Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Valhalla Rising (reż. Nicolas Winding Refn) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Nicolasa Windinga Refna (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Nicolasa-Windinga-Refna--85)
+---- Wątek: Valhalla Rising (reż. Nicolas Winding Refn) (/Thread-Valhalla-Rising-re%C5%BC-Nicolas-Winding-Refn--1131)

Strony: 1 2 3 4

- Jakuzzi - 10-03-2009

Slyszalem, ze jeszcze jednej czesci ciala mu brakuje. Podobno ma to nawet jakis zwiazek z ta odcieta glowa...

- Oconnel - 10-03-2009

Mental, na YouTubie jest mnóstwo dzienników z produkcji tego filmu. Polecam obejrzeć choć kilka. Film wygląda na produkcje niskobudżetową, bez rewelacji. Głowa to ich chyba największy zakup, bo dosłownie traktują ją jak artefakt, i wciąż paplają ile to ona nie kosztowała Duży uśmiech Nie twierdzę, że film będzie zły, mam jednak obawy co do jego jakości. Scenariusz jest lekko głupawy. Wracają do Skandynawii, gubią się w jakiejś mgle, i puw, lądują w Ameryce Duży uśmiech

- Mental - 10-03-2009

Cytat:Film wygląda na produkcje niskobudżetową, bez rewelacji.

a zatem rewelacyjnie!

Cytat:Nie twierdzę, że film będzie zły, mam jednak obawy co do jego jakości.

dziwny jesteś. ja mam obawy co do jakości, jak film kosztuje 200 baniek.

Cytat:Scenariusz jest lekko głupawy. Wracają do Skandynawii, gubią się w jakiejś mgle, i puw, są w Ameryce Very Happy

pomysł (nie scenariusz!) wcale nie jest głupawy. raczej trąci miksem autentycznej historii i wikingowskiej mitologii, a to dobrze wróży.

- Oconnel - 10-03-2009

Z tą mgłą to lekkie przegięcie jednak. To już lepiej, żeby to była jakaś wyprawa w nieznane. Lub, żeby zgubili się na pełnym morzu, i po tygodniach dryfowania dotarli do lądu. Ale jakaś mgła? Mam nadzieję że to dobrze wyjaśnią Uśmiech

Nie jestem przeciw filmom niskobudżetowym, nie o to mi chodziło. Chciałem tylko zaznaczyć, że skoro tak się podniecają tą repliką głowy, to dużo więcej krwistych scen w filmie nie uświadczysz. A przy kręceniu filmu o wikingach, było by to jednak wskazane Uśmiech 10 obciętych głów na palach, prezentuję się na pewno lepiej niż jedna, prawda?

Oczywiście spekuluję. Może nie będzie źle, oby.

- Mental - 10-03-2009

OConnel napisał(a):10 obciętych głów na palach, prezentuję się na pewno lepiej niż jedna, prawda?

czy ja wiem? zależy od okoliczności. czasami jedna odrąbana głowa (SE7EN) robi większe wrażenie niż wypełniony głowami masowy grobowiec.

- Oconnel - 10-03-2009

Oczywiście. Racja. Aczkolwiek, powtarzam, że w filmie o wikingach, czy Vladzie Palowniku, etc. lepiej prezentuję się większa liczba odrąbanych głów. Se7en to film w zupełnie odmiennym tonie Uśmiech Ale jak budżet nie pozwala, to zawsze jedna odrąbana głowa lepsza niż żadna Język

- Wawrzyniec - 11-03-2009

A bo to mało jest filmów, które przyćmiewają produkcje z kilkukrotnie wyższym budżetem? Najważniejsze jest wyczucie reżysera, stworzenie odpowiedniego klimatu, po prostu sprawienie, by widz całkowicie zagłębił się w tę brutalną rzeczywistość. Wierzę, że by osiągnąć ten efekt nie jest potrzebna jakaś szczególnie duża kapucha. Talent i jeszcze raz talent.

Co do głowy - naprawdę wolę, by była tylko jedna. Widz nie oswoi się tak bardzo z tym widokiem i jest mniejsza szansa, że mu on zobojętnieje. To troszkę tak jak z przemocą w Burn After Reading. Nie uświadczyliśmy w nim przez 9/10 czasu ani kropelki krwi, a gdy już doszło do wiadomo-czego, dosłownie rozdziawiłem paszczę. Im mniej, tym lepiej.

- Glut - 10-04-2009

http://opium.org.pl/2009/04/09/pierwsze-promo-do-valhalla-rising/ - ludziska, co wy na to? Moim zdaniem trailer zmontowany jest średnio (za dużo slo-mo i cięć) ale same obrazki tylko sprawiły że bardziej oczekuję. Cudowna, uboga scenografia. Czuć klimat pionierskości całej wyprawy.

