Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Godzilla - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Godzilla (/Thread-Godzilla--704)

RE: Godzilla - Lashly - 05-04-2024

(05-04-2024, 18:40)OGPUEE napisał(a):

I ja też wolałem dinozaury i być może jestem w większości, ale małpy mają znakomity PR. Tak jak kiedyś powiedzmy delfiny. A od co najmniej lat 60. gdzie miał miejsce spory boom na dinozaury a smoki zaczęły się pojawiać w literaturze fantasy w postacie bardziej szlachetnych, skomplikowanych istot już chyba nie można mówić o żadnej stigmie. Ludzie potrafią ogarnąć, że gadzie postaci mogą mieć uczucia i rozum jak się im je tak przedstawi.

RE: Godzilla - slepy51 - 05-04-2024

Nie no super, ja też wolałem dinozaury (do dziś nie ogarniam, czemu oni z Wyspy Czaszki zamiast jakiegoś dinka przywieźli akurat tego przerośniętego goryla) tyle tylko, że nie pisałem o ludziach a o hamburgerach w przedziale wiekowym 5 - 15 lat :) Poza tym nie zapominajmy, że tutaj chodzi o głównego protagonistę filmu i chyba oczywistym jest, że dużo łatwiej sprawić żeby małpa pokazywała emocje, które w jakiś sposób rezonują z widzem. Jaszczur może być zajebisty i cool itp. ale to dalej jaszczur, z dużo mniejszym zakresem mimiki itd. Dlatego przeważnie świetnie sprawdza się jako sidekick właśnie, jak np. Fang w "Primalu" Tartakovsky'ego.

RE: Godzilla - marsgrey21 - 05-04-2024

Przywieźli Konga bo był Kingiem wyspy, najpotężniejszym = najdroższym.

Mi te nowe filmy nie leżą, brak tutaj interesującej mitologii, ludzkiej historii, odrobiny horroru i napięcia, będę szczery, mam więcej frajdy z oglądania Zilli niż ostatnich filmów z Monstervere, bo czuć w niej jakąś stawkę, tutaj co film rozwalają całe miasta i nic się nie dzieje, dla wszystkich postaci to wszystko jest takie "mundane".

Ale nadal to "tylko" przerośnięty goryl a nie dinozaur czy jakiś inny fajny prehistoryczny stwór. I tak, rozumiem, że w latach 30-tych goryle to też były te tajemnicze afrykańskie bestie, o których ludzie mało jeszcze wiedzieli ale nadal, dinozaury wydają się być o wiele bardziej ekscytujące do pokazywana i zarabiania kasy :)

RE: Godzilla - OGPUEE - 05-04-2024

Ów goryl jako jedyny dał się złapać, gdy reszta menażerii o mało co nie skonsumowała ekipy (która planowała kręcić film, a nie LARPować Burroughsa i Doyle'a).

Dał się złapać bo zastawiono na niego pułapkę, żadnego innego stwora z wyspy ten "zaszczyt" nie spotkał. Gdyby chcieli zapolować na dinozaura to pewnie też daliby radę, o czym dowodzi "The Valley of Gwangi" choćby, który przy okazji jest moją zdecydowanie ulubioną wersją "King Konga" :)

marsgrey21 napisał(a):Mi te nowe filmy nie leżą, brak tutaj interesującej mitologii, ludzkiej historii, odrobiny horroru i napięcia

To wszystko znajdziesz w "Godzilla Minus One", było to też w "Godzilli" Edwardsa, choć tam akurat nie wszystko się udało. Ale nadal jest to film o klasę lepszy niż wszystko to, co dostaliśmy w tym uniwersum później.

I jasne, rozumiem, że sobie poszli w bardziej rozrywkowym kierunku ale miejmy też jakieś wymagania odnośnie tych filmów - to, że coś jest czystą eskapistyczną rozrywką nie znaczy, że ma być pozbawione stawki, emocji i totalnie wyzute z jakiejkolwiek logiki. A taki niestety jest ten najnowszy filmik Wingarda, w którym rzeczy się dzieją, potwory się biją a ja mam to totalnie w dupie bo nic ciekawego z tego nie wynika.

RE: Godzilla - Lashly - 11-04-2024

Od Apple'a/Legendary: drugi sezon Monarch + kilka innych spin-offów o których na razie nie ma żadnej informacji. Tylko po co to, skoro Monarch to był taki jeden serial, gdzie można by pomieścić w zasadzie wszystkie luki? No chyba, że faktycznie to uniwersum jest na fali wznoszącej, więc póki się da można zrobić kilka rzeczy na raz.

