![]() |
|
The Dark Knight Rises (2012) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +--- Wątek: The Dark Knight Rises (2012) (/Thread-The-Dark-Knight-Rises-2012--1845) |
- Mr. ?? - 23-04-2011 No to Nolan dał sobie zadanie biorąc na przeciwnika Banea który w komiksach złamał Batmanowi kręgosłup niestety patrząc na TDK trzymanie się kategorii wiekowej PG-13, wysadzanie pustego szpitala, nie wysadzanie barek, zachowanie ludzi na barkach i tym podobne wątpię by Bane w TDKR złamał Batmanowi chociaż palec :) :). Można już dać spokój z hasłami typu ta postać jest zbyt fantazyjna i nie realistyczna jak na Batmany Nolana bo czuje się jak na Batcave gdzie wciskano mi podobne kity ale jakoś zabrakło dowodów na realizm Batmanów Nolana :). Nolan jak będzie chciał to da do filmu Killer Croca czy Man-Bata. - Wawrzyniec - 23-04-2011 Łamanie kości to chyba nieco inna kategoria. Batman w TDK nie miał oporów przed łamaniem gnatów, że wspomnę chociażby Maroniego, którego gacek zrzucił z budynku, posyłając do diabła obie nogi (albo nogę). - Szaman - 23-04-2011 Zapowiedziano, że to ostatni film o Batmanie od Nolana. Do tego wydaje się, że po sukcesach kasowych Mrocznego Rycerza i Incepcji ten reżyser jest w Warnerze Bogiem i lekiem na całe zło który wyleczy nawet kinowego Supermana. Nolan może zrobić w trójce wszystko, oczywiście w ramach PG-13, ale w tej kategorii wiekowej także łatwo zostać inwalidą. - Mr. ?? - 23-04-2011 Po Batmanach Nolana zrobią reboot i być może Brucea Wayna / Batmana zagra murzyn. W tym tempie i sposobie ekranizowania komiksów DC takiego Jeana Paula Valley jako nowego Batmana zobaczę może w 2030 roku o ile nie później. To już prędzej Marvel w swoich filmach da Jamesa Barnesa jako nowego Kapitana Amerykę a być może zrobi też filmową wersje Civil War. - Mr. ?? - 24-04-2011 Ja bym chętnie zobaczył w filmie Jeana P. Valley jako nowego Batmana :) :). - Mefisto - 25-04-2011 a ja... a z resztą [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JY0itJfWStQ[/youtube] - Lawrence - 26-04-2011 Mr. ?? napisał(a):No to Nolan dał sobie zadanie biorąc na przeciwnika Banea który w komiksach złamał Batmanowi kręgosłup niestety patrząc na TDK trzymanie się kategorii wiekowej PG-13, wysadzanie pustego szpitala, nie wysadzanie barek, zachowanie ludzi na barkach i tym podobne wątpię by Bane w TDKR złamał Batmanowi chociaż palec :) :). Niezupełnie. Akurat w przypadku PG-13 to można nawet głowy odcinać dopóki tylko nie zobaczymy krwi. To i kręgosłup można spokojnie złamać. Ale nie wiem czy chciałbym, aby film aż tak bardzo podążał za komiksem. - Mierzwiak - 26-04-2011 Lawrence napisał(a):Akurat w przypadku PG-13 to można nawet głowy odcinać dopóki tylko nie zobaczymy krwi.W filmach fantasy gdzie głowy ucinane są istotom nie będącym ludźmi i w szmirach typu Zmierzch, gdzie urywaniu głów i kończyn towarzyszy odgłos tłuczonego szkła (?!). Batman to kino rhhhhrealistyczne i nikt czegoś takiego nie pokaże, poza tym nie wiem jak dzieci na widowni by to zniosły, nie mówiąc już o problemach czysto marketingowych. Owszem, są figurki Charlesa Xaviera na wózku, ale Brucem Waynem na kółkach nikt by się nie chciał bawić. - Lawrence - 26-04-2011 Mierzwiak napisał(a):Lawrence napisał(a):Akurat w przypadku PG-13 to można nawet głowy odcinać dopóki tylko nie zobaczymy krwi.W filmach fantasy gdzie głowy ucinane są istotom nie będącym ludźmi i w szmirach typu Zmierzch, gdzie urywaniu głów i kończyn towarzyszy odgłos tłuczonego szkła (?!). Lub jak chociażby "Star Warsy" gdzie też są ucinane głowy i ręce :smile: - Snappik - 26-04-2011 Albo Indianę Jonesa gdzie wyrywane jest serce :twisted: - Lawrence - 26-04-2011 