Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23)
+--- Wątek: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau (/Thread-The-Lion-King-2019-re%C5%BC-Jon-Favreau--4695)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - OGPUEE - 10-07-2019

Może miał blokadę psychologiczną jak Gawain w "The Ladykillers" :)?

(10-07-2019, 18:40)Pehov napisał(a): Ostatnio podczas jednej z kąpieli pod prysznicem zdałem sobie sprawę, z dwóch dość małych wad "Króla Lwa". Cieszy mnie to, że stado Mufasy zachowało swój naturalny instynkt, ale polowanie na własnych poddanych?! Przecież to trochę bez sensu!

Władza z całkowitą bezkarnością ciemięży poddanych? Czegoś takiego nigdy nie było w historii :).

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - OGPUEE - 11-07-2019

Alex z Madagaskaru zaśpiewał:

Nowe tłumaczenie słabe. <fanatyk nostalgii mode on>Naprawdę nie mogło być Przyjdzie czas jak w oryginale?<fanatyk nostalgii mode off>. No i słychać na kilometr, że to dubbing, któremu daleko od profesjonalizmu.

PS. Czy ta fraza od 0:38-41 nie podpada pod jakąś agitkę polityczną :D?

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - zombie001 - 11-07-2019

:o

W sumie to może to nie taki wielki szok, bo już po zwiastunach opinie były mieszane.

Na pomidorach Król przyjęty raczej chłodno.

Cytat:"The Lion King" is missing something. A purpose, maybe, and a heart.

Cytat:Financially this cat's in the bag. Cinematically, though, "The Lion King" reminds me of that "Sweet Smell of Success" line delivered by Tony Curtis: "The cat's in the bag, and the bag's in the river."

https://www.rottentomatoes.com/m/the_lion_king_2019/

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - komediowiec - 12-07-2019

Meh te piosenki może i spoko jak się tylko słucha ale fotorealistyczne zwierzęta w cgi które śpiewają nie mogą być dobre czego dowody już dostaliśmy. Swoją drogą wszystkie piosenki z tym samym tekstem co oryginalnie tylko Przyjdzie czas ma nowy tekst i to gorszy.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Gal Anonim - 12-07-2019

W okolicy 6:40 klip z filmu z Hakuna Matata i wygląda to naprawdę niesamowicie słabo. :o

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - marsgrey21 - 12-07-2019

Nie da się wczuć, bo animowane w ten sposób zwierzęta, nie mogą oddać emocji które próbują przekazać aktorzy głosowi. Przypomina to bardziej Bad Lip Reading.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Huntersky - 12-07-2019

Tego się właśnie obawiałem, zwierzaki grają bardzo sztywno, kiedy muszą robić coś więcej niż być zwierzakami :D Cała ta stylistyka za nic nie pasuje do materiału źródłowego.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Gal Anonim - 12-07-2019

Do tego mamy prostą operatorke - po prostu prowadzenie kamery bez większej kreatywności, co tylko dodaje temu klipowi wrazenia sztucznosci i ujmuje emocji. Jestem naprawde zaskoczony jak slabo to wyglada.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Huntersky - 12-07-2019

Teraz pytanie, czy Favreau dostał ten film za karę, czy po prostu producenci potrzebowali jakiegoś nazwiska na plakacie. ;)

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Pelivaron - 12-07-2019

Fatalnie to wygląda. Już w którymś z poprzednich klipów coś mi nie grało z tymi zwierzakami. A ten nowy tylko to potwierdza. Animacja wygląda po prostu ciulowo :)

Oryginalny Król Lew niezagrożony. Nie, żeby kiedykolwiek był :)

PS Mogli zrezygnować z piosenek. Może by dało radę coś więcej z tego wykrzesać, a tak jest to słabe i śmieszne.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - nawrocki - 12-07-2019

Nie no, fotorealistyczne zwierzaki, kłapiace szczękami w rytm kultowej piosenki sprzed 25 lat, to naprawdę niecodzienny widok. Coś z pogranicza creepowości, slapsticku i cringe'u.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Juby - 12-07-2019

Krzysiek potwierdza wszystko to, o czym pisaliśmy od samego początku. Kalka 1:1 bez duszy i powodu czemu w ogóle powstała (poza $$$$$$).

Jeremy to samo.

