Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Godzilla - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Godzilla (/Thread-Godzilla--704)

RE: Godzilla - marsgrey21 - 01-06-2024

Lektor AI? Shamar, nie masz do siebie za grosz szacunku.

[Obrazek: asuka-langley-soryu-anime-pathetic-ngfdqxn09z6sm0tt.gif]

RE: Godzilla - Gieferg - 01-06-2024

Niby czemu? AI brzmi coraz lepiej, a jak jeszcze ogarnę AI Knapika...

RE: Godzilla - marsgrey21 - 01-06-2024

A to są już jakieś takie fajne lektory, bo jak ostatnio sprawdzałem to wszystko brzmiało jak z ivony.

RE: Godzilla - OGPUEE - 01-06-2024

(01-06-2024, 09:38)slepy51 napisał(a):
filmozercy.com napisał(a):Dzisiaj, 1 czerwca nadeszła jednak wielka niespodzianka i okazało się, że film „Godzilla Minus One” zawitał bez żadnych zapowiedzi do oferty serwisu Netflix! Film stał się dostępny dla widzów na wielu rynkach, w tym także w Polsce! Dodajmy, że produkcja dostępna jest w ofercie Netfliksa w polskiej wersji językowej w postaci dubbingu i napisów.
No proszę, dubbing. A sądziłem, że skoro to bardziej dramat wojenny, to dubbingu nie otrzyma, bo to nie PRL i obecnie tylko rzeczy jawnie rozrywkowe takowy otrzymują.

I też przełom, bo to pierwszy japoński film z Godzillą, który ma polski dubbing. Nawet te najbardziej infantylne tytuły, co były w polskich kinach nie otrzymały takiego i była japońszczyzna.

RE: Godzilla - Gieferg - 01-06-2024

Cytat:A to są już jakieś takie fajne lektory, bo jak ostatnio sprawdzałem to wszystko brzmiało jak z ivony.
Nie sprawdzałem ostatnio, ale zakładam, ze w dobie generowania piosenek, których się nie odróżni od prawdziwych lektor nie powinien być problemem.

RE: Godzilla - Dr Strangelove - 01-06-2024

Faktycznie jest na Netflixie.
No to dzisiaj sprawdzimy to Wasze arcydzieło :D

Co ten Japoniec, nie wie że z bombą się nie ląduje???
1/10 xD

A jak myślisz, dlaczego przegrali wojnę?

Przy okazji, witaj Douchey McNitpick. Nie wiedziałem się, że działasz na naszym zacnym forum :).

RE: Godzilla - Dr Strangelove - 01-06-2024

No obejrzałem. Nawet fajne nie powiem. Końcówka z tymi twistami trochę przesłodzona i film mógłby być z 10 minut krótszy, ale takie solidne 7/10 dam ale nie więcej.
No ale raz, że wielkim fanem Godzilli nigdy nie bylem, więc też nie mam takiego stosunku emocjonalnego jak kilka osób tutaj. A dwa to japoński film. Dla mnie to zawsze mniejszy albo zwykle większy problem, bo ich sposób mówienia na granicy krzyku i ta cała ekspresja nie pozwalają mi tej kinematografii traktować poważnie ;)

Ale doceniam, że za taką mizerną kasę potrafił ktoś nakręcić coś co wygląda lepiej niż 80% amerykańskich blockbusterów.
Hollywood to pralnia pieniędzy dowód numer 541.

(01-06-2024, 22:54)Dr Strangelove napisał(a): Dla mnie to zawsze mniejszy albo zwykle większy problem, bo ich sposób mówienia na granicy krzyku i ta cała ekspresja nie pozwalają mi tej kinematografii traktować poważnie ;)
Trza było wziąć polski dubbing :). Przy okazji dopiero co o północy Netflix wrzucił film, a już na cda.pl śmigają piraty z owym dubem i rzuciłem okiem na ze dwa momenty. 

(15-12-2023, 19:52)al_jarid napisał(a): Polakom się w głowach nie mieści, że imię kończące się na "a" może być męskie. Dlatego dla nich to zawsze "ta Godzilla".
Cóż, al_jarid. Nie pomyliłeś się. Otóż Godzilla w polskim dubbingu jest tytułowany jako "ona".

Dla takich tłumaczy jest specjalne miejsce w piekle. 

RE: Godzilla - shamar - 02-06-2024

(01-06-2024, 09:48)marsgrey21 napisał(a): Lektor AI? Shamar, nie masz do siebie za grosz szacunku.

Słyszałeś to w ogóle? Nawet byś się nie połapał. A za chwilę to będzie standard i... konieczność, gdy przestaną wydawać filmy w Polsce.

Założymy się, że już "za chwilę" nie będzie żadnego problemu z oglądaniem zagranicznych płyt z polskim lektorem? Wystarczy autotłumacz AI + lektor AI. I pewnie będzie to nawet robione "w locie".

