody Życia) za szybko się wszystko dzieje, tyle godzin budowania napięcia, a tu rach ciach i mamy odhaczone - przemiana Paula w Kwisatz Haderach wygląda jakby wystarczyło, gdyby wypił atrament, przeżył i voila - poza powyższym psioczeniem, Florence Pugh świetna w roli Irrulany - oglądanie Rebeci Ferguson, Josha Brolina, Javiera Bardema to balsam dla oczu, fenomenalni aktorzy, - za dużo Nowego Jorku na pustyni, poprawność hollywoodzka sprawia, że Fremeni są różnokolorowi, co nie ma jakiejkolwiek logiki i zwyczajnie razi, chociaż starałem się o tym nie myśleć podczas seansu. Ogólnie 7/10, głównie za klimat i oddanie ducha powieści w zasadniczej mierze. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Żółte Krzesło - 02-04-2024 Napisy początkowe do "Diuny" w stylu "Gry o Tron". RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Żółte Krzesło - 05-04-2024 Villeneuve już oficjalnie pracuje nad trzecią "Diuną" oraz nad adaptacją książki "Nuclear War: A Scenario" (może jego wybuch nuklearny będzie bardziej imponujący niż u Krzysztofa). https://variety.com/2024/film/news/dune-3-denis-villeneuve-legendary-nuclear-war-1235960990/ RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Craven - 06-04-2024 A co ze "Spotkaniem z Ramą"? RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 06-04-2024 No właśnie. To książka w sam raz na miarę jego talentu
RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - zombie001 - 06-04-2024 (06-04-2024, 11:50)Craven napisał(a): A co ze "Spotkaniem z Ramą"? A kto to wie. On na razie co chwilę bierze jakiś nowy projekt. Na stole są 4: Cleopatra, Diuna 3, Rama i to Nuclear War (czyli to jednak nie był BOND :O). Wypadałoby, żeby zajął się tą Cleopatrą, bo związał się z tym projektem najwcześniej, jeszcze przed pierwszą Diuną. Ale... oni ponownie przerabiają do tego scenariusz + Denis mówił że chciałby chwilowo odpocząć od piasku. Więc może plan będzie wyglądał tak: Rama -> Diuna 3 -> Nuclear War - > Cleopatra? O ile Sonacz się nie rozmyśli i jednak nie zatrudni kogoś innego. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Żółte Krzesło - 06-04-2024 Film już jest w sklepiku. RE: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - shamar - 05-05-2024 Diuna 2 Podejrzewam, że gdybym był fanem książki, książek byłbym zachwycony. Ale nie byłem i nie jestem.Ciągle ta historia mi powiewa, zupełnie nie moje klimaty. Lecz tu się nie nudzilem bo film jest bardzo dobry jako całość. Lepszy niż jedynka. Trzeba przyznać, że widoczki i muzyka działają. Aczkolwiek ciągle jest to zbyt wyprane z kolorów. 7+/10 |