Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Blade-Runner-2049-2017-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--3916)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 08-05-2017

Puste pomieszczenia, twarze aktorów na tle gładkich ścian, cyfrowy "czysty" look. Przeciwieństwo tego, co można było zobaczyć w jedynce. Może w skończonym filmie wyjdzie to lepiej, ale na razie oceniamy zwiastun.

Czego mają dowieść te dwa screenshoty powyżej? No fucking idea.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Grievous - 08-05-2017

Liczyłem na bardziej zużyte, namacalne retrofuture. A tutaj faktycznie takie "Ghost in the Shell 2'.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Badus - 08-05-2017

Z obozu "Boże, dlaczego?!" przechodzę do "ok, na fali rebooto-sequelozo-chujozy być może nie będzie to całkowite gówno (przynajmniej wizualnie)".
Przyłączam się do obozu jęczących, że za sterylnie, ale post-produkcja idzie pełną parą, więc finalnie może być lepiej.
Do Goslinga nic nie mam - pasuje mi bardziej niż dziadek-Ford.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Predator895 - 08-05-2017

Brakuje mi tego syfu i wszechobecnego deszczu z brudem. Ogółem sekwencje dialogowe są za spokojne brak gadżetów we wnętrzach , na drugim palnie nic się nie dzieje... pożyjemy zobaczymy :P

Tak to jest jak sie odpowiada bez cytatu na coś, co było pięć postów wcześniej. Nie wiem co jest bardziej nie tak z tymi ujęciami niż z resztą zwiastuna. Mnie uderzyła bardziej 13-ta sekunda i mega-beznadziejne ujęcie będące kwintesencją mojego problemu z wyglądem tego filmu.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gambit - 08-05-2017

Mnie tam uderzyła 0:52 ale to taki boner alert raczej :)

No tak, puste wnętrza. So interesting.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Snappik - 08-05-2017

A mi się podoba. Albo inaczej. BARDZO mi się podoba. Wiem o co chodzi z ujęciem z 58 sekundy niektórym, ale w post produkcji na pewno to poprawią :)

Zapowiada się kawał efektownego, klimatycznego s-f. Fajnie wypadł także Leto.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gambit - 08-05-2017

Dla mnie BOMBA

[Obrazek: screen-shot-2017-05-08-at-12-39-11-pm.png?w=1438]

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Bzyku - 08-05-2017

Porównując oryginał do tego, co tu zobaczyłem...

Mówicie, że ten trailer jest "sterylny" - i z tym się zgadzam. Też odnoszę takie wrażenie. Mimo, że wizualnie jest ok, to brakuje trochę tego klimatu z oryginału.
Tu właśnie wychodzi geniusz i robota Jordana Cronenwetha, który właściwie w każdym ujęciu oryginału "ożywiał" tło i dtugi plan grą świateł. Najlepiej to widać w scenie gry Ford poznaje Rachel w siedzibie Deckarda.
Tutaj brakuje takich zabiegów, jak również tej całej dbałości o scenografię (masa z pozoru nic nie znaczących znaków, symboli, szyldów itp.) , przez co powstaje wrażenie sterylności. I pierwsze oznaki tego, że Villeneuve jednak nie odtworzy klimatu oryginału.

No, ale... poczekamy zobaczymy.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 08-05-2017

(08-05-2017, 19:40)Gieferg napisał(a): Puste pomieszczenia, twarze aktorów na tle gładkich ścian, cyfrowy "czysty" look.  Przeciwieństwo tego, co można było zobaczyć w jedynce.  Może w skończonym filmie wyjdzie to lepiej, ale na razie oceniamy zwiastun.

Dołączam do malkontentów.
Ale w kinie jestem w dniu premiery.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Snappik - 08-05-2017

Dla mnie też. W ogóle ten zwiastun zapowiada świetny miks właśnie takich "pustych" przestrzeni z saj-faj pierdolnikami i hologramami. Będzie dobry balans i różnorodność :)

EDIT

Odniosłem się do postu Gambita :)

Cytat:esteś jednym z tych ludzi, którzy nie rozumieją wycieczek za granicę, prawda? :)

yyyy... WTF?

Jestem jednym z ludzi, którzy zachwycali sie wypełnionymi detalami wnętrzami w Blade Runnerze o których projektowaniu jest całkiem sporo w dodatkach do filmu. A tu co powiedzą? "no i w tej scenie postanowiliśmy jebnąć w tle puste ściany, tak samo jak w poprzedniej" ?
Poza tym jaki sens miałoby budowanie czegoś takiego jak to, co widać w 13 sekundzie?

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Kluski - 08-05-2017

Denis Villeneuve napisał(a):Failure is not an option.

No, chyba jednak jest.

Miałem płakać i drzeć szaty, ale argument o długiej postprodukcji mnie jednak stonował. W tej postaci wygląda to naprawdę tragicznie: generyczne, sterylne, plastikowe... nie tylko dekoracje, ale ogólnie każdy kadr. W zasadzie wszystko już zostało napisane. Porównanie do GiTS też, niestety, bardzo trafne. Wygląda to bezpłciowo, momentami jak jakaś reklamówka ala Bagiński. Napisałbym, że to HD niszczy klimat, ale to mylne założenie.

Ta scena nawet w 4K nie straci wiele z klimatu:

i też trudno oddać dokładnie w słowach co tworzy ten "feel", który jest w oryginalne, a którego nadziei brutalnie pozbawia nas to co zaprezentowano w zwiastunie.

Cytat:Odpowiesz na pytanie? :)

Nie rozumiem jak można nie rozumieć sensu wycieczek za granicę ani tego jaki to ma związek z tematem, więc WTF jest jedyną odpowiedzią jakiej mogę udzielić.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Mierzwiak - 08-05-2017

No ładne te kadry, ale z Blade Runnerem to mi się w ogóle nie kojarzy.

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Corn - 08-05-2017

No ja generalnie wypowiem się za dekadę albo i dwie, bo pierwszy BR też od razu nie był przyjęty ciepło :)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Gal Anonim - 08-05-2017

(08-05-2017, 18:46)nawrocki napisał(a): Już teraz można stwierdzić, że scenariusz będzie najsłabszym ogniwem tego filmu.
Dlaczego?

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - nawrocki - 08-05-2017

To tylko mimochodem rzucona uwaga i nie należy brać jej w stu procentach dosłownie, ale gadka o "niezapisanej księdze", scena z "They now you are here", postacie Bautisty i Leto, zapowiadają się dość pretensjonalnie i schematycznie. Oczywiście, może się okazać zupełnie odwrotnie, ale na ten moment takie mam właśnie wrażenie i jestem dosyć pewny, że moje odczucia nie ulegną zmianie po seansie. :)

RE: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Krismeister - 08-05-2017

Nie znam kompletnie oryginału, ale ten zwiastun jest dla mnie po prostu perfekcyjny. Muzyka, zdjęcia, Jared może w końcu dostanie coś porządnego do zagrania. Jestem 100% na tak. Muszę obowiązkowo nadrobić zaległości i obejrzeć pierwszą część.