Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Filmy na święta - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Filmy na święta (/Thread-Filmy-na-%C5%9Bwi%C4%99ta--1992)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Filmy na święta - marsgrey21 - 27-12-2023

Właśnie zacząłem oglądać Zorro z Guy'em WIlliamsem, nostalgia pełną gębą, aż się przykro robi :(

RE: Filmy na święta - OGPUEE - 27-12-2023

(25-12-2023, 04:14)Kryst_007 napisał(a):  Szkoda, że polskie stacje nie wałkują tego co roku.
I skończyłby jak u nas ten nieszczęsny Kevin sam w domu, którym część ludzi rzyga (w sumie niezasłużenie, ale przesyt może spowodować zrozumiałe reakcje). Zresztą też jakaś stacja w USA wałkowała A Christmas Story do usranej śmierci i też ludzie rzygają (a klasyczkiem stał się przez swą obskurność i mniej tego lukru charakteryzującej inne świąteczne familijniaki - m.in. przeklinające i wredne wyrachowane dzieci). I podobny los spotkał Last Christmas Wham, która z "O! To ta fajna piosenka z lat 80!" zmieniła się w "O jeny, znowu to cuksowe gówno".

Po The Small One i Last Christmas maraton nadal trwa, co prawda po świętach, ale rozłożyłem go na cały miesiąc i coś wpadnie. I dzisiaj:

Święty Mikołaj to śmieć - mimo tytułu i "Bóg się rodzi" w czołówce (i outfitu Père Noëla) dość mało bożonarodzeniowe i mógłby się dziać w każdym innym okresie. Nawet to ponadczasowe, bo jedna z bohaterek narzeka, że dzisiejsze bachory są rozwydrzone i dawniej wystarczył kawałek sznurka :).

Typowa francuska komedia z typowym ich przerysowaniem i wariactwem. Tutaj Christian Clavier jako chłop przebrany za babę okazuje się tu straight manem. Sam film opowiada o dość trudnej pracy telefonu zaufania i użeraniu z różnymi wariatami, które gdzie indziej byłyby psychodramą. Zresztą film był uznany za dość obrazoburczy, chociażby przez tytuł (a w latach 80. Europa mocniej się trzymała tradycji) i do tej pory sporo utrzymuje się tej wulgarności. W pewnym momencie dochodzi do niespodziewanego bardzo czarnego humoru kończącego się wizytą w zoo.

Pierwsze ujęcia dość imponujące - ze względu na wykorzystanie disco-kuli do rozświetlania ulic dekoracjami. Pomysłowi ci Galowie. Ogólnie nie spodziewałem się znaleźć tu ładne zdjęcia:
[Obrazek: Le-P-re-No-l-est-une-ordure-1.jpg]
[Obrazek: Le-P-re-No-l-est-une-ordure-2.jpg][Obrazek: Le-P-re-No-l-est-une-ordure-3.jpg]

Jak się fanem francuskich komedii można rzucić okiem.

6/10

A reszta maratonu w polskiej krótkiej piłce (EDIT: i wcześniej w Disneyu). Wesołych Świąt w następnym roku.

RE: Filmy na święta - Bucho - 29-12-2023

(25-12-2023, 21:30)Gieferg napisał(a): Widziałem niedawno. Do pewnego momentu całkiem niezły, ale w trzecim akcie robi się męczący. (The Long Kiss Goodnight)

Gust Giefa to najwieksza zagadka tego forum.

Eee tam, czysta zajebistosc od poczatku do konca.

Zakochalem sie w tym filmie od pierwszego seansu, choc ogladalem tylko wtedy, gdy akurat byl w telewizji i nie maglowalem tego tak, jak chociazby dwa pierwsze Die Hard. TLKG to najlepszy scenariusz Blacka, ostre jak zyleta dialogi, klimat Swiat/zimy, wyborny SLJ, zajebista Davis w podwojnej roli - jak dla mnie absolutny kulcik i scisla czolowka swiatecznych filmow.

