Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel (/Thread-The-Dark-Tower-2017-re%C5%BC-Nikolaj-Arcel--4267)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 30-07-2017

Embargo na recenzje schodzi w środę, czyli dwa dni przed premierą. Obstawiam rating na RT w okolicach 25-40%. Średnia powyżej 60% będzie sukcesem, przynajmniej wnioskując po tym, co do tej pory mogliśmy zobaczyć/przeczytać/usłyszeć. Ale wątpię w az tak dobre przyjęcie, fakt, że zdejmują embargo tak póżno wyrażnie daje to do zrozumienia.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 30-07-2017

Średnia 60% będzie sukcesem.
Mnie ciekawi jak będzie z BO. Czy przy "Valerianie" (chyba wtedy jest premiera też na świecie), "DUNKIERCE", "Małpach" i całej reszcie w ogóle jest szansa na to żeby ten film zarobił?

Widziałem dziś trailer w kinie (ten drugi) i wyglądał naprawdę źle, gorzej niż na kompie :P Mogliby chociaż promować tym pierwszym, który miał fajne elementy.

Cytat:Mnie ciekawi jak będzie z BO.
Obstawiam 12-15 milionów na start w Stanach, końcowy wynik w okolicach 45-55 baniek. Przy praktycznie zerowym hajpie ten film może uratować tylko fanbaza i wysoki CinemaScore. To pierwsze jest raczej mało prawdopodobne (serie z o wiele większym fanowskim zapleczem zaliczały już flopy - vide Warcraft), to drugie jeszcze mniej.

Niby recenzje jeszcze się nie pojawiły, ale jestem już raczej utwierdzony w przekonaniu, że to będzie bolesne kinowe doświadczenie, bo film nawet pozbawiony ciężaru bycia adaptacją nadal nie prezentuje sobą nic ciekawego. Powoli zaczynam podejrzewać, że może kończyły im się prawa do franczyzy i po prostu machnęli coś takiego na szybko i po taniości, zatrudniając Elbę i McConaugheya dla niepoznaki. :) Brednie o tym, jak mają zamiar poszerzać uniwersum można teraz włożyć między bajki, no ale tego typu gadki zawsze pojawiają się przy okazji tego typu projektów. W każdym razie 15 sierpnia jestem w kinie, ocena rzędu 5-6/10 to moje (bardzo) optymistyczne założenie.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 30-07-2017

Kolejne filmy odpadają na pewno. Serial jest jeszcze w zasięgu bo jakaś niszowa stacja może się zainteresowac, zwłaszcza, że serial reklamowałby się bardziej nazwiskiem Howarda i ktoś by się znalazł. Filmy, odpadaja.

Ja chyba po raz pierwszy wyląduje na premierze bo wyjeżdżam zaraz później :P

Cytat:Serial jest jeszcze w zasięgu bo jakaś niszowa stacja może się zainteresowac, zwłaszcza, że serial reklamowałby się bardziej nazwiskiem Howarda i ktoś by się znalazł.
Pytanie tylko - po co? Serio, jeśli to ma być taki sam półprodukt, na jaki wygląda film, niech lepiej dadzą sobie spokój. Wciskanie takiego projektu po "niszowych" stacjach mija się z celem. Za to musieliby się wziąć ludzie z wizją i doświadczeniem, i musieliby dostać porządny budżet oraz czas na opracowywanie scenariusza. Niepotrzebne nam kolejne "Under the Dome" czy "Mgła".

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 31-07-2017

(30-07-2017, 23:26)nawrocki napisał(a):
Cytat:Serial jest jeszcze w zasięgu bo jakaś niszowa stacja może się zainteresowac, zwłaszcza, że serial reklamowałby się bardziej nazwiskiem Howarda i ktoś by się znalazł.
Pytanie tylko - po co? Serio, jeśli to ma być taki sam półprodukt, na jaki wygląda film, niech lepiej dadzą sobie spokój. Wciskanie takiego projektu po "niszowych" stacjach mija się z celem. Za to musieliby się wziąć ludzie z wizją i doświadczeniem, i musieliby dostać porządny budżet oraz czas na opracowywanie scenariusza. Niepotrzebne nam kolejne "Under the Dome" czy "Mgła".

