Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Cyberbug 2077 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a gry komputerowe (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-gry-komputerowe--27)
+--- Wątek: Cyberbug 2077 (/Thread-Cyberbug-2077--4920)

Cyberpunk 2077 - Badus - 17-06-2018

Oby uniknęli kolizji z produkcjami Bethesdy, w szczególności TESem.

RE: Cyberpunk 2077 - Albertino - 17-06-2018

Bethesda to brat bliźniak Ubisoftu i ich gówniane półprodukty nie są konkurencją dla CDP.

RE: Cyberpunk 2077 - Maćko - 17-06-2018

E tam, nowy TES to moim zdaniem okolice 2021. Nie zapominajmy też, że Bethesda równocześnie klepie też Starfielda - pierwszą ich nową markę od 25 lat. Jak wieść gminna niesie ma to być naprawdę ogromna produkcja. Do tego podobno ma się w jakiś sposób dziać w uniwersum Fallouta.

RE: Cyberpunk 2077 - Kuba - 17-06-2018

Niestety, ludzie nadal kupują gówna Bethesdy i chociaż na Falloucie moga się jeszcze przejechać tak TES sprzeda się fenomenalnie. Ale nawet oni ze swoim mega szybkim proceduralnym generowaniem świata i historią pisaną w trakcie przerwy na szybką kawę nie zrobią TESa do 2019. A po za tym...chyba jednak nie zaryzykują bezpośredniego starcia, nie po tym jak Wiedźmin 3 zmiótł ich w recenzjach i nagrodach.

Starfield już prędzej. Nie jarałbym się zapewnieniami o "ogromnych produkcjach" bo każda gra Bethesdy jest ogroooomna (Dagerfall), a ile z nich jest autentycznie dobrych?
Warto zauważyć, że plotki sprzed roku które mówiły o TES i o Starfield wspominały także o RPGu w świecie GoT od nich, ale nie wspominały o Fallout 76 (choć on wygląda jak coś na co pomysł powstał nagle a samą grę zrobiono w 3 miesiące).

RE: Cyberpunk 2077 - Proteus - 17-06-2018

(17-06-2018, 15:21)Maćko napisał(a): Do tego podobno ma się w jakiś sposób dziać w uniwersum Fallouta.

Oh, come on...

RE: Cyberpunk 2077 - Gal Anonim - 17-06-2018

(17-06-2018, 15:21)Maćko napisał(a): Do tego podobno ma się w jakiś sposób dziać w uniwersum Fallouta.
Źródło? Gry Bethesdy mnie nie interesują, ale czuje masochistyczną ciekawość, jeżeli chodzi o ich dobijanie marki Fallouta.

RE: Cyberpunk 2077 - Kluski - 17-06-2018

2019 to jest data bardzo optymistyczna, szczerze wątpię. Co do stopnia zaawansowanych prac: między wierszami da się wyczytać, że oni pracowali nad tym wycinkiem pokazanym na E3, reszta miasta, większość misji i sporo mechanik może być dopiero w powijakach. Dla mnie cały czas pierwszy kwartał 2020.

(17-06-2018, 16:57)Crov napisał(a):
Źródło? Gry Bethesdy mnie nie interesują, ale czuje masochistyczną ciekawość, jeżeli chodzi o ich dobijanie marki Fallouta.

Źródła brak, bo to wszystko tylko spekulacje z reddita, 4chana i fanów gier Bethesdy. Być może to po prostu pozostałość jeszcze z czasu, gdy nie wiedzieliśmy o istnieniu Fallout 76. 

Miałoby to jakiś sens jeżeli chodzi o Bethesdę, gdyby chcieli budować jakieś swoje shared universe. Plus, podpięcie się pod znaną markę może być bezpieczniejsze dla nowego IP. 

A z tym dobijaniem marki Fallouta to bym się tak nie rozpędzał. Wprawdzie w oczach fanów to nowe Fallouty to zaprzeczenie wszystkiego, co decydowało o wielkości serii, ale z biznesowego punktu widzenia wyciągnęli markę z niebytu kreując sprzedażowego molocha. Mnie to osobiście boli, ale cóż... gry Bethesdy zawsze bardziej przypominały bardziej MMO niż RPG-a z mocną fabułą. Nie dziwi mnie wcale, że Bethesda eksperymentuje z tą formułą w tym nowym Falloucie.

