Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16)
+--- Wątek: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI (/Thread-Klasyczne-efekty-analogowe-kontra-CGI--1379)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Mental - 10-05-2022

Klasyczne efekty najlepsze :)

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - OGPUEE - 01-06-2022

Głowa robotowego Michaela Jacksona z Moonwalkera na aukcji:

Jestem pod wrażeniem, gdyż byłem przekonany, że w filmie było jakieś wczesne CGI bądź animacja poklatkowa:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 20-06-2022

Uwielbiam takie starocie:

https://i.imgur.com/FRxffTp.mp4

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - OGPUEE - 20-06-2022

Karel Zeman. Jeden z największych wizjonerów tamtych lat. Mimo, że mają z co najmniej 70 lat, to wciąż się trzymają.

Czasami TVP Kultura je puszcza. I w warszawskim "Iluzjonie" można ujrzeć w wersji dubbingowej.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Kryst_007 - 20-06-2022

Jak dla mnie robią wrażenie te efekty po dziś dzień. Chciałbym by jakiś hipster nakręcił kiedyś film inspirowany stylem Zemana :)

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 20-06-2022

(20-06-2022, 19:34)OGPUEE napisał(a): Karel Zeman. Jeden z największych wizjonerów tamtych lat. Mimo, że mają z co najmniej 70 lat, to wciąż się trzymają.

Skoro juz przy Zemanie jestesmy:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Craven - 25-06-2022

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - shamar - 25-06-2022

(01-06-2022, 02:32)OGPUEE napisał(a): Głowa robotowego Michaela Jacksona z Moonwalkera na aukcji:

Jestem pod wrażeniem, gdyż byłem przekonany, że w filmie było jakieś wczesne CGI bądź animacja poklatkowa:

Chyba czas to odświeżyć bo już niczego nie pamiętam.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 18-08-2022

Takich wrzutek jest pelno, clickbaitwowy thumbnail, tabloidowy poziom wiedzy w sprawie kina i efektow, making-ofowe chrupki dla mozgu. Szczegol.

Wrzucam dlatego, ze jakos to wszystko przebolalem i po prostu smutno troche, gdy sie oglada festiwal blue/green screnow, oraz ludzi w szarych (i zielonych) pantalonach. Nuda panie, nuda:

I tak, teraz w wiekszosci nie ma sensu robic efektow praktycznych, a slaba jakosc CGI jest wynikiem braku czasu i pewnie obcinaniem budzetow, a nie brakiem mozliwosci/zdolności jako takich, ale...kiedys to bylo:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - OGPUEE - 24-08-2022

Po CGI-Pinokiu od Disneya natrafiłem na materiał tego włoskiego sprzed trzech lat:

Okazuje się, że da się! Da się zrobić coś analogowego i bez tony zielonego ekranu! Tego Pinokia nie widziałem, ale wiem co będzie odtrutką po Zemeckisie.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 25-08-2022

Kocham to!

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Craven - 04-10-2022

Świetna laurka dla True Lies ale i nie tylko. Warto obejrzeć całość.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Snappik - 06-10-2022

Ten materiał zmienił moje zdanie o słynnej scenie katastrofy samolotu z The Knowing z Cagem. Do tego materiału uważałem ją za jedną z najbardziej realistycznych scen destrukcji ever. Ogólnie to zabawne, że najlepiej dopracowane wybuchy w CGI mają filmy, które rozgrywają się "dawno temu w odległej galaktyce" ;) 

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 13-10-2022

Mozliwe, ze juz to kiedys wrzucalem, odrobina poklatkowo-animowanego i plastelinowego dobra:

I jeszcze bonusowo:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Mental - 18-10-2022

Kiedyś to było:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Mefisto - 18-10-2022

No tak, ten film już ktoś wrzucał ;)

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Albertino - 18-10-2022

Etam, do nowych Gwiezdnych Wojen las cały zbudowali ;)

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Craven - 18-10-2022

(18-10-2022, 13:23)Mental napisał(a): Kiedyś to było:

Ej, no weź.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 09-04-2023

Fajnie zaserwowana i podlana ciekawostkami lista klasykow (kilka mniej znanych i zapomnianych), idealna na leniwe, swiateczne popoludnie:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Żółte Krzesło - 17-09-2023