Cóż, masz sporo racji. Gdyby odłożyli ten projekt to kto wie, może w przyszłości wziąłby się za niego ktoś z wizją.

Choć w kwestii serialu, nadal jest we mnie cząstka optymizmu. Howard napisał scenariusz pilota, pisze dalej. Nie jest on wybitnym twórcą, ale przynajmniej stabilnym, jest szansa na to, że byłby w stanie przygotować sensowną, trzymającą się pierwowzoru adaptacje IV Tomu i komiksów. Nawet jakby praktycznie przepisał książkę rozkładając ją na te kilka odcinków. Gdyby serial wylądował w np. Showtime, Hulu czy Starz (nie wiem czy to się łapie pod "niszową" stacje :P), mieliby zapewnioną jakąś wolność artystyczną i R-kę. Elba świetnie sobie radzi w serialach, Matthew jest z tego co wiem naprawdę zajarany rolą, więc byliby na pokładzie.
Moim zdaniem problem jest z reżyserem. Arcel to średni wyrobnik który jak pokazują trailery, nie ma kompletnie własnego stylu ani pomysłu na pokazanie tego świata. A przecież to uniwersum to raj dla reżysera. U niego widać również brak doświadczenia ze scenami akcji (te dziwne rzeczy które się stały z strzelającym Rolandem). Więc na tym etapie Arcela wywaliłbym z projektu. Dobrzy reżyserowie mogliby pociągnąć serial. Najlepiej aby cały sezon wyreżyserował jeden gość który będzie jednocześnie miał najważniejszy glos po Howardzie (który wyrasta na potencjalnego showrunnera). Nie będę już nudził Sapochnikiem (daliby mu cały finałowy sezon GoT, a nie), ale znalazłoby się bardzo dużo filmowych, świetnych reżyserów którzy mają talent, ale nie trafiają z nowszymi produkcjami, lub robią ich mało. Wskazałbym tu Hillcoata, Andrew Dominika czy nawet mającego już sporo wspólnego z serialami, Carego Fukunage. Osobiście jestem bardzo ciekaw wizji świata Wieży od każdego z tych panów. Tym bardziej, że IV Tom w mojej opinii zaraz po 1 ma najwięcej westernu w którym np. Dominik ma już doświadczenie.

Ale oczywiście to tylko pobożne życzenia. W rzeczywistości film podzieli los "Seventh Son" czy "The Last Witch Hunter" i serialu także nie będzie. Oby po prostu kolejny raz przyszedł szybko i był robiony dobrze.

Btw. Co do oczekiwania na TDT, jasne, nie ma nigdzie wielkiego hypu ani nic, ale jak przeglądałem liczne strony z rankingami najbardziej oczekiwanych filmów (zarówno od redaktorów jak i po zsumowaniu głosów widzów) to Wieża stała zazwyczaj dosyć wysoko, w kilku mnie mocno zaskoczyła. Acz do niedzielnych widzów to nie trafi.... ehhh

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - harlequinade - 01-08-2017

Ja słyszałam, że embargo nawet później - w czwartek. Dodatkowo chyba tylko jeden trailer był? Niedobrze.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 01-08-2017

2 trailery, 5 teaserów i pierdyliard jednakowych spotów.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - harlequinade - 01-08-2017

http://variety.com/2017/film/news/the-dark-tower-making-of-stephen-king-1202511835/

ojoj :P

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Badus - 01-08-2017

W weekend zaliczyłem wizytę w kinie i widziałem któryś z trailerów do tego filmu. Gdyby nie info, że to na podstawie Kinga, to wziąłbym to za adaptację jakiejś gry komputerowej. Słabiutko to wygląda, aż szkoda takich spoko aktorów na tego kupsztala.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 02-08-2017

A oni coraz bardziej o tym seriali gadają. Podobno Arcel uczestniczył w procesie twórczym i dawał pomysły na pierwszy i drugi (!!!!) sezon. Podobno opierac sie mają na IV tomie jak i I i serial ma być kanoniczny, cokolwiek by to nie znaczyło.

Na sezon ma być między 10-13 epizodami. Oni teraz bardziej hypuja serial niz film, czyżby pogodzili się z porażka, ale widzieli szanse przeniesienia tego do telewizji?