W takiego Morrowina czy Obliviona to nie grało się dla pasjonujących wątków, ale dla samego faktu pobujania się po wielgachnym świecie. A fanów takiej rozgrywki jest równie dużo, co miłośników gier z większym naciskiem na fabułę.

RE: Cyberpunk 2077 - Gal Anonim - 17-06-2018

Ja mowie o dobijaniu merytorycznym i rozmienianiu marki na drobne. Że się to sprzedaje to oczywiste.

RE: Cyberpunk 2077 - Nakf - 17-06-2018

Starfield ma być "next generation", a TES 6 wyjdzie po nim, więc obstawiałbym premierę nie wcześniej niż w 2021.

Tymczasem okazało się na jakim sprzęcie chodziło demo CP2077:
https://www.dsogaming.com/news/cyberpunk-2077s-e3-2018-demo-was-running-on-an-intel-i7-8700-with-an-nvidia-geforce-gtx1080ti/
Mam dziwne przeczucie, że to co pokażą na Gamescomie będzie downgradem dema z E3, podobnie jak było z trzecim Wieśkiem.

Ja też nie wiem skąd przekonanie o tym, że gra wygląda na bliską skończenia.

Nie przeczę, że tak rzeczywiście może być, ale to co do tej pory widzieliśmy, według mnie sugeruje raczej coś odwrotnego.

1. Gra jest mega ambitna i duuuużo bardziej skomplikowana systemowo niż Wiesiek, a w "porządnej" fazie produkcji jest dopiero do około 2 lat.

2. Nie pokazano tak naprawdę wiele konkretnego. Trailer to tylko zajawka kawałków mapy i npc chodzących po ulicach, czyli banał, który odbębniany jest na samym początku produkcji. Nie świadczy o niczym.

3. Godzina gejmpleja była, ale to, że pokazana została za zamkniętymi drzwiami, mówi samo za siebie. Developerzy robią tak wtedy, gdy wiedzą, że to co pokazują, nie jest na tyle dopracowane, by wytrzymać bezwzględne, złośliwe i roszczeniowe analizy internetu. Do tego nie zdziwiłbym się, gdyby niektóre rzeczy z tego gejmpleja widniały w rubryce "może/do poprawy/do wywalenia/do zmiany" i Redzi chcą wpierw delikatnie wybadać grunt, zanim pokażą rzeczy, które mogą nie wylądować w takiej formie w finalnej wersji gry.

4. Była prawie godzina gejmpleja, ale sporo z głównych mechanik rozgrywki nie pokazano. Zazwyczaj takie pokazy, szczególnie gdy trwają prawie godzine, skonstruowane są tak, by zaświecić wszystkimi największymi featurami gry. A tutaj z opisów, wyglądało to mniej jak prezentacja ogólnych możliwości gry, a bardziej na zajawkę zlepioną z tego, co do tej pory udało im się ugotować.

5. Jak się czyta liczne wypowiedzi Redów, z tych wszystkich wywiadów jakie miały miejsce od czasu E3, to regularnie przewijają się w nich teksty w rodzaju "zastanawiamy się nad tym", "myślimy o tym", "działamy nad tym" i to często o dość ambitnych częściach gejmpleju. Oczywiście takich wypowiedzi w wywiadach nie należy brać w 100% dosłownie, ale dla mnie to wszystko brzmi, jakby duże feature'y rozgrywki, nadal były w fazie mocnego developmentu, czy nawet wczesnego brainstormingu.

Dlatego wydaje mi się, że niekoniecznie możemy zobaczyć to demo na Gamescomie. CD Projekt będzie chyba chciał uniknąć negatywnego PR, który spotkał ich przy okazji tego gdy okazało się jaki downgrade zaliczył Wiesiek 3.

Lepiej dmuchać na zimne i pewnie wolą puścić gameplay wtedy gdy będą pewni, że dotrzymają jakości. Chyba, że im inwestorzy tak świdrują w głowie, że muszą coś pokazać jak najszybciej. ;)

P.S.
Proteus dobrze prawi.

Zabawne są te proroctwa z 2018 rokiem :) Tak jak pisałem, z tego co można wyczytać między wierszami, zwłaszcza tego wywiadu z Iwińskim na Kotaku, to zaprezentowany fragment na E3 to jest właśnie to nad czym pracowali przez cały ostatni okres. Oczywiście mogą mieć w jakiejś szczątkowej formie gotową nawet całą mapę, ale reszta może być gotowa na 10, 20, 30%. Skoro nawet podstawowe rzeczy nie są gotowe, a nad niektórymi systemami się zastanawiają, to zupełnie nie widzę jakim cudem mieliby się wyrobić na 2019, zwłaszcza jego pierwszą połowę. Pomyślcie ile w przypadku takiej gigantycznej produkcji szlifowania i dopieszczania, nie mówiąc o optymalizacji pod konsole.

