Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Witcher (Netflix, 2019-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: The Witcher (Netflix, 2019-) (/Thread-The-Witcher-Netflix-2019--4992)

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Snappik - 09-07-2023

Męczę się strasznie w tym 3 sezonie. W tydzień udało mi się obejrzeć całe 3 odcinki.

Nie ma tu absolutnie nic co chociaż wzbudza jakieś szczątkowe emocje i każe przejmować się fabułą. Scenarzyści do spółki z reżyserami wykładają się na każdej intrydze albo ją sztucznie nadmuchując, albo rozwiązując w 3 minuty. Cały czas gdzieś tam w tle mówi się o rozpoczęciu wojny, tyle że ja absolutnie nie jestem w stanie wczuć się w jakąkolwiek stronę tego rzekomego konfliktu. Geralt jest tu nawet czasami postacią z drugiego planu (zwłaszcza w 3 epizodzie), sceny walki są może i niezłe, ale nie wywiązuje się z nich jakikolwiek ciekawy efekt. Wisienką na torcie jest relacja Dijskrty i Phillipy oraz Rience'a - pada tam taki dialog (mniej więcej), z którego wynika, że śmierć Rience'a = koniec szans na znalezienie Ciri. Tylko że przez te 3 epizody (poza walką w e1) Rience nie jest nawet na kilometr blisko aby ją znaleźć. Więc jaki uj? :)

Paskudma, lesbijska scena to najmniejszy problem tego serialu. Problemów jest masa, ze słabym scenariuszem na czele. 

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - shamar - 10-07-2023

AI jest rasistą

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - al_jarid - 10-07-2023

AI jednak nie zawsze w punkt - nie przypominam sobie, żeby Sapek w swoich książkach na podstawie gier napisał gdzieś, że Geralt miał mordę supermodela.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Snappik - 10-07-2023

Ktoś dobrze w komentarzach napisał - za kilka lat AI nakręci adaptację Wiedźmina, o jakiej marzyli fani i Netflix upadnie ;)

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - marsgrey21 - 10-07-2023

No ale ten Geralt to im na pewno dobrze wyszedł? Taki chudszy Cavill i tyle?

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Gieferg - 11-07-2023

Do dupy im wyszedł prawdę mówiąc.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Żółte Krzesło - 15-07-2023

Pojawił się zwiastun drugiej części trzeciego sezonu.

Przewiduję, że twarz Geralta zmieni się po

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - deymos - 17-07-2023

(22-06-2023, 23:21)Gieferg napisał(a): Trylogia husycka której dwa z trzech tomów to ustawiczne złapali go / uciekł / złapali go / uciekł / złapali go / uciekł / złapali go / ktoś mu pomógł i uciekł i zakończenie na zasadzie " a dobra, brakło mi pomysłów, niech giną i kończymy". No rewelacja. Jakby nie klimat i styl ASa byłaby absolutna bida z nędzą.

No ale Deymos is Deymos.

Można by pomyśleć, że gość który tandetnej i uwłaczającej inteligencji szmirze takiej jak Miasto 44 daje pewnie jako jedyny obywatel świata 10/10 ma większą tolerancję jeśli chodzi o mniej popularne oceny wytworów kultury. Zwłaszcza, że mój przypadek jest ZNACZNIE mniej kontrowersyjny.

No ale Gieferg is Gieferg.

Tak można streścić i trywializować fabułę każdej książki, jak ktoś chce być marudny - a pięcioksiąg, żeby daleko nie szukać? Szuka tej Ciri, szuka, szuka, szuka, a jak ją w końcu znajduje to kończą się pomysły i wszyscy giną. Zresztą, jak ktoś krytykuje subverting expectations to chyba zapomniał, jak przygody Wiedźmina się onegdaj kończy. To były kontrowersje. Gdyby premiera Pani Jeziora nie miała miejsca w 1999 tylko w dzisiejszych czasach czekałby ASa lincz w necie.

Wracając do meritum - mi wątek uciekczki absolutnie nie przeszkadza, ponieważ jest dobrze umotywowany fabularnie i osadzony w świecie oraz pokazuje, że jak nie masz protekcji, to jesteś przedmiotem i ofiarą, którą jak zaszczute zwierzę ścigają wszyscy. W drugim i trzecim tomie pogoń ma już wyraźny cel, postać głównego bohatera przechodzi przemianę, a intensyfikacja motywu "ktoś mnie złapał/uciekam/znów ktoś mnie złapał" nie przeszkadza mi, gdyż autor stosuje to celowo, jest tego świadomy, a bohater na kartach książki wprost na to narzeka. Więc dla mnie ok, dopóki nikt nie udaje, że to nie jest nic niezwykłego, zresztą dla filmów stosuję tę samą zasadę. Są twisty, są intrygi, nie widzę powodu, żeby się czepiać, serio.

A nade wszystko - książki czytam głównie z powodu stylu i operowania słowem i też nie sądzę, żebym był osamotniony. Styl w książce to niemal wszystko. Genialna fabuła nic nie da, jak styl jest do dupy, za to świetny styl może uczynić fabułę bardziej strawną. Trylogia husycka fabułę ma w górnych stanach średnich, ale ja nie widzę osobiście nic zdecydowanie lepszego w fabule sagi, chętnie poznam. Powiem wręcz, że w sadze w kulminacyjnym momencie jest trudny dla mnie do strawienia moment wręcz karygodny - to, że Geralt przypadkiem dowiaduje się, gdzie ukrywa się Vilgefortz. Kompletnie z dupy. W trylogii nic mnie tak nie razi jak ten zabieg, na przykład.

