Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Transformers: Revenge of the Fallen (2009) [temat spoilerowy] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: TRANSFORMERS UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-TRANSFORMERS-UNIVERSE--68)
+---- Wątek: Transformers: Revenge of the Fallen (2009) [temat spoilerowy] (/Thread-Transformers-Revenge-of-the-Fallen-2009-temat-spoilerowy--1356)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

- Snappik - 12-07-2009

Revenge of the Lolin'

- Mierzwiak - 12-07-2009

jarod napisał(a):F.A.Q. do Transformers 2. :-)
Świetny tekst. Przypomniał mi że TF ROTF to prawdopodobnie najbardziej kretyński film wszech czasów.

- Hitch - 12-07-2009

Fajny sposob na pisanie o filmach. Jesli wszystko w tym artykule to prawda to... *brakuje czesci tekstu obrazajacej zwolennikow TF*

- Anonymous - 12-07-2009

Oooo, tak dawno nikt nie pisał jaki to zły film jest... :)

- Danus - 12-07-2009

jarod napisał(a):F.A.Q. do Transformers 2. :-)
Tekst jest świetny. Pokazuje jaki to głupi film jest. Ale ja i tak go lubię. :twisted: Miłość Fanboya jest ślepa niestety :razz: Moim skromnym zdaniem to najlepiej napisana krytyka Transformers. 24 lipca po raz kolejny zjawię się w kinie by zobaczyć to na spokojnie. Pewnie wtedy ocena spadnie drastycznie, ale na Blu na pewno zakupię w dniu premiery.

- Bartholomew - 13-07-2009

ok, obejrzalem dzisiaj w silverscreenie.
ogolem pojechalem tylko popatrzyc na efekty, bo niczego ambitnego sie nie spowdziewalem.
i co najdziweniejsze, mimo tych efektow w drugiej polowie przysypialm i modlilem sie zeby jak najszybciej optimus rozpieprzyl chujotrona, czy jak mu tam. pierwsza czesc filmu to w ogole masakra; ogladalem z uniesionymi brwiami i z lekkim zazenowaniem i modlilem sie by w koncu megan fox pomachala tylkiem a i tu sie zawiodlem bo tylek ma gruby ;(.
podsumowujac: kupa.
jak taka szmira moze sie zwracac...?

- Anonymous - 20-07-2009

Najlepsze podsumowanie (fragment) filmu przez najlepszego polskiego blogera:

Czaicie czaczę?!
Dżeneral Motors padło na ryj, akcje firmy warte są okrągłe zero, a na ekrany wchodzi przeciągnięta reklamówka ich aut.

OK, GM upadło, a gdzie zemsta? Gdzieś koło dziesiątej minuty. Któryś z tych wrednych transformersów postanawia się zamienić w samochód, ani chybi dla zmyły. Kogo on chce kiwać? Z daleka widać, że to podlec, bo zmienił się w audi. Dzielne małolitrażowe autoboty z GM dościgają go i rżną na pół.

Taka GM zemsta zza korporacyjnego grobu. A na film nie idźcie, przypomina cadillaca escalade - kosztował fortunę, a wyszedł bez sensu.

