Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien: Earth - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Alien: Earth (/Thread-Alien-Earth--5973)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

RE: Alien: Earth - Albertino - 05-08-2025

(05-08-2025, 19:11)slepy51 napisał(a):
Albertino napisał(a):Przecież ci tak zwani krytycy widzieli tylko pierwsze dwa odcinki. Jak na podstawie 25% serialu można wydać jakąś sensowną opinię?

Przecież gościu od wideorecki wyraźnie mówi, że widział 6 z 8 odcinków.

Nie oglądam, nie czytam. Widocznie różnym krytykom wysyłali różną ilość odcinków, bo filmweb z tego co widziałem dostał dwa. 

RE: Alien: Earth - Paszczak - 12-08-2025

Już dziś pierwsze dwa odcinki. Po cichu mam nadzieję że będzie przynajmniej równie dobre jak poprzednia wersja. Choć to że rozciągnęli 90-minutowy film do 8 odcinków nie nastraja optymistycznie.

In Space no one can hear your awful dubbing. On Earth, everyone can.

RE: Alien: Earth - shamar - 12-08-2025

Włoski odlot jak "Terminator 2". Oglądałbym.

RE: Alien: Earth - slepy51 - 12-08-2025

Zobaczymy. Nadal nie ufam tym recenzjom, ale obejrzę przynajmniej pierwsze odcinki z ciut większym zainteresowaniem niż myślałem.

RE: Alien: Earth - marsgrey21 - 13-08-2025

[Obrazek: 95dc1faebf2b7947c56cca0fcea44a25.gif]

RE: Alien: Earth - Paszczak - 13-08-2025

To recenzja?

RE: Alien: Earth - shamar - 13-08-2025

Opinie zagraniczne mówią, że żenada :)

Co jest ekipa? takie dno, że nikt nie chce napisać pierwszy?

RE: Alien: Earth - Dr Strangelove - 13-08-2025

No jestem w trakcie pierwszego odcinka więc daj trochę czasu człowieku.
Ale tak, żenada.

Nie oglądałem tych pozniejszych zwiastunów ale za to FW zaatakował mnie screenem

[Obrazek: 64726_2.14.jpg]

No to ja napiszę coś szerzej.

Wkurwiali was bohaterowie Romulusa? No to strap in guys, bo czeka was nauczka za krytykę względnie normalnych postaci.

[Obrazek: so-annoying-punch.gif]

Autystyczni 20-paro latkowie jako główni bohaterowie to chybiony pomysł (nie są autystyczni, ale musimy uwierzyć, że 12-latkowe po przejściu w synstenyczne ciała o wyglądzie 20-latków zachowują się jak 5-latkowie, nadpobudliwi, irytujący), całość wybrzmiewa jak serial CW z większym budżetem, xenomorph wygląda okropnie, zamiast być creepy potworem o obślizgłym i błyszczącym się pancerzu, jest 10 razy silniejszym terminatorem o matowym pancerzu (why?), którzy wygląda dosłownie jak kukła, przynajmniej dla mnie, zero iluzji, nawet nie jako aktor w kostiumie, po prostu kukła, gorszy efekt niż poklatkowa animacja z Alien 3, to mogło, by się udać, rozumiem zamysł, ale dla mnie nie wyszło.

W ogóle nie czuje klimatu Obcego, nawet w takim Alien 4, którego wszyscy jadą, czuć niepokój, dyskomfort, to po prostu coś... Dziwnego. Nie czuliście klimatu Predatora w Prey? Well, teraz macie coś podobnego w temacie obcego.

W sumie, ten serial to jest pure horror :D

[Obrazek: the-non-xenomorph-creatures-in-alien-ear...293495.jpg]

Jacy wszyscy jadą "Alien 4". Nieprawda. A "Prey" szczątki klimatu miał. Kiedy pokazywano Predatora. Tylko wtedy ;)

Mówiłem w kontekście tego co się pisze o Alien 4 w sieci, tam też piszą, że nowy supermem to dzieło kompletne, więc...

Prey ma fajne sceny z predatorem, no bo są fajne, cała reszta z kolei prezentuje się jak modern teen drama, ale kurwa w 18 wieku, postacie zachowują się nieadekwatnie do tego jak powinny, Alien: Earth ma ten sam problem.

RE: Alien: Earth - Dr Strangelove - 14-08-2025

No więc obejrzałem pierwszy odcinek i w zupełności wystarczy, żeby sobie tym nie zawracać głowy.

Całość wygląda jakby ktoś chciał zrobić serial s-f, ale postanowił dodać Obcego, bo się lepiej sprzeda. Z jednej strony mamy historię śmiertelnie chorych dzieci, które zostają przeniesione w sztuczne ciała, z drugiej statek badawczy, który zbiera okazy do ZOO i wraca na Ziemię. Oczywiście Obcy się wykluwa, morduje załogę, statek się rozbija i nasz potworek tak dociera na Ziemię.
Nie wiadomo co się stało, nie wiadomo czemu statek się rozbił. Z jednej strony mamy niesamowite możliwości techniczne (przeniesienie duszy w ciało robota) z drugiej "matka" nie potrafi automatyczni wylądować na terenie swojej korporacji tylko rozbija się na terytorium tej drugiej. Równie dobrze Obcy mógł wylądować na spadochronie.
No takie to wszystko na odpierdol po prostu.

Mamy jedną z bardziej żenujących scen ekspozycji jakie widziałem w życiu. Otóż załoga tego statku badawczego wraca chyba po 65 latach na Ziemię, budzą się, jedzą w jakiejś mesie (O Boże, o Jezu, patrz, to wygląda zupełnie jak Nostromo, ja cię... 10/10, nostalgia, mam mokre oczy) i zaczynają zupełnie z dupy rozmawiać i tłumaczyć sobie i widzowi ile jest na Ziemi korporacji, jakie zajmują tereny itp.
No lol. Nikt się nie interesuje co tam u męża, w końcu gość albo nie żyje albo ma 100 lat, tylko jedzą, piją i gadają o korporacjach.

Jakieś wieśniackie w sumie nie wiem co, flashbacki? Co jakiś czas mamy sekundowe mignięcie gdzie widać Obcego, albo jakąś krew. No dajcie spokój.

Młody miliarder jest tak kreskówkowy i sztampowy jak tylko można. Ma ADHD, cały czas się głupio uśmiecha, chodzi w piżamie, ma brudne nogi.

Widać, że całość jest zlepkiem debilizmów i tanich konceptów przemielonych milion razy, a nie przemyślaną historią. Pewnie się zdarzą jakieś lepsze scenki w przyszłości, jak ktoś się przyłoży do reżyserii i montażu, ale to już beze mnie.
Spokojnie 1/10.

RE: Alien: Earth - Spoilerowo - 14-08-2025

czyli pozostaje czekać na kolejnego Aliena kinowego, dziadek Scott odpada po G2, Cameron dopiero pewnie w 2050 będzie miał czas jak już zrealizuje Avatara 8 i 9 oraz dziesięć innych swoich pomysłów

RE: Alien: Earth - shamar - 14-08-2025

Dlaczego chcesz czekać po gniocie "Romulusie"?
Nie lepiej pogodzic sie, ze ta seria jest skonczona?

RE: Alien: Earth - Scheckley - 14-08-2025

Wow ależ ten pierwszy odcinek megakałowy. Z jednej strony wiele idei - transfer inteligencji, AI, cyborgi, obce formy życia itp. Z drugiej to wszystko jest podany w tak upośledzony sposób, że to głowa mała.

Quasi remake Aliena w scenach z Maginota woła o pomstę do nieba. Scenografia to 1 do 1 Nostromo, załoga to jakieś nołnejmy, ginące zazwyczaj offscreen. Na dodatek murzyn-cyborg ze spawarką schowaną w dłoni!? WTF!?

Statek rozbija się w centrum miasta i od razu lecą tam oddziały ochrony, a nie jakieś służby medyczne, strażacy itp. Na dodatek ta bieda grupa Wagnera jest skrajnie niekompetentna, łażą gdzie chcą i jak chcą. Statek utkwił w budynku - shit wejdźmy tam od razu i zobaczmy co się dzieje. W ogóle ta estetyka przypomina mi jakiś serial z l. 90-tych tylko z większym budżetem.

RE: Alien: Earth - marsgrey21 - 14-08-2025

Brak logiki, wiarygodności w zachowaniu postaci, to tak jak z Prey gdzie indianie zachowywali się współcześni 20-latkowie, to samo jest tutaj, tyle, że mamy 5 Latków (12 Latków) w ciałach 20 Latków, czy bezsensowne zachowanie żołnierzy.

Oglądał ktoś Fargo? Ludzie piszą, że bardzo w stylu Fargo.

RE: Alien: Earth - Corn - 14-08-2025

Serialowego Fargo widziałem tylko pierwsze kilka odcinków. Odbiłem się, ponieważ twórcy kompletnie nie zrozumieli na czym polegał oryginał i zrobili jakąś kreskówkę, którą podpięli pod markę

RE: Alien: Earth - slepy51 - 14-08-2025

"Fargo" jest w porządku, drugi sezon najlepszy, inna sprawa, że dwóch ostatnich sezonów nie widziałem bo po 3 przestało mnie to totalnie interesować. Tego serialowego "Obcego" zmęczyłem wczoraj jakieś 30 minut i poszedłem spać, takie to było wciągające. Oczywiście już na samym początku mamy ADHD montaż dla współczesnej upośledzonej młodzieży, po takich pierwszych minutach mniej więcej już wiadomo, w jakim to będzie stylu.

RE: Alien: Earth - Paszczak - 14-08-2025

Próbowałem dziś obejrzeć pierwszy odcinek. Wytrzymałem ok. 10 minut, czyli cały ten prolog na NOTstromo. Jezu, jakie to jest daremne. Od wpychanych łopatą member berries, przez równie chamsko wciśniętą ekspozycję, po dziwaczny montaż i zwichrowane tempo - a to ponoć jest ten lepszy z pierwszych dwóch odcinków.