Swoją drogą, przecież już dziś Knapik AI może czytać filmy. Ale to trochę takie no... niesmaczne.

RE: Godzilla - Gieferg - 02-06-2024

Wczoraj oglądałem na Netflixie "Dziewczyny z Dubaju", a dzisiaj Godzillę. Cóż, wczoraj bawiłem się lepiej :P

5-6/10, sceny z Godzillą są fajnie zrobione, a przy tym nieprzesadzone i nawet robią wrażenie, ale cała reszta jest nudna i kompletnie neistrawna, a z Japońcami mam ten sam problem co doktor. Liczyłem na coś dużo lepszego po tych zachwytach na forum, a trudno mi było utrzymać oczy otwarte. \

Doświadczenie porównywalne do oglądania filmów z Bruce'm Lee - fajne sceny akcji ale resztę lepiej przewinąć. Film roku my ass.

RE: Godzilla - Dr Strangelove - 02-06-2024

(01-06-2024, 23:47)OGPUEE napisał(a):
(01-06-2024, 22:54)Dr Strangelove napisał(a): Dla mnie to zawsze mniejszy albo zwykle większy problem, bo ich sposób mówienia na granicy krzyku i ta cała ekspresja nie pozwalają mi tej kinematografii traktować poważnie ;)
Trza było wziąć polski dubbing :).
Aż z ciekawości włączyłem kawałek z dubbingiem, ale dałem sobie spokój jak usłyszałem - Panie chorąży Siki Zima.
Dalej pewnie byłaby już karuzela śmiechu jakby Japoniec ekspresyjnie krzyczał i machał rękami a polski głos by to na spokojnie tłumaczył. No chyba, że po polsku też się darli?

Czy tylko mnie rozwalał ten samolocik, którym bohater lata w finale - wygląda jakby latał dupą do przodu, nie mogłem przestać się śmiać XD

RE: Godzilla - marsgrey21 - 02-06-2024

A jak ja jechałem po Minus One, to sleepy krzyczał, gdzie on teraz jest?

Trudno żeby się Ślepy nie podniecał skoro w filmie jest sekwencja, która wydaje się ewidentnie inspirowana Szczękami (chyba, ze o czymś nie wiem i coś takiego było w jakiejś starej Godzilli, której nie widziałem) i fakt faktem, to jeden z tych lepszych fragmentów.

RE: Godzilla - OGPUEE - 02-06-2024

(02-06-2024, 13:03)Gieferg napisał(a): Czy tylko mnie rozwalał ten samolocik, którym bohater lata w finale - wygląda jakby latał dupą do przodu, nie mogłem przestać się śmiać XD

Jak zwykle tylko ciebie :). Bo ów samolot istniał. Kyūshū J7W Shinden mianowicie:
[Obrazek: A_prototype_of_J7W_Shinden.jpg]

RE: Godzilla - Lashly - 02-06-2024

Przeszliśmy od lektorów Knapika czy Lelka do pełnego dubbingu? Mogliby zamówić dla całej serii. I tak bym nie oglądał bo sub only, ale chcę by polscy aktorzy byli zmuszani do czytania imion japońskich potworów.

RE: Godzilla - Dr Strangelove - 02-06-2024

(02-06-2024, 13:06)marsgrey21 napisał(a): A jak ja jechałem po Minus One, to sleepy krzyczał, gdzie on teraz jest?
Dałem 7/10 a to uczciwa i wysoka ocena.

Jako pasjonat amator wojny na Pacyfiku aż sprawdziłem z ciekawości i krążownik "Takao" faktycznie w tym czasie był w Singapurze tylko został zatopiony przez Brytoli a nie Godzillę. Mała rzecz a cieszy :)

Też jedna z tych lepszych scen.

Cytat:Jak zwykle tylko ciebie :). Bo ów samolot istniał. Kyūshū J7W Shinden mianowicie:

Skoro istniał, to nie może być komiczny?
To chciałes powiedzieć?

RE: Godzilla - slepy51 - 02-06-2024

marsgrey21 napisał(a):A jak ja jechałem po Minus One, to sleepy krzyczał, gdzie on teraz jest?

W domu jest i sobie odpoczywa przy niedzieli, a gdzie niby ma być? :) Ja już co miałem do powiedzenia na temat tego filmu to powiedziałem i nie mam zamiaru się przy każdej okazji powtarzać.

Gieferg napisał(a):Trudno żeby się Ślepy nie podniecał skoro w filmie jest sekwencja, która wydaje się ewidentnie inspirowana Szczękami

Dokładnie, naprodukowałem kilka dosyć długich postów przedstawiających mój punkt widzenia tłumacząc dosyć szczegółowo dlaczego uważam tak a nie inaczej ale podniecam się, bo Godzilla pływa jak rekin w "Jaws" :)