Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson (/Thread-Star-Wars-Episode-VIII-The-Last-Jedi-2017-re%C5%BC-Rian-Johnson--3934)

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Huntersky - 25-02-2018

To nie Disney, to Kennedy i Johnson. Feige nie odwala takich akcji w Marvelu, ale on ma takie rzeczy jak talent i wizja.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - zombie001 - 25-02-2018

Jeśli to prawda, to ci dopiero twist. Wywalili gościa, który prawdopodobnie jako jedyny gadał tam z sensem Uśmiech

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Mierzwiak - 25-02-2018

Tak się kończy decydowanie o tym jakie danie zrobić w momencie gdy składniki już są w garnku i od dawna się gotują.

Ten cyrk nadaje się do wrzucenia do gniazda Sarlacca razem z DCEU.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Huntersky - 25-02-2018

Grace fajnie pokazuje różnice w zarządzaniu MCU, DCEU i SW. Co prawda niewiele jest tam krytyki SW, ale doskonale widać, dlaczego nie wychodzi im budowanie swojego uniwersum. Do tego zestawienia dodałbym jeszcze ekspermenty Universala, MonsterVerse, pseudouniwersum Spider-Mana Sony i wychodzi obraz niczym z nieudanych eksperymentów z Robocopa 2 i Iron Mana 2. Zasypać to wszystko wapnem i uwolnić od cierpienia.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Gieferg - 25-02-2018

Jakaś skrócona wersja dla tych, którzy nie są w stanie tej baby słuchać? Uśmiech

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Badus - 25-02-2018

(25-02-2018, 15:06)Gieferg napisał(a): Jakaś skrócona wersja dla tych, którzy nie są w stanie tej baby słuchać? Uśmiech

Podbijam.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Phlogiston2 - 07-03-2018

Wycięta scena z Phasmą(od 1.37)

Brienne mając do dypozycji głos i jedno oko daje przez dwie minuty lepszey performance niż Rose mając do dyspozycji pół filmu i całą twarz Uśmiech

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Arahan - 08-03-2018

Fajna scena. Mogła zostać.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - patyczak - 11-03-2018

Moja opinia będzie dość krótka i chaotyczna, bo piszę na gorąco Duży uśmiech

To jest tak wtórne, zapętlone i rezonujące tylko z tym, co już widzieliśmy, że aż mi smutno. Widzę tu jedynie zbiór gagów, motywów, z których można zrobić zabawki, komentarzy społecznych, a czasem nawet i niezłych pomysłów oraz ładnych scen, ale bez życia i emocji. "Last Jedi" to ciągła, jałowa "rozmowa" z poprzednikami. Mam wrażenie, że większość filmu nakręcono tylko po to, żeby nawiązać do jakiejś sceny wcześniej i klepnąć fana po plecach albo wręcz przeciwnie - zaśmiać się z oczekiwań i zdemitologizować opowieść. Po co? Najlepsze w "Gwiezdnych Wojnach" było to, że Lucas naczytał się o mitach i postanowił stworzyć coś równie pierwotnego i archetypicznego. To było prawdziwe, bo najważniejsza była opowieść. A "Ostatni Jedi" to sztuczny, fabrycznie wyprodukowany twór. Nikt tu nie chce opowiedzieć niczego nowego. Powiedziałbym nawet więcej - tutaj nikt nie chce opowiedzieć niczego, bo inwencja twórców kończy się na pojedynczych scenach, nabudowanych na wcześniejszych filmach - nawet jeżeli w kontrze do nich: taka budowa na zgliszczach.

Yoda dobrze pokazuje problem tego filmu. Twórcy pomyśleli sobie "wsadzimy kukiełkę, bo w starych filmach była kukiełka". I walić to, że dzisiaj taka kukiełka wygląda nędznie i nijak nie pasuje do reszty filmu. Bo nie chciano opowiedzieć historii, tylko "pogawędzić" sobie z ludźmi, którzy lubią SW. I może nawet chcieli trochę podrażnić i spytać "a za co, drodzy fani, w ogóle lubicie SW?"

5/10

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Gal Anonim - 11-03-2018

No ej, patyczak, ale był hologram Lei z Epizodu IV, nie płakałeś? Albo jak porgi robiły słodkie minki? Albo jak Rołz z ratowała rzeczy dla miłości?

