Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Dr Strangelove - 12-07-2023

To jeszcze na koniec powiem, że doceniam Ridlaya za wyborny żart z widza. Chodzi oczywiście o scenę jak David ogląda "Lorensa z Arabii":
- Ooh! It damn well hurts!
- Certainly it hurts.
- What's the trick then?
- The trick, William Potter, is not minding that it hurts.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Mental - 12-07-2023

Sens tego dialogu (który wspomina zresztą Wayland w prologu podczas TED Talk) próbuję przeniknąć, odkąd kliknęło w mojej głowie, że oglądam film wybitny. To musi mieć jakieś głębsze znaczenie, bo w Prometeuszu wszystko się pięknie zazębia wizualnie i merytorycznie.

Aha, jeszcze coś:

Dr Strangelove napisał(a):Obcy jest fantastycznym konceptem w określonych okolicznościach. Tak jak mamy w jedynce. Tam jest istotą tajemniczą, złowieszczą i krwiożerczą.

Założyłeś sobie, że obcy musi pozostać tajemniczy, bo tak jest fajnie. Dla mnie to założenie jest błędne. Od samego początku było jasne, że obcy to produkt jakiejś wyższej bioinżynierii. Coś jak Covid. Musiał powstać w laboratorium. Natura nie mogłaby stworzyć czegoś, co po prostu zabija i niszczy ekosystemy na planetach. Obcy to broń biologiczna i Prometeusz kapitalnie wpisuje się w takie założenie, odzierając aliena z pedalskiej tajemniczości. Tajemniczość jest dla pedałów. Czady wybierają bioinżynierie szalonych androidów.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - srebrnik - 12-07-2023

Jak zrobisz komentarz audio do filmu, to obiecuję, że sobie go powtórzę

Oho. Mamy argument ostateczny - JESTEŚ PEDAŁEM!!!
To już kolejne Twoje zwycięstwo Mental, jak się z tym czujesz?

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Spoilerowo - 12-07-2023

(12-07-2023, 11:11)Mental napisał(a): Prometeusz to Miami Vice kina sci-fi. Jego czas nadejdzie.

przez te wasze posty powtórzyłem te dwie części i naprawdę nie ma co narzekać na debilną fabułę i zachowanie ekipy statków

tym bardziej jak już pisałem w nowym Obcym dostaniemy jakieś młode siksy które trafią na obcą planetę gdzie będzie obcy i oczywiście wątek główny przetrwać, uciec z planety a po drodze dostaniemy 1000 gorszych bzdur niż w dwóch ostatnich filmach Ridleya

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Snappik - 12-07-2023

(12-07-2023, 13:44)Mental napisał(a):  Tajemniczość jest dla pedałów. Czady wybierają bioinżynierie szalonych androidów.

Chady wybierają do życia dzielnice z dala od Wakandy :)
Ale w filmach tajemniczość jest spoko, bo pomaga budować napięcie w określonych sytuacjach. Mi origin Obcego totalnie się nie kłoci z owianiem tej postaci tajemnicą. Co więcej, jesteśmy po ponad 40 latach od premiery i na serio nie ma już co ukrywać. Oby to miało ręce i nogi, a Promek to sobie radzi z tym średnio.

Obcy nie powinien być owiany tajemnicą, bo to nie jest jakaś zjawa czy mit tylko realna maszyna do zabijania z cyklem rozwojowym, której żyły przetaczają kwas. To musiało powstać gdzieś w labie. Ridley Scott natomiast (ponieważ jest geniuszem-wizjonerem) dopisał do tego historię o rasie nadludzi, którzy stworzyli homo sapiens. Nikt inny nie wpadłby na tak odważny pomysł. Normalny reżyser po prostu dośpiewałby trywialną fabułę o eksperymencie wojskowym czy coś.

I nie zapominajcie, że Scott jest do dzisiaj hejtowany za "Adwokata" - najlepszy film o meksykańskich kartelach, jaki kiedykolwiek nakręcono. Nikt nie oddał tak dobrze atmosfery zaszczucia, grozy i surrealizmu meksykańskiego pierdolonika jak Ridley (wspomagany scenariuszem Cormacka).

Dzień, w którym RS umrze, będzie mega smutny.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - shamar - 12-07-2023

(12-07-2023, 13:48)Spoilerowo napisał(a): przez te wasze posty powtórzyłem te dwie części i naprawdę nie ma co narzekać na debilną fabułę i zachowanie ekipy statków

tym bardziej jak już pisałem w nowym Obcym dostaniemy jakieś młode siksy które trafią na obcą planetę gdzie będzie obcy i oczywiście wątek główny przetrwać, uciec z planety a po drodze dostaniemy 1000 gorszych bzdur niż w dwóch ostatnich filmach Ridleya

Nie ma co narzekać na gówno bo dostaniemy gówniejsze gówno?

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Spoilerowo - 12-07-2023

[Obrazek: 0edd53dd2110147b786329c2e24fb1d0.gif]

Zgadzam się z każdym słowem. Coraz więcej takich recek będzie wychodzić, gdy do ludzi dotrze, co Ridley im zostawił w spadku:

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - srebrnik - 12-07-2023

Nagraj komentarz audio. Nie odpuszczę tego tematu

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Bucho - 12-07-2023

Mental, sluze pomoca w temacie nawiazan do Okultu, Gnozy, Mitraizmu, Prometeizmu oraz Zaratusztrianizmu.

I judaizmu oczywiście :)
Te inżyniery to mi coś czosnkiem zalatują.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Bucho - 12-07-2023

(12-07-2023, 18:44)Dr Strangelove napisał(a): I judaizmu oczywiście :)
Te inżyniery to mi coś czosnkiem zalatują.

Gnoza i koszerna ezoteryka. Ta pierwsza lubi pasozytowac na wszystkich religiach. Tak wylonila sie Kabala, taki byl konflikt na lini gnostycznych odlamow chrzescijanskich oraz Ortodoksji - wygrany na pare wiekow przez te druga, po czym gnostyczne idee wrocili do KK (min. poprzez wplywy "koszernego" Ignacego Loyoli i Masonow) i utrzymuja sie do dzis, z podwojna sila. To jest ogolnie studnia bez dna. Yahwe to Demirug, Lucyfer to ten niosacy swiatlo wybawca (jest nim po czesci takze Jezus), ktory kulturowo w lini prostej wywodzi sie od Prometeusza, ktory takze przyniosl ludziom ogien (wiedza, technologia, nauka), a ktory ma ich wybawic spod wladzy wiezacego ludzi ograniczeniami i prawami (takze naturalnymi) demiruga, ktory jest tylko jednym z wielu Elohim. I tu w zaleznosci od religii jest zaglowanie tym, kto jest kim i jaka pelni funkcje.

Promek mega inspiruje i zachęca do głębszych dyskusji. Pokażcie mi drugi film rozrywkowo-gatunkowy, kosztujący grube miliony $, z takim ładunkiem treści, w dodatku z otwartym zakończeniem, w którym nie padają odpowiedzi na dwa fundamentalne pytania fabuły: Czemu chcieli nas zniszczyć i dlaczego w pewnym momencie zmienili zdanie? Tylko pierwszy Matrix przychodzi mi do głowy.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - srebrnik - 13-07-2023

Czemu ignorujesz mój pomysł? Nagraj komentarz audio do tego filmu

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Mental - 13-07-2023

Ale czemu ci tak zależy? Oglądałeś w ogóle wersje rozszerzoną? Człowieku, jeśli nie, to nie zwlekaj - Chaos Edition, 2 euro i jest twoja:

https://ulozto.net/file/FHadmjWaO6zU/prometheus-chaos-edition-2012-1080p-bluray-ac3-x264-majo-mkv

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - srebrnik - 13-07-2023

Czemu mi zależy? Bo to będzie zajebiste. Twój komentarz do tego filmu jest zajebisty i gdyby była opcja odpalić go w takiej formie, to zajebiście total.

Nie oglądałem wersji rozszerzonej. W sumie to widziałem ten film w kinie, kiedy wyszedł i niewiele pamiętam.

---
pobieram te wirusy, które wrzuciłeś

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Mental - 13-07-2023

Jak masz revoluta albo coś w tym stylu, to doładuj sobie konto 3 euro, zapłać i ciesz się najlepszym filmem sci-fi XXI wieku i najlepszym filmem w serii obcego od 1992 roku.

[Obrazek: tumblr_ma949vhEkv1rgxdhwo1_500.gif]