![]() |
|
Filmy na święta - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25) +--- Wątek: Filmy na święta (/Thread-Filmy-na-%C5%9Bwi%C4%99ta--1992) |
RE: Filmy na święta - Corn - 29-12-2023 Jeszcze w klimacie zimowych biednych amerykańskich miasteczek to możecie obczaić October Sky, a w klimacie uczelnianym School Ties z Brandonem Fraserem i Mattem Damonem RE: Filmy na święta - Bucho - 29-12-2023 October Sky tak, jak najabrdziej. School Ties musze sprawdzic. RE: Filmy na święta - Mefisto - 29-12-2023 (29-12-2023, 18:32)Corn napisał(a): No ja na The Hoosiers (aka „Stowarzyszenie umarłych koszykarzy”) trafiłem przypadkiem dzięki tej liście, którą sobie powoli odhaczam Ta lista nie ma sensu :P Tak czy inaczej do pełni szczęścia brakuje mi 10 pozycji, z czego 5 po prostu musiałbym sobie odświeżyć, bo widziałem je zbyt dawno. RE: Filmy na święta - Corn - 29-12-2023 Czy ja gdzieś twierdzę, że ma? :P RE: Filmy na święta - Mefisto - 31-12-2023 Skoro wrzuciłeś, to sądziłem, iż znasz klucz :) RE: Filmy na święta - Corn - 31-12-2023 Klucz to subiektywny wybór rednacza Art of Manliness ;) RE: Filmy na święta - PropJoe - 31-12-2023 (29-12-2023, 18:26)Gieferg napisał(a): Już od wielu lat w sylwestra mam przeważnie ciekawsze rzeczy do roboty, niż oglądanie filmów.Tak, wiem, playlista się grzeje od kilku dni. ;) Udanej imprezy. (29-12-2023, 18:34)Derelict Machine napisał(a): Spędzanie sylwestra oglądając filmy, które już się widziało setki razy? Booooooring :)Dlatego pytam o filmy, których nie widziałem lub rozważam powtórkę klasyków, których dawno nie widziałem. Ale jak już ustaliliśmy, że jestem większym nołlajfem niż wy, imprezowe zwierzęta to donoszę, że zobaczyłem Hoosiers. Dzięki Corn za rekomendację. Super seans. Wieczorem pewnie jednak coś ze Spielberga, ale jutro wrócę do pozostałych rekomendacji. Najlepszego. Bucho, jak nadrobisz Wonder Boys, daj znać, jestem ciekaw jak ci podejdzie lub nie. RE: Filmy na święta - Bucho - 26-11-2024 W zwiazku z niesmakiem, ktory poczulem po seansie Gladiatora II, grudzien i oczekiwanie na swieta bede sobie umilac klasykami, ktore za dzieciaka ogladalem z dziadkiem, gdy w okresie okoloswiatecznym smigaly w polskiej telewizji, albo na VHS. The Ten Commandments, Ben Hur, King of Kings, Quo Vadis, Barabbas, Samson and Delilah, The Robe, The Greatest Story Ever Told - jest w czym wybierac. Przy czym na pierwszy ogien pojda dwa filmy niezwiazane z Biblia, Cleopatra oraz The Fall of the Roman Empire: Peak filmowej WASP Americany - kiedys to bylo, a teraz juz nie ma. RE: Filmy na święta - Mefisto - 26-11-2024 Nie te święta :P RE: Filmy na święta - Bucho - 26-11-2024 Z tym to akurat roznie bywalo, biblijne starocie zwiazane z ukrzyzowaniem szly oczywiscie na Wielkanoc, ale juz 10 Przykazan, Quo Vadis i Cleopatre to z dziadkiem ogladalem w okolicach swiat i Nowego Roku. Poza tym, ma byc (techni)kolorowo, z rozmachem, historyczno-biblijnie, a co najwazniejsze, WASP-hollywoodzko. RE: Filmy na święta - OGPUEE - 01-12-2024 (26-11-2024, 18:34)Mefisto napisał(a): Nie te święta :PKing of Kings i The Greatest Story Ever Told zaczynają się narodzinami Mesjasza, więc technicznie pasują :>. A ja ponownie zaczynam bożonarodzeniowo-grudniowy maraton. Prócz nowości będzie parę wspominek, a część planuję ujrzeć z siostrzeńcem. I jak zwykle 1 grudnia zaczynam tytułem z wiodącym udziałem renifera. No, jakby... We Wish You a Merry Christmas (1999) - widziane milion lat temu w TVP z polskim dubem. Ów dub jest niedostępny (albo ja czegoś nie wiem), a sam film odnalazłem jedynie na obskurnym serwisie. Pewien renifer będący stażystą do zaprzęgu Mikołaja opowiada genezę tytułowej kolędy. Trójka tokenowych dzieci z sierocińca z początku XX wieku chce się odwdzięczyć mieszkańcom ich miasteczka i dać jakiś prezent. Ostatecznie tworzą muzykę ujawniając sens świąt, także u dyrektora sierocińca kultywująceco ciężką pracę. Cóż, to jest przykład ciężkiego powrotu po latach. Cukierkowe mocno, sentymentalne i ze sztandarowymi morałami charakteryzującymi produkcje o Bożym Narodzeniu. Parę rzeczy pamiętałem, ale udział pani Mikołajowej wyleciał mi z pamięci. Fajne jest to, że od początku dyrektor sierocińca to po prostu dobry człowiek. Jest zrzędą nielubiącym Bożego Narodzenia i wygląda jak Josef Fritzl, ale dzieci chodzą zadbane i nie mogą narzekać. Animacja zaskakująco płynna jak na 40 minutowy specjał. Ostatecznie do zapomnienia, ale dla dzieci spoko. 5/10 RE: Filmy na święta - Kluski - 03-12-2024 Grinch: świąt nie będzie (2000) Postać Grincha gdzieś tam zawsze mi się przewijała w tle, ale filmu nigdy nie widziałem i nawet byłem zaskoczony, że akcja jest osadzona w fikcyjnym świecie. Sam film trudno ocenić, pewnie dla niektórych to jakaś kultowa klasyka, ale ja się momentami nudziłem. Jako film świąteczno-przedświąteczny chyba idealny, bo od klimatu jest aż gęsto. A, no i dawno nie oglądałem żadnego filmu z Carreyem, bo w pierwszej chwili nawet nie załapałem, że to on gra główną postać ;) RE: Filmy na święta - marsgrey21 - 03-12-2024 Nie planuje oglądać w tym roku nic poza Barmanami Burtona, Let The Right One In, 30 days of Night, Die Hard I Pinokio od Del Toro. RE: Filmy na święta - Mefisto - 03-12-2024 W tym roku za dużo filmów na kupce, więc tylko 3 obowiązkowe klasyki polecą: DH, NLCV i P,T&A :) RE: Filmy na święta - Krismeister - 03-12-2024 A ja chyba w końcu trzasnę maraton Pottera bo od lat już się zbieram i zbieram żeby znowu wszystkie obejrzeć. Do tego Batman Returns, Szklana Pułapka ofc i Kewin na polsacie. RE: Filmy na święta - Bucho - 03-12-2024 (03-12-2024, 11:28)Kluski napisał(a): Grinch: świąt nie będzie (2000) Widzialem raz, przemeczylem te bule z wielkim...coz, bolem :) Nudne, brzydkie (niby kolorowo, ale wszystko jakies takie przybrudzone), dekoracje pachna sztucznoscia konca lat 90. poczatku 2000 - cos jak Batmany Schumachera. Pamietam, ze byl do dla mnie wielki zawod. I bylem juz w takim wieku, ze po prostu bardziej czekalem nie na fabule, co po to, zeby nacieszyc oko wiuzalami oraz Jimem. No i jest tez fabula, wymuszona, pretekstowa, z masa postaci, ktorych zwyczajnie nie da sie lubic. Ta mala jest urocza i jest tez Jim, ale to tyle. To powinno, w takiej formie powstac w latach 80. i bylby to zdecydowanie lepszy film. Produkuje Spielberg, kreci Joe Dante :) Co mnie w tym roku czeka jezeli chodzi o filmy?! Przed swietami biblijno-historyczne klasyki, a juz tak od 20 Grudnia do Nowego Roku: Christmas Vacation, Die Hard & Die Harder (zawsze), Scrooged, Gremlins, Home Alone 1 & 2, Love Actually, Trading Places, The Long Kiss Goodnight, Kiss Kiss Bang Bang, Grumpy Old Men, It's a Wonderful Life. Od Tydzien swiateczno-noworoczny, pierwszy od czasu powrotu do kraju to bedzie nic innego tylko jedno wielkie obzarstwo, spacery po lesie (jeszcze jakby snieg spadl na te swieta, looo panie) i ogladanie przerobionych na milion sposobow klasykow. Rzeklem! RE: Filmy na święta - Corn - 03-12-2024 Ja za to wyjątkowo w tym roku czekam na tego nowego netflixa - Carry On, które wygląda jak duchowa kontynuacja tradycji szklano-pułapkowej Cytat:It's a Wonderful Life.George Bailey is literally me RE: Filmy na święta - simek - 03-12-2024 A ja w święta nie oglądam filmów :) Może, może jeśli coś przypasuje większości rodziny w któryś wieczór w TV to się zobaczy. Jedyna tradycja (mająca maks 20 lat) to kolejka Premier League w drugi dzień świąt. Czasami jeszcze się zdarzało, że na TVP Kultura czy innym Ale Kino leciało coś interesującego w pierwszy dzień świąt o 7 czy 8 rano, to sobie załączałem zanim cała reszta wstała, ale rzadko się to zdarzało. RE: Filmy na święta - Reno - 03-12-2024 (03-12-2024, 15:32)Corn napisał(a): Ja za to wyjątkowo w tym roku czekam na tego nowego netflixa - Carry On, które wygląda jak duchowa kontynuacja tradycji szklano-pułapkowej Przecież to wygląda zajebiście słabo. I już widzę jak HISHE robią film, w którym gość po prostu nie wkłada tego do ucha i cały plan w pizdu. Dość zabawne, że na Netflixie pozwolili sobie na żart z białej skóry pasażera. Meh. RE: Filmy na święta - Corn - 03-12-2024 HISHE to każdy film mogą tak rozebrać, więc nie jest to dla mnie argument. Dla mnie zapowiada się zaskakująco staroszkolnie, finalnie może wyjdzie gówno, ale trailer mnie kupił. Handluj z tym :) |