![]() |
|
Andor (2022) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56) +---- Wątek: Andor (2022) (/Thread-Andor-2022--6493) |
RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 14-05-2025 (14-05-2025, 07:56)Phlogiston2 napisał(a): W pierwszym sezonie pierwsze trzy odcinki też niczego nie urywaly Owszem, a mimo to przyjemność z ich oglądania była tak ze 4 razy większa. Myślałem że będą się trzymać pewnego wysokiego standardu, zamiast tego mamy takie memowe, klasyczne "gwiezdne wojny". Zobaczymy co będzie dalej w takim razie
RE: Andor (2022) - Scheckley - 14-05-2025 (13-05-2025, 23:01)Dr Strangelove napisał(a): No pierwsze trzy odcinki to mocny lol. Doktorze skoro odcinki Ci się podobały to po tym tekście padniesz: https://krytykapolityczna.pl/kultura/film/stalin-lenin-i-trocki-w-uniwersum-gwiezdnych-wojen/ BTW mi tam się nawet podobały te trzy pierwsze odcinki, może i były słabsze od pozostałych, ale to było takie wprowadzenie do większej historii. RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 14-05-2025 A nie ma tam jakich spoilerów z 2 sezonu? Można czytać bezpiecznie, żeby nie naciąć się na opisy, że Luthen jak Trocki zostaje zatłuczony młotkiem przez agenta Imperatora? RE: Andor (2022) - Scheckley - 14-05-2025 Nie ma spoilerów
RE: Andor (2022) - simek - 14-05-2025 Ostatni segment już spokojniejszy niż poprzedni, raczej samo domykanie wątków, ucieczka wszystkich co przeżyli na Yavin i dokładanie kolejnych łączników z Rogue One. Cały sezon dobry, porównywalny poziom do pierwszego, fragmenty znakomite niestety mieszają się z takimi mocno średnimi, ale trzeba jednak docenić sensowną konstrukcję scenariusza, sprawnie połączone losy wszystkich bohaterów, te wszystkie szpiegowskie zabawy w kotka i myszkę bardzo przyjemne, no a najlepsza w całym Andorze jest ta przyziemność i realizm pokazania ciężkiej pracy zarówno imperialnej bezpieki jak i rebeliantów: po prostu dobrze zobaczyć mocną podbudowę pod właściwie samo zwieńczenie tej wielkiej historii w starej trylogii. Wielu uważa, że wszelkie prequele w Star Warsach są w gruncie rzeczy niepotrzebne, a ja sądzę że z każdym (sensownym, bo te popierdółki jak Kenobi, czy Ahsoka niech giną w niepamięci) kolejnym prequelowym rozdziałem dostajemy więcej kontekstu do trzonu sagi i dzięki temu jest ona jeszcze lepsza. Bardzo dobry serial z dwoma równymi sezonami, całość dołącza do mojego kanonu SW, który składa się obecnie z: epizodów I, II następnie Clone Wars 2003, III, Andor, Rogue One, epizody IV, V, VI, dodatkowo ewentualnie można obejrzeć Solo i Mandaloriana. RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 15-05-2025 (14-05-2025, 03:41)simek napisał(a): jakie (zbyt nachalne jak to wzorowanie się na francuskim ruchu oporu) odniesienia zastosować.Tak się zastanawiałem o co chodzi, ale teraz już wiem ![]() Trzeba oddać twórcom, że podeszli do tematu "La Rezistąs" bardzo pieczołowicie. Na akcję założyli berety i nie są specjalnie kompetentni więc wszystko gra. RE: Andor (2022) - Scheckley - 15-05-2025 W ogóle na GHorma sporo postaci jest granych przez francuskich aktorów, którzy wcześniej wystąpili w serialu "Un Village Français", który opowiadał o okupacji (takie francuskie "Polskie drogi" w sumie ) W sumie popatrzyłem na losowe scenki z tego serialu i twórcy Andora pewnie sporo z niego ściągnęli. RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 15-05-2025 Nasuwa się tutaj taka mało odkrywcza, ale smutna refleksja. Mieliśmy olbrzymie Państwo Podziemne, przy którym francuski ruch oporu to domowy kotek obok tygrysa, ale jednak to na nich się wzorują a nie na nas. Po raz kolejny zresztą. Nawet w takim "Annie Hall" Woody Allen grający Woody`ego Allena zachwyca się jak to bohaterscy Francuzi pili wino, słuchali Maurice`a Chevaliera i walczyli z faszyzmem. Dla nas zarezerwowane są "polskie obozy zagłady"
RE: Andor (2022) - Scheckley - 15-05-2025 No i co zrobisz? W Jugosławii np. praktycznie wyzwolili się sami, a w trakcie wojny na terenach kontrolowanych przez partyzantów funkcjonowały nawet awaryjne lotniska dla alianckich lotników a na Zachodzie o tym głucho (no może poza 'Komandosami z Navarony" z 1978 r. Po prostu Francja była bliżej, większość zachodnich aliantów poznała ten kraj w trakcie walk itp. więc nie dziwi, że wryło się w świadomość anglosfery, że ruch oporu = Francja itp. A przecież ten mit był przy tym dodatkowo wspierany wewnątrz i na zewnątrz przez samą Francję, bo był w jej interesie. Swoje robi też znajomość języka, jednak polski to dla przeciętnego Amerykanina czysta egzotyka, za to o francuskim słyszeli przynajmniej, że istnieje.
RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 15-05-2025 No nic nie zrobię. Smutno mi tylko. RE: Andor (2022) - shamar - 15-05-2025 A kto rządzi w Holly? Kto NIENAWIDZI Polaków? RE: Andor (2022) - slepy51 - 15-05-2025 RE: Andor (2022) - Scheckley - 15-05-2025 Podobno za Imperium tak było w starłorsowej Polsce: RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 15-05-2025 Nie no, Francuzi w beretach którzy zamiast pić wino i kolaborować urządzają powstanie? I jeszcze śpiewają "Ghormaliankę". Nie mogę tego traktować poważnie
RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 16-05-2025 No więc jestem po 9 odcinku, został ostatni akt i jestem trochę rozczarowany, nie będę ukrywać. Otóż liczyłem na wyjaśnienie podstawowej kwestii. Nie jest to kwestia, która przez lata nie pozwalała mi zasnąć, ale skoro już się wzięli za dopowiadanie tej historii to liczyłem na porządne podejście do tematu. No bo nadal nie otrzymaliśmy odpowiedzi na kluczowe pytanie? Skąd u diabła się wzięła ta cała Rebelia ![]() Oczywiście widzimy, że tutaj pani senator walczy o demokrację, a tutaj grupka powstańców napada na bank, a ktoś inny szpieguje i podsłuchuje. To miłe ze strony twórców, ale, no właśnie. Potężna imperialna machina potrafi tropić ukradziony z bazy jeden silnik, potrafi śledzić transfery bankowe dla "Solidarności", potrafi liczyć blastery na sztuki... Tymczasem Rebelia, jak się okazuje, ma wykurwistą flotę (jak wiemy z późniejszych wydarzeń), buduje sobie wykurwistą bazę. I to nie jest jeden ukradziony transportowiec i dwa myśliwce jak wiemy. To trochę sytuacja jakby Armia Krajowa w 1943 roku założyła sobie bazę w Borach Tucholskich i cyk, nagle mają 4 dywizje piechoty, 2 dywizje pancerne i jeszcze lotnictwo, a Niemcy się nie zorientowali. No trochę dziwne. Pewnie jakoś koślawo to się da wytłumaczyć, ale w serialu tego po prostu nie ma. Ukryć coś takiego to nie jest ukryć 20 partyzantów w lesie. A bezpieka Imperium przypomina gościa, który tropi mrówki w pokoju a nie widzi słonia stojącego pod oknem. Na razie 6/10, podczas gdy dla porównania pierwszy sezon 8/10. No ale im dalej w las tym więcej drzew. W takim "R1" w pewnym momencie powinno paść pytanie zadane przez jakiegoś Vadera albo Tarkina - A skąd do kurwy nędzy Ci obszarpańcy mają taką flotę??? Tropiliście skradzione napędy a nie zobaczyliście tego? Rozstrzelać cały pion bezpieczeństwa
RE: Andor (2022) - simek - 16-05-2025 (16-05-2025, 08:21)Dr Strangelove napisał(a): Potężna imperialna machina potrafi tropić ukradziony z bazy jeden silnik, potrafi śledzić transfery bankowe dla "Solidarności", potrafi liczyć blastery na sztuki...Prawdziwa odpowiedź jest taka, że uniwersum Lucasa po prostu nie jest spójne ![]() Ale jeśli chcemy szukać na siłę wyjaśnień, to wg mnie jest nim skala: AK podczas II WŚ miała do dyspozycji niewielką część średniej wielkości kraju, a Rebelia ma całą, niezwykle przepastną galaktykę i chyba to jest jedno z założeń tego świata, że galaktyka jest tak wielka, że właściwie niemożliwe dla pojedynczego człowieka jest jej ogarnięcie, więc możliwe jest, że dosyć spora organizacja ze swoimi statkami może się chować na całej jednej planecie i być przez wiele miesięcy niedostrzegana przez wszechmocne Imperium. Oczywiście w tym wciąż jest niespójność, bo rzeczywiście ISB wygląda tak, jakby mieli do ogarnięcia cztery planety i mogą sobie operacyjnie działać tak, jak działają służby znane z Ziemi. Cytat:Na razie 6/10, podczas gdy dla porównania pierwszy sezon 8/10. No ale im dalej w las tym więcej drzew.Może tak w dwóch zdaniach co było lepszego w pierwszym sezonie, a nie ma tego w drugim? Bo ponarzekałeś na sprawę, która tak samo jest zarzutem do drugiego, jak i pierwszego sezonu. RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 16-05-2025 (16-05-2025, 09:22)simek napisał(a): Prawdziwa odpowiedź jest taka, że uniwersum Lucasa po prostu nie jest spójneNo i o to mi właśnie chodzi. Można było temu poświęcić trochę czasu i coś wykombinować. No jak chcą dopowiadać historię to niech to robią porządnie. A tak mamy sytuację, że ktoś robi śledztwo bo w restauracji giną srebrne łyżeczki, ale nie zauważa, że goście restauracji masowo umierają truci przez kucharza ![]() No a uniwersum faktycznie to wszyscy wiemy jest kulawe. Przede wszystkim za dużo się tu dzieje w zbyt krótkim czasie więc siłą rzeczy wiele wątków jest potraktowanych po macoszemu i skrótowo. Możliwe, że gdzieś tam jest to jakoś wyjaśnione bardziej szczegółowo, ale ja znam tylko filmy i dwa seriale. Nie czytałem żadnej książki, komiksu i nie widziałem całej reszty co nakręcili. To już by się musiał wypowiedzieć jakiś starwarsowy nerd, aczkolwiek nie musi. To nie jest wiedza bez której nie zasnę. PS. I czego ta zdzira go zostawiła? Ja muszę lecieć, a Ty idź walczyć, spotkamy się po wojnie nara. Co za suka... RE: Andor (2022) - simek - 16-05-2025 (16-05-2025, 09:31)Dr Strangelove napisał(a): No a uniwersum faktycznie to wszyscy wiemy jest kulawe. Przede wszystkim za dużo się tu dzieje w zbyt krótkim czasie więc siłą rzeczy wiele wątków jest potraktowanych po macoszemu i skrótowo. Bycie nerdem nic tutaj nie pomoże, bo przecież nawet stare Expanded Universe było dalekie od spójności. Wielkość galaktyki i prędkość poruszania się po niej to chyba naczelna niespójność - jeśli fabuła tego wymaga, to Outer Rim są niezbadanymi zadupiami, gdzie nie dociera władza Imperium i nawet nie do końca wiadomo czy/kto mieszka na poszczególnych planetach, a w innych opowieściach, to w bibliotekach na Coruscant mają wszystko elegancko skatalogowane, galaktyka nie ma żadnych tajemnic, a wszędzie można się dostać w kilka minut używając hipernapędu. Sam wolałbym, żeby trzymano się tej koncepcji, że galaktyka jest przeogromna, w większości pusta i niezbyt dobrze poznana, bo to by właśnie uwiarygadniało istnienie mocnej Rebelii, ale ten pomysł przeszkadza w każdym momencie, gdy dużo się dzieje, a bohater musi skoczyć z jednej strony galaktyki na drugą i po prostu nie pasuje do fabuły, żeby mu to zajmowało zbyt wiele czasu. Podobny problem jest z (serialową, bo książkowej nie czytałem w całości) Grą o Tron - na początku przestawia się podróż z jednego końca Westeros na drugi jako wielką wyprawę, która potrwa tygodnie, a dwa tomy później nikt się już nie przejmuje takimi pierdołami i bohaterowie otrzymują dostęp do opcji 'fast travel' jak w jakimś RPGu ![]() (16-05-2025, 09:31)Dr Strangelove napisał(a): PS. I czego ta zdzira go zostawiła? Ja muszę lecieć, a Ty idź walczyć, spotkamy się po wojnie nara. Co za suka...Jak Andor mówi, że pieprzy tą całą Rebelię, bo woli pieprzyć ją, to ja oczekiwałem reakcji z jej strony, że heloł, ja jestem z tobą między innymi dlatego, że jesteś rebelianckim agentem wymiataczem, nie chcę żebyś to zostawiał, no ale jak widać babka nie miała odwagi mu tego powiedzieć prosto w oczy, wolała ucieć. RE: Andor (2022) - Dr Strangelove - 16-05-2025 (16-05-2025, 10:06)simek napisał(a): Podobny problem jest z (serialową, bo książkowej nie czytałem w całości) Grą o Tron - na początku przestawia się podróż z jednego końca Westeros na drugi jako wielką wyprawę, która potrwa tygodnie, a dwa tomy później nikt się już nie przejmuje takimi pierdołami i bohaterowie otrzymują dostęp do opcji 'fast travel' jak w jakimś RPGuTo polecam książki. W tym co do tej pory napisał wstrętny Grubas wszystko elegancko gra. Ogólnie jakbym nie lubił pierwszych 4 sezonów "GoT" to jednak książki biją serial na głowę. O ostatnich sezonach to nawet nie ma co wspominać jak wiemy. (16-05-2025, 10:06)simek napisał(a): Jak Andor mówi, że pieprzy tą całą Rebelię, bo woli pieprzyć ją, to ja oczekiwałem reakcji z jej strony, że heloł, ja jestem z tobą między innymi dlatego, że jesteś rebelianckim agentem wymiataczem, nie chcę żebyś to zostawiał, no ale jak widać babka nie miała odwagi mu tego powiedzieć prosto w oczy, wolała ucieć.To jednak zdzira. Przykre, zawsze to samo. Łęcka, Angela, teraz tu... RE: Andor (2022) - Paszczak - 16-05-2025 Skoro o tym mowa, jakieś takie jasne to niemowlę jak na potomka Andora i Bix. |