Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Andor (2022) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Andor (2022) (/Thread-Andor-2022--6493)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Andor (2022) - Scheckley - 29-04-2025

Ej no, bez przesady, serial uczy się od najlepszych:

[Obrazek: bed302762a95a5c5adcb7fd7965b45a61daa2e1a...5f0d0e83c7]

RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 29-04-2025

(29-04-2025, 10:08)Scheckley napisał(a): Ej no, bez przesady, serial uczy się od najlepszych:
To ja tylko przypomnę, że ci "najlepsi" zjebali robotę i chyba wszyscy skończyli albo na sznurze albo w najlepszym razie przed plutonem egzekucyjnym Duży uśmiech

No, w sumie imperalni skończyli prawie podobnie Język

[Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Fimages-wixmp-ed30a86b8c...4210aee1d2]

RE: Andor (2022) - shamar - 29-04-2025

(29-04-2025, 10:08)Scheckley napisał(a): Ej no, bez przesady, serial uczy się od najlepszych:

Ja pisalem o rebeliantach. Nie wiem co to kurva było.
Rozjebalo to cale dobre wrażenie po 1 sezonie.

Ja tam i tak oglądam dla Imperium więc...

RE: Andor (2022) - slepy51 - 29-04-2025

shamar napisał(a):Ja pisalem o rebeliantach. Nie wiem co to kurva było.

Nie żebym bronił tego wątku bo mnie się on też najmniej podobał, ale akurat po co był to jest jasne - żeby pokazać, że początki rebelii to nie były jakieś cuda na kiju i zanim się ona jakoś sensownie uformowała i zorganizowała, to trochę wody w galaktycznej wiśle musiało upłynąć. To jest akurat oczywiste a inna sprawa, że można to było pokazać jakoś inaczej i mniej komediowo, bo ta banda rebeliantów rzeczywiście jest aż za bardzo ułomna i w pewnym momencie miałem wrażenie, że brakuje tam tylko sceny, żeby któryś z nich wszedł na grabie i zajebał sobie ich trzonkiem w ryj i zaczął krzyczeć "oj jak boli" Uśmiech

RE: Andor (2022) - raven.second - 02-05-2025

Andor to najsłabszy element Andora, niestety. Trzy kolejne odcinki to ciąg dalszy knucia imperialnej bezpieki, spiskowania Luthena i politycznych gierek Mothmy - a sam Andor się włóczy z kąta w kąt i w sumie tyle, to już Bix ma znacznie ciekawszą historię:
Cytat:Ja pisalem o rebeliantach. Nie wiem co to kurva było.
Rozjebalo to cale dobre wrażenie po 1 sezonie.
Tu też są rebeliańscy nowicjusze/amatorzy, ale... różnica to niebo a ziemia między tamtymi kretynami w dżungli Uśmiech no i oddział Sawa też jest i ma swój własny wątek (i przy okazji wyjaśniło się, dlaczego się tak zachowuje i jest takim szaleńcem). Tendencja zwyżkowa, jestem zachwycony, a finał w muzeum i słowna potyczka
wyborna, tylko szkoda, że taka krótka! :c

RE: Andor (2022) - marsgrey21 - 02-05-2025

Podobno drugi sezon Andora już zarobił 300 milionów dla Disney'a, więcej niż Ahsoka i Boba Fett.

https://www.thewrap.com/star-wars-andor-revenue-disney-plus/

RE: Andor (2022) - Scheckley - 03-05-2025

No i bardzo dobrze, bo teraz widać jak na dłoni, że to najlepsza produkcja w tym uniwersum od jego sprzedaży Disneyowi.

Obejrzałem sobie dostępne odcinki drugiego sezonu i podobały mi się. Jest w nich wszystko co chciałbym oglądać na małym ekranie, inteligentnie napisane dialogi, dobra historia itp. Estetyka retrofuturyzmu została świetnie oddana - zdjęcia, kostiumy i muzyka robią gigantyczną robotę. Widać ogromną robotę jaką zrobiła ekipa techniczna.

Co do tytułowego bohatera, to cóż fakt faktem, jego wątek jest hmm... no po prostu jest. Ciekawsze są imperialne intrygi, dylematy Mon Mothmy, ale jednak Andor stanowi dla nich klamrę narracyjną, która wybrzmi w pełni w końcowych odcinkach, póki obserwujemy tylko podbudowę.