- Mental - 10-04-2009

ja w tym czuje RUNA!!!
ciarki po krzyżu przechodzą jak słucham tych nordyckich dialogów.
co to będzie za film!

- wujo444 - 10-04-2009

może mi ktoś opowiedziec, na podstawie trailera, o czym ma być (prawdopodobnie) film? Bo tak słucham, i swojemu angielskiemu nie dowierzam...

- Bucho - 10-04-2009

Mental napisał(a):ja w tym czuje RUNA!!!

Moze jeszcze Croma Oczko

Swoja droga, trailer ok, nawet bardzo. Od paru lat marzy mi sie, zeby jakis zdolniacha wzial na tapete Ragnarok - na sama mysl robie pod siebie.
Poki co nic na to nie wskazuje, fantasy sie juz przejada w USA wiec nikt sie za to raczej nie zabierze. Szkoda, bo temat to zacny, obszerny i mroczne/krwawe/kilmatyczne widowisko moznaby z tego zrobic.

Pozostaje sie cieszyc tym co jest, a zapowiada sie ciekawie, przynajmniej jesli chodzi o klimat. Nawet nie wiedzialem, ze rezyseruje koles od Pushera i Bronsona (akurat sie do kina wybieram), jeszcze wiekszego smaka sobie teraz zrobilem

- Gal Anonim - 10-04-2009

Jeszcze nie bardzo wiem, co o tym myśleć. Na pewno pod względem formy, wykonania wypada świetnie. Czekam na coś więcej, choć z pewnością ten film obejrzę, jak tylko będę miał okazję.

- Snappik - 06-02-2010

Nowy zwiastun się pojawił - http://www.movieweb.com/movie/FIKfRKMNOlQAPK/VIK2sSNOuC8xON

Pierwsza minuta znakomita, druga żałosna, źle zmontowana (muzyczka z Terminatora wtf?). Ale wiem, że muszę to obejrzeć. Będzie krwawo.

- Mental - 15-02-2010

użycie muzy z T2 to faktycznie żenada, ale poza tym - prezentuje się wcale niezgorzej. przy czym z chwilą ogłoszenia przez Gibsona planów zrobienia filmu o Wikingach, Valhalla Rising już mnie tak nie kręci jak wcześniej.

- Glut - 15-02-2010

- początek filmu.

- Mierzwiak - 15-02-2010

Jestem złośliwy czy to autentycznie wygląda na amatorski fan film?

Mental napisał(a):z chwilą ogłoszenia przez Gibsona planów zrobienia filmu o Wikingach
Jak to możliwe że ta wiadomość mi umknęła? Czekam!

- Snappik - 15-02-2010

Mental napisał(a):użycie muzy z T2 to faktycznie żenada, ale poza tym - prezentuje się wcale niezgorzej. przy czym z chwilą ogłoszenia przez Gibsona planów zrobienia filmu o Wikingach, Valhalla Rising już mnie tak nie kręci jak wcześniej.

Zanim Gibson ruszy na plan i zmontuje film minie rok jak nie więcej. Valhalla Rising powinna wciąż Cię jarać Uśmiech

Odnośnie fragmentu zapodanego przez Gluta. Początek nieziemski, mimo, że wygląda na amatorszczyznę. Nie każdy dysponuje milionami dolarów na realizację i sprzęt. Na pewno docenię dobre chęci i surowość niż kolejny wypucowany i wystylizowany akcyjniak z jakimś Channing Tatumem w roli głównej.

- Mental - 15-02-2010

Glut napisał(a):początek filmu.

świetny! na szczególną uwagę i słowa pochwały zasługuje podkład muzyczny - BARDZO nieprzyjemny w odbiorze.

- Glut - 15-02-2010

Snappik napisał(a):Na pewno docenię dobre chęci i surowość niż kolejny wypucowany i wystylizowany akcyjniak z jakimś Channing Tatumem w roli głównej.

Tru dat, joł. Początek to generalnie pomieszanie z poplątaniem, ale sam motyw z kolesiem przywiązanym do pala (tak, wiem że to można było zobaczyć wcześniej, ale w ruchu wygląda naprawdę super) sprawia że z zainteresowaniem czekam.

Mierzwiak napisał(a):Jestem złośliwy czy to autentycznie wygląda na amatorski fan film?

Jak widać niski budżet i cyfrówka nie powinny iść w parze. ; )

- Mierzwiak - 15-02-2010

Snappik napisał(a):Nie każdy dysponuje milionami dolarów na realizację i sprzęt.
Więc chyba za dużo się naoglądałeś wypucowanych i wystylizowanych wysokobudżetowców, skoro nie wiesz że mały budżet i realizatorska amatorszczyzna nie muszą iść ze sobą w parze.

Glut napisał(a):Jak widać niski budżet i cyfrówka nie powinny iść w parze. ; )
Monopol na cyfrę powinien mieć tylko Mistrz Uśmiech