Recenzje zaskakująco słabe, ale Gieferg już za kilka dni wyjaśni tych narzekaczy. ;)

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - zombie_sidekick - 12-07-2019

Właśnie wróciłem z pokazu i uważam, że jest to bardzo ciekawy eksperyment i przy okazji całkiem niezły film (ale zależy, kto go będzie oglądał). Praktycznie kopia oryginału, łącznie z pracą kamery, ale hej - nostalgia na sto pro, przy czołówce prawie pociekły łzy... ;) Ciekawi mnie, jak ten film ocenią najmłodsi, którzy w odróżnieniu od mnie nie znają filmu na pamięć i nie zaliczyły dwóch pokazów kinowych w 1994 roku (i nie mieli okazji bawić się zabawkami z Burger Kinga :D).

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - zombie_sidekick - 12-07-2019

(11-07-2019, 19:00)OGPUEE napisał(a): Alex z Madagaskaru zaśpiewał:
Nowe tłumaczenie słabe. <fanatyk nostalgii mode on>Naprawdę nie mogło być Przyjdzie czas jak w oryginale?<fanatyk nostalgii mode off>. No i słychać na kilometr, że to dubbing, któremu daleko od profesjonalizmu.

Przy "dobrej zmianie" sala parsknęła ze śmiechu :)
Też żałuję, że ten czas jednak nie przyjdzie. To jedyna większa zmiana w piosenkach względem oryginału (jeszcze w Hakunie jest troszkę podmianek).

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Mierzwiak - 12-07-2019

Klipy z tego filmu idealnie pokazują co jest nie tak w podejściu Disneya i dziwię się, że Favreau chciał się podpisać pod czymś takim.

Przecież te piosenki w ogóle tu nie pasują, i już nawet pomijam że pseudofotorealistyczne zwierzaki nie są tak ekspresyjne jak te z wersji animowanej. Nie pasują i już, tak samo jak nie pasowały w Pięknej i Bestii i, podejrzewam, w Aladynie.

Druga sprawa to bycie takim prymitywnym, pozbawionym grama inwencji i pomysłu (no bo sorry, ale przerobienie animacji 2D na film CGI to żaden pomysł) rimejkiem. A fuj.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Mefisto - 12-07-2019

Wypłynął już cały soundtrack - piosenki niby takie same, ale aranżacje i głosy są po prostu złe, szczególnie w polskiej wersji, gdzie wyraźnie coś nie styka.

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Pelivaron - 12-07-2019

Moja ulubiona piosenka z Króla Lwa

I nowa wersja z fatalnym żeńskim wokalem.

_______

o matko

__

Do tego taki cover potworek

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - Badus - 12-07-2019

(12-07-2019, 11:44)Huntersky napisał(a): Teraz pytanie, czy Favreau dostał ten film za karę, czy po prostu producenci potrzebowali jakiegoś nazwiska na plakacie. ;)
"No dobra, Iron Man 1 to już pieśń przeszłości, Partia Myszy docenia Twój dorobek. Chcesz dostać ten serial Star Wars bez naszego oddechu na karku? No to słuchaj, jest taka bajka do zrobienia..."

RE: The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - OGPUEE - 12-07-2019

@ Huntersky
Stała praktyka Disneya. Ron Clements i Musker zanim Disney pozwolił im zrobić ich dream project - Planetę skarbów musieli zrobić kilka animacji. I w podcaście Napisy końcowe też sugerowano, że Guy Ritchie zrobił odmienny od swego stylu Aladyna, by w przyszłości mógł zrobić dla tego studia kolejny film, ale już po swojemu.

(12-07-2019, 14:50)Pelivaron napisał(a): I nowa wersja z fatalnym żeńskim wokalem.

O nie. I po co to ja włączałem?! Już początkowy wspólny wokal Simby i Nali brzmi okropnie (choć Simba brzmi nieźle). I jak to możliwe, że dubbing sprzed 25 lat brzmi znacznie lepiej i naturalniej?

The Lion King (2019) reż. Jon Favreau - zombie001 - 12-07-2019

Ten film powstał na fali sukcesu aktorskiej "Księgi Dzungli" Favreau. Gość prędzej dostał go w nagrodę, a nie "za karę". To, że nie wyszło jak sobie Disney wymarzyl to już inna rzecz...

Mam takie dziwne wrażenie, że akurat przy tym projekcie o wiele lepiej sprawdzilby się mo-cap zastosowany przez Serkisa w "Mowgli". Nadal wyglądałoby dziwnie, ale postacie zwierząt nie byłby tak sztywne i pozbawione emocji.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka