Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Pirates of the Caribbean (2003-2017) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Pirates of the Caribbean (2003-2017) (/Thread-Pirates-of-the-Caribbean-2003-2017--496)

- Mierzwiak - 29-04-2011

Lawrence napisał(a):A też nie wiem czy chcę, aby "Piraci z Karaibów" stali się jakimś tasiemcem :???:
Twoje "nie chcę"ma tu akurat małe znaczenie, scenariusz 5. części już powstaje.

Phil napisał(a):film był kręcony 3D czy zrobiony na 3D?
Kręcony, ale z zaufanego źródła wiem że 3D trailer przed Thorem wygląda słabo i - o niespodzianko - 3D w ogóle do tej produkcji nie pasuje.

- Snappik - 12-05-2011

Pierwsze recki mówią, że:
- Depp robi swoje (kto by się spodziewał?)
- Rush robi swoje (kto by się spodziewał?)
- Cruz jest fajna (kto by się spodziewał?!?)
- McShane został zmarnowany (kto by się nie spodziewał?!?!!!!!)
- film jest średni (kto by się spodziewał?)

Nie widziałem jeszcze oceny wyższej niż 3/5. Ale ostrej krytyki też nie ma. Być może będzie lepsze niż AWE.

- Lawrence - 12-05-2011

Aha, można było się domyślić. W sumie dla mnie od początku ta część była niepotrzebna i wszystko wskazuje, że wyszedł taki średniak. Ciekawe czy zawojuje Box Office i ciekawe czy powstanie ta 5 część. Ja mam nadzieję, że nie, zresztą dla mnie ta seria powinna się zakończyć na "At World's End", które też aż tak źle nie oceniam.

- Mr. ?? - 13-05-2011

Mnie się trzy poprzednie filmy bardzo podobały, więc czekam na czwartą część :).

- kormaciek - 18-05-2011

Podbnież najbliżej mu klimatem do pierwszej części, także nie chyba nie będzie źle.

- Mierzwiak - 18-05-2011

Podobnież to wyłącznie odgrzewany kotlet.

Bilety do IMAXa już czekają by je zabrać na sobotni seans : )

- Gieferg - 18-05-2011

Cytat:Podobnież to wyłącznie odgrzewany kotlet.

To część czwarta, nie spodziewam sie niczego innego niż powtórki z rozrywki (i nie mam nic przeciwko temu).

- Mefisto - 18-05-2011

Mierzwiak napisał(a):Podobnież to wyłącznie odgrzewany kotlet.

i

Cytat:Bilety do IMAXa już czekają by je zabrać na sobotni seans : )

= LOL

- kormaciek - 18-05-2011

Lepsze to niż kolejne kolejne części, powiedzmy Bibliotekarza.

- Snappik - 18-05-2011

A ja idę jutro, może zobaczę trailer Transformersów :D

- Azgaroth - 18-05-2011

Cytat:Lepsze to niż kolejne kolejne części, powiedzmy Bibliotekarza.

Wszystko jest lepsze od kolejnej części Bibliotekarza :)

- Mierzwiak - 18-05-2011

Mefisto napisał(a):LOL
Mam przestać chodzić do kina bo grupie ludzi których opinie mam w dupie się nie podobało? LOL

Sam zdecyduję, czy film jest odgrzewanym kotletem, czy nie.

- Mefisto - 19-05-2011

Nie, ale z takim podejściem masz już zaklepane bileciki i to do imaxu - niemalże bareizm idealny

Pobawmy się w Mefisto Nie Przypieprza Się Do Ludzi O Byle Gówno, hm? Robi się to nudne, szczególnie kiedy dzieje się to w prawie każdym temacie. Hamuj, bo nuda przerodzi się w poirytowanie.

- Mierzwiak - 19-05-2011

Mierzwiak, 21.03.2011 napisał(a):trailer póki co najlepszy z dotychczasowych i tak jak poprzednie zapowiada fajną przygodę
Kupno biletów do kina na film po którym oczekuje się fajnej przygody to bareizm? :lol:

- kormaciek - 19-05-2011

Z tego co czytałem, szczególnie dobrze wypadają sceny akcji, ich choreografia i popisy kaskaderskie. W sumie można by się tego spodziewać to R. Marshalu. Ja się wybieram do IMAXu w Katowicach - widziałem tam zapowiedź, w 3D i wyglądało spoko.

- Snappik - 19-05-2011

Najsłabszy film z serii, jeden z najsłabszych sequeli (?) ostatnich kilkunastu miesięcy, wymęczony teatrzyk made by Disney. Na nieznanych wodach nie ma nawet 10% rozmachu filmów Verbinskiego. Usunięto wszystkie Krakeny, Davy Jonesy (logiczne), zombie itd. a zastąpiono je gadką-szmatką i gadką. Akcja totalnie nieatrakcyjna, widać że robił to gość od musicali bo wygląda to jak kolejna wersja tańca z gwiazdami tylko ze szpadami. Ujęcia bliskie, brak szerokich kadrów, epickości tyle co kot napłakał, miejscami wygląda tak jakbyście wybrali się z kumplami na wycieczkę po lesie i wzięli kamerę ze sobą. Budżet tej produkcji to jakieś 30% AWE przy czym połowę zgarnął Depp, Cruz i Rush, którzy byli chyba świadomi, że OST będzie kiepskim zwieńczeniem początku nowej trylogii (po tym co zobaczyłem, nie chcę dalszych odcinków zwłaszcza że zakończenie zapowiada masło maślane).

