![]() |
|
Dexter - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Dexter (/Thread-Dexter--536) |
- Albertino - 15-12-2009 Punkt wyjściowy jest dobry i to wszystko ma potencjał, nie wiadomo tylko jak wybrną z tego twórcy - zapewne dadzą dupy, jak im się to ostatnio często udawało. Są tylko dwa, jak dla mnie nie do przeskoczenia problemy (ale ja może nie mam wyobraźni :lol:). Jak pisałem wyżej - Debra przecież powinna, a nawet musi wiedzieć więcej, to raz, a drugi i najważniejszy problem to śmierć (akurat) Rity, która jest tutaj więcej niż podejrzana. Ale, ale - już sobie to wymyśliłem jak twórcy to rozwiążą :) Otóż jej śmierci nikt nie widział oprócz małego, więc Dexter ją gdzieś ukryje i będzie udawał, że zaginęła... Oczywiście głupie to, ale nie wiem jak można inaczej z tego wybrnąć... Natomiast z Debry zrobią jak zwykle totalną kretynkę, która swoją drogą złapała paru serial killerów i ma same zawodowe sukcesy na koncie <ok> Btw., kiedyś twórcy mówili, że planują 5 sezonów, czyżby następny miał być ostatnim? - Luis Cyfer - 15-12-2009 Michael C Hall i John Lithgow o finale - Craven - 15-12-2009 Fajny finał. Ogólnie sezon udany, kilka nietrafionych zapełniaczy (Batista/Laguerta na czele), ale przewodni motyw Trinity wypadł bardzo dobrze, widać niektóre głupie zachowania i błędy Dextera były zamierzone, żeby finał wyglądał tak a nie inaczej. No i końcówka - przyznam, że jestem zaskoczony, że twórcy mieli dość jaj na coś takiego. Podejrzewałem to, ale odrzuciłem na zasadzie "nie będą mieli jaj". Kilka głupich rzeczy z poziomu Prison Break (np. kiedy policja zbliża się do domu), ale nie przysłania to udanego 12go odcinka. - elilhrairrah - 15-12-2009 Gdyby nie dali takiego zakończenia byłoby kiepsko. To co wyprawiał Dexter tutaj to się prosiło o pomstę, był niedbały, zbyt pewny siebie, że to jemu się uda a "przeciwnik" będzie sobie pokornie czekał. No i na "szczęście" zapłacił wysoką karę. Zgadzam się, że zakończenie może otwierać całkiem nowe i ciekawe wątki. Debra w końcu się zorientuje, że coś tu ostro śmierdzi. No i Rita, jeśli wystąpi (w podobnej roli co Harry) od razu będzie to "rozmowa" gdy już wszystko wie... A Trinity miał bardzo dużo czasu by dobrać się do Rity, owiane jest to trochę tajemnicą ale chyba tylko po to by nie psuło finału, utrzymywało iluzoryczne panowanie Dextera nad sytuacją. Tymczasem miał zbyt wiele tajemnic, zbyt wiele tożsamości, stał się niezdarny i nieuważny. Wystarczy przecież, że rodzinka Trinity coś napomknie o Kyleu Bulterze, że był jeszcze widziany gdzieś gdzie mieszkał jakiś bandyta, który tajemniczo zniknął, ktoś znajdzie jego kontener... w ogóle nie wydawało się aby Dexter zdawał sobie z tego sprawę. A co w 5 sezonie? Wydaje mi się, że zabójstwo Rity będzie musiało przejść oficjalnie i to namnoży pytań -- czyżby ostatnia ofiara trójkowego, znów w wannie? Będzie obowiązkowy dramat dzieciaków... - mariusz - 15-12-2009 Świetny finał "Dextera", nawiązujący do początków serii. Ktoś wcześniej napisał, że ostatnia scena była mało emocjonująca. To zapewne dlatego, że Michael C. Hall zagrał tą scenę bez żadnych emocji, przez co wyglądała jak sen i czekałem tylko, aż Dexter się obudzi. Oceniając całość "Dextera" uważam, że jest to drugi najlepszy serial XXI wieku (pierwszym jest "24 godziny"). - Snuffer - 15-12-2009 Widać nie widziałeś 6 stóp pod ziemią i masy innych seriali lepszych od Dextera ;) Ale.. gusta :) - Craven - 15-12-2009 mariusz napisał(a):czekałem tylko, aż Dexter się obudzi. Miałem dokładnie to samo skojarzenie :) Plus jakby prześwietlony obraz jak w rozmowach z Harrym. - mariusz - 15-12-2009 Snuffer napisał(a):Widać nie widziałeś 