![]() |
|
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072) |
RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 28-11-2016 Zajebisty odcinek, pozbawiony właściwie wszystkich elementów które mnie irytowały w kilku poprzednich. W końcu Wright ma co grać (przyćmiewa Hopkinsa! ), no i mimo że wszystko niby mało zaskakujące jeżeli się siedziało na redditach to właśnie sposób opowiadania tego robi całą robotę, no ale w końcu jest to serial o opowieściach, wspomnieniach, narracji definiujacych świadomość, takie Memento na sterydach. A finał ma mieć 90 minut więc myślę że wszystkie luźne końce ładnie zostana ogarniete. Hitch chwalacy Nolana-teraz widziałem już wszystko:) EDIT Mefisto, w kilku punktach masz racje ale 3/4 rzeczy których się czepiasz zostało wyjaśnione. Na tablecie siedzę więc nie chcę mi się bawić w cytowanie ale może w nocy po pracy się odniose. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mefisto - 28-11-2016 (28-11-2016, 15:37)jarod napisał(a): 3/4 rzeczy których się czepiasz zostało wyjaśnione Tak wiem, chcieli iść dalej z ewolucją, bla, bla, bla... Nie przekonuje mnie to jednak. Takie pierdolenie egzystencjalne bez punktu zaczepienia - wszak mówimy o jebanym parku rozrywki, a nie eksperymencie, który oczywiście papa Sme... Hopkins sobie prowadzi i tak, no ale jednak. Nie przekonuje mnie to zupełnie póki co. Casus Ex Machina, który też do pewnego momentu był spoko, a potem... żal. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - tchopz - 28-11-2016 Mefisto te wszystkie komendy głosowe i blokady w hostach są. To, że nie zawsze działają, hmmm, no właśnie o tym jest ten serial po części. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mefisto - 28-11-2016 To ja widzę, że są - ale raz, że jest to poziom zabezpieczeń po tak zwanym chuju (wszak to nie powinny być jedynie głupkowate zdania, które każdy może przypadkiem wymówić, łącznie z robotami). A dwa, że brak im konsekwencji, co nie zawsze wiąże się z linią fabularną. Chciałbym oczywiście, by w ostatnim epizodzie twórcy zagrali mi na nosie, ładnie wszystko spajając, ale na niektóre rzeczy ciut za późno już. Spodziewam się zresztą kolejnych szoków, wyjść z szafy i mega cliffhangera, na którego wymyślanie Nolan będzie miał cały rok, bo przecież jasnym jest, że na tą chwilę on chyba sam nie jest do końca pewny. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 28-11-2016 Z tego co mówią, nie będzie cliffhangera. Ma się wszystko ładnie zakończyć. Tak mówił aktor grający Williama i kilka innych osób. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mefisto - 28-11-2016 W takim razie 3mam kciuki, bo zadatki na coś niebanalnego wciąż są. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 28-11-2016 buehehehe... Wszystko (?), prawie wszystko się sprawdziło z teorii? Nawet mnie udało się po części trafić z tym, że zrobi swojego syna-hosta. :) Jakby nikt nie dawał: PS - nie rozumiem tylko ujęcia, gdzie Theresa jest hostem. Co to miało być? Że też była hostem od początku? RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 29-11-2016 Chyba jeszcze nie miałem do czynienia z serialem, który zostałby tak rozszyfrowany