Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien (1979) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Alien (1979) reż. Ridley Scott (/Thread-Alien-1979-re%C5%BC-Ridley-Scott--233)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Gieferg - 29-01-2024

Skoro do tej pory nie widziałem to dla mnie nowe.

Alien (1979) reż. Ridley Scott - Nemo - 21-02-2024

Jak ma ktoś 1000 NBP-owskich złotych:

https://m.olx.pl/d/oferta/alien-the-original-art-edition-CID751-IDYaOR7.html?fbclid=IwAR3dKOTtp1Du5tF83aC7DUA-laNmr-2Pbma3E9KfdYt6EGbFmtjfmhh8LLE

[Obrazek: 91cf5952f96a10e43749a9fa65d932c3.jpg][Obrazek: ec4914bf2827228a1473d993d3eb1edd.jpg][Obrazek: c8616a9422efbd0668b09484676d7e9a.jpg][Obrazek: 38889818c57cb1bfdf53d3ba4e7cc0e2.jpg][Obrazek: 1cbf53f99883ff8d7e4cc9410b6a76f5.jpg]

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Bucho - 29-07-2024

Samojebka robiona przez szesc lat przez milosnika Alien, nawet niezle:

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - shamar - 17-08-2024

Postanowiłem przed tym nowym powtórzyć se 1-4, w wersjach rozszerzonych.
I przy okazji przyjrzeć się czy są tam też głupoty podobne do tych z "Prometeusza". No i na co zwracałem uwagę lata temu przy powtórce. Widzę też, że jest temat "nieścisłości".

Może nie ma czegoś na taką miarę jak kretyni z "Covenanta" czy "Prometheusa" ale są tam dziwne sceny. Np.
* idź po kotka,
* muszę uratować kotka
* scena z Dallasem, którego mają na czytniku ale nie ostrzegają w porę
* Ash materializujący się w pokoju z Ripley

Inne sprawy, które chyba zawsze mi się rzucały to KIEPSKA scena "bójki z Ashem" i KIEPSKI finał.
Tak, finał jest KIEPSKI. Alien, nie wiedzieć czemu, siedzi se uśpiony w tym kokpicie, po czym pyk wydmuchujemy go i koniec.

Byłbym zapomniał: usunięcie klimatycznej sceny z uprowadzonym Dallasem to pomysł DEBILNY.

To ciągle dobry, klimatyczny film ale momentami się zestarzał.

7+/10

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Doppelganger - 17-08-2024

(17-08-2024, 17:49)shamar napisał(a): Może nie ma czegoś na taką miarę jak kretyni z "Covenanta" czy "Prometheusa" ale są tam dziwne sceny.  Np.
* idź po kotka,
* muszę uratować kotka
* scena z Dallasem, którego mają na czytniku ale nie ostrzegają w porę
* Ash materializujący się w pokoju z Ripley

Inne sprawy, które chyba zawsze mi się rzucały to KIEPSKA scena "bójki z Ashem" i KIEPSKI finał.
Tak, finał jest KIEPSKI. Alien, nie wiedzieć czemu, siedzi se uśpiony w tym kokpicie, po czym pyk wydmuchujemy go i koniec.  

Byłbym zapomniał: usunięcie klimatycznej sceny z uprowadzonym Dallasem to pomysł DEBILNY.

To Ty się zestarzałeś.

Kot podkreśla to że Ripley jest kobieta a te zawsze przedkładają uczucia nad myślenie, ergo, Ripley zachowała się tutaj nieracjonalnie i emocjonalnie, wypisz wymaluj moja kobieta.

Dallasa przecież ostrzegają, tylko ze on był w miejscu skąd niełatwo uciec.

Ash pojawiający się zza pleców Ripley to taki mały jump scare i swietnie działa. Poza tym, przecież on mógł ja cały czas śledzić albo mogła się zamyślić.

Bójka z Ashem jest dziwaczna bo to android i widać ze oni nie wiedza jak sobie z nim radzić.

Alien siedzi w kokpicie bo chciał się po cichu przemycić na Ziemię, nawet w pierwotnym scenariuszu to było.

Klimatyczna scena z Dallasem - ok, tu można dywagować bo jest świetna, ale tam chodziło o tempo końcówki.