- Danus - 21-08-2009

Dziś byłem drugi raz by na spokojnie bez emocji ocenić film. I spróbuję coś więcej na temat tego dzieła napisać.
Po pierwsze co chciałbym na wstępie zaznaczyć to to, że Bay to jednak idiota jest! Facet zna się na swoim fachu, po mistrzowsku potrafi nakręcić sceny akcji, efekty w jego filmach zawsze są mistrzowskie(zawsze ILM albo DD albo na spółę razem), tego na pewno odmówić mu nie można. Niestety gość pewnie jak wpada na plan i łapie za gotowy scenariusz to czepiają się jego debilizmy i głupoty które o zgrozo zawsze próbuje wepchać w filmową rzeczywistość. W jednym z wywiadów Orzi i Kurtzman stwierdzili, że w ich scenariuszu nie było takich scen jak bzykające się pieski, bzykające roboty, moszna devastatatora i chyba nawet wspominali że to nie ich pomysł by Twinsy miały tak dużą rolę w fabule. Niestety Bay stwierdził, że scenariusz trzeba podrasować, ulepszyć i tak dostaliśmy Transformers :ROTF.
Wiele scen których mogłoby nie być które nic, dosłownie nic nie wnosiły do fabuły Bay usilnie nam je pokazuje, tylko nie wiem po co?
Patrząc na film spojrzeniem zwykłego widza który jednak nie łyka każdego gówna które mu się poda stwierdziłbym, że film to nie oglądalne gówno. Patrząc jednak z perspektywy fana i człowieka który dobrze wiedział czego mniej więcej się spodziewać po tym filmie uznaję ten film za mocno średni. W ogólnym rozrachunku dużo rzeczy w tym filmie drażnią i męczą, ale ja drugi raz jednak bawiłem się świetnie i chłonąłem mistrzowskie sceny akcji okraszone genialnymi efektami specjalnymi.
Co mi się nie podobało:
-debilne sceny, ala Bay
-znów pokazanie robotów jako bezduszne drony- to tyczy większości. Co z tego, że jest ileś tam robotów skoro żadnego nie mogę polubić!?
-złe pokazanie postaci Devastatora i Constructiconów.
- żadnej ofiary śmiertelnej wśród autobotów. Dlaczego tylko źli mają ginąć?
-ten cały Leo, beznadziejna postać w dodatku nic nie wnosząca do fabuły- po prostu aby było śmieszniej!
Co mi się podobało? Już o tym wspominałem- epickie walki, mistrzowskie, fotorealistyczne efekty, nie które wyjątkowe sceny z robotami jak na przykład dialogi Megatrona ze Starscreamem, głos Starskiego(cudny) i epizodyczny występ Soundwavea(tak samo głos niesamowity). Zawsze w filmach Bay sprawy techniczne stoją na najwyższym poziomie co niestety nie można powiedzieć o scenariuszu, ale teraz już wiem że to tylko i wyłącznie jego wina i nikogo więcej. Tobie Bay podziękujemy i trzecią część Transów niech weźmie się osobiście Spielberg albo Abrams.
Moja ocena po drugim seansie spada do 6/10 i tak już zostanie. Przymykam oko na głupoty i bawię się znakomicie. Czekam teraz tylko na jakieś fajne wydanie na Blu-Ray

[ Dodano: Pią Sie 21, 2009 22:23 ]
Tak będzie się prezentować na Blu-ray i DVD:
http://www.dvdactive.com/news/releases/transformers-revenge-of-the-fallen.html
Opis dodatków:
Cytat:Both versions will include such special features as a commentary track with director Michael Bay and writers Roberto Orci and Alex Kurtzman. It will also have a variety of featurette's on the making of the film and extended scene's not included in the theatrical cut.

The two sets will both be dual disc editions complete with a myriad of bonus features that include a day in filming with Director Michael Bay and the ability to create your own Transformer. Blu Ray users can also become part of the action with new augmented reality technology that will allow you to interact with Optimus Prime via a holographic image through the use of a webcam. Blu Ray users will be asked to put the Matrix of Leadership back together to bring Prime back to life and help him on his quest!

Two-Disc Special Edition DVD & Blu-ray:
The TRANSFORMERS: Revenge of the Fallen two-disc Special Edition DVD is presented in widescreen enhanced for 16:9 televisions with Dolby Digital English 5.1 Surround, French 5.1 Surround and Spanish 5.1 Surround with English, French and Spanish subtitles. The Blu-ray will be presented in 1080p high definition with English 5.1 DTS-HD Master Audio, French 5.1 Dolby Digital and Spanish 5.1 Dolby Digital with English, English SDH, French, Spanish and Brazilian Portuguese subtitles. The disc breakdown is as follows:

Disc 1:

-- Commentary by Michael Bay, Roberto Orci and Alex Kurtzman

Disc 2:

-- The Human Factor: Exacting Revenge of the Fallen--This multi-chapter
documentary chronicles the entire creation of the film and includes
interviews with the cast and crew:
-- Seeds of Vengeance - Development and Design - After the overwhelming
success of 2007's Transformers, how do the filmmakers top
themselves for the sequel?
-- Domestic Destruction - Production: United States - Michael Bay
believes in going big: Big action and big explosions. Cast and
crew are pushed to the limit as they traverse the U.S. from New
Mexico to Pennsylvania.
-- Joint Operations - Production: Military - No other filmmaker in the
world enjoys the kind of military access and cooperation Michael Bay
has. Here we see just how efficient our armed forces are and the awe
and respect shown by the cast.
-- Wonders of the World - Production: Middle East - You can't
really reproduce Egypt anywhere but Egypt so off we go to Giza and
Luxor.
-- Start Making Sense - Editing - In order to turn over the massive
amount of film as quickly as possible to VFX, four editors work
tirelessly in a unique tag-team approach to shape the film.
-- Under the Gun - Visual Effects - Revenge of the Fallen features the
most complicated VFX in film history. So complicated in fact that
the filmmakers were unsure they would make the deadline. The
DEVASTATOR VFX alone required 83% of ILM's total render farm
capacity.
-- Running the Gauntlet - Post-Production and Release - Working seven
days a week, Michael Bay and company usher the film through sound
design, Digital Intermediate color-timing and a globe-trotting
whirlwind of premieres.
-- A Day with Bay: Tokyo--An intimate and fun all-access journey with
Michael Bay as he travels to Tokyo, Japan for the world premiere of the
biggest film of the year.
-- 25 Years of TRANSFORMERS--Access an all-new featurette celebrating a
monumental milestone for one of Hasbro's most successful and
popular franchises.
-- NEST: Transformer Data-Hub--Explore conceptual artwork created by the
production for 12 of the most popular AUTOBOTS and DECEPTICONS from the
film.
-- Deconstructing Visual Bayhem with Commentary by Pre-Vis Supervisor Steve
Yamamoto-- A series of multi-angle pre-visualization sequences allowing
viewers to learn how some of the film's most spectacular scenes
were created with an introduction by Michael Bay.
-- Extended Scenes

-- Music Video: Linkin Park's "New Divide"

BLU-RAY EXCLUSIVE:

-- The ALLSPARK Experiment--Viewers get their chance to unleash the power
of the recently recovered ALLSPARK shard on Earth vehicles. Begin by
selecting and customizing a vehicle with a selection of parts and
accessories. Then apply the ALLSPARK to this creation and watch what
happens. Applying the ALLSPARK to certain custom combinations enables
four new robot characters with special powers. If viewers discover all
four, they unlock a fifth vehicle, which reveals a top secret message
about the future of the TRANSFORMERS movie franchise.
-- NEST: Transformer Data-Hub--A database of some of the TRANSFORMERS
characters that appear in the new film, offering users access to each
robot's confidential file including:
-- Innovative 3D spin galleries of each robot
-- A timeline for each TRANSFORMERS character charting its origins,
back story and design evolution from toys to animated series to
comics and finally feature films
-- Giant Effing Movie - A very personal look at the making of the movie.

-- The Matrix of Marketing--An archive of the film's promotional media
including trailers, posters and television spots.

A Message for All Mankind
The TRANSFORMERS: Revenge of the Fallen Blu-ray and DVD debut will be supported by one of the largest marketing and promotional campaigns in Paramount Home Entertainment's history. In addition to a multi-million dollar advertising blitz spanning television, print, radio and online, a stellar array of partners has joined forces with the studio to ensure that the AUTOBOTS' message is transmitted to all of the Earth's inhabitants.

Chevrolet returns as a partner with an awesome sweepstakes offering participants the chance to win a dream garage. The winner will select two Chevy vehicles of their choice from the most diverse line-up on the planet, including the coveted Camaro, the all new Equinox, the critically acclaimed Malibu, the legendary Silverado and others. A huge online campaign will drive consumers to a dedicated website to enter to win. Papa John's will launch a massive national promotion in over 2,500 locations and featuring a multi-million dollar national television campaign promoting a $3.00 coupon for the DVD and Blu-ray. Papa John's will also produce over two million limited edition TRANSFORMERS-themed pizza boxes and promote the offer and DVD release on 25 million pieces of direct mail and over 250 million online impressions. Land O'Frost will feature a $3.00 DVD rebate inside five million packages of One Pound Premium® deli pouch lunch meats. The promotion will be executed across nearly 20,000 supermarkets. Perdue will feature a promotion on 2.5 million packages of PERDUE® Refrigerated Breaded Chicken products featuring a $5 DVD rebate that will be promoted through a full-page free-standing insert ad and in-store POP.

Synopsis:
The battle for Earth continues in this action-packed blockbuster from director Michael Bay and executive producer Steven Spielberg. When college-bound Sam Witwicky (Shia LaBeouf) learns the truth about the ancient origins of the TRANSFORMERS robots, he must accept his destiny and join OPTIMUS PRIME and BUMBLEBEE in their epic battle against the DECEPTICONS, who have returned stronger than ever with a plan to destroy our world.

- Ronaldinho - 22-08-2009

Wnerwia niesamowicie to BLU-RAY EXCLUSIVE, mogliby zrobić 3DVD, jeżeli miejsca zabrakło, bardzo nieczyste zagrania wobec tych, których nie stać jeszcze na Blu. Choć osobiście nie mam najmniejszego zamiaru kupować tej części na DVD, ew. za jakieś 15zł w steelbooku jakby było to bym wziął, żeby dodatki pooglądać :) Co prawda miałem do filmu już nie wracać, ale chętnie obejrzę fanedit, który przygotowuje Gieferg, zapowiada się dobrze, jak ktoś chce zobaczyć, to tutaj jest próbka prezentujące jakiego typu będą to cięcia -

- Danus - 23-08-2009

Ronaldinho napisał(a):bardzo nieczyste zagrania wobec tych, których nie stać jeszcze na Blu
Wiadomo za tym stoi kasa, chęć zysku i szybkie wypromowanie nowego nośnika. Mi to nie przeszkadza bo jeśli Imperial wyda DVD w Stellbooku to kupię na Blu i na DVD.:P

[ Dodano: Nie Sie 23, 2009 22:09 ]
Walka w lesie z wersji IMAXowej dłuższa o prawie pół minuty, jeśli kogoś zainteresuje:

Czyli więcej scen walczących robotów. Mam nadzieję, że dadzą na Blu:P

- Ronaldinho - 24-08-2009

Danus napisał(a):http://www.youtube.com/wa...feature=related
Czyli więcej scen walczących robotów. Mam nadzieję, że dadzą na Blu:P

Widziałem ten klip już wcześniej. Jak się da HD i pełny ekran, to bardzo dobra jakość jak na kamerę. Jakoś nie za bardzo se mogę przypomnieć, których 30 sekund nie widziałem w kinie. Najlepsze momenty walki to jak wchodzi muza z jedynki. Scena fajna, ale te przybycie Autobotów na chwilę po śmierci Optimusa jest trochę wnerwiające, na szczęście to końcówka dobrej sceny.

- Danus - 28-08-2009

Generalnie bitka w lesie to najlepsza sekwencja w całym filmie. Dla mnie jest epa i koniec tylko szkoda, że tylko w tych scenach.

[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 10:00 ]
Imperial raczej nie da ciała. Świetna wiadomość:
http://www.imperial-cinep...danie-Specjalne
Blu-ray:
http://www.imperial-cinep...adlych-BLU-RAY-
To wydanie to niezły obciach:
http://www.imperial-cinep...Kolekcjonerskie
W listopadzie czeka niezły wydatek:P

- Akaki - 06-10-2009

Kotleś, coś się potentego z tymi linkami ;).

- Mierzwiak - 07-10-2009

Danus napisał(a):Imperial raczej nie da ciała.
Takie ścierwa wydają w Metalu a Iron Mana nie mogli.

- Danus - 07-10-2009

Wydali tak pierwszą część to wypadałoby wydać tak i drugą. A poza tym w świecie kina istnieją gorsze ścierwa niż Transformers.

- Mierzwiak - 07-10-2009

Nie interesuje mnie to. Ścierwo zostaje wydane w 4 edycjach i zwracam na to uwagę.

- Danus - 07-10-2009

Chyba nie muszę ci przypominać dlaczego Imperial decyduje się wydać takie ścierwo w 4 edycjach?

- Mierzwiak - 07-10-2009

Bo ludzie lubią ścierwa?

W nagrodę za dobrą odpowiedź poproszę lizaka : )

- Danus - 25-10-2009

Dokładnie!
Smaczek w TF2 a dokładniej R2D2 zaszczycił pole bitwy w Egipcie:
[Obrazek: R2D2inTF2.jpg]

- Rodia - 28-10-2009

To nie jest R2-D2. Nie wierzę, żeby tak sprytny i inteligentny droid aż tak się zniżył i zaszczycił swoją obecnością to gówno Baya. To nie może być on, po prostu nie może...