przez widzów już po kilku odcinkach. Nie jestem jakimś wyjadaczem, ale nawet moja teoria o 2 liniach czasu i tym, że William to MiB się potwierdziła. Odcinek 9 świetny, zwłaszcza jeżeli chodzi o dramaturgię. Generalnie to srogo namieszało się w świecie Westworld. To co mi nie daje spokoju i to co mnie drażni - zanim zacznę wymieniać to co mi się podobało - Maeve kontroluje tam już wszystko chyba. Przecież to jest kuriozum żeby zatrzymać takiego hosta jak Bernard aka Arnold tak jak każdego innego. Ogólnie ten wątek jest dla mnie totalnie z czapy, ale widzimy w przebitkach na końcu, kiedy Dolores idzie korytarzem z ciałami (a później we wspomnieniach korytarz zmienia się, a ona jest w kiecce - znów 2 linie czasowe), że ten stos ciał to prawdopodobnie sprawka naszej burdelmamy. Czyli Maeve po wybudzeniu się, odnajdzie łotra i razem zrobią rozpierdol. Rozmowa Forda z Bernardem i wracanie do przeszłości tego drugiego, a także wyjaśnienie, że jest on zbudowany na wzór Arnolda wypadło naprawdę dobrze. Przede wszystkim Hopkins i Wright zagrali fenomenalnie. Martwi mnie tylko to, że Arnold był współzałożycielem parku, zginął, a później pojawił się murzyn który wygląda IDENTYCZNIE jak on i nikt sobie z tego nic nie robi. Chyba, że nie widział go nikt wcześniej, ale to jest naciągane. Czy tylko mnie wydaje się, że szef ochrony parku Stubbs jest najbardziej kompetentną osobą w tej firmie? Przemiana Williama w MiB pokazana bardzo, ale to BARDZO dobrze. Koleś wkręcił się jak cholera i moment w którym to w nim pękło jest świetne zagrany. A widok porannej rzezi robi wrażenie (i tutaj kolejne potwierdzenie tego, że są dwie linie czasu, MiB mówił Teddiemu, że kiedyś byli dziełami sztuki, że byli złożeni, a teraz za bardzo przypominają ludzi). Wątek szpiegostwa też zatacza coraz szerze koło, bo wychodzi na to, że zarząd tak naprawdę nie ma pojęcia o niczym. MiB też szpieguje? Albo chcą po prostu wychujać Forda. Czy Dolores to Wyatt? A może Teddy to Wyatt? Sporo odpowiedzi, sporo pytań. Czekam na finał przebierając nogami. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - patyczak - 29-11-2016 Cytat:PS - nie rozumiem tylko ujęcia, gdzie Theresa jest hostem. Co to miało być? Że też była hostem od początku? To były subiektywne odczucia Bernarda, jego wspomnienia, wyobrażenia. Nie sądzę, żeby Theresa była hostem, ani żeby syn Bernarda był hostem - to po prostu historyjka, którą mu zaprogramowano, a którą on sobie odegrał. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - nawrocki - 29-11-2016 (29-11-2016, 07:10)Arahan napisał(a): Chyba jeszcze nie miałem do czynienia z serialem, który zostałby tak rozszyfrowany przez widzów już po kilku odcinkach.Bez przesady, popularne seriale zawsze są rozszyfrowywane przez gików na forach i bardzo często ich teorie okazują się prawdą, patrz: LOST, Mr Robot, GoT czy też True Detective. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 29-11-2016 Mnie tam po tym odcinku wygląda jakby - przy założeniu że wątek William-Dolores dzieje się w przeszłości co CIĄGLE nie jest na 100 procent potwierdzone - prędzej to Logan miał być MiB, z Williamowi odbiło i zrobił jakąś rzeźnię. Nolan lubi się tym serialu odwracać kota ogonem względem filmu Crichtona plus zauważcie te rękawiczki MiB których ten nawet przy stole nie zdejmuje, jakieś protezy po tym jak William też chciał sprawdzić czy szwagier jest hostem? No i coraz bardziej się przekonuję do teorii o tym że ten bunt jest nową narracja Forda a ta cała zabawa w Minecrafta to tylko zasłona dymna by odwrócić uwagę zarządu. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - f.lamer - 29-11-2016 a to byłoby całkiem fajne i wcale nie nieprawdopodobne RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 29-11-2016 (29-11-2016, 09:45)patyczak napisał(a): To były subiektywne odczucia Bernarda, jego wspomnienia, wyobrażenia. Nie sądzę, żeby Theresa była hostem, Zobaczymy, jak na końcu pokażą, że wszyscy pracownicy (oprócz kilku ludzi) to hosty ;) (29-11-2016, 09:45)patyczak napisał(a): ...ani żeby syn Bernarda był hostem - to po prostu historyjka, którą mu zaprogramowano, a którą on sobie odegrał. Ale to nie był syn Bernarda a syn Arnolda. Arnold jeszcze jako człowiek zrobił sobie hosta- zmarłego syna. Poza tym, kilka kwestii: Pokazują nie 2 a 3 linie czasowe. * współczesna (z zasypanym miastem) * wcześniejsza (ze starym Williamem) * ta sprzed 30 lat, z młodym Williamem Co mnie jeszcze razi to: * Głupota, że ten koleś przez 30 lat będzie jeździł na wakacje do Parku. Po co? Żeby doprowadzić do przebudzenia "sztucznej inteligencji"? * Po drugie - czy wymieniają powłoki starym modelom? * Po 3 - co z tego, że Bernard strzelił se w łeb? Zaraz włączą go ponownie. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - tchopz - 29-11-2016 (29-11-2016, 14:12)shamar napisał(a): * Głupota, że ten koleś przez 30 lat będzie jeździł na wakacje do Parku. Po co? Żeby doprowadzić do przebudzenia "sztucznej inteligencji"? ad. Po drugie Zmieniają powłoki (jak ma być po taniości), albo całą konstrukcję zostawiając tylko "jednostkę centralną". Stare androidy były w zasadzie robotami. Nowe drukowane są z czegoś co imituje tkankę niemal idealnie. ad. Po 3 Ale, że kto go ma włączyć ponownie? Obsługa parku, która myślała, że jest człowiekiem? Nawet jeśli chcieli by z niego coś wyciągnąć to raczej strzał właśnie w łeb nie był przypadkowym wyborem (patrz ad. Po drugie). A tak z innej beczki. Może w Westworld mamy dwa parki w jednym? Jeden to zabawa na dzikim zachodzie, a drugi to zabawa w "zarządzanie Westworld". Dostajemy rólkę np. członka zarządu i próbujemy obalić Forda. Pakiet "bieda" to praca przy uszkodzonych hostach ze scenariuszem przebudzenia jednego z nich. Dostajemy wtedy do pomocy rudego pomocnika idiotę. ;) RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 29-11-2016 (29-11-2016, 14:41)tchopz napisał(a): ad. Po 3 Ford go włączy. Chyba nigdzie nie było powiedziane, że "strzał w głowę" niszczy całkowicie jednostkę. W takim razie słaby byłby to park, gdyby goście nie mogli strzelać w łeb :) (29-11-2016, 07:10)Arahan napisał(a): Czy Dolores to Wyatt? A może Teddy to Wyatt? Ciągle jestem za opcją, żeby był to On a sam finał był wydarzeniami z 1 filmu (jakaś część wielkiej masakry w Parku). W sumie - skoro mogą odmładzać Hopkinsa to czemu nie jego?
RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 29-11-2016 Ale WTF wy z tym Wyattem? Przecież jego wcześniej nie było, wszystkie wspomnienia andków z nim związane zostały wgrane przez Forda i są jedynie częścią narracji. O ile rozkminy odnośnie linii czasowych są uzasadnione tak teorii z serii "kim jest Wyatt " kompletnie nie ogarniam. Co do "freeza" Theresy - gość zrobił sobie "stopklatke" wspomnienia po prostu, nie ma potrzeby drazyc tego. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 29-11-2016 (29-11-2016, 12:33)jarod napisał(a): Mnie tam po tym odcinku wygląda jakby - przy założeniu że wątek William-Dolores dzieje się w przeszłości co CIĄGLE nie jest na 100 procent potwierdzone - prędzej to Logan miał być MiB, z Williamowi odbiło i zrobił jakąś rzeźnię. Nolan lubi się tym serialu odwracać kota ogonem względem filmu Crichtona plus zauważcie te rękawiczki MiB których ten nawet przy stole nie zdejmuje, jakieś protezy po tym jak William też chciał sprawdzić czy szwagier jest hostem?W sumie obie teorie mi się podobają. Wczesniej nie byłem przekonany do pomysłu, że Logan to MiB, tak teraz wydaje mi się to ciekawsze (zwlaszcza motyw, ze William chcialby sprawdzic prawdziwość Logana). Tylko, że póki co nic wlasciwie na to nie wskazuje. Ten drugi motyw też brzmi dobrze, bo rzeczywiscie - widac, że Ford ma dużo wytrychów, o których nikt nie wie, więc przy konfrontacji z Maeve pewnie by ją raz dwa wyłaczył, czego inni nie potrafią. A trudno o lepszy sposob na uprzykrzenie życia Delos niż zrobienie buntu robotów. (29-11-2016, 14:12)shamar napisał(a):Skad taki pomysl? Przeciez jest jasno powiedziane, ze to historyjka, ktora Ford dal Bernardowi.(29-11-2016, 09:45)patyczak napisał(a): ...ani żeby syn Bernarda był hostem - to po prostu historyjka, którą mu zaprogramowano, a którą on sobie odegrał. RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 29-11-2016 I jest powiedziane, że jak najbardziej chciał go wyposażyć w osobowość Arnolda, tak? Tak samo, jak stworzył sobie hosty - siebie, swojego ojca, swoją matkę. Gdzie jest powiedziane, że ta historyjka nie jest historyjką Arnolda? Czytał książkę jemu, czytał książkę Dolores - uczłowieczał hosty. W czym problem? RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - BezcelowyAlbatros - 30-11-2016 Wciąż istnieje teoria, że nigdy nie było prawdziwego Arnolda-człowieka. Obsesja Forda na punkcie stworzenia idealnego współpracownika i kompana (takiego, który byłby co najmniej równy jemu - zauważcie, że Ford jest świadomym swojego geniuszu megalomanem, to sposób widzenia siebie wśród wielu innowatorów i wynalazców, znanych z historii ludzkości) i bardzo mi się w kontekście tego podoba teoria nawiązująca do imion nadawanych postaci. Arnold (A - od wersji alpha, prawdopodobnie nieudanej, lub zniszczonej w wyniku buntu), (B - od wersji beta). To dość czytelne, jeśli wziąć poprawkę na fakt, że w WESTWORLD dość często operuje się metaforami odwołującymi się do pojęć i zachowań znanych w środowisku fanów gier komputerowych. Tak więc wciąż niewykluczone jest, że Arnold nigdy nie istniał, a wszystkie jego i o nim wspomnienia pojawiające się w tej czy innej formie są tylko fragmentem kodu. Bardzo mi się podoba fakt, że w 9 odcinku, kiedy wyraźnie czymś rozdrażniony młodszy Ford schodzi do pokoju, nie pokazuje się nam Arnolda. Może jego jeszcze wtedy nie było, albo istniał właśnie, jako potrafiący się komunikować z ludźmi program - jeszcze bez powłoki cielesnej - który przeniknął do struktury sieci wewnętrznej parku i namieszał w oprogramowaniu niektórych hostów (Dolores?). Powiedzcie szczerze - czy wykasowanie wszelkich danych o istniejącym i współpracującym z Fordem - i jak mniemam z całą resztą widocznego w odcinku 9 personelu - człowieku ma więcej sensu, niż wymazanie pierwszej wersji sztucznej inteligencji nazwanej Arnold? RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 30-11-2016 http://collider.com/westworld-finale-run-time/#trailer-images No i super. |