Także rozumiem, że dla kogoś ten motyw może być zbyt powtarzalny, ale też wydaje mi się łatwe do zrozumienia, że komuś to mogło nie przeszkadzać.

A gdyby perfekcyjny i ukochany przeze mnie styl ASa ("Mówił po łacinie, której nota bene nie znał" - a jemu takie perełki wychodzą spod pióra raz za razem, od niechcenia) o było za mało. Klimat jest świetny, język bogaty, mnóstwo znakomitych i barwnych postaci na czele z Szarlejem, Biskupem Konradem, Ritą czy Pomurnikiem. Suspens jest, stawka jest, a przede wszystkim mix elementów fantastycznych z powieścią historyczną ma dla mnie genialne, idealne proporcje. Czarownice, zielarki, monstra kryjące się przed śmiertelnikami i zbierające się na Ślęży, Czarni Jeźdźcy, przed którymi drży cały Śląsk, a którzy okazują się być nie widmowi, a całkiem namacalni...

Także tego, świetne książki. Aż nabrałem chęć na przeczytanie, albo posłuchanie słuchowiska - superprodukcji.

Za to Żmii bronić nie będę, jakby co.

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - Gieferg - 17-07-2023

Zagrywka na poziomie przedszkolnym w pierwszej linijce z miejsca dykwalifikuje cię z jakiejkolwiek dyskusji, tak więc dalej nawet nie czytam.
Sorry, Batory :)

Cieszę się, że własne zagrywki uważasz za przedszkolne, bo ja się tylko zniżyłem do Twojego poziomu, stosując Twoją zagrywkę.

P.S. Nieodmiennie przypominam o tym ignorze, o którym się tak zarzekałeś.

Dalej nie wiesz jak działa ta funkcja forum i do czego można jej używać? :)
A niby taki bystry...

Pozwól, że cię oświecę - działa to jak plakietka "WASTE OF TIME" przyklejona na czole delikwenta, która przypomina, z kim ma się do czynienia i pozwala sprawnie skipować jego wypociny. I choć w 80% przypadków po prostu je ominę jak gówno na chodniku, to jednak tak się szczęśliwie składa, że czasu mam do dyspozycji sporo, zatem w niektórych co bardziej mnie interesujących wątkach takich jak na przykład ten, mogę sobie spokojnie pozwolić na jego marnowanie :) Hope that helps.

Oj, słabiutko...

Technicznie jest to być może wyzwanie dla Ciebie, także rozumiem że czujesz potrzebę pochwalenia się, tak jak przygadania dziecku, którym się kiedyś chwaliłeś, ale logika jakaś babska. Albo gówno, albo jednak nie. Znaczy, czasem lubisz sobie wejść w gówno? Czy tam zjeść? Osobliwe. Rozumiem teraz dlaczego jesteś taki zgryźliwy.

Małe sprostowanie, to coś bardziej jak pochylanie się nad osobliwym okazem insekta turlającego kulę z gówna z fascynującym uporem ;)

Coraz nędzniej. Musi gorąco.

Ale to dalej mało się klei, bo przecież ustawicznie marnujesz czas na nieinteresujące Cię tematy (znaczy filmy i seriale). Dwa posty, dwa przykłady babskiej logiki. Już kiedyś wspominałem, ale powtórzę - myślisz jak baba, masz logikę jak baba, piszesz jak baba.

Wróć jak zmężniejesz i postaraj się bardziej.

Ja się mam starac, kiedy ty nie postarałeś się nawet na tyle, żeby był sens to dalej ciągnąć panie zacięta płyta? :)
Ale nie bój żaby, kiedy znowu wyskoczysz z jakimiś bredniami w interesującym mnie wątku, pewnie będę tam, żeby je sprostować (o ile wcześniej znowu nie zarobisz na kopa w dupę skutkującego wypadnięciem za burtę ma się rozumieć).

btw, masz coś do "bab"? Bo cos tak capi kompleksami :)

Przestałem wierzyć w to Twoje przechytrzenie 10 letniej dziewczynki.

Kto w tym temacie napisał coś bliższego bredniom a kto rzeczową opinię, to już każdy może ocenić. Idź się popłakać na Miasto 44, dziewczynko.

Dobra, ja odpuszczam, bo jeszcze ze dwa posty i ci żyłka pęknie, a nie chciałbym cię mieć na sumieniu :)
Miło się gadało, w razie czego zawsze do usług.
[Obrazek: 8vkM.gif]

Jasne. Wszedłeś, udałeś cokolwiek żałośnie że "ojoj nie psiecitam tego co pisies", popyskowałeś i lecisz. Mówiłem, że jesteś jak baba? You can do better, wierzę w Ciebie.

Miłych uniesień przy Miasto 44 10/10, koneserze xD

RE: The Witcher (Netflix, 2019-) - marsgrey21 - 17-07-2023

[Obrazek: giphy.gif]

O, właśnie. Miałem wrzucać tego samego gifa w pewnym momencie :)