6 stóp pod ziemią i masy innych seriali lepszych od Dextera ;)Z seriali XXI wieku widziałem co najmniej 10 i tą dwójkę uważam za najlepszą. Ale faktycznie nie widziałem "Sześciu stóp pod ziemią". Więc wierzę, że jest lepszy. - Snuffer - 15-12-2009 Szczerze polecam, nie zawiedziesz się. EOT - majlo - 15-12-2009 Phil napisał(a):Niestety punkt kulminacyjny zebrał się w 10-11 odc. i jakoś za spokojny ten finał był, ale ogólnie na plus.Taa, ale nigdy nie było w Dexie tak zajebistej sceny jak ta, gdy Deb i Batista otwierają drzwi od garażu Arthura, a tam sobie Dex stoi jakby nigdy nic, rączki w kieszeni i ogólnie luzik. :D - Albertino - 15-12-2009 Przecież ta scenka w garażu to była pozbawiona jakiegokolwiek sensu - Dexterek dociera sobie na miejsce przed oddziałem policji na dodatek jakby użył jakiejś magicznej teleportacji. Jak dla mnie parodia, ale 4 sezon się żywił takimi bezsensami, więc już przymknąłem oko. Z największą niecierpliwością czekam jednak na to jak rozwiążą kwestię zabójstwa Rity :) Tutaj naprawdę trudno mi coś sensownego wykombinować... Morderstwo wyraźnie popełnione przez Trójkowego - Dexter musiałby w ogóle ukryć śmierć Rity żeby się ludzie nie pokapowali, że coś jest nie teges... - majlo - 15-12-2009 Phil napisał(a):Chyba, że ironizujesz... Nigdy nie wiadomo ;P.Nie ironizuję. Ta scena naprawdę była w dechę. :) [ Dodano: Wto Gru 15, 2009 19:49 ] Albertino napisał(a):Dexter musiałby w ogóle ukryć śmierć Rity żeby się ludzie nie pokapowali, że coś jest nie teges... Niby czemu? Nie mógł jej zabić po prostu jakiś psychol? - Snuffer - 15-12-2009 Problem byłby gdyby Rita wskazywała na coś - w tym momencie zabójstwo nie pasuje do profilu Trójkowego. Swoją drogą dziwi mnie czemu Trinity tak zostawił Harrisona.. - majlo - 15-12-2009 Snuffer napisał(a):Problem byłby gdyby Rita wskazywała na coś - w tym momencie zabójstwo nie pasuje do profilu Trójkowego.Nie musi. Dex miał się usunąć z jego życia - nie zrobił tego, więc Trinity postanowił dać mu nauczkę. Być może jak Dex mu grzebał przy furze, wymontowując korek do wlewu oleju, to Trinity w tym czasie zabijał Ritę. - Snuffer - 15-12-2009 Majlo, mam na myśli problemy z policją. Teraz prawdopodobnie nie wpadną na to że to Trójkowy. - majlo - 15-12-2009 Tam policja na nic nie wpadnie, skoro anie Deb, ani Batista nic nie skumali z całej tej parodii w garażu. ;) Bezcenne: ![]()
- Albertino - 15-12-2009 No nie mówcie mi teraz, że w czasie kiedy na wolności jest Trójkowy ktoś zabija Ritę w taki sam sposób jak on miał to w zwyczaju i cała policja Miami nie skmini motywu. Tak piszecie jakby 10 razy dziennie ktoś dokonywał takiego samego (dosyć nietypowego przecież) morderstwa w Miami i była to jakaś codzienność. - Snuffer - 15-12-2009 Najwyżej Dexter im wkręci że pojawił się naśladowca i tyle.. Czuje że twórcy ten motyw porzucą i 5 sezon zacznie się np. pół roku po wydarzeniach z 4 sezonu a pierwszy odcinek objaśni nam co się przez ten czas wydarzyło. - Craven - 16-12-2009 Bo jak dla mnie wszystko jest OK - ona jest matką, pasuje do profilu ofiary Trinity, więc to jest ostatnia ofiara zanim się zorientował, że jest ogólnokrajowa obława. Więc to nie jest jakiś problem dla Dextera. Prędzej problemem może być Deb. To jest wątek na 5 sezon. - mariusz - 16-12-2009 Cytat:nigdy nie było w Dexie tak zajebistej sceny jak ta, gdy Deb i Batista otwierają drzwi od garażu Arthura, a tam sobie Dex stoi jakby nigdy nic, rączki w kieszeni i ogólnie luzik.W tej scenie najbardziej podobało mi się spojrzenie Debry, która patrzyła na Dexa jak na mordercę. Po tej scenie mam niemal pewność, że Deb wie o Dexie więcej, niż tylko, kto był jego matką. |