RE: Filmy na święta - Gieferg - 29-12-2023

Cytat:Gust Giefa to najwieksza zagadka tego forum.

Powiedział ten, co stawia Ace Venturę wyżej niż Dumb & Dumber (WTF?!) :P

W moim przypadku to jest powiedzmy, ze jeden taki film, w Twoim takich niespodzianek jest cala masa :) I w sumie nic w tym zlego, po prostu jestes dla mnie nieprzewidywalny, gdzie czasem jakis moco giefergowy wydawaloby sie film okazuje sie, ze jest jakas slabizna, na ktorej przysypiales.

W te Swieta tak sie zreszta zlozylo, ze wraz z dzieciakami kuzyna ogladalismy D&D i zdania nie zmieniam - jest ok, ale i tak wole Venture, bo to dla mnie peak komediowego talentu Carrey'a.

Na obu częściach Ventury ostatnio przysypiałem, zresztą żona również. Mają po kilka fajnych scen ale w całości do nich już nie wrócę.
W porównaniu z tym doświadczeniem Long Kiss Good Night to faktycznie świetny film, po prostu przeciągnięty, niezgrabny finał mnie znużył, ale poza tym było spoko. Na pewno znacznie lepiej niż w przypadku takiego DH3, gdzie za każdym podejściem od połowy filmu się wyłączam i do dziś za cholerę nie rozumiem, jak mozna to stawiać wyżej niż świetną dwójkę.

No ok :)

Dla mnie Zew Natury jest wart obejrzenia na YT, dla kilku scen. Oryginalu nie ogladam juz, bo widzialem zbyt wiele razy i teraz musze sobie zrobic kilka lat przerwy. Mowie, D&D widzialem w te Swieta, byl ok, kilka razy zasmialem sie glosno, ale tak jak nigdy nie mialem do tego filmu slabosci, tak i teraz nie ma w moim sercu milosci do tego filmu. I jak juz kiedys pisalem, dla mnie duzo lepszymi filmami (niekoniecznie komediami, ale musialbym kiedys policzyc dowcipy z wszystkich filmow) sa inne produkcje braci Farrelly: There's Something About Mary, Kingpin oraz Me, Myself & Irene.

RE: Filmy na święta - PropJoe - 29-12-2023

Mam taką tradycję, że w Sylwestra/Nowy Rok oglądam Gorączkę i wiem, że nikt mnie tu raczej nie będzie zachęcał do odejścia od tej tradycji, ale jakie macie filmy na te dni? Jednym słowem, szukam epy na jutro/pojutrze.

Money Train jest ok. Nie wiem czy epa, ale fajny klasyk na pewno.

Sam w Sylvestra/Nowy Rok ogladem kiedys Trading Places, Ghosbusters II, Robocopa 2 i trylogie BTTF.

RE: Filmy na święta - Corn - 29-12-2023

A ja za to zawsze staram się ustrzelić jakiegoś feelgooda którego dotąd nie oglądałem. 2023 rok zacząłem znakomitym Rose Island

https://www.filmweb.pl/film/Wyspa+R%C3%B3%C5%BCy-2020-848189

BTTF w sumie to był kiedyś częsty seans w na przełomie roku. W telewizji przypadkiem nie mieli w zwyczaju puszczać? Ale z tym to w sumie poczekam aż dzieciaki jeszcze dorosną i z nimi wrócę do całej trylogii.

Kusi mnie za to Indy, albo ogólnie coś od Spielberga.

No i coś w klimacie The Holdovers. Jakieś typy?

O albo Wonder Boys z Douglasem dawno nie widziałem.

The Hoosiers z Hackmanem widziałeś?

Chyba nie. Sprawdzę. To Rose Island też. Dzięki.

(29-12-2023, 17:54)PropJoe napisał(a): Kusi mnie za to Indy, albo ogólnie coś od Spielberga.