Choć dla mnie Luke nie jest do końca fajnie poprowadzony w tej serii, to jednak dobrze się patrzy na Hamilla w tej roli i, kurde, gość pokazuje, że mógłby z tą postacią jeszcze wiele dobrego zrobic. Szkoda, że Disney ma to w nosie.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - patyczak - 11-03-2018

Luke jest najlepszym elementem "Last Jedi" i nawet kupuję jego przemianę w cynicznego dziada pozbawionego złudzeń. I Hamill świetnie gra. Problem mam z tym taki, że on w ogóle nie pasuje do tego filmu Duży uśmiech

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Proteus - 11-03-2018

Najlepszy moment tego filmu, to "srednio-stary, staro-młody" Luke, z krótszą, mniej siwą brodą i w czarnym kostiumie, jaki pojawił się w finalnej bitce.

Ziściły się w tym momencie moje dziecięce wyobrażenia o Luke'u jako o Expanded Universowym Mistrzu Jedi. W życiu tez nie podejrzewałbym, że podstarzały Hamill mógłby tak dobrze wyglądać, nawet na diecie.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Gal Anonim - 11-03-2018

(11-03-2018, 01:20)patyczak napisał(a): Luke jest najlepszym elementem "Last Jedi" i nawet kupuję jego przemianę w cynicznego dziada pozbawionego złudzeń. I Hamill świetnie gra. Problem mam z tym taki, że on w ogóle nie pasuje do tego filmu Duży uśmiech
Właśnie tak. Odniosłem to samo wrażenie. Jego wątek to jest osobny film w ogóle. I własnie oglądając ten wątek szkoda mi było, że ten wątek nie stanowił osobnego filmu.

Ale w ogole myslę że Fors Ałejkens i Last Zderzak powinny byc jednym filmem, pierwszym z tej trylogii. Moglibyśmy mieć zaczęty wątek Luke'a w odosobnieniu i pierwsze próby przekonania go by trenował Rey, a potem Rey leci jednak pomóc Rebelii mimo braku treningu.

Na koncu Luke pojawia się tam, gdzie podczas seansu kinowego liczyłem, że się pojawi - czyli w lesie, gdy drży miecz i zamiast Rey to Luke go łapie i powstrzymuje Kylo, by dać czas reszcie na ucieczkę. Plus, Kylo zyskałby na grozie rozwalając Rey i Finna, zabijając Hana, a potem jeszcze walcząc w miare jak rowny z rownym z Lukiem.

A w drugim filmie możnaby rozwinąć wątek tych wątpliwości Luke'a z tym całym "O mój boże Rej jesteś taka super-potężna, że się boję! Jednak nie bedę cię trenował elo!"

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Proteus - 12-03-2018

Uśmiech

[Obrazek: DX9BZ-_WAAE90Cn.jpg]

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Danus - 12-03-2018

Śmiechlem srogoUśmiech

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - shamar - 13-03-2018

https://naekranie.pl/aktualnosci/rian-johnson-zignorowal-pomysly-j-j-abramsa-na-nowa-trylogie-gwiezdnych-wojen-3011547

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Badus - 13-03-2018

(13-03-2018, 01:15)shamar napisał(a): https://naekranie.pl/aktualnosci/rian-johnson-zignorowal-pomysly-j-j-abramsa-na-nowa-trylogie-gwiezdnych-wojen-3011547

Nawet jeśli to prawda, to wszystko działo się za wiedzą i przyzwoleniem osób decyzyjnych, wyżej niż jakimś tam Johnson.
Nie zmienia to faktu, że trylogia Disney'a jest/okaże się clusterfuckiem.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Phlogiston2 - 13-03-2018

Najlepsze: smutny Luke i cameo Hardego
najsłabsze: Rose gryząca Huxa, srsly?

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Grievous - 14-03-2018

Zostawiłbym scenę z kurtką i nagranym pożegnaniem Rey, jestem zarówno za i przeciw dla sekwencji z imprezą Caretakerów (za, bo jest to trzecia lekcja, dla której nie ma żadnej alternatywy w ostatecznej wersji, plus Luke jest tutaj totalnym trollem; przeciw, bo sekwencja sama w sobie wypada tak sobie). Cameo Tomka całkiem zabawne, ale kompletnie tego nie widziałbym w ostatecznej wersji.

Reszta słusznie została wycięta/skrócona, z absurdalnie długim pościgiem w Canto Bight na czele.

RE: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) reż. Rian Johnson - Lawrence - 14-03-2018

Mother of God!!! To Canto Bight i Rose mogło być jeszcze więcej???!!! Toż to ta ucieczka mogła się ciągnąć w nieskończoność. A poza tym kolejna scena gdzie Hux daje się poniżyć . Ta trollingiem Rey ze strony Luke'a, no sam nie wiem :/