Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Revenant (2015) reż. Alejandro González Iñárritu - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: The Revenant (2015) reż. Alejandro González Iñárritu (/Thread-The-Revenant-2015-re%C5%BC-Alejandro-Gonz%C3%A1lez-I%C3%B1%C3%A1rritu--3673)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: The Revenant (2015) - vast - 26-12-2015

Ja bym odjął z 20 minut z survivalu na rzecz pogoni i zemsty na Fitzie. Sam screener za to w zaskakująco dobrej jakości, czasami tylko można mieć wrażenie, że obraz się rozmywa, ale to tylko blur z soczewek Lubezkiego (chyba, bo na 100% nie jestem pewny technik użytych w filmie). W ogóle jest kilka ciekawych myków zdjęciowych - np. "burzenie skali" (praktycznie sam początek, kiedy kamera leci przez bagna). Na początku myślałem, że to są jakieś duże drzewa, dopóki noga leosia nie pojawiła się w kadrze. Fajny patent. Z innych fajnych jest jeszcze umieszczenie mocnego źródła światła (przeważnie słońce) za głową postaci, co zniekształca krawędzie jej sylwetki. Może niezrozumiale teraz piszę, ale jak ktoś oglądał, to raczej zrozumie o co chodzi.

Ale żeby nie było zbyt różowo - jest trochę rzeczy które gryzą. Na przykład spadek z klifu na gigantycznego evergreena. No i ten niedźwiedź... Mimo że realizacyjnie to pewnie był nie lada wysiłek (za co propsy), to jednak jakoś to jebane cgi (top notch w biznesie, żeby nie było) wytrąca z klimatu.

Kitranie się w koniu zostało chyba zapożyczone z Seraphim Falls z Brosnanem (tylko że tam w nieco innym celu), zawsze podobał mi się ten pomysł. Ogółem film jest świetny, jak na razie daję 8.5/10, możliwe że po seansie w 720/1080p (i w nieco mniej zamulonym settingu) podskoczy do 9.

PS.

Co ten Inarritu ma z tymi kometami?

RE: The Revenant (2015) - Hitch - 26-12-2015

Cytat:Hitch, o czym ty gadasz?

RE: The Revenant (2015) - Mental - 26-12-2015

@Hitch

Z survivalowego punktu widzenia to ni jest bzdura. W historii odnotowano przypadki, gdy ukrycie się w ciele martwego konia ratowało przed śmiercią. Nawet jest blog poświęcony temu zjawisku, co samo w sobie stanowi imo niezłą beke :)

http://crawlinginsideanimalstosurvive.blogspot.com/2010/10/reverend-joseph-goiffon-hero.html

W przytoczonej historyjce kolo został znaleziony i uratowany (choć jedną odmrożoną nogą był już w grobie). Da Vinci nie miał tyle szczęścia. W ogóle nie wiem, po co ten motyw. Prawdziwy Glass nawet nie próbował takich głupot.

RE: The Revenant (2015) - Bucho - 26-12-2015

Francuziki chowaly sie w martwych koniach podczas wycofywania sie zima z Rosji. Nie chodzi o sama temperature martwego zwierzecia, co ochrone przed zimnym wiatrem/mrozem, bo skora i tluszcz konia robia za dobry izolator.

Filmu jeszcze nie widzialem, ale mam mokre rajtki na sama mysl o seansie :)

Ponownie, chodzi o kontekst i warunki. Zrobienie tego na szybko, kiedy ktoś obok kleci szałas i będzie pilnował, żebyś nie usnął - ujdzie. W filmie jest zupełnie inna sytuacja, a nie trzeba wiele, żeby truchło się zmroziło na kość razem z lokatorem w środku. Z resztą nie musi nawet na kość. Wystarczy, że temperatura nie będzie mocno się różniła od zewnętrznej i masz hipotermię (jeśli się tam kitrasz parę godzin).

RE: The Revenant (2015) - MOLQ - 28-12-2015

[Obrazek: comment_O4X4eipSodvOFDEK889NFTeoFpk1iVsX,w400.jpg]

RE: The Revenant (2015) - Cator - 29-12-2015

Faraci ma problem z Inarittu. Piękno, surowość i klimat na pustym szkielecie.

1:
http://birthmoviesdeath.com/2015/12/09/the-revenant-review-brutal-beautiful-banal

i 2:
http://birthmoviesdeath.com/2015/12/28/i-dont-care-how-hard-it-was-to-make-the-revenant

RE: The Revenant (2015) - joozeek - 29-12-2015

Wpis typowo informacyjny - wjechały polskie napisy. Tylko mówię o tych od Hataka(na napisy24.pl), bo na napi jakaś bida leży.

RE: The Revenant (2015) - Juby - 29-12-2015

No to jutro. :)

RE: The Revenant (2015) - Mierzwiak - 02-01-2016

RE: The Revenant (2015) - PropJoe - 02-01-2016

Spoilery są?

RE: The Revenant (2015) - Mierzwiak - 02-01-2016

A nie wiem, nie oglądałem ani tego wywiadu, ani filmu. W przeciwieństwie do NIEKTÓRYCH idę do kina :)

RE: The Revenant (2015) - zombie001 - 02-01-2016

Oj tam, oj tam Mierzwiak..