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - simek - 02-08-2017

Elba i McConaughey nie grają jakichś głównych bohaterów w tym? Przecież z nimi na 100% nie nakręcą żadnego serialu.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Bradesinarus - 02-08-2017

A dlaczego niby nie? Przecież zarówno jeden (Luther) jak i drugi (Detektyw) ma za sobą serialowe doświadczenia w dobrze przyjętych produkcjach

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - harlequinade - 02-08-2017

(02-08-2017, 01:34)simek napisał(a): Elba i McConaughey nie grają jakichś głównych bohaterów w tym? Przecież z nimi na 100% nie nakręcą żadnego serialu.

Zależy w jaki kontrakt się wrobili.

Dlatego, że film okaże się kupą i porażką finansową, to po pierwsze. Po drugie bardzo wątpię, żeby aktorzy ich klasy pakowali się w cały długi sezon (lub dwa, czy ile oni tam planują) serialu nie będącym flagową produkcją HBO, Netflixa, BBC czy AMC, oni mają lepsze rzeczy do roboty. Luther to dawne dzieje, 8 lat temu Elba był znany tylko z roli z The Wire, a Detektyw to był wysokobudżetowy hit od HBO, do tego mini-seria. Jak dla mnie to serial najpewniej w ogóle nie powstanie, a jeśli powstanie, to bez nich na pokładzie. Odpowiedź już za kilka tygodni, gdy poznamy wpływy z kin.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - srebrnik - 02-08-2017

A te będą nędzne, bo nawet wytwórnia nie wierzy w to dzieło.
Podzielam zdanie powyżej. Nie ma szans, żeby z tegi stworzonego w mękach filmu powstał serial z tą samą obsadą. Ci aktorzy, a zwłaszcza Matthew to pierwsza liga obecnie. Nawet jeżeli mają kontrakty, które niby coś takiego nieśmiało zakładały, to jakoś się z nich wymiksują. Kurde - Affleck ucieka z roli BATMANA wg niektórych plotek, a Matthew miałby brnąć w serial powstały na popiołach filmu pokroju jakichś randomowych produkcji typu "Seventh Son"? Kompletna abstrakcja.

"The Dark Tower" Kinga na pewno ma potencjał. Jednak to co odwaliło z prawami do ekranizacji Sony w tym roku, to jakieś... typowe Sony

@srebnik przecież Affleck nowy kontrakt podpisał więc jakim ci cudem ucieka?

Zarówno Elba jak i Matthew są zaangażowani w serial i potwierdzono, że sie pojawią, oni sami to ogłosili. Elba będzie momentami, bo przecież mamy historie młodego Rolanda. Matthew też dostanie role gościnną raczej.

Malutkie role mogą mieć, pierwszoplanowe nie ma opcji.

RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - harlequinade - 02-08-2017

(02-08-2017, 08:08)Kuba napisał(a): @srebnik przecież Affleck nowy kontrakt podpisał więc jakim ci cudem ucieka?

Zarówno Elba jak i Matthew są zaangażowani w serial i potwierdzono, że sie pojawią, oni sami to ogłosili. Elba będzie momentami, bo przecież mamy historie młodego Rolanda. Matthew też dostanie role gościnną raczej.

Wiem, że to nie nt. Dark Tower ale Affleck podpisał nowy kontrakt? Jak na razie miał kontrakt na 3 filmy i tylko powiedział parę rzeczy na Comic Con ale jak poszła plotka że reżyserować The Batman nie będzie to też powiedział, że nieprawda bo będzie i co? Najpierw poszła reżyseria, teraz jego scenariusz wyrzucili...

Miał kontrakt na The Batman, BvS, SS i JL oraz JL2. Ostatnio poszło info, że renegocjował umowe i nie ma w niej mowy o JL2, ale jest o całej trylogii Reevesa. Podrzuce link do tematu jak nie zapomne.

@simek, ale nikt nigdy nie mówił o pierwszym planie. Co ciekawe oboje są nadal mocno najarani całym projektem, zwłaszcza Matthew który dla TDT zrezygnowal z Guardians od the Galaxy. Więc nie zdziwie się jak pojawia sie na w sumie 40 minut, tak hobbystycznie. Tom Taylor też ma powrócić.