Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - military - 01-10-2012

Fajne foty, wolałbym normalny żółty rozbłysk z lufy, a nie pedalskie niebieskie pew-pew-pew laserki.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Predator895 - 01-10-2012

military napisał(a):Holołej jest NAJGŁUPSZYM naukowcem w historii kina. Jest w depresji, bo kosmici są martwi, a nie przyleciał tu, żeby badać martwych kosmitów.
Też mi to waliło po oczach, cóż za debilne zachowanie ;]

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - grimlock - 01-10-2012

Obejrzałem dzieło Scotta raz jeszcze.

Po kolejnym obejrzeniu ten film jest jeszcze bardziej niedorzeczny. Starałem się polubić go na siłę, nie udało się. Sequel będzie musiał być bardzo dobry i zawierać mnóstwo odpowiedzi.

Wizualnie, Prometeusz jest przepiękny, ale fabularnie, pod względem gry aktorskiej... kto to w ogóle zaakceptował? Znaleźli by przecież trochę czasu na poprawienie scenariusza. Trailery, teasery, featuretki potrafili zrobić.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - simek - 01-10-2012

A nie próbowaliście oglądać Prometeusza jako czegoś w stylu Transformersów? W nich chodzi tylko o popatrzenie na napieprzające się roboty, a tutaj mamy dużo ładnych sci-fi rzeczy, które cieszą oko, a że głupie to jak but? No cóż, trzeba zapomnieć o sensie i podziwiać widoczki, wtedy Promek jest spoko filmem :)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 01-10-2012

Nie da się. Prometeusz jest tak gromkopierdny, że nie ma siły oglądać go jako kino rozrywkowe czy dla beki.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 01-10-2012

(01-10-2012, 22:25)simek napisał(a): A nie próbowaliście oglądać Prometeusza jako czegoś w stylu Transformersów?
Można, ale jest kilka problemów z tą analogią:
1) Michael Bay nie ma na koncie dwójki ze ścisłej czołówki najważniejszych filmów sci-fi w historii kina,
2) Transformers nie mają potencjału na arcydzieło,
3) Rapace, Theron, Elba, Fassbender, Pearce... nikogo tej klasy u Baya nie widzę i tak, pamiętam że grali tam Turturro i Malkovich, choć bardzo chciałbym o tym zapomnieć,
4) Przy całej głupocie Prometeusza, to jednak nie da się tak łatwo podejść do tego jak do opartego na mega efektownych (i efekciarskich) scenach akcji, wypełnionego durnym humorem, lekkiego (a w swej lekkości jednocześnie niesamowicie siermiężnego) akcyjniaka.

Powtórzę raz jeszcze tego gifa, bo najlepiej oddaje to, co Ridley Scott i Lindelol nam zrobili:

[Obrazek: tumblr_lphmz8qbkL1qgo8la.gif]

PS. Zaczął mi się podobać motyw przewodni. Pięknie przygrywa w tle niesamowitych plenerów z prologu.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Furia - 02-10-2012

Największym grzechem tego filmu jest to, że potwornie rozczarowuje. Kolejne elementy do siebie po prostu nie pasują, ten film jest zepsuty u podstaw, nic mu nie pomoże, bo założenia są złe. Generalnie sam początek nie zapowiada katastrofy, można przymknąć oko, ale kiedy załoga budzi się na statku wszystko już jest nie tak począwszy od naukowców obrażonych na cały świat, bo będą eksplorować obcą planetę, no ludzie.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 02-10-2012

(01-10-2012, 22:48)Mierzwiak napisał(a): PS. Zaczął mi się podobać motyw przewodni. Pięknie przygrywa w tle niesamowitych plenerów z prologu.

A mi cały OST podoba się bardzo.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 02-10-2012

Wypowiem się jak na spokojnie przesłucham cały OST, póki co w głowie mam tylko ten motyw przewodni. Jeszcze muza robiąca za tło pierwszej wyprawy do piramidy jest dobra, ta sama która za pierwszym razem mi tam za bardzo nie pasowała jeśli dobrze pamiętam.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Predator895 - 02-10-2012

Płyta bonusowa już dostępna w sklepiku ;)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 03-10-2012

a coś ciekawego na niej czy znów zmarnuję czas? :)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 03-10-2012

[Obrazek: 26662233534724322900613.jpg]

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - military - 03-10-2012

Okazuje się, że niektóre szczegóły miały jakiś cel w filmie - mimo wszystko szkoda, że z pierwotnej wersji wyleciało z 5 godzin materiału.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 03-10-2012

Kto pierwszy doklei kibel?

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Predator895 - 04-10-2012

(03-10-2012, 05:15)Albertino napisał(a): a coś ciekawego na niej czy znów zmarnuję czas? :)

Jest ciekawie ale ciągle stoję w kolejce bo sklepik jest zamulony :P

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 05-10-2012

Making of obejrzany - zdecydowanie daje radę (jak to u Scotta) i jest oczywiście ciekawszy od samego filmu (co też się czasem u niego zdarza). W każdym razie widać jak na dłoni, że już od momentu pre-produkcji wszystko szło w złym kierunku i mamy to co mamy (i jak się spodziewaliśmy - za najdenniejsze pomysły odpowiada Lindelof, ale o szczegółach wersji scenariuszowych mówili niestety niewiele). Materiał przedstawia jednak kilka interesujących pomysłów, których nie wykorzystano. W szczególności mam na myśli te od pana robiącego design statku (nie pamiętam nazwiska) oraz Carlosa Huante.

Dowiemy się też dlaczego przy filmie nie pracował H.R. Giger. Z materiału wynika, że przybył na plan, ale był w wyraźnie złej formie, co Scott szybko zauważył i się go po prostu pozbył. Szwajcar zrobił kilka szkiców, które były - mówiąc delikatnie - kiepskie. Dlatego wykorzystano jego wcześniejsze prace oraz dzieła pewnego rosyjskiego naśladowcy Gigera.

Także polecam :)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 05-10-2012

Ty polecasz ale jakoś mnie nie zachęciłeś :)

[Obrazek: 27872992.jpg]

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 05-10-2012

Praca nad filmem była zdecydowanie ciekawsza od filmu, więc polecam osobom, które po prostu lubią takie making ofy. Czasem fajnie dowiedzieć się "jak to jest zrobione". Nie jest to poziom making ofów "Blade Runnera" czy "Aliena", ale to wciąż fajne patrzydło, choć itrytuje trochę nadmierna ilość tekstów w stylu "och, it was so awesome to make this movie" etc.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - simek - 05-10-2012

Fajne jest porównanie prewizualizacji sceny operacji w PG13 i R, które swoją drogą pokazuje, że producenci dokładnie wiedzą co mogą pokazać w poszczególnych kategoriach i w trakcie tworzenia po prostu się jeszcze wahali, którą wersję zrobić, albo którą już zrobioną dać do montażu. Żadne tam pieprzenie, że Ridley robi film po swojemu, a jak to oceni MPAA to on nie wie.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - military - 06-10-2012

Honest Trailer :)

Najlepsza sekcja "starring".:)