RE: Cyberpunk 2077 - Huntersky - 17-06-2018

Też mi się tak wydaje, pracowali ostro nad demem, hype jest podkręcony na maxa, ale zanim skleją całą grę do kupy, może minąć jeszcze sporo czasu. Ale dobra wiadomość jest taka, że sporo mechanik jest już gotowych lub bardzo zaawansowanych (bieganie po ścianach i walka ostrzami w FPS-ie to rzecz niespotykana), więc może pozostaje sklecic questy, dopracować resztę i gra skończona.

RE: Cyberpunk 2077 - Badus - 17-06-2018

To linkowane wcześniej AMA na Reddicie to prawdziwa kopalnia informacji o zaprezentowanym demie. Mnie chyba najbardziej urzekła możliwość grania a'la cyberninja i napieprzania kataną :)

RE: Cyberpunk 2077 - Albertino - 17-06-2018

(17-06-2018, 17:58)Badus napisał(a): To linkowane wcześniej AMA na Reddicie to prawdziwa kopalnia informacji o zaprezentowanym demie. Mnie chyba najbardziej urzekła możliwość grania a'la cyberninja i napieprzania kataną :)

Fuck :D

Generalnie z tym bieganiem po ścianach to coś takiego a'la Mirror's Edge czy też pokazywany na E3 Dying Light 2? Byłoby spoko.

RE: Cyberpunk 2077 - Kuba - 17-06-2018

Mam jedno pytanie bo coś mnie trafia. Co z trailera na E3 ma tam downgradowac????
Przy Wiedźminie grafika w pierwszych gameplayach była wyśmienita i znacznie lepiej sie prezentowała niz w Cyberze. Cyberpunk? Nie ma tu nic szczegolnie lepszego od finalnego wygladu Wiedźmina. Nie wiem co ma tu spaść jakościowo

Tak sobie pomyślałem, że byłaby niezła beka, gdyby się okazało, że te wszystkie zakulisowe ploty o problemach produkcyjnych w CDPR, o słabym managemencie, braku konkretnej wizji przy Cyberpunku i ogólnym spadku pary po premierze Wiedzmina, są prawdziwe. I okazało by się, że cała ta prezentacja E3, miała tak naprawdę służyć za koło ratunkowe, zastrzyk dodatkowego życia, tak by uspokoić inwestorów, opinię publiczną, zebrać dodatkowe fundusze, dobrą wiarę od publiczności i generalnie po to by zresetować zegar, kupić sobie trochę dodatkowego czasu na produkcję.

Ale że to co nam pokazano, to była fasada, pic na wodę, fotomontaż. Że pokazano nam trailerowo-gejmplejowy odpowiednik wymienialnych scenografii w backlotach hollywoodzkich studiów, które z przodu wyglądają na domy pokazywane w sitcomach, ale z tyłu widać, że to pomalowane płótno na drewnianym szkielecie. Że gdy na pokazie za zamkniętymi drzwiami, laska biegała po ścianach i ucinała ludziom głowy, to tak naprawdę wciśnięto pismakom pre-rendered animacje, a prawdziwa gejmplejowa mechanika za tym stojąca, jest obecnie totalnie dziurawa, koślawa i niegrywalna. A CDPR i Pondsmith robią dobrą minę do złej gry.

;)

@Kuba

Żyjące, wielpoziomowe miasto zamiast łatwiejszych do generowania łąk i pól, wertykalna eksploracja, model jazdy dla pojazdów, fizyka strzelania, nowe mechaniki itp. itd.

W Cyberpunku jest spokojnie kilkanaście razy  więcej rzeczy niż w Wieśku, które potencjalnie mogą zatkać grę na amen. Przypomnij sobie jak Novigrad był zoptymalizowany na premierę, pomnóż ze 3 razy i staniesz przed skalą problemu jaki muszą rozwiązać Redzi. 

Ja im się nie dziwię, że zrobili w FPP, bo niektóre ich pomysły gdyby chcieli zrealizować w TPP wydłużyły developing na 2025 :D

Proteus. Tak było.

[Obrazek: UntimelyHilariousLacewing-max-1mb.gif]