![]() |
|
BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Strona KMF (https://forumkmf.pl/Forum-Strona-KMF--10) +--- Wątek: BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF (/Thread-B%C5%81%C4%98DY-liter%C3%B3wki-omskni%C4%99cia-potkni%C4%99cia-na-stronie-KMF--192) |
- romeck - 22-11-2007 Ja sie juz wycofalem, bo nie doczytalem wszystkiego - patrz, zedytowalem posta. :) - Cassel - 22-11-2007 O, faktycznie. Co do tej sprawy z datami, sądzę, że M.M. po prostu przedstawił podręcznikowe zasady, jakie obowiązują przy pisowni dat. Nie wgłębiał się w ich konsekwencje czy też niekonsekwencje, bo najprawdopodobniej nigdy nie słyszał o Romecku z KMF-u i o jego wątpliwościach. :wink: Ale może poradnia PWN to wyjaśni. Zapytam, bo sam jestem ciekaw. - Mierzwiak - 22-11-2007 Wtrącę się bo ciekawe rozmowa :) Wydaje mi się że w tym konkretnym przypadku może być "jedenastego", bo akurat takie jest zdanie. "Pokazuje jedenastego września", w domyśle "Pokazuje wydarzenia jedenastego września". - romeck - 22-11-2007 brzydki napisał(a):Co do tej sprawy z datami, sądzę, że M.M. po prostu przedstawił podręcznikowe zasady, jakie obowiązują przy pisowni dat. Nie wgłębiał się w ich konsekwencje czy też niekonsekwencje, bo najprawdopodobniej nigdy nie słyszał o Romecku z KMF-u i o jego wątpliwościach. :wink: Ale może poradnia PWN to wyjaśni. Zapytam, bo sam jestem ciekaw.Wlasnie napisalem maila do M.M. Zobaczymy co odpowie. :) - Cassel - 22-11-2007 Co prawda wątpię, czy zechce poświęcić temu oddzielny (czyli obszerny) artykuł w "Angorze", ale jeśli odpowie ci osobiście, mam nadzieję, że poinformujesz o tym czytelników. :) Mierzwiak napisał(a):Wydaje mi się że w tym konkretnym przypadku może być "jedenastego", bo akurat takie jest zdanie. "Pokazuje jedenastego września", w domyśle "Pokazuje wydarzenia jedenastego września".Tym razem zdecydowanie się nie zgadzam, tzn. jeśli chodzi o te domyślne "wydarzenia". Stwierdzenie, że mogło nastąpić tam domyślne użycie słowa "wydarzenia" byłoby zbyt daleko idącym domysłem. Jestem prawie pewien, że gdyby Artemis chciała napisać o wydarzeniach albo o czymkolwiek innym, wspomniałaby o tym. Natomiast użycie domyślnego słowa "dnia" jest podyktowane zasadą językową, o czym mówi m.in. podany przeze mnie artykuł. Oczywiście, gdyby miało być "Greengrass pokazuje wydarzenia", dalej musiałoby być tylko "jedenastego września". - romeck - 22-11-2007 brzydki napisał(a):Co prawda wątpię, czy zechce poświęcić temu oddzielny (czyli obszerny) artykuł w "Angorze", ale jeśli odpowie ci osobiście, mam nadzieję, że poinformujesz o tym czytelników. :)Nie omieszkam. :) - romeck - 22-11-2007 No mam juz odpowiedz. :) Nie powinienem publikowac calej korespondencji, ale pozwole sobie przytoczyc fragmenty jej. Oczywiscie pelna kurtuazja z obu stron, ktorej nie bede przytaczal (powycinam). W kazdym razie opisalem problem jak najlepiej umialem... romeck napisał(a):[...] M.M. napisał(a):Właśnie pisownia 01.06.2007 jest niepoprawna (po co romeck napisał(a):Dziekuje za odpowiedz, jednak musze "odbic pileczke" i zapytac po co to zero M.M. napisał(a):Rzeczywiście, mogłoby go tu tego zera nie być, ale... tak się przyjęło. Czyli uzasadnienia brak. :) "Czytelnosc" jakos do mnie nie przemawia (zwlaszcza, ze czytelnosci chyba nie odbieram, bo obstaje przy zerach, poza tym to czysto subiektywne odczucie), a "komputerowosc" raczej nie jest powaznym argumentem. Czyli wyszlo, ze "bo tak". Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak tylko trzymac sie wlasnego zdania. :) - Artemis - 22-11-2007 jejku, taka dyskusja! na temat mojego komentarza do u93! :) - Cassel - 22-11-2007 Było nie wyciągać trupa z szafy. :P Romeck: Heh, nie będę w zasadzie komentował ani roztrząsał tego problemu, bo tu nie miejsce na to, powiem jedynie, że "tak się przyjęło" jest dość często spotykanym argumentem przytaczanym przez językoznawców, i to nie na zasadzie "bo tak", bo takie było czyjeś widzimisię itp. Po prostu zwyczaj językowy to potęga, nawet jeśli stoi w pewnej sprzeczności z podręcznikowymi zasadami i normami. Pisownia dat w sposób, jakiego nie uznajesz, najwyraźniej jest takim właśnie przykładem powszechnie przyjętego zwyczaju. :) - romeck - 23-11-2007 Zgoda, tylko ze wlasnie artykul M.M., ktory przytoczyles pokazuje, ze wlasnie nic sie wcale tak bardzo nie przyjelo, albo raczej - caly czas "plynie", Liczylem jednak na to, ze preferowana przez Pana M.M. forma ma jakies szersze uzasadnienie. Niestety sie zawiodlem. Dlategto tez przyjmuje wlasna forme, ktora potrafie uzasadnic. :) - Jakuzzi - 25-11-2007 Gdy wchodze na: http://www.film.org.pl/prace/resident_evil_ewolucja.html pojawia sie blad. - Snuffer - 25-11-2007 Też tak mam. 404 not found. - Karol - 25-11-2007 Może dlatego, że podtytuł tego gniota to nie 'Ewolucja' ale 'Zagłada' ;). Klik - Jakuzzi - 25-11-2007 W takim razie zly link wisi na stronie glownej. - ALIEEN - 25-11-2007 Link na glownej do "Resident Evil: Zagłada" juz poprawiony :) - Negrin - 11-12-2007 Z jeszcze ciepłej recenzji "Beowulfa" Beowulfa: Tu pojawia się największy paradoks "Beowulfa" - 'robota' Zemeckisa udowadnia, że nie, natomiast równolegle Gaiman i Avary (choć podejrzewam, że akurat to konkretnie należy przypisać Gaimanowi) podszeptują, że może jednak nie No nie? ;) - Beowulf - 11-12-2007 Hehe Ciekawe zejscie. Niedlugo zostanie poprawione. ;) Dzieki! - Mefisto - 12-12-2007 Beowulf napisał(a):Ciekawe zejscie. ej, bez spoilerów! ;) - Beowulf - 12-12-2007 Spoil, spoil! :twisted: - Mental - 17-12-2007 opis wydania dvd TFów Cytat:Historia â jak to zazwyczaj w filmach Michaela bywa â jest bardzo prosto. powinno być "bardzo głupia", ewentualnie "bardzo prosta" :) |