BTW cieszy powrót Bena Mendelshona do roli Krennica, widać, że świetnie odnalazł się w niej z powrotem po blisko dziesięciu latach. W tym kontekście dziwi mnie recast Baila Organy, Jimmy Smiths miał jakiś konflikt terminów i nie mógł pojawić się na planie, co w sumie zwiastuje, że Organa będzie miał znacznie większą rolę pod koniec sezonu, a nie tylko cameo.

Propsy za wykreowanie jeżyka na Ghorman - jego fonetyka oparta na francuskim to coś co nieczęsto słyszy się w fantastyce.

Tutaj mały materiał zza kulis:

RE: Andor (2022) - michax - 04-05-2025

Bardzo dobre kolejne 3 odcinki Andora, może żaden z wątków nie dorównuje weselnej historii z Mon Mothmą z odcinków 1-3, ale różnica jest taka, że każdy z wątków w odcinkach 4-6 mi się podobał, a tak nie bylo na odcinkach 1-3. Na żadnym się nie nudziłem, więc szybciej czas mi minał. Wątek z traumami Bix był spoko z satysfakcjonującym zakończeniem, historia z Saw Gerrerem creepy, szczególnie zakończenie mi się podobało. Wróciła moja ulubiona para imperialna, chcę by żyli długo i szczęśliwie, i na tym wątku się bawię najlepiej, szczególnie na historii Syrila. Wątek gormiański w którym się przeplatają historie większości bohaterów też był bardzo dobry. Zamknięcie większości wątków, nawet jeśli niektórych rozwiązań się spodziewałem w odcinku 6 jest bardzo dobre i trzyma w napięciu.

Jest w serialu wiele dobrych dialogów, kilka ciekawie nakręconych scen, nie tylko akcji. Podoba mi się serial, ale cały czas mam takie wrażenie że oglądam serial w świecie Blade Runnera, przynajmniej w niektórych historiach, a nie ze SW. Szczególnie w scenach z Syrilem to jak są nakręcone, to mam takie wrażenie. Głównym wątkiem tych odcinków, jest pokazanie jak wygląda podejście do rebelii, jak rebelia jest różnorodna, czyli to co nie podobało mi się w odcinkach 1-3 to w odcinkach 4-6 jest dużo lepiej pokazane. Może twórcy idą za bardzo w różne nawiązania do naszego świata, np to że ruch oporu na Ghormanie wygląda jak francuski ruch oporu w czasie II wojny światowej, no i i mówią 'francuskim". Dla niektórych może jest pójście za daleko ale podobało mi sie, choć miejscami to prawie zapachniało mi Allo, Allo. Choć pamiętam że w odcinkach 1-3 padł tekst że mieszkańcu Ghormanu to są osoby, które lubią się wywyższać, więc nie ma lepszego pomysłu niż pokazanie rebeliantów z Ghormanu jak Francuzów. Całościowo te 3 odcinki oglądało mi się jak dobry film wojenno szpiegowski.

Mam nadzieję, że wątek robota, towarzysza Andora z 1 serii powróci, pojawił się w odcinkach 1-3, a od tej pory go nie ma.

RE: Andor (2022) - simek - 06-05-2025

Pierwsze trzy odcinki dobre, ale bez szału. Jest tam sporo dobra, ale możnaby pokazać to samo bez dłużyzn i zbędnych wątków.

(25-04-2025, 11:49)slepy51 napisał(a): Btw - świetny komentarz odnośnie zakończenia 3 odcinka:
Trochę nie czaję czemu ten koleś musiał zginąć. Bo chciał kasy, a wg Luthena jeśli ktoś chce kasy za milczenie, to znaczy, że będzie zagrożeniem dla Rebelii do końca życia? O to chodziło?

RE: Andor (2022) - Scheckley - 06-05-2025

Ogólnie po prostu facet stanowi najsłabsze ogniwo i można go łatwo złamać. Nawet nie chodzi o to, że chce więcej hajsu ale po prostu stanowi ewentualne niebezpieczeństwo. Luthen jak Luthen, ale według mnie to uwaga męża Mothmy - Perrina o słabości Taya Kolmy (tak sie nazywa ta postać) otworzyła oczy rudej.

BTW Perrin to całkiem inteligentny gość i dobry obserwator, ma tylko kilka linijek tekstu i wykorzystuje je na maksa.

RE: Andor (2022) - Scheckley - 08-05-2025

Obejrzałem sobie siódmy odcinek i Andor powoli stara się umiejscowić w kanonie SW - jest już baza na Yavin, jest nawet nikła obecność Mocy itp. I w sumie nie wygląda to źle, ale jednak serial jest najmocniejszy tam gdzie w wpada w tory oryginalnych filmów. ISB, żołnierze i szturmowcy Imperium mają wtedy okazję wybić się na coś więcej niż mięso armatnie, a historia bez Skywalkerów jest sama w sobie interesująca.

