![]() |
|
Trylogia The Mummy (1999-2008) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Trylogia The Mummy (1999-2008) (/Thread-Trylogia-The-Mummy-1999-2008--1886) |
RE: Mumia(Stephen Sommers) - Martinipl - 02-12-2012 I znów południe z Mumią. Sommers to jest gość - stworzył świetne kino przygodowe z doskonałym humorem sytuacyjnym, wyrazistymi bohaterami. CGI jest przeciętne, ale sama mumia, czyli Imhotep jest wykonany świetnie, a moment jego przebudzenia wciąż robi wrażenie. Coraz bardziej lubię postać graną przez Brendana, no kurde tak doskonale rozpisana jest jego rola, że czapki z głów! RE: Mumia(Stephen Sommers) - Juby - 03-12-2012 Mumia - świetne kino przygodowe, z elemntami grozy (tak, jako dzieciak można było się przestraszyć tytułowego bohatera). Widziałem film kilka razy u za każdym dobrze spędziłem czas. Nie jest to żadna rewelacja, ale ocena 7-8/10 jak najbardziej na miejscu. Mumia powraca - ciągle mam ten film na kasecie VHS. Nie widziałem go już trochę czasu, ale tego co pamiętam jest niewiele gorszy od poprzednika. Fabuła jest prawie taka sama (wiele elementów to kopia jedynki) z tym, że tutaj jest mniej tytułowej Mumii, a więcej efektów komputerowych i przesadzonej akcji. 6/10 Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka - próbowałem to obejrzeć 3 razy. Najpierw skończyłem po 20 minutach, później dotrwałem do jakiejś godziny, za trzecim odpuściłem i już nie pamiętam gdzie. Nigdy w pełni nie widziałem, ale nie zamierzam ryzykować 4 podejścia. Takiego gówna nie powinno być. 1/10 RE: Mumia(Stephen Sommers) - military - 06-06-2013 Obejrzałem wczoraj pierwszą Mumię - zaskakująco dobry film. Tak po prostu dobry. Co prawda stare CGI starzeje się gorzej niż jakiekolwiek efekty praktyczne, ale przynajmniej używano go z rozwagą, a emocje w scenach akcji wynikały z położenia bohaterów, ich ewidentnych ograniczeń (nikt nie wykonuje nieludzkich akcji na wzór DH5) i zagrożeń, a nie ze względu na niemożliwe jazdy kamery i milion efektów cząsteczkowych. Mumia to niesamowicie ładny film: bardzo "ułożony" wizualnie; brak tu niepotrzebnego efekciarstwa. Ma świetne tempo, jest ciekawy, wciąga... Po prostu 9/10. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Arahan - 06-06-2013 W pierwszej Mumii podobają mi się przede wszystkim bohaterowie. Świetny, zawadiacki Fraser, śliczna, nieco nieporadna Weisz, cwaniakowaty Hannah i tajemniczy, acz poczciwy (;)) Bay. Zgrabna historia, niezłe, dawkowane efekty. Bardzo przyjemne kino przygodowe. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Hitch - 06-06-2013 Cytat:zaskakująco dobry film Zaskakująco? Od lat powtarzam, że to świetna przygodówka. Śmiało może bez wstydu stać na półce koło Jonesów. Ba, ten film ma w sobie więcej ducha Indiany niż jego własny trzeci sequel. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Ash - 03-11-2013 Widmo RE: Mumia(Stephen Sommers) - Spirit - 03-11-2013 Widmo mumii;)Była wczoraj trzecia część znowu w tv więc obejrzałam wkońcu, choć znałam druzgocące opinie.Lipa straszna, po humorze i klimacie szczególnie z pierwszej częsci nie został nawet cień, mumia cesarza wygląda do dupy, wpakowali jakieś głupkowate yeti, gadki o rodzinie pitu, pitu, po co wogóle ten film powstał nie wiadomo.Ładne parę widoczków na góry i nic poza tym. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Negatywny - 13-11-2013 Dla mnie mumie są jak terminatory - jedynka bardzo dobra, a dwójka to praktycznie remake, tylko lepszy pod każdym względem. Kocham ten film i swego czasu katowałem go z raz na miesiąc. Genialne postacie, każda jedna, zajebiste retrospekcje ze starożytnego egiptu, świetne efekty, mistrzowskie sceny akcji - mieli romach skurw***y! Jak dla mnie jeden z najlepszych filmów kiedykolwiek stworzonych i w wieku 20 lat bawiłem się na nim jak 10 lat wcześniej na ostatniej krucjacie. Wielka szkoda, że beznadziejna trójka pogrzebała serię. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Gieferg - 13-11-2013 Dla mnie Mumie są jak... Nie wiem, nigdy żadnej nie widziałem, a wszystkie zwiastuny, fragmenty itp. które widziałem sprawiają, że obejrzeć nie mam ochoty. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Danus - 13-11-2013 Twoja strata Gief, Mumie Sommersa to wzorzec kina przygodowego jakim jest tez przecież niewątpliwie Indiana, ale nie ten z lodówką:P RE: Mumia(Stephen Sommers) - Mefisto - 13-11-2013 (13-11-2013, 13:03)Gieferg napisał(a): Dla mnie Mumie są jak... Nie wiem, nigdy żadnej nie widziałem (...) obejrzeć nie mam ochoty. Tak, to uzasadnia wypowiadanie się w temacie :) RE: Mumia(Stephen Sommers) - Gieferg - 13-11-2013 Liczę na to, że ktoś mnie w końcu przekona :P RE: Mumia(Stephen Sommers) - Danus - 13-11-2013 Nik Cię raczej nie przekona, przejawiasz podobną ignorancję jak przy temacie telewizorów:P RE: Mumia(Stephen Sommers) - Mefisto - 13-11-2013 (13-11-2013, 19:14)Gieferg napisał(a): Liczę na to, że ktoś mnie w końcu przekona :P Zajebista, oldskulowa przygodówka po prostu - jeśli to Cię nie przekona, to nie wiem co :) RE: Mumia(Stephen Sommers) - zombie001 - 28-11-2013 Ustalono datę premiery rebootu "Mumii" - 22 Kwiecień 2016r. - reżyserować ma Andres Muschietti na podstawie scenariusza Jona Spaihtsa. źródło: http://www.comicbookmovie.com/fansites/JoshWildingNewsAndReviews/news/?a=90615 RE: Mumia(Stephen Sommers) - Mefisto - 28-11-2013 RIP Hollywood - czekam już na reboot Hobbita. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Lawrence - 28-11-2013 Aż tak bym nie przesadzał w tym przypadku. Wystarczy popatrzeć ile filmów z Mumią powstało, czy to od Universala czy Hammera, aby wiedzieć, że to nośny temat. I wtedy też było mnóstwo sequeli i reebotów. RE: Mumia(Stephen Sommers) - Gal Anonim - 28-11-2013 No dokładnie. W ogole oglaszanie tego jako rebootu jest dziwne. To jak pisac, że robią "reboot" Draculi. Poza tym ta wersja, inaczej niż ta Sommersa, ma być bardziej horrorem, a nie przygodówką - czyli bardziej w stronę klasyka. RE: Mumia(Stephen Sommers) - military - 17-05-2014 Mumia 3 - całkiem sympatyczny był to film... dopóki Jet Li nie zmienił się w trzygłowego smoka, a akcja nie zmieniła się w półgodzinną naparzankę CGI-kościotrupów. W tym momencie zadudnił poziom tego filmu opadający na samo dno. Plusy? Świetna scenografia. Fraser to fajny aktor i szkoda, że wypadł z obiegu. Wczesne akcje - dużo kaskaderki, dość mało CGI. Minusy? Za dużo, żeby wspominać - ale mimo wszystko nie było aż tak źle, jak się spodziewałem. 4/10 RE: Mumia(Stephen Sommers) - Arahan - 06-04-2015 Wczoraj znowu szarpnąłem jedynkę i to jest tak dobre, że spokojnie można postawić na półeczce obok IJ. Lekkość, humor, przygoda, sama historia (która sprowadza się do: - "Wybawić damę z opresji, pokonać łotra, ocalić świat" kocham ten cytat :D) Zresztą film momentami ma bardzo autoironiczne podejście, a w niektórych scenach bawi się w pastisz kina grozy. Twórcy sprawnie żonglują konwencją i wychodzi im to znakomicie. Bohaterowie są absolutnie FANTASTYCZNI! Osoba, która robiła casting powinna medal dostać bo wszyscy zgrali się idealnie. Fraser jest genialny. Zawadiacki, z błyskiem w oku, a do tego twardy i inteligentny, cholera ma jego postać taki magnez, że nie sposób go nie lubić/podziwiać. Weisz jest uroczo niezdarna, a każdą scenę w jakiej się pojawi kradnie Hannah, którego Jonathan jest krętaczem i oszustem, ale o wielkim sercu :) na deser tajemniczy i poczciwy Bay. Wszyscy mają ze sobą tak świetną chemię, że po prostu wierzy się w ich przygody i relacje. Efekty postarzały się i w niektórych momentach to widać, ale zaletą dobrych filmów jest to, że niedociągnięcia techniczne schodzą na dalszy plan jeżeli cała reszta gra i buczy, a w przypadku Mumii tak właśnie jest! Do tego dochodzi sam wygląd filmu. Retro z klasą - tak bym to nazwał :) Wracam do tego filmu często i z niekłamaną przyjemnością i tak też było tym razem. Kawał solidnej przygody, podlanej świetnym humorem i mega sympatycznymi postaciami. 9.5/10 i potencjał na 10 jest :) |