Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Revenant (2015) reż. Alejandro González Iñárritu - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: The Revenant (2015) reż. Alejandro González Iñárritu (/Thread-The-Revenant-2015-re%C5%BC-Alejandro-Gonz%C3%A1lez-I%C3%B1%C3%A1rritu--3673)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: The Revenant (2015) - joozeek - 21-12-2015

Taki film to chyba tylko w kinie albo na bluryju obejrzeć trzeba. Howgh!

RE: The Revenant (2015) - Mental - 21-12-2015

Zdecydowanie blurej. I minimum 42 cale przekątna ekranu. Ja oglądałem screenera na 50 calach 4 metry od tv, a i tak był opad szczeny, więc co dopiero w 1080p i dobrym DTSem.

Obraz nie jest jednak najważniejszy. Naturalnie buduje ten cały nieziemski klimat, ale gdyby historia była przekombinowana i odlatywała w jakieś artystyczne rejony, to nawet geniusz Lubezkiego by nic nie pomógł. A historia jest wspaniała: prosta, zwarta, bez dygresji, wszystkie potyczki i walki na maksa brutalne i okrutne: jucha, mięso, wpieprzanie na surowo martwego bizona, do wyboru do koloru. I świetna końcówka Leoś vs Hardy vs wódz indiański. 10/10 bez dyskusji.

"Przebyłeś taki szmat drogi tylko po to, żeby się zemścić?"

RE: The Revenant (2015) - Arahan - 21-12-2015

A pamiętacie jak wrzuciłem opis historii i smialiscie się, że będzie artystyczne gówno, a historia nie ma potencjału?

RE: The Revenant (2015) - nawrocki - 21-12-2015

O ile pamiętam, nikt tutaj czegoś takiego nie napisał - raczej obawiano się, że właśnie historia z potencjałem może zostać przytłoczona przez artystyczne wstawki, czego najwyraźniej w filmie uniknięto.

RE: The Revenant (2015) - Mental - 21-12-2015

Czytam sobie o rzeczywistej postaci Hugh Glassa. Mocno podkoloryzowali wątek zemsty. Prawdziwy Glass chciał się zemścić za kradzież noża i broni palnej (swój chłop) i pozostawienie na pewną śmierć w głuszy, a ten filmowy - nie będę zdradzał, ale chodziło o coś znacznie poważniejszego. Wreszcie końcowe starcie z Fitzgeraldem też miało kompletnie inne zwieńczenie niż konfrontacja Leosia z Hardym.

RE: The Revenant (2015) - Mental - 22-12-2015

Ogarniam jeszcze raz scenę ataku niedźwiedzia. Making of z tego to najbardziej oczekiwany film 2016 roku. Może slepy51 by się wypowiedział jako specjalista od animal attack. Jak oni to zrobili? Bo kiedy dziennikarz zadał to samo pytanie Leosiowi, ten odpowiedział tak:

Well, I’m not going to give any specifics on how we did it — you’ll figure it out on your own. But I will tell you it involved cables, it involved me flying around the forest, and it involved a tremendous amount of rehearsal. And it was pretty agonizing to do. Those scenes — amongst many other sequences — were some of the more difficult things I’ve ever had to do in my entire career. But the end result is going to be one of the most immersive experiences audiences will ever have with what it would be like to come face-to-face with an animal of that magnitude that is incredibly primal. It is absolutely startling and shocking, and it is the closest thing to documentary filmmaking — but in a completely stylized way that a lot of people never experienced.

RE: The Revenant (2015) - vast - 22-12-2015

Tomasz nawija o kulisach:

RE: The Revenant (2015) - Predator895 - 22-12-2015

Film jest kozacki , zdjęcia niszczą  nawet w SD ,a nie wyobrażam sobie tego w kinie... To będzie miazga. Leuś musi dostać oscara !!!

"The Revanant" i "Apocalypto" powinny być puszczane razem jako double ficzer. Te filmy są tak do siebie podobne, że głowa mała. Revange survival z wątkiem ojcowskiej miłości w tle. Plus mega brutalność i naturalizm scen.

RE: The Revenant (2015) - simek - 22-12-2015

Jeśli dobrze patrzę, to są już angielskie napisy. Nie wiem czy się nie skusić już teraz, a do kina i tak pójść, skoro film taki dobry.

Cytat:Tomasz nawija o kulisach:

Zgadzam się z Hardym w kwestii interpretacji postaci Fitzgeralda. Miałem bardzo zbliżone odczucia.

RE: The Revenant (2015) - PropJoe - 22-12-2015

(22-12-2015, 17:36)simek napisał(a): Jeśli dobrze patrzę, to są już angielskie napisy. Nie wiem czy się nie skusić już teraz, a do kina i tak pójść, skoro film taki dobry.

Gdzie są angielskie? Bo Revenanta odpuszczam nawet w dobrym screenerze, ale do Jobsa by mi się przydały angielskie a tam, gdzie szukam (opensubtitles) nie widzę ani do jednego, ani drugiego.

A, żeby nie było, że offtopuje. W tym wywiadzie z Tomkiem są spoilery, bo chętnie bym go sobie posłuchał, nawet z tak chujowo nagranym dźwiękiem, ale skoro interpretuje swoją postać to zakładam, że zdradza fabułę. Czy nie?

RE: The Revenant (2015) - Mental - 23-12-2015

Trochę zdradza. Może nie fabułę, ale gdybym nie oglądał filmu, to nie chciałbym słuchać tego wywiadu.

RE: The Revenant (2015) - simek - 23-12-2015

Ja znalazłem na opensubtitles do Revenanta, ale nie sprawdzałem czy dobre. Są jeszcze do kilku innych screenerow ale do Jobsa nie widziałem.

Edit: sprawdziłem jeszcze raz i zniknęły z opensubtitles :/ na szczęście mam na dysku.

RE: The Revenant (2015) - joozeek - 23-12-2015

Skoro stamtąd zniknęły, to jakiś kupsztal do kwadratu.

RE: The Revenant (2015) - simek - 23-12-2015

Być może, nie sprawdzałem ich.
Za to widzę, że latynoska widownia pirackich kopii jest chyba najprężniej działająca, bo po hiszpańsku można dostać napisy do wszystkich nowości :)

RE: The Revenant (2015) - Kimkat - 23-12-2015

Kiedy jest premiera kinowa?

RE: The Revenant (2015) - szopman - 23-12-2015

Cytat:Za to widzę, że latynoska widownia pirackich kopii jest chyba najprężniej działająca, bo po hiszpańsku można dostać napisy do wszystkich nowości :)

"Uczcie się języków obcych" :D

RE: The Revenant (2015) - Hitch - 24-12-2015

Film jest OK, choć przydługi trochę (o jakieś pół godziny). Za to bardzo nie podobało mi się, że Leoś dołączył do klubu
Końcówka psuje cały film. Mogło być arcydzieło... A tak jest tylko OK. Pomimo dodanych bzdur i efekciarstwa historia z filmu nawet w połowie nie jest tak epicka jak ta rzeczywista, na której jest oparta.

RE: The Revenant (2015) - Mental - 26-12-2015

Hitch, o czym ty gadasz? Przecież Leoś w końcówce