Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 21-11-2016

Best. Bank robbing. Ever.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - tchopz - 21-11-2016

FFS, nie róbmy spoilerów chociaż do premiery danego odcinka na HBO. Tej oficjalnej o 20, nie tej o 2 w nocy. ;)
Albo to chociaż oznaczajmy, ok?

Jarod, nie zmuszaj mnie do oglądania Westworld w poniedziałkowe poranki w robocie!

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 21-11-2016

Ale jest napisane, że wątek spoilerowy. ;)

Jak dotąd, według mnie, najgorszy odcinek.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - raven.second - 21-11-2016

Cytat: najgorszy odcinek
A gdzie tam. Nie jest najgorszy, całościowo nie odbiega wcale od poprzednich, ma tylko jeden znaczący minus, to wszystko. MiB jednak w zupełności to wynagradza.
Cytat:z pierdyliarda hostów akurat tego wzięli
Ten jest chyba najnowszy ze wszystkich, jakie są w magazynie, no nie? Lepiej wziąć w miarę świeżego, niż jakiegoś starego, brudnego i zaniedbanego. No i aktor z niego potężny, krótka i wiadoma scenka jest jedną z moich ulubionych w tym sezonie.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 21-11-2016

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 22-11-2016

Rozumiem, że żółty jest zafascynowany Maeve i odczuwa wobec niej empatię, ale jak wyjaśnić zachowanie Sylvestra, który mógłby ją "sprzedać" milion razy? 
Twórcy pisali, że w 8 odcinku ich zachowanie zostanie wyjaśnione. Nie zostało. 

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - BezcelowyAlbatros - 22-11-2016

Dużo kontrowersyjnych pomysłów w ósmym epizodzie i nie wiem, czy mi wszystkie mi się podobają czy nie. Nie czepiałbym się "nadpisywania kodu" przez Meave, bo ona w zasadzie nie zmieniała kodu, tylko skrypt, to jest nie wpływała na sposób działania innych hostów, a jedynie na historię. Zmiana algorytmów poruszania się i zachowania NPC-ów w grach to nie jest ten sam poziom dewelopingu, co zmiana całego kodu gry.

Widzę, że nikt nie poruszył tego, że dostaliśmy kolejną mocną przesłankę przemawiającą za tym, że William = MIB. Host, który jest przynętą Wyatta, to Angela - laska, która przywitała Williama w drugim epizodzie. No, jak to spotkanie nie jest jawnym dowodem na dwie różne linie czasowe, ta ja już nie wiem co ;--)

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 22-11-2016

[Obrazek: DUuXTl0.jpg]

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 22-11-2016

Nie łapię jaki to niby miałby być dowód, sporo starszych hostów się kręci po parku i są przerzucani z miejsca na miejsce. Ja mam za to solidniejszy dowód na brak odrębnych linii czasowych (poza retrosami ofc) - zasypane miasteczko odwiedzają zarówno William z Dolores jak i wcześniej Ford.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - BezcelowyAlbatros - 22-11-2016

(22-11-2016, 01:56)jarod napisał(a): Nie łapię jaki to niby miałby być dowód, sporo starszych hostów się kręci po parku i są przerzucani z miejsca na miejsce. Ja mam za to solidniejszy dowód na brak odrębnych linii czasowych (poza retrosami ofc) - zasypane miasteczko odwiedzają zarówno William z Dolores jak i wcześniej Ford.

Miasteczko mogło być równie dobrze zasypane 30 lat wcześniej, kiedy William przybywa tam z Dolores. Zresztą nie jestem pewien, ale kiedy odwiedza je Ford, to chyba nie widać już nic poza tą spaloną (?) wieżą kościoła, a kiedy są tam Dolores i Will to jednak trochę więcej ruin spod piasku wystaje. :--) Za tym, że stan miasta mógł być taki a nie inny trzydzieści lat przed tym, kiedy widzimy, jak odwiedza je Ford, przemawia również to, że kiedy było w swym okresie świetności, była to jeszcze wczesna faza rozwoju hostów a sama osada nie była dostępna dla gości. Zatem musiało zostać zniszczone i zasypane jakiś czas przed tym, nim zaczęto udostępniać park turystom.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 22-11-2016

(22-11-2016, 00:02)kawa i papierosy napisał(a): Twórcy pisali, że w 8 odcinku ich zachowanie zostanie wyjaśnione. Nie zostało. 

Prawda jest taka, że ten serial niebezpiecznie zmierza w kierunku tandety rodem D-klasowych filmów o cyborgach z VHSów ;)
Już widzę Maeve robiącą za terminatora ;)

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 22-11-2016

Ktoś pytał po co niby mialyby byc rozne linie czasowe w serialu. Ten odcinek dosc dosadnie pokazuje dlaczego: żeby przybliżyć nam emocje towarzyszące hostom i pokazac jak dzialaja ich wspomnienia. Tak, jak Dr. Manhattan w "Watchmen" mają to poczucie, ze istnieją w kazdej z linii czasowych tak samo. Ciekawe.