Mogę się mylić, ale chyba to właśnie "Świątynia Zagłady" poniekąd odpowiedzialna jest za PG-13. - Szaman - 26-04-2011 Mnóstwo jest takich "wyjątków", wszystko zależy od tego czy reżyser ma jaja a producent nie jest skończonym kretynem i ma znajomości w MPAA. Do tego pomagają pieniądze jakie idą za serią np pierwsza "Piła" dostała oryginalnie NC-17, ale gdy seria zaczęła przynosić kokosy to nikt z MPAA nie wyskakiwał z tą kategorią przy o wiele brutalniejszych sequelach. Inny przykład to "True Grit" gdzie z nazwiskiem Spielberga jako producenta film dostał PG-13 mimo dwóch scen kwalifikujących go na R-kę. No i nie trzeba będzie robić zabawek z Batmanem na kółkach bo wózek dostanie on być może w finale całej trylogii Nolana. Z drugiej strony Nolan tak nie zrobi nie dlatego, że boi się złamać kręgosłup bohatera Ameryki ale dlatego, że wszyscy widzowie się tego spodziewają. - Mierzwiak - 26-04-2011 Szaman napisał(a):Nolan tak nie zrobi nie dlatego, że boi się złamać kręgosłup bohatera Ameryki ale dlatego, że wszyscy widzowie się tego spodziewająJednym zdaniem wyjaśniłeś dlaczego TDK jest tak bezjajecznym filmem: bo ludzie spodziewali się że będzie mieć jaja <ok> - Szaman - 26-04-2011 Dobre :) Mimo to jak na współczesny film za 180 mln$ to jakieś tam małe jądra widać... Było w końcu kilka śmiesznych instytucji, rad rodziców czy innych tworów które domagały się R-ki za scenę z nogami Robertsa i za Two Face'a, sami sobie zgotowaliśmy tą bezjajeczność. - Lawrence - 26-04-2011 Ja bym tak nie dramatyzował. Jestem w stanie wymienić całą masę bezjajecznych filmów, szczególnie adaptacji komiksów. Dla mnie akurat "The Dark Knight" jest jednym z lepszych filmów opartych na komiksie i ogólnie bardzo mi się ten film podoba. I jeżeli Nolan utrzyma w "The Dark Knight Rises" ten sam poziom co w poprzedniej części, a wiem że utrzyma, to będę zadowolony. :smile: - Szaman - 26-04-2011 Ja też tak uważam, ale swego czasu tyle tu błota wylano na Mrocznego Rycerza, że wolę się nie wychylać :) - Mierzwiak - 26-04-2011 Lawrence napisał(a):Jestem w stanie wymienić całą masę bezjajecznych filmów, szczególnie adaptacji komiksów.Jestem w stanie wymienić całą masę filmów z jajami, również adaptacji komiksów. Z tego wynika że...? - Lawrence - 26-04-2011 To proszę bardzo możesz wymieniać :smile: Jestem po prostu tylko przeciwnikiem demonizowania "The Dark Knighta". Nie wiem, ale miejscami wręcz odnoszę wrażenie, że modne i na topie jest jechać po tym filmie. To takie trochę hipsterskie zachowanie w stylu, że fajnie jechać po "The Dark Knight", albo "cool" jest ogłaszać, że się nie widziało "Titanica" czy "Avatara". Ja tam zaliczam się do tej masy, której "The Dark Knight" się podoba. - Mierzwiak - 26-04-2011 A czy ja kiedyś napisałem, że TDK mi się nie podoba? Po prostu nie jestem jednym z tych ślepo zapatrzonych w film zombiaków, do których nie dociera, że król jest nagi. Nawet, jeśli to dobry władca ; ) Lawrence napisał(a):To proszę bardzo możesz wymieniaćChociażby Kick Ass, Batman Returns, Watchmen, Sin City. Tylko dlatego, że bezjajeczne adaptacje komiksów stanowią większość nie znaczy, że trzeba uznać to za standard. Wręcz przeciwnie. - Lawrence - 26-04-2011 OK przyznaję, że zaliczam Nolana do mojego TOP 5 Reżyserów Ever i "The Dark Knight" bardzo mi się podoba, ale też daleki jestem od uważania tego filmu za arcydzieło. Napisałem po prostu o jakimś trendzie, który mi się nie podoba. Ale dobrze, możemy zakończyć ten temat. A co do Twoich wymienionych tytułów, to zgadzam się z "Kick Assem" i "Batman Returns". Za "Watchmenami" nie przepadam, a "Sin City" uważam za zbyt ekshibicjonistyczne w pokazywaniu swoich jaj. |