Podsumowując (i dodając nieco od siebie):

+ Depp, cholernie nierówny ale trzymający fason, klasyczny uśmieszek i awanturnik, który lubi chachmęcić.
+ Cruz, pieprzna dziewucha, ładna, ale niewykorzystana przez scenariusz.
+ scena z syrenami, jedyna widowiskowa akcja w tej niskobudżetowej produkcji
+ Zimmer, walący repetę, ale dalej się miło tego słucha, zwłaszcza jak głośniki w kinie są podkręcone
+ ze 2-3 dowcipne dialogi
+ Barbossa, Rush jak zwykle nie zawodzi.

- fabuła - o niczym, niby są dwa wątki, ale to powtórka po Skrzyni Umarlaka, ciągnie się jak ser
- wygląd, to straszne co zrobiono z designem, scenografią i akcją. Teraz doceniam Verbinskiego, facet przynajmniej robił widowiska, tu mamy Teatr Telewizji. Zero rozmachu.
- McShane, z przykrością stwierdzam, że Al Swearengem postrachem piratów nie jest.
- występ Keitha Richardsa, wymuszony, niepotrzebny, nieśmieszny (miała być to autoparodia Keitha, ale nie wyszło)
- cały fragment londyńskiej przygody, wiem co chcieli zrobić twórcy ale sorry, nie wyszło to. Antyklimat.
- misjonarz, wtopa roku jeśli chodzi o postać, casting, whatever. Bloom to przy nim Stallone.
- dowcipy niskich lotów.
- końcowa bitka
- ILM nie wysiliło się przy postprodukcji (w sumie nie miało co robić)
- na miejscu Bruckheimera przeprosiłbym widzów za tą taniochę

2/10

- Gieferg - 19-05-2011

A trailer Transformersów chociaż zobaczyłeś?

No i jak to 3D w tym filmie wypada?

Cytat: OST będzie kiepskim zwieńczeniem początku nowej trylogii

eee... what?

I weź jeszcze mi powiedz jak oceniasz poprzednie części żeby było wiadomo jak się odnieśc do twojej oceny.

Cytat:Budżet tej produkcji to jakieś 30% AWE

Raczej 2/3, inna sprawa że film może wyglądać taniej, a zwiastuny w zasadzie by na to wskazywały.

Na Rottenach na razie 38% (dla porównania poprzednie częsci miały odpowiednio: 78/54/45) z drugiej strony Prince of Persia, który ma u mnie 9/10 tam dostał 36% więc się tym nie przejmuję.

- Snappik - 19-05-2011

Zwiastuna TFów nie było (żal, kiedy oni chcą go puszczać, premier 3D nie będzie tak dużo w następnym miesiącu.

No i jak to 3D w tym filmie wypada? - średnio na jeża. Nie ma na czym dokładnie oka zawiesić, a najefektowniejsze ujęcie z 3D pokazano w zwiastunie (Cruz i przebicie drzwi szpadą). żeby nie było - źle nie jest, to nie konwersja, po prostu nie ma fajerwerków. 3D nie robi wrażenia jeśli przez 90% czasu widzimy gadające głowy.

eee... what? - OST miało być początkiem nowej trylogii, ale z taką prasą wątpie aby zrobili kolejne części. Materiał jest miałki.

I weź jeszcze mi powiedz jak oceniasz poprzednie części żeby było wiadomo jak się odnieśc do twojej oceny.

Czarna Perła - 8/10 (super przygoda)
Skrzynia - 6/10 (trochę za dużo efekciarstwa)
AWE - 5/10 (za dużo mieszania w fabule)

Raczej 2/3, inna sprawa że film może wyglądać taniej, a zwiastuny w zasadzie by na to wskazywały.

Nie wiem ile wyniósł budżet, jedne źródła mówią że równe 100 milionów, inne że 200 (sic!). Ten film wygląda strasznie tanio, scenografia to właściwie jedna wielka dżungla + trochę Londynu w CGI (ale też bez fajerwerków, Sherlock Holmes pod tym względem bije Piratów na trzy baty).

EDIT

Kumpel skomentował film w ten sposób: przynajmniej na kostiumy kasy im starczało. :twisted:

- Gieferg - 19-05-2011

Cytat:ale z taką prasą wątpie aby zrobili kolejne części.

AWE też recenzji nie miał zbyt dobrych, ale gdy chodzi o sequele liczy się przede wszystkim $$$Box-Office$$$ (patrz również: powszechnie zjechany Transformers:ROTF, którego sequel już niebawem)

Cytat:jedne źródła mówią że równe 100 milionów,

Jakie to źródła bo pierwsze słyszę (i nie wierzę).

- Snappik - 19-05-2011

Gdzieś tam kiedyś przeczytałem (już nie pamiętam gdzie). Jeśli wydali 200 baniek to NA CO TO WYDALI?!? Cała ekipa poszła chlać rum czy jak? Serio, nie pojmuję. Przecież to najgorzej wyglądający blockbuster tego roku, pobije go byle co, może nawet Bitwa Warszawska.