Starocie od Spielberga z lat 70/80 (resyseria/produkcja) to w zasadzie filmy, ktorymi nie mozna chybic. Z nowszych, obejrzyj z dzieciakami War Horse, gdyby powstal 20-25 lat wczesniej to dzisiaj bylby uwazany za spielbergowa klasyke.

(29-12-2023, 17:54)PropJoe napisał(a): No i coś w klimacie The Holdovers. Jakieś typy?

Moze rzuc po prostu okiem na filmografie Payne'a, on pod wzgledem klimatu robi podobne do siebie filmy.

Mowicie, ze Hoosiers (jakim cudem ja tego nigdy nie widzialem?) i Wonder Boys? Ok, wrzucam na liste do nadrobienia.

(29-12-2023, 18:03)Bucho napisał(a):
(29-12-2023, 17:54)PropJoe napisał(a): Kusi mnie za to Indy, albo ogólnie coś od Spielberga.
Starocie od Spielberga z lat 70/80 (resyseria/produkcja) to w zasadzie filmy, ktorymi nie mozna chybic. Z nowszych, obejrzyj z dzieciakami War Horse, gdyby powstal 20-25 lat wczesniej to dzisiaj bylby uwazany za spielbergowa klasyke.
Na Sylwestra/Nowy Rok szukam czegoś bez dzieciaków. Jako double-feature do Gorączki. ;)

Cytat:
(29-12-2023, 17:54)PropJoe napisał(a): No i coś w klimacie The Holdovers. Jakieś typy?
Moze rzuc po prostu okiem na filmografie Payne'a, on pod wzgledem klimatu robi podobne do siebie filmy.
[/quote]
Poza Downsizing widziałem wszystko od Election, ale dzięki. Więc szukam też czegoś kameralnego, zimą, może być na kampusie, albo na jakichś północnow-wschodnich przedmieściach lub prowincji.

A Wonder Boys kiedyś kochałem, nie widziałem dawno, ale zrobił to ziom od LA Confidential. Za to obok świetnego Douglasa jest Tobey Maguier, do którego ja nic nie mam, ale ostrzegam lojalnie.

Tobeja z Dalnejem biere w ciemno:

:)

Już od wielu lat w sylwestra mam przeważnie ciekawsze rzeczy do roboty, niż oglądanie filmów.

Natomiast sporo filmów w sylwestra zdarzyło mi się obejrzeć lata temu. Z tych, które pamiętam:
- Młody Einstein
- Fasolowa wojna (1988) - za cholere nie pamiętam o czym to było
- Ptaszek na uwięzi (który mi się chyba najbardziej sylwestrowo kojarzy)
- Tango & Cash
- Orły Temidy
- Thelma & Louise
- Predator 2
- The Abyss
- Narzeczony mimo woli

oraz pierwszy Hobbit na którym w sylwestra byłem w kinie (jedyny raz kiedy mi się to zdarzyło).

Cytat:Mowicie, ze Hoosiers (jakim cudem ja tego nigdy nie widzialem?)
No ja na The Hoosiers (aka „Stowarzyszenie umarłych koszykarzy”) trafiłem przypadkiem dzięki tej liście, którą sobie powoli odhaczam

https://www.listchallenges.com/the-art-of-manliness-100-must-see-movies

Takie męskie płakówy to mój ulubiony kinowy nurt ;)

No w moim przypadku to tradycyjnie byly filmy w Nowy Rok (caly dzien ogladania), ale ostatnie cztery Sylwestry tak sie zlozylo, ze spedzalem w domu - przeziebienie, sezon koronkowy, kobieta zle sie czula, brak checi. W tym roku w koncu chyba wyjdziemy na jakas mala domowke, a w Nowy Rok (jak zwykle w ostatniej dekadzie) pracuje. Dzisiaj wieczorem zarzuce chyba Wonder Boys.

RE: Filmy na święta - Derelict Machine - 29-12-2023

Spędzanie sylwestra oglądając filmy, które już się widziało setki razy? Booooooring :)