Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Mist (2007) reż. Frank Darabont - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19)
+---- Wątek: The Mist (2007) reż. Frank Darabont (/Thread-The-Mist-2007-re%C5%BC-Frank-Darabont--787)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

- Predator895 - 26-03-2008

Dlatego mam nadzieję że Uk pójdzie za ciosem i tak jak w USA wyda to na 2 płytach z kolorową i czarno-białą wersją filmu bo z KŚ nie chce mieć już nic do czynienia :P

- Mental - 27-03-2008

Desjudi napisał(a):nieprawdopodobna sytuacja wyzwalająca prawdopodobne reakcje psychologiczne

w końcu o to w dobrym kinie chodzi - o prawdopodobieństwo.

- desjudi - 27-03-2008

New York Post Kyle Smith:
A pretentious left-wing monster movie with about 15 minutes of alarming creatures and a whole lot of bickering, is a pre-9/11 story which Stephen King wrote eons ago. It operates in the post-9/11 era about as well as a Studebaker at the Daytona 500.

coś okropnie żałosnego, no nie? w ogóle Mgła zbiera jakieś takie słabe oceny, co jest dla mnie troche niezrozumiałe, bo mimo kilku potknięć to naprawdę więcej niż dobry film...

http://www.metacritic.com/video/titles/mist2007

- Predator895 - 27-03-2008

Hm zbiorowa amnezja ?? :twisted:

- D'mooN - 27-03-2008

Po prostu nasze forum nie jest w żadnej mierze próbką reprezentacyjną;)

- military - 27-03-2008

Masakra - na esensji Mgla ma srednia... 3.57\10. Wyzej stoja Alvin i wiewiorki oraz Jumper. Masakra, zaprawde powiadam wam.

- mikisiki09 - 27-03-2008

jakaś masowa paranoja wynikła z 'Mgły' hehe. jeden z lepszych filmów ostatnio a jest jebany wszędzie, gdzie to możliwe. to forum to chyba ostatni azyl tego filmu

- Mental - 27-03-2008

naprawdę nie rozumiem tak skomasowanego jebania The Mist - film nie jest ideałem, daleko mu do niego, ale do jasnej ciasnej to naprawdę DOBRE rzemiosło.

podejrzewam, ze ludność odsadzająca Darabonta od czci i wiary wybrała sie do kina z myślą: "Ide na film o potworach. oby efekty były dobre". okazało sie, ze film nie jest o potworach, a efekty są do dupy.

EDIT

przeczytałem opowiadanie Kinga i jedno mogę powiedzieć na pewno: jest kiepskie.

- mikisiki09 - 27-03-2008

Rację masz, bez wątpliwości. Najczęściej ludzie, którzy jebią film mówią głoszą zdania w stylu 'Nabrałem się na zwiastun i wkopałem 15 zł w gówno'

Mam kilku kumpli, którzy podjarani oglądali 'Mgłę' i po seansie mnie opieprzali, że co, ja im polecam za dno. No a ich ulubione filmy to 'Fear.com' i takie tam. 'Hostel' genialny dla nich hehe. To po prostu jest inne kino, niż może się wydawac

- romeck - 27-03-2008

Uprzejmie proszę hehe o panowanie nad hehe słownictwem hehe.

Niektórzy hehe czują się jak hehe u siebie w domu hehe, albo na Onecie hehe.

- Snappik - 28-03-2008

A ja tam sie ciesze, ze komuś takze nie spodobaly sie pseudo-horrorowa fabuła, papierowe postacie i drewniane aktorstwo :) Moim zdaniem ten film Darabonotowi nie wyszedł i tyle, moze odkuje sie nastepnym razem. Co kto lubi :)

- desjudi - 28-03-2008

ale kto, kurde, powiedział, że "Mgła" ma być wzorcowym przedstawicielem gatunku? Skoro wychodzi poza ramy, to chyba dobrze, no nie? Mało pretensjonalnie mierzy się ludzką naturą, fabuła raczej nie kuleje, Thomas Jane nie jest aż takim drewnem, choć Day-Lewisem również nie jest... Cholera, to film zrodzony z chęci stworzenia bardziej ambitnej rozrywki w ramach najczęściej mało ambitnego gatunku, jakim jest współczesny horror.

- Jakuzzi - 28-03-2008

Mental napisał(a):podejrzewam, ze ludność odsadzająca Darabonta od czci i wiary wybrała sie do kina z myślą: "Ide na film o potworach. oby efekty były dobre". okazało sie, ze film nie jest o potworach, a efekty są do dupy.

Bardzo mozliwe. Mnie z kolei zaskakuja te wszystkie pozytywy adresowane wobec tego filmu. Podejrzewam, ze szkopul lezy w tym, iz horror ostatnimi laty upadl tak bardzo, ze przyzwoici zaledwie przedstawiciele gatunku oceniani sa wyzej, niz na to zasluguja.

- military - 28-03-2008

To dla ciebie Mgla to horror? Przeca blizej jej do Plonacego wiezowca i innych filmow katastroficznych niz do Egzorcysty albo Candymana.

- Tyler Durden - 28-03-2008

No horror, ale raczej bardziej jak "The Thing" niż jak "Egzorcysta", czyli jakbyśmy mieli bawić się w klasyfikacje, to etykieta survival-horror pasowałaby w sam raz. A jeżeli mielibyśmy uciekać od skojarzeń z horrorami, to raczej bliżej mu do "Wojny światów" niż "Płonącego wieżowca" :)

- desjudi - 29-03-2008

Jakuzzi napisał(a):Mnie z kolei zaskakuja te wszystkie pozytywy adresowane wobec tego filmu. Podejrzewam, ze szkopul lezy w tym, iz horror ostatnimi laty upadl tak bardzo, ze przyzwoici zaledwie przedstawiciele gatunku oceniani sa wyzej, niz na to zasluguja.

mogłaby to być prawda, gdyby nie fakt, że praktycznie każdy gatunek upadł strasznie nisko i jaramy się wszystkim tym, co wykracza poza panujące obecnie schematy. ale nie posądzałbym wszystkich tutaj o zbiorową naiwność 8)

- Jakuzzi - 29-03-2008

Nie powiedzialbym, ze kazdy. A jesli nawet to wydaje sie, ze horror jest tym gatunkiem, ktory na przestrzeni ostatnich lat prezentuje najslabsza forme.

- desjudi - 29-03-2008

horror, sf, fantasy, komedia, wojna, kryminał, przygoda... jakieś przebłyski z rzadka się pojawiają, ale każdy z nich trzyma równą (czyli co najwyżej przeciętną) formę... więc nie wierzę w twoją teorię, brachu 8)

- Jakuzzi - 29-03-2008

Coz, ja obstaje przy swoim, chetnie wdalbym sie w te gatunkowa polemike, ale nie jest to niestety najodpowiedniejsze ku temu miejsce. ;) Tak czy inaczej: Mgla jest na naszym forum przeceniana. 8)

- Mierzwiak - 29-03-2008

A poza naszym forum jest niedoceniana. I możemy się tak jak dzieci przerzucać.

Nie mówiąc już o tym, że stwierdzenie że film jest przeceniany to argument... to żaden argument. Mam swoje zdanie na temat tego filmu i naprawdę nie interesuje mnie, czy ktoś uważa że postrzegam go jako lepszy niż jest tylko dlatego że gatunek zszedł na psy.