Ja też miałem iść.. a teraz się nawet cieszę, że nie pójdę. Tzn. może byłoby warto dla wizualnej strony, ale... fabularnie mnie to w ogóle nie kupiło. Także nie żałuje domowego seansu. Inna sprawa, że styl Lubezkiego zaczyna mnie już lekko męczyć, więc jakoś nie czuje podniety tymi "pięknymi widokami" =/

RE: The Revenant (2015) - Juby - 02-01-2016

[Obrazek: the_revenant_trailer_alexa_65_footage.png?itok=8iDgdSGa]

Może być.

Atak niedźwiedzia zrealizowany jest kapitalnie, robi wrażenie realizmem, brutalnością i tym, że nagrano go w jednym ujęciu (chyba). Samo CGI zwierzaka przeciętne, jak zresztą wszystkie CGI zwierzaki w tym filmie. Ktoś tu mówił o nominacji do Oscara za najlepsze efekty specjalne? Serio?

Zdjęcia Lubezkiego świetne, ale te długaśne ujęcia z czasem przestają robić wrażenie i momentami są zbędne. Tak jak napisał zombie, styl Lubezkiego zaczyna męczyć.

Muzyka, choć nie jest przeznaczona do słuchania poza filmem, bardzo dobra, sprawdza się idealnie.

Obsada świetnie się spisała. Najlepszy jest DiCaprio - kolejna bardzo dobra rola na koncie i miło będzie jeśli dostanie za nią Oscara, bo w końcu skończą się te memy śmiejące się z niego. Jednak przyznam, że powalony nią nie jestem, myślę że Leo miał kilka dużo lepszych ról (np. Aviator).

Pierwsza połowa była lepsza od drugiej, w której film za długo skupia się na survivalu opuszczonego Leo i odwleka zemstę na Hardym. Całość zyskałaby gdyby była z 15 minut krótsza.

To chyba tyle.

RE: The Revenant (2015) - Szaman - 02-01-2016

A dla mnie animacja niedźwiedzia znakomita, może oprócz paru ujęć futra. Wrażenie robiło też zgranie CG zwierzaka z DiCaprio i to jak kamera nie odstępuje ich nawet na krok. Rola Leo mocno fizyczna, wręcz ocierająca się o popis kaskaderski. Hardy dobry, ale z jakimś takim uczuciem powtarzalności. Co zaskakujące największe wrażenie zrobił na mnie Gleeson, bo mam odczucie, że w niedalekim odstępie czasu obejrzałem go w czterech kompletnie różnych rolach (About Time, Ex Machina, Force Awakens, Revenant).

RE: The Revenant (2015) - Juby - 02-01-2016

Obejrzałem kilka scen jeszcze raz.

Póki co cofam krytykę CGI i zachwalanie zdjęć Lubezkiego. Przy wersji dvdscr trudno to ostatecznie ocenić, poczekam na blu-ray ripa.

A co do ataku - najlepsze 4 minuty filmu. Dwa ujęcia, bardzo realistyczne i brutalne. Leo idealnie zgrany ze zwierzęciem (jego ruchy, reakcje), praca kamery, pojawianie się ran na jego ciele, jego gra, wszystko jest tip top. Ta scena ma też najlepsze CGI w filmie, ale zabrakło mi efektu "WOW" przy nim. Mimo wszystko widać, że to komputerowa-niedźwiedzica, ostatnia planeta małp pokazała, że zwierzęta mogą być stworzone z większym fotorealizmem.

Ujęcie kiedy wilki polują na bizony ma już o wiele sztuczniejsze efekty.

7/10 Nie jaram się, ale to dobry film.

RE: The Revenant (2015) - nawrocki - 02-01-2016

(02-01-2016, 18:39)Szaman napisał(a): Co zaskakujące największe wrażenie zrobił na mnie Gleeson, bo mam odczucie, że w niedalekim odstępie czasu obejrzałem go w czterech kompletnie różnych rolach (About Time, Ex Machina, Force Awakens, Revenant).
Gleeson oraz Poulter to zdecydowanie największe aktorskie niespodzianki tego filmu. Niby nie mieli dużo do roboty, ale gdy już pojawiali się na ekranie, to wyraźnie zaznaczali swoją obecność. Co przy tak charyzmatycznych rolach DiCaprio i Hardy'ego nie było łatwe.

RE: The Revenant (2015) - Megaloceros_____ - 04-01-2016

(22-12-2015, 17:30)Mental napisał(a): "The Revanant" i "Apocalypto" powinny być puszczane razem jako double ficzer. Te filmy są tak do siebie podobne, że głowa mała. Revange survival z wątkiem ojcowskiej miłości w tle. Plus mega brutalność i naturalizm scen.

No to jakiś film o zbrodniach Króla Leopolda powinien zamknąć tę "trylogię".

RE: The Revenant (2015) - Arahan - 09-01-2016

[Obrazek: cf3d6970894f7ecda76c8b6cc965e12d.jpg]

:)