Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16)
+--- Wątek: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI (/Thread-Klasyczne-efekty-analogowe-kontra-CGI--1379)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - OGPUEE - 18-03-2024

Efekty w Darby O'Gill and the Little People:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 18-03-2024

Uwielbiam takie materialy <3

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Snappik - 25-04-2024

Za dzieciaka oglądałem dużo Hulka z Billy Bixbym. Serialik miejscami krindżowy, dzisiaj trąci myszką ale w mózg na zawsze wryła mi się scena pierwszej transformacji w "zielonego". 
Tutaj od 2:55, ale tak naprawdę cała otoczka sceny jest żywcem wyjęta ze Strefy Mroku. Hasło "dzisiaj się już tak nie kręci" pasuje chyba idealnie.

Moim zdaniem, tak "analogowe" podejście przebija wszystkie CGI zabawy w nowych Marvelach.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - SonnyCrockett - 29-04-2024

Dla mnie najstraszniejszy aspekt tego filmu to nieudolny proces wymiany tego koła. :)

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Danus - 29-04-2024

(25-04-2024, 22:11)Snappik napisał(a): Za dzieciaka oglądałem dużo Hulka z Billy Bixbym. Serialik miejscami krindżowy, dzisiaj trąci myszką ale w mózg na zawsze wryła mi się scena pierwszej transformacji w "zielonego". 
Tutaj od 2:55, ale tak naprawdę cała otoczka sceny jest żywcem wyjęta ze Strefy Mroku. Hasło "dzisiaj się już tak nie kręci" pasuje chyba idealnie.

Moim zdaniem, tak "analogowe" podejście przebija wszystkie CGI zabawy w nowych Marvelach.
Sama transformacja wyglada dramatycznie zle. Sa praktyczne efekty ktore warto chwalic, ale nie to. Przemiana Bannera w Avengers z finalowej bitwy w Nowy Jorku to mistrzostwo ktorego do tej pory nic nie przebilo.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Snappik - 29-04-2024

Scena transformacji z Avengers jest dla dzieci.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Żółte Krzesło - 29-04-2024

Czwarta część serii o niewidocznym CGI.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Danus - 29-04-2024

(29-04-2024, 18:01)Snappik napisał(a): Scena transformacji z Avengers jest dla dzieci.
Być moze jest dla dzieci, nie mi to oceniac, ale to jak zostalo wykonane nic przed ani po tym nie ma prawa sie z tym rownac.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - OGPUEE - 26-08-2024

Blog zbierający wszystkie możliwe sceny z matte painting. Warto obczaić i zaskoczyć niektórymi przykładami:
https://nzpetesmatteshot.blogspot.com/

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Corn - 26-08-2024

Szukałem kiedyś czegoś takiego! Dziękówa

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 20-10-2024

Wiem, ze w ostatnich latach nastapil czesciowy powrot do rozwiazan ery analogowej, zwlaszcza jezeli mowa o make-upie i animatronice, ale kiedys to bylo:

Chyba najpelniejszy wglad z kariere Bottina:

Material dla mnie z malym twistem, bo myslalem, ze on juz od cwierc wieku byl na pelnej emeryturze, a tu sie okazuje, ze pracowal goscinnie przy jednym z tych wazniejszych odcinkow Gry o tron:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 21-10-2024

Za gowniaka moim ukochanych rodzajem F/X byla animatronika i special make-up, zdecydowanie. Nastepnie stop/go motion, miniatury i finalnie efekty komputerowe. Jezeli mowa o CGI to tylko w pierwszych latach, gdy fascynowalo i pobudzalo wyobraznie, mimo umownosci opartej na dalekiej od perfekcji jakosci - wiecie, wczesna lata, tak do konca lat 90, efekty komputerowe zazwyczaj mocno wspierane animatronika i miniaturami. Z biegiem czasu i uplywem lat coraz bardziej docenialem mate painting, ktory dzisiaj uwazam za najgenialniejszy rodzaj praktycznych efektow filmowych. Dzisiaj ta technika w zasadzie jest zapomniana/martwa (ta klasyczna) i nieuzywana, ale im wiecej ogladam materialow zwiazanych z tym efektem to coraz bardziej kocham te tradycyjnie malowane na szkle swiaty.

Wpierw jeden z odcinkow Movie Magic, klasyk, zapewne tu juz wrzucany, ktory zreszta znaja wszyscy kinomani, bo smigal w polskiej tv:

Wyborna rzecz:

Na deser ten cudowny montaz:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - slepy51 - 23-12-2024

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Mefisto - 26-12-2024

Dobrze wiedzieć, że oni nadal biegają w maseczkach po planie.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - slepy51 - 10-03-2025

Nie wiedziałem za bardzo gdzie to dać a naprawdę warto obejrzeć, świetny materiał:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - OGPUEE - 11-04-2025

A ode mnie inny materiał o animatronikach:

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - slepy51 - 02-06-2025

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 02-08-2025

Panowie, polecam, cudowny maly material:

Ilez to radosnego szrotu lat 80/90 powstalo w podobnych warunkach i cieszylo nasze oczy, w epoce VHS.

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - Bucho - 17-08-2025

<3

RE: Klasyczne efekty analogowe kontra CGI - slepy51 - 21-08-2025