BTW w ósmym odcinku czeka nas chyba ghromański Majdan Język

RE: Andor (2022) - zdzichon - 08-05-2025

Forest Whitaker jest tutaj cudowny, totalnie sprzedaje kompletną nieprzewidywalność tej postaci, a jego monolog na końcu to czyste złoto.

RE: Andor (2022) - michax - 08-05-2025

Odcinki 7-9 najlepsze z dotychczasowych w 2 serii Andora. Epizod siódmy to udany wstęp do świetnego ósmego odcinka, który potwierdza że Syril to jest jedna z najciekawszych i najtragiczniejszych postaci w całym uniwersum SW.

Ósmy odcinek jest tak dobry, bo bohaterowie są najważniejsi, ale też działa na poziomie, większym, walce z Imperatorem.
 I uważam że w tym tygodniu lepiej byłoby gdyby dali na D+ tylko 7 i 8 odcinek, bo w ósmym odcinku kilka wątków zakończono.  Odcinek 9 opowiada tym, jak doprowadzić do przemówienia w Senacie Mon Monthy, albo jak zapobiec temu przemówieniu i trzyma w napięciu. Przemówienie było dobre, tak samo jak rozmowa Mon Monthy z Luthenem. Te 2, 5 godziny czy ile trwały 3 odcinki zleciały mi bardzo szybko.  Podoba mi się też jak zakończono wątek Bix, ma to sens, dość logiczne  i jest to jednak zakończenie dość zaskakujące.

RE: Andor (2022) - Scheckley - 09-05-2025

Serial zbliża się nieuchronnie do końca, zostały tylko trzy odcinki i kurczę jest mi autentycznie żal, że zostało ich tak mało. Z drugiej strony te początkowo planowane 5 sezonów pewnie szybko przerodziłoby się w jakieś The Clone Wars itp.

Rebelia się rozrasta a co za tym idzie jej akcje są bardziej spektakularne. Szkoda tylko, że wraz z tym powoli na drugi plan przechodzi Luthen. Kiedyś naprawdę groźny i bezwzględny, teraz sprawa wrażenie pozostawionego na uboczu. Szkoda, bo jedna z najlepszych postaci. Z drugiej strony w ramach uniwersum muszą teraz pozbyć się takich nazbyt dojrzałych charakterów by zachować spójność z OT.

BTW masakra na Ghormanie przypomina mi kijowski Majdan z 2014 r.

RE: Andor (2022) - Scheckley - 13-05-2025

Jutro ostatnie trzy odcinki, ale już teraz jestem zdania, żeAndor to jedna z najlepszych premier ostatnich lat. Szkoda, że tak mało odcinków, ale w sumie przełożyło się to na jakość. Z niecierpliwością czekam na jutro, a tymczasem jak zauważyłem w trakcie masakry na Ghormanie oficer dowodzący akcją na placu na bliznę jak Otto Skorzeny:

[Obrazek: 41cf613d7c3bcbf54c83a28f783b29fa22a0b576...5f0d0e83c7]

RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 13-05-2025

No pierwsze trzy odcinki to mocny lol.
Czegóż, ach czegóż tam nie ma. I sianokosy i biedne Meksykańce bez papierów gwałceni przez faszystów, i upośledzeni rebelianci którzy chyba uciekli z Tworek i jakieś mongolskie wesele i starłors-disco i pierdolnięta, toksyczna mamuśka, i smutne lesby i dzielny Kasian, który w ostatniej chwili zdążył z drugiego końca Galaktyki żeby uratować swoją Bogdankę.

Zabrakło wieńca dożynkowego i analizy wielkości dopłat obszarowych do hektara za czasów wczesnego Gierka, tfu Imperatora.
Beka...

RE: Andor (2022) - simek - 14-05-2025

Hehe no cóż, trzy pierwsze odcinki drugiego sezonu to na pewno najsłabszy segment jaki mieliśmy okazję oglądać w Andorze. Na szczęście w kolejnym jest już o wiele lepiej.
Ogólnie serial często chybia w wyborach tego co warto pokazać i w jakie tony uderzyć, jakie (zbyt nachalne jak to wzorowanie się na francuskim ruchu oporu) odniesienia zastosować.

RE: Andor (2022) - Phlogiston2 - 14-05-2025

W pierwszym sezonie pierwsze trzy odcinki też niczego nie urywaly