A dlaczego nie wspomniałeś o genialnej scenie jak Dallas rozmawia z Matką i zaczyna rozumieć powagę sytuacji? To tego się można czepiać, ze Scott to usunął. 

10/10 i jeden z najlepszych filmów w historii gatunku, takie top 3 na pewno.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - shamar - 17-08-2024

(17-08-2024, 20:09)Doppelganger napisał(a): Kot podkreśla to że Ripley jest kobieta a te zawsze przedkładają uczucia nad myślenie, ergo, Ripley zachowała się tutaj nieracjonalnie i emocjonalnie, wypisz wymaluj moja kobieta.

Wcześniej ją nie obchodził.

Cytat:Dallasa przecież ostrzegają, tylko ze on był w miejscu skąd niełatwo uciec.

Scena z Dallasem jest niedorbiona. Bo jak rozumiem, skaner pokazuje tam płaszczyznę w poziomie. On natomiast postanowił schodzić w pionie. Ale ciągle nie zmienia to faktu, że do samego końca nie mówili mu z której strony ma wroga. Dopiero chwilę przed finałem tekst "nie w tą stronę". No słaba ta pomoc.

Cytat:Ash pojawiający się zza pleców Ripley to taki mały jump scare i swietnie działa. Poza tym, przecież on mógł ja cały czas śledzić.

Tyle, że te drzwi wydawały DŹWIĘK. Więc powinna się zorientować, że ktoś wszedł.

Cytat:Alien siedzi w kokpicie bo chciał się po cichu przemycić na Ziemię, nawet w pierwotnym scenariuszu to było.

W sensie, że jest tak inteligentny, że wie co to Ziemia ale tak głupi, żeby się ujawniać?

Cytat:A dlaczego nie wspomniałeś o genialnej scenie jak Dallas rozmawia z Matką i zaczyna rozumieć powagę sytuacji? To tego się można czepiać, ze Scott to usunął. 

Ta też była dobra. Ogólnie to ta rozszerzona (a widziałem ją dopiero pierwszy raz choć mam już ze 20 lat) to takie mini w porównaniu do kolejnych 2ch filmów.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - al_jarid - 17-08-2024

(17-08-2024, 20:09)Doppelganger napisał(a): [
Kot podkreśla to że Ripley jest kobieta a te zawsze przedkładają uczucia nad myślenie, ergo, Ripley zachowała się tutaj nieracjonalnie i emocjonalnie, wypisz wymaluj moja kobieta.

A to tylko taka miejska legenda, że jak pisali scenariusz, to nie brali pod uwagę, jakiej płci będą aktorzy grający poszczególne role? Bo już od dawna przewija się taka pogłoska. I wtedy ten argument, że kot ma podkreślać kobiecość bohaterki by nie działał.

Zresztą, co się czepiacie? To było fajne rude kocisko, sam bym po niego wrócił.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Dr Strangelove - 17-08-2024

(17-08-2024, 20:33)shamar napisał(a):
Cytat:Ash pojawiający się zza pleców Ripley to taki mały jump scare i swietnie działa. Poza tym, przecież on mógł ja cały czas śledzić.

Tyle, że te drzwi wydawały DŹWIĘK. Więc powinna się zorientować, że ktoś wszedł.
Jezu shamar to już jest czepialstwo na najwyższym, olimpijskim poziomie :D

Nigdy nie zdarzyło Ci się zamyślić na przykład? Mózg koncentruje się na czymś ważnym w danej chwili, pozostałe zmysły są "wyciszone" i ktoś wchodzi i dopiero jak Cię stuknie w ramię, to orientujesz się, że nie jesteś sam?

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Bucho - 17-08-2024

(17-08-2024, 22:41)Dr Strangelove napisał(a): Nigdy nie zdarzyło Ci się zamyślić na przykład?

Szamara pytasz :)

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Gieferg - 18-08-2024

Jak ktoś nie daje Alienowi 10/10 to nie ma sensu z nim gadać w temacie kina :P

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - al_jarid - 18-08-2024

A ja to nawet bym się zgodził z Shamarem co do finału. Może nie powiedziałbym, że kiepski, ale słabszy niż reszta filmu.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - simek - 18-08-2024

Ten argument o za krótkich majtach mnie przekonał, zmieniam ocenę: 9/10. Gdyby nie majty, byłaby dycha, ale w ostatnich scenach Scott się wyłożył.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Scheckley - 18-08-2024

Najlepiej jakby założyła stringi :P

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - shamar - 18-08-2024

Nie wiem do uja wafla na ile to prawda. A nie chce mi się weryfkować ale po 1, gdzieś pisało, że ona w ogóle chciała bez majtek (co wydaje się mało wiarygodne) a Scott wkurzał się na nią, że te majtki ma tak opuszczone (to miał być jej bunt/wkład).

Oczywiście zaraz to ktoś obali pewnie.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - OGPUEE - 18-08-2024

Ja czytałem (i to na starym KMFie), że w finale Ripley miała być całkiem na golasa, ale wiadomo cenzura itd.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - shamar - 18-08-2024

Wlaśnie to napisałem _)

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Nemo - 18-08-2024

(18-08-2024, 14:34)simek napisał(a): Ten argument o za krótkich majtach mnie przekonał, zmieniam ocenę: 9/10. Gdyby nie majty, byłaby dycha, ale w ostatnich scenach Scott się wyłożył.

W jednym z odcinków "Świata według Bundych" faceci rozmawiają o najseksowniejszych damskich tyłkach. Ktoś wymienił Sigourney Weaver, na co padła riposta: "Nie, bo jej tyłek dotykał Obcy".

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Melvin27 - 21-10-2024

Alien (1979)

W sumie to wszystko zostało już chyba powiedziane na temat tego filmu przez te 45 lat, bo nie przychodzi mi do głowy nic nowego co mógłbym w tym filmie pochwalić. W filmie, który jest dla mnie praktycznie bez wad, jest to chyba mój ulubiony horror i napewno jeden z moich ulubionych filmów sci-fi.

Każdy element jest tutaj na najwyższym poziomie, ale wczoraj jeszcze bardziej uświadomiłem sobie jak dobry jest tutaj ten element ludzki związany z całą ekipą. Na pokładzie nostromo znajduje się 7 postaci i każda z nich ma charakter i jest wiarygodna. Miałem kiedyś problemy z Lambert,w sensie że jej nie lubiłem, ale wczoraj uświadomiłem sobie że ona w sumie była normalną kobietą, którą ta sytuacja mocno przerosła. A każdy reaguje na swój sposób na kryzysowe sytuacje.
Ripley jest oczywiście zajebista i ogólnie super to zrobił Scott że pozwolił jej naturalnie stać się główną bohaterką za sprawą tego jak zachowuje się ona w stosunku do tego co się dzieje na pokładzie.

Inną rzeczą którą sobie wczoraj uświadomiłem było to że w całej historii kinowej fantastyki nie było nigdy potwora który byłby tak przerażający jak ksenomorf. Jego ruchy, obślizgłość i ten paskudny łeb są po prostu niesamowite. Scenę narodzin widziałem już mega dużo razy ale za każdym razem oczekuję tego momentu w napięciu.

Uwielbiam też po prostu to jak ten film wygląda. Scenografia i zdjęcia są na najwyższym poziomie a klimat wylewa się dosłownie z ekranu miejscami. Sam statek jest mega fajnie zaprojektowany, gdzie z jednej strony jest przyszłościowy a z drugiej czuć w nim zaleciałości kina sci fi lat 70.

10/10

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Diaz - 21-10-2024

Bardzo dobra jest też wycięta scena rozmowy załogi po narodzinach i ucieczce małego obcego. Brett dopytujący Asha dlaczego pozwolił obcemu uciec, ustalanie planu działania i ogólnie wiecej interakcji miedzy bohaterami.

RE: Alien (1979) reż. Ridley Scott - Melvin27 - 21-10-2024

No właśnie, nie napisałem nic o Ashu a ma w tym filmie masę dobrych scen, na czele z tą w końcówce, gdzie jest przerażający. Ale nawet poza tym ma kilka malutkich scen gdzie po prostu widać jego reakcje na jakieś wydarzenie gdzie człowiek już powoli wie że coś z nim jest nie tak.