Zreszta potwierdzenie innych linii czasowych juz mamy w tym odcinku zważywszy na to, jak MIB odnosi się do byłej Elona Muska, która w pierwszych scenach Williama miała zupelnie inną rolę. :)

A sam odcinek bardzo fajny. Rzeczywiscie moze bym sie zgodzil z tym, ze zachowanie techników takie se, ale z drugiej strony rozumiem też, że boją się spiny, a Azjata ma fetysz roboci. ;)

(21-11-2016, 23:11)raven.second napisał(a): Nadpisanie kodu i stworzenie z Maeve czegoś w rodzaju moderatora albo innego młodszego administratora to faktycznie przesada
Dlaczego?

(22-11-2016, 01:47)BezcelowyAlbatros napisał(a): Dużo kontrowersyjnych pomysłów w ósmym epizodzie i nie wiem, czy mi wszystkie mi się podobają czy nie. Nie czepiałbym się "nadpisywania kodu" przez Meave, bo ona w zasadzie nie zmieniała kodu, tylko skrypt, to jest nie wpływała na sposób działania innych hostów, a jedynie na historię. Zmiana algorytmów poruszania się i zachowania NPC-ów w grach to nie jest ten sam poziom dewelopingu, co zmiana całego kodu gry.
Własnie tak. Nie widze problemu. Maeve gra na lekkich kodach, i tyle.

jarod napisał(a):Nie łapię jaki to niby miałby być dowód, sporo starszych hostów się kręci po parku i są przerzucani z miejsca na miejsce.
Jakiś przykład? Bo poza Lawrencem, który też jest/może byc dowodem na rozne linie czasowe, to nie przypominam sobie żadnego (i w sumie on tez nie bardzo pasuje do tego). Zmieniono ojca Dolores, ale nie przydzielono mu innej roli. A reszta ma cały czas te same role. Mogą zmieniac się ich miejsca ewentualnie, ale nie role. Byla Elona Muska zmienila się z hosta witającego gości na hosta biorącego udział w świezutkiej kampanii Forda. Nie przypominam sobie podobnego skoku.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - tchopz - 22-11-2016

Przecież 2 foty z tryptyku wrzuconego przez kawę i papierosy pochodzi właśnie z 8 odcinka. Widzimy tę panią we wspomnieniach Dolores w jeszcze niezasypanym miasteczku, a potem w nowej fabule Forda. I to chyba scena po scenie... Komuś to nie wystarcza do przyjęcia teorii o kilku liniach czasowych?

W 8 odcinku mamy nawet 4 "linie czasowe":
- wspomnienia Dolores z czasów początku parku - niezasypane miasteczko,
- przygoda Williama - 30 lat przed teraźniejszością,
- MiB zabija Maeve i małą - jakiś rok temu,
- cała reszta wydarzeń to teraźniejszość.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - f.lamer - 22-11-2016

(22-11-2016, 00:02)kawa i papierosy napisał(a):  
Twórcy pisali, że w 8 odcinku ich zachowanie zostanie wyjaśnione. Nie zostało. 

dostaliśmy jednakże potwierdzenie są to hosty i pod tym kątem należy na nie patrzeć.
czyli arnold + wpływ maeve na scenariusze

btw. ja do teorii 2 linii czasowych wciąż nie jestem przekonany

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 22-11-2016

Łaaaaaat? Jakie potwierdzenie znowu?

(22-11-2016, 10:43)jarod napisał(a): Łaaaaaat? Jakie potwierdzenie znowu?

maeve podcięła gardło rudemu, a potem skleiła je pistoletem do naprawiania hostów, isn't it?

Gdyby Sylvester był hostem to przeciez nie musialaby miec zmian w kodzie, by go ciachnąć. Rana została chyba po prostu przypalona, by krew zakrzepła i mogla zatamowac krwawienie.

o zmianach w kodzie akurat bardziej pisałem w odniesieniu do azjaty który nie pozwolił zniszczyć maeve.
scenę z gardłem tłumacz sobie jak chcesz - ja widziałem zasklepiające się gardło i gładką skóre po przeciągnięciu tym narzędziem. nie "przypalanie" i tamowanie krwi

Nie wiem w odniesieniu do czego pisales o zmianach w kodzie. :) Maeve mowi Sylvestrowi, ze pokaze mu jakie zmiany wprowadzil Azjata, a potem podrzyna mu gardło. Dla mnie to dosc jasne, jakie zmiany zaszly - takie, że może krzywdzic nie tylko hosty. Trudno wiec, by Sylvester był hostem. (W kwestii rany mozemy sobie dywagowac - jak dla mnie to futurystyczna technologia, ot, nic wielkiego w tym swiecie.) Inna rzecz, ze nawet jakby byl hostem to to niczego nie tlumaczy.

(22-11-2016, 11:17)Crov napisał(a): Nie wiem w odniesieniu do czego pisales o zmianach w kodzie.

to się bardziej skup przy czytaniu :). maeve potrafi wpływać na zachowania hostów, czy nie? czemu miałaby nie wpłynąć na techników którzy również są hostami?

btw wiesz że felix i sylwester to takie animowane kotki, a w bajkach o nich często występowały ptaszki?
pszypadeg?