Od Toho: w Osace będzie kolejny festiwal Godzilli (ale nie oficjalne święto jak 3 listopada). Znamy harmonogram i jedna z pozycji to "zwiastun nowego serialu aktorskiego." Od razu mówię, żeby nie nastawiać się że ma to coś wspólnego z Yamazakim czy Minus One. Więcej szczegółów dowiemy się za trochę ponad dwa tygodnie.

RE: Godzilla - Melvin27 - 14-04-2024

No więc obejrzałem wreszcie najnowszą część i w sumie to nie było źle, żaden z tego majstersztyk ale oglądało się w porządku, bo sam film nie jest też jakoś zbytnio długi. Za mało godzilli.
Natomiast jeśli chodzi o monsterverse to ustawiłbym to tak:

1. Godzilla
2. Godzilla vs. Kong
3. Godzilla x Kong
4. Kong: Skull Island
5. Godzilla: KIng of the Monsters

Godzilla - slepy51 - 16-04-2024

[Obrazek: 372a652d1262ee2e249aa7151b60cbfd.jpg]

Cytat: ‘GODZILLA MINUS ONE’ will be released on Amazon Prime on May 3.

RE: Godzilla - Danus - 16-04-2024

Ciekawe kiedy na UHD w innych krajach niz w Japonii.

RE: Godzilla - marsgrey21 - 16-04-2024

Uh la la, fajnie, fajnie, chcę szczególnie obejrzeć sobie dla pierwszego wejścia Godzilli, bo to było wyreżyserowane genialnie za taką kasę, w duchu oryginalnego JP.

Godzilla - slepy51 - 16-04-2024

Danus napisał(a):Ciekawe kiedy na UHD w innych krajach niz w Japonii.

Teraz pojawiło się info, że ta premiera na Prime to też tylko w Japonii. Chyba reszta świata dostała bana na obejrzenie tego filmu w najbliższym czasie

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka

RE: Godzilla - OGPUEE - 16-04-2024

Reszta świata wyjątkowo miała film ponad miesiąc w kinach, więc nie narzeka ;).

RE: Godzilla - Lashly - 19-04-2024

Niestety nie potrafię wklejać tweetów albo brakuje mi jakiejś wtyczki to wrzucę tylko link
https://twitter.com/OsheaJacksonJr/status/1781075144095752518
Generalnie syn Ice Cube'a, który był w King of the Monsters, wraz z kolesiami z Toho Kingdom od jakiegoś czasu chcą przekonać Legendary do sfinansowania ich pomysłu na serial (animowany?) w świecie Monsterverse i teraz jeszcze mają na pokładzie jednego z głównych designerów MV. Co jakiś czas wrzucają concept arty i być może dostali właśnie zielone światło. Co by było na tyle niecodzienne, że jest to projekt otwarcie lobbowany w internecie przez aktora, fanów i teraz jeszcze osobę pracującą nad filmami. W sumie jedyny słaby punkt jaki widzę, to właśnie the concept arty. Wszystko to potwory od Toho za które trzeba płacić za każde z osobna.

RE: Godzilla - OGPUEE - 26-04-2024

To bardziej w temacie o King Kongu.

Swoją drogą ciekawe, czy owa książka wydana w Polsce przed wojną. Jako, że Kong u nas był wielkim hitem i Syn King Konga również miał premierę w polskich kinach.

EDIT: Widzę, że już przeniesione.

RE: Godzilla - Scheckley - 26-04-2024

Już przeniosłem :)

Godzilla - slepy51 - 01-05-2024

W końcu :) "Godzilla Minus One" 4K UHD Blu-ray Deluxe Edition, 4-płytowe wydanie japońskie na stanie.

[Obrazek: 20240501-104630.jpg]

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka

RE: Godzilla - Turek - 01-05-2024

Pięknie! Ja byłem w kinie 3 razy i wprost nie mogę doczekać się kolejnego seansu w 4K z Dolby Vision :)

RE: Godzilla - marsgrey21 - 01-05-2024

Czekam aż pojawi się w sieci super deluxe digital supreme, to se ściągnę.

RE: Godzilla - Lashly - 01-05-2024

Kaiju No 14 jak ostatni dureń zapostował wszystko na twiterze 2160p. Oczywiście Toho zbombardowało mu cały kanał. Jestem z nim na Discordzie może jak się obudzi (bo w Nowej Zelandii jest jeszcze 3) to wrzuci tam link do swojego MEGA.
Co do wydania fizycznego to japońskie bardzo ładne. Ciekawe tylko jak będzie wyglądała wersja na resztę świata bo Toho potrafi odwalać takie numery, że dla reszty świata nie będzie nic poza samym filmem i jakimiś dupnymi napisami.