Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? (/Thread-Co-jeszcze-opr%C3%B3cz-Holi%C5%82ud-ze%C5%BCre-politykal-korektnes--1529)

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - al_jarid - 20-09-2025

Bucho, kliknąłem w ten link i w pierwszej chwili pomyślałem, że to jakiś artykuł dla zgrywy, jak zobaczyłem, że typ ma na imię "Jihad" i dali jego zdjęcie z zamaskowaną twarzą, jak jakiś terrorysta.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Albertino - 20-09-2025

Przypominam, że ten oszczany Netflix nie chciał sfinansować serialu Lyncha, ale na takie ultraprestiżowe produkcja zawsze grosik się znajdzie. Kij im w kakę.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - OGPUEE - 21-09-2025

Nie żebym krzyczał "liczy talent", ale drzewiej niejaki Omar Sharif (Egipcjanin) grał austriackiego księcia. Więc może jak ten Dżihad zgoli tą brodę i da mu się perukę to też może przejść jako szwedzki król. I w latach 90. był taki zespół Toy-Box, którego członkami byli Marokańczycy, ku memu zaskoczeniu:
[Obrazek: LTUxNzkuanBlZw.jpeg]

No i ludy bliskowschodnie już od powstania antropologii i konceptu odmian ludzkich zaliczano do rasy białej. Zawsze mogło być gorzej i dać Murzyna.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 01-10-2025

Political correctness = zydowska cenzura:

https://TWITTER.com/stevieD614/status/1973098413206995126

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Mefisto - 01-10-2025

tokyo-film-festival-chairman-says-gender-issues-and-future-talent-are-priorities-for-2025-edition

I tak się właśnie wybiera najlepsze filmy i kręci bat z gówna.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - shamar - 04-10-2025

Amazon ocenzurowal plakaty z Bondów.
Usunieto z nich... BROŃ.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - OGPUEE - 04-10-2025

Aż sprawdziłem i przeczytałem art z NaEkranie i mogę skwitować jedno. Lol. Niby James Błąd z dzisiejszej perspektywy nie jest specjalnie poprawny politycznie, ale broń to chyba najmniej problematyczny element. Czyżby doczekamy się edycji "poprawionej", gdzie z pistoletów puszczają lasery?

Przy okazji to sygnał, co oznacza przyszłość franczyzy w łapskach Bezosa.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Dr Strangelove - 04-10-2025

Ej ale przynajmniej znowu są Bondy za darmo na Amazonie, bo kiedyś były a potem były dodatkowo płatne.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 04-10-2025

(04-10-2025, 21:25)OGPUEE napisał(a): Czyżby doczekamy się edycji "poprawionej", gdzie z pistoletów puszczają lasery?

Jak w E.T., beda latarki :)

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Paszczak - 04-10-2025

To nie były krótkofalówki?

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - OGPUEE - 04-10-2025

Ano były to krótkofalówki. Przy czym ET jestem jako tako w stanie zrozumieć, bo to film familijny, a z tymi to różnie. Ale Bondy to zdawało mi się, że są dla starszej publiki.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 04-10-2025

Tak, tak, oczywiscie, latarkowy brain fart.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Corn - 05-10-2025

(04-10-2025, 23:18)OGPUEE napisał(a): Ano były to krótkofalówki. Przy czym ET jestem jako tako w stanie zrozumieć, bo to film familijny, a z tymi to różnie. Ale Bondy to zdawało mi się, że są dla starszej publiki.
Oryginalnie docelową grupą Bondów to zawsze byli chłopcy w wieku 12-15 lat, to się potem zmieniło. Z resztą problem nie leży w publice tylko w zmianie wrażliwości. Myślę, że nikt nawet nie pomyślał, że coś może być nie tak. Jestem ciekawy jaka julka podjęła taką decyzję.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Mefisto - 05-10-2025

Czyli teraz Bond to zbiór opowieści o bezrobotnych facetach w średnim wieku, którzy rozmyślają o życiu?

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 20-10-2025

Oho, dawno nikt w "rasiste" Tolkiena nie napierdalal:

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - samuuel - 20-10-2025

Przy okazji i w Szekspira, no ma chłop rozmach:
Cytat:Dr Nubia argumentuje również, że do upowszechnienia wizji „fikcyjnej, monoetnicznej przeszłości Anglii” przyczyniły się dzieła Szekspira. Jego sztuki są rzekomo problematyczne, ponieważ „brakuje w nich bezpośrednich odniesień do Afrykańczyków żyjących w Anglii”, co stwarza „złudzenie jednorodności rasowej” w ówczesnej Anglii.

Trochę rasizm, i to duży, bo czarny jako pierwszy łączy orków z murzynami (oczywiście napisałem słowo murzyny by nie powtarzać słowa czarny).

Niedługo w horrorach wszystkie potwory będą musiały być białe i straszyć w oświetlonych nawiedzonych domach żeby nie padł na nich jakiś cień, bo wolę widownia, która nie istnieje, pomyśli czy to nie jest przypadkiem przedstawiciel Wakandy?

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Mefisto - 20-10-2025

dr Nubia xD No jakbym się napierdolił i naćpał, to bym nie wymyślił lepszego złota. Gość brzmi jak przeciwnik z Bonda.
Jakieś fajne komentarze są tam?

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - marsgrey21 - 20-10-2025

Szkoda, że nie dr Bimbu jak w Znakach.

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Bucho - 27-10-2025

Ej, biale Goje, a co wy tak nie chcecie sie z Murzynami mieszac?!

Dzien bez demoralizujacej subwersji to dzien stracony:

https://pbs.twimg.com/media/G39hwHGXkAA76j0?format=jpg&name=900x900

Musze sprawdzic, czy to legitny artykul:

https://pbs.twimg.com/media/G4MVcdfWoAAwG5P?format=jpg&name=medium

RE: Co jeszcze oprócz Holiłud zeżre politykal korektnes? - Paszczak - 27-10-2025

Co do reklamy z Krainy Lego - szkoda że od razu im się Duży Jim Slade przez ścianę nie wpierdolił (któremu w KFM towarzyszył akompaniament